Első Eb-ellenfelünk: Szlovákia
14
Jun
2023
Első Eb-ellenfelünk: Szlovákia
2023. június 14.  |  15:00
Csütörtökön elrajtol a 2023-as Európa-bajnokság. A magyar válogatott Szlovákiával, Törökországgal és Szerbiával került egy csoportba. A wbasket cikksorozatában mutatja be riválisainkat. Elsőként a szlovák válogatottal ismerkedhetünk meg.
 
 
A szlovák válogatott a selejtező-sorozat H csoportjából kvalifikált az idei kontinenstornára. Némileg hasonló volt annak a csoportnak a dinamikája, mint amelyben a magyar lányok szerepeltek. A négyes favoritjától, Olaszországtól két alkalommal kikaptak a szlovákok, de Luxemburgot és Svájcot magabiztosan győzték le. Hozzánk hasonlóan nekik is figyelni kellett minden meccsen a különbségre. Mivel az olaszokkal szemben csak idegenben szenvedtek nagyobb arányú vereséget, így a legjobb másodikak között kijutottak az Eb-re. Függetlensége óta ez lesz Szlovákia 13. Európa-bajnoki részvétele.
 
Az évek során számtalanszor keresztezte egymás útját a szlovák és a magyar válogatott. Nem kell nagyon visszamenni az időben. Elég a 2015-ös hazai rendezésű Európa-bajnokságig, ahol csoportellenfeleink voltak. Akkor 86-74-re nyertünk Sopronban - igaz, az már egy tét nélküli találkozó volt. A magyar válogatott búcsúzott a csoportkört követően, Szlovákia 8. lett. A 2017-es selejtező-sorozatban is összefutottunk. Egypontos pécsi siker után Pöstyénben 68-49-re nyertek a magyar lányok, és ezzel biztosították helyüket a csehországi Eb-n. Aztán elérkeztünk a 2021-es covidos selejtezőig, ahol bár két alkalommal is sikerült legyőzni északi szomszédainkat, végül ellenfelünk ünnepelhetett kvalifikációt.
 
Az Európa-bajnokságot megelőzően a szlovákok hat felkészülési meccset játszottak, két győzelem és négy vereség a mérlegük ezekről. Legyőzték egy-egy alkalommal Izraelt és Lettországot, egyszer-egyszer viszont ki is kaptak ezen csapatoktól, és kétszer alulmaradtak a csehekkel szemben Prágában. Juraj Suja vezetőedző a szlovák szövetség honlapján úgy értékelt, hogy láttak visszatérő problémákat, melyeket igyekeztek javítani, és jól reagált a csapat a szakmai stáb visszajelzéseire. A szakvezető azt is hangsúlyozta, hogy a csapatuk kizárólag határozott, jó védekezéssel lehet eredményes, és szeretnének a korábbiaknál gyorsabb játékot mutatni.
 
 
A selejtezőben öt játékos (Sabina Oroszova, Miroslava Mistinova, Ivana Jakubcova, Veronika Remenarova, Alicia Moravcikova) szerepelt mind a hat mérkőzésen és egy játékos (Natalia Martiskova) öt találkozón. A teljesítmény-indexet tekintve Ivana Jakubcova bizonyult a legjobbjuknak, 11.3 pontot, 7.65 lepattanót és 0.5 gólpasszt átlagolt. Klubszinten az Angers csapatát erősítette a 197 cm magas center. Stabil 20 perces játékos volt Franciaországban 5.7 pontos, 3.2 lepattanós átlaggal. Korábban Lengyelországban ugyan jobb számokat szállított, de a Franciaországban végzett szakmai munka és az ottani bajnokság kihívásai sokat adtak a játékához. Az Európa-bajnokságon is kulcsszerep várhat rá. A csehek elleni második felkészülési meccsen 13 ponttal csapata legeredményesebbjének bizonyult.
 
A selejtezőben a szerzett pontokban Terezia Palenikova hozta a legjobb átlagot. Mindössze három meccsen tudott pályára lépni, de azokon 16 pontot jegyzett átlagban. Csehországban múlt héten, az első felkészülési meccsen 17 egységig jutott, és szintén az együttes legeredményesebbje lett. Raksányi Krisztina csapattársa volt Spanyolországban, Tenerifén. A második legjobb pontátlagot Barbora Wrzesiňská (Bálintova) szállította, 14.8 pontot és 6.5 gólpasszt átlagolt a kiváló irányító azon a négy meccsen, melyeken pályára léphetett. Wrzesiňská csapatváltás előtt áll, két felemás prágai év után visszatér a Gdyniához. Hogy miért felemás a prágai szereplése? Egyrészt Európa egyik legjobb csapatánál edződhetett, és biztosan rengeteget tanult, de nem feltétlenül tudta azt a szerepet betölteni, mint magától is várta volna. A 2021-es Európa-bajnokságot kihagyta sérülés miatt, a visszatérése még így is óriási erősítés a szlovákoknak.
 
A selejtezőben kellemes meglepetés volt Miroslava Mistinova ponterős játéka, aki 11.4 pontot, 5.2 lepattanót és 2.6 gólpasszt átlagolt. Lengyelországban, a MB Zagłębie Sosnowiec gárdájában hasonlóan remek számai voltak a 183 cm magas játékosnak (35:42 perc, 12.8 pont, 5.1 lepattanó, 2.3 gólpassz átlag). Azóta már azt is tudjuk, hogy szerződést kapott a Magnolia Campobassótól, így Olaszországban folytathatja pályafutását. Ha Wrzesiňská visszatérésére azt mondtuk, hogy nagy erősítés a 2021-es Európa-bajnoksághoz képest, akkor Miroslava Mistinova játéka is az lehet, ő ugyanis nem volt a ’21-es gárda tagja.
 
 
A 12-es szűkített keretben két olyan játékos lesz, aki az elmúlt szezonban hazánkban játszott. Sabina Oroszova a Győrt erősítette. Neki az Eb-selejtezőkön 7.5 pont és 7.7 lepattanó volt az átlaga. A rutinja rengeteget ért a selejtezőben. Nikola Dudasova pedig tavasszal Szekszárdon játszott, és szerződést kapott a következő évadra is. Nem véletlen, nagyon jól illeszkedett a szekszárdi rendszerbe, közegbe, más arcát is meg tudta mutatni, mint előtte Pécsett. A 2021-es Európa-bajnokság extrán sikerült Dudasovának, és a nemzetközi tapasztalata miatt neki egyértelműen húzóembernek kell lennie. A bő keretnek még Alexandra Erdélyiová, a Soproni Darazsak Sportakadémia növendéke is tagja volt.
 
A 12-es keretben az otthon játszók és a légiósként dolgozó játékosok aránya a megszokottak szerint alakul. Hárman játszanak Szlovákiában: Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), illetve Natália Martišková és Alica Moravčíková (mindketten Piešťanské Čajky), a többiek mind légiósként keresik a kenyerüket.
 
 
Amikor egy nemzet szerényebb erőt képviselő hazai bajnoksága mellett akkora mértékben épít a külföldön játszó játékosokra, mint például a szlovák, akkor a válogatott erejét mindig meghatározza a játékosok aktuális csapatválasztása. A szlovákoknál pedig most egészen jó választások történtek. Ha nem is a legmagasabb szintű együttesekről van szó, de a többség minőségi percekkel dolgozik a klubjában.
 
A szlovák válogatott egy jó versenyzőnek számító közösség. Ezt bizonyították két éve, amikor a csoportkörben Wrzesiňská nélkül is legyőzték 58-54-re a későbbi negyedik helyezett Fehéroroszországot. Akkor Ivana Jakubcova 16, míg Nikola Dudasova 13 pontot ért el. Jól rezonálnak a játékosok arra, hogy teher nélkül szerepelhetnek egy kontinenstornán, amit a mostani nyilatkozatok is igyekeznek erősíteni. Annak ellenére, hogy nem sorakoznak az ösztönös zsenik a keretben, nagy munkabírású, egységes és kellemetlen stílusú gárda, akiket nem szabad lebecsülni.

Vármegyei szövetségek