Harmadik ellenfelünk: Szerbia
17
Jun
2023
Harmadik ellenfelünk: Szerbia
2023. június 17.  |  20:00
Csütörtökön elrajtolt a 2023-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott Szlovákiával, Törökországgal és Szerbiával került egy csoportba. A wbasket cikksorozatában mutatja be a riválisainkat. A harmadik részben a címvédő szerb válogatottal ismerkedhetünk meg.
 
 
Szerbia egy elképesztő korszakot zárt le 2021 nyarán, amikor megnyerték a francia-spanyol közös rendezésű Európa-bajnokságot, majd Tokióban az olimpián negyedik helyet szereztek. Könnyen lehet, hogy a világjárvány hozta meg a szerbeknek azt a 2021-es Eb-trófeát. Furcsán hangzik ez a mondat, de ha 2020 nyarán az eredeti tervek szerint lebonyolítják a tokiói olimpiát, akkor jó eséllyel azon a nyáron lezárul ez a bizonyos sikerkorszak, a két évvel ezelőtti kontinenstornán pedig már egy egészen más keretet látunk. Így viszont az olimpia miatt ott volt még többek között Sonja Vasic, Jelena Brooks és Ana Dabovic is a csapatban, amely a negyeddöntőben Spanyolországot, az elődöntőben Belgiumot, a döntőben pedig Franciaországot felülmúlva abszolút megérdemelt sikert aratott.
 
A 2021-es Európa-bajnok csapatból hatan lesznek itt az idei kontinenstornán: Sasa Cadjo, Nevena Jovanovic, Aleksandra Crvendakic, Yvonne Anderson, Masa Jankovic és Tina Krajisnik. Ez sem hangzik rosszul. Elvitathatatlanul megindult egy generációváltás, és látva a felkerülőket, várhatóan az új generációnak nem lehetnek akkora álmai, mint a 2013 és 2021 között látott szerb menetelés eredménysora. Arra ugyanakkor fontos felhívni figyelmet, hogy nem egy rossz csapatról van szó.
 
A 2022 világbajnokságon, amit szeptember végén rendeztek Ausztráliában, a szerbek 6. helyet szereztek - tették mindezt úgy, hogy a sérült Crvendakicra sem számíthattak, ennek ellenére legyőzték Japánt, Malit, Franciaországot. Értékes meccset játszottak a házigazdával, és az USA elleni negyeddöntőben is, amíg az erejük engedte, komoly erőt mutattak. A világbajnokságon Anderson (15 pont, 6.5 gólpassz) és Krajisnik (10.7 pont, 7.7 lepattanó) voltak a húzóemberek - mellettük Ivana Raca és Jovana Nogic lépett fel még vezérré.
 
 
Az Európa-bajnokságot nézve Crvendakic visszatérése a vb-hez képest egyértelműen új helyzetet teremt, neki Anderson és Krajisnik mellett abszolút vezérnek kell lennie. Az igazán izgalmas kérdés majd az lesz, hogy a további rutinos játékosok, mint például Cadjo, Jovanovic vagy Dragana Stankovic mennyit tudnak hozzátenni. A felkészülési mérkőzések után bőven maradtak kérdőjelek ennek kapcsán.
 
Megkerülhetetlen az a tény is, hogy Krajisnik és Jovanovic Oroszországból jön, így ők nemzetközi mérkőzést az elmúlt évadban nem játszottak. Hiába a Fenerbahce játékosa Raca és Mina Djordjevic, a Salamancáé pedig Nogic, finoman szólva sem alapemberek a klubjaikban. Kevesebb minőségi perceket játszó játékossal rendelkezik ez a csapat, mint a korábbiak, így sokkal vegyesebb az összkép a nagy generáció csúcséveihez viszonyítva, és ez teszi igazán kiszámíthatatlanná a válogatottjukat.
 
 
Marina Maljkovic edzőnő kvalitásai elvitathatatlanok, idén ráadásul klubszinten felért a csúcsra a Fenerbahcéval. A szerb játékosok küzdőszelleme, a kiemelkedő versenyzői adottságok és a csapategység ezúttal is rendelkezésre állnak. Tavaly nyáron, a világbajnokság előtt a szerbek szokatlanul hosszú válogatott programot teljesítettek - nem titkoltan azzal a céllal, hogy az új alapokat lerakják. Most egy rövid, négyhetes felkészülésük volt, de minden nyilatkozat arról szól, hogy a megkezdett munkát folytatták, és arra tudnak is építeni.
 
Párhuzamosan zajlott ezzel a munkával az Eb-selejtező, ahol gond nélkül vették az akadályokat, Horvátországot és Bulgáriát is oda-vissza verték. Anderson és Crvendakic 17 pont felett átlagolt, de Krajisnik 15.3 pontos, 8.5 lepattanós átlagát is ki kell emelni abból a sorozatból. Az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési meccseken Montenegrót kétszer győzték le nagy különbséggel, Franciaországban viszont két sima vereséget szenvedtek. Új-Zéland gárdáját három alkalommal múlták felül, és zárásul a több kulcsjátékosát nélkülöző Kínát 86-55-re verték. Akkor Anderson és Nogic 16-16 egységig jutott, míg Jankovic 12 pontot ért el.
 
Összességében kevesebb ösztönös zsenit felsorakoztató, de korábbi erényeit megtartó válogatottként jellemezhetjük a szerbeket. Címvédőként nagy nyomás van rajtuk, látható, hogy a FIBA holnapjának szubjektív összeállításaiban is rendre top3-ban szerepelnek jelen pillanatban azonban nagyon nehéz meghatározni ennek a csapatnak a valós játékerejét és helyét ebben a mezőnyben.
 
 
Az Európa-bajnokság első két játéknapján előbb 71-63-ra verték Törökországot, majd a tegnapi napon 90-52 arányban, nagyon simán múlták felül Szlovákiát - 2-0-lal állnak tehát két mérkőzést követően. Az első meccsen, a törökök ellen szoros összecsapást játszottak, Anderson (17), Nogic (12) és Jankovic (10) voltak a legeredményesebb játékosaik - utóbbi és Stankovic 14-14 VAL-lal a legjobb mutatót tudták felmutatni ez utóbbi kategóriában. Szlovákia ellen már sokkal könnyedebb volt a játékuk, végig nagy különbséggel vezettek, és nem engedtek ki a végjátékban sem. Raca 16 ponttal és 23 VAL-lal mindkét kategóriában a legjobbjuknak bizonyult, de kilencen értek el legalább 8 VAL-t - mindenki kapott bőven játéklehetőséget, és a szinte mindenki élt is ezzel. Crvendakic egyelőre nem lépett pályára egyik mérkőzésen sem (nincs is a csapattal egy családi tragédia miatt), de azt nem tudni, hogy holnap játszik-e vagy sem.
 
Arról volt már szó ma reggel, hogy a mieink továbbjutottak a csoportból, az azonban nem mindegy, hogy első, második vagy harmadik helyen tesszük meg mindezt. Arról is volt szó, hogy szlovák vagy török győzelem esetén milyen forgatókönyvekben hanyadik helyen végzünk. A csoportelsőséghez jó eséllyel legalább 5 pontos győzelmet kell aratnunk - hogy sikerül-e, az holnap délután 15 órától kiderül. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti!
 
Hajrá lányok, mindent bele!
 
 
 
 
 
Forrás - wbasket
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek