Európa-bajnoki részvevő női 3×3-as válogatottunk
11
Jun
2023
Európa-bajnoki részvevő női 3×3-as válogatottunk
2023. június 11.  |  17:30

Három fővel kulcsfontosságú győzelem Lettország ellen 3×3-as Eb-selejtezőn

A magyar válogatott mindössze három fővel játszva, de remek játékkal 19-12-re legyőzte Lettországot a pozsonyi 3×3-as Eb-selejtező második napjának nyitányán.

Pusztai Petra szombati sérülése után három fővel – Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Papp Dia – szállt harcba a magyar válogatott Lettországgal. Papp Dia révén a mieink szereztek vezetést, majd Böröndy Vivi három találatával és Hegedűs Janka remek befutásával a harmadik perc közepére 5-1-re léptünk el. Az első megszakítás előtt a lettek duplát értékesítettek, de erre is volt válaszunk Papp Dia két remek betörésével, így 7-3-ról jött el a kisszünet.

A mérkőzés feléhez közeledve Hegedűs Janka növelte az előnyünket, majd Papp Dia értékesített két brutális duplát, amivel 12-4-re mentünk. Kifejezetten nagy energiával és önbizalommal telve játszottak a magyar lányok. Annak ellenére, hogy csere nélkül voltunk, extrán jól pörgött csapatunk. Esélyt sem adtunk a letteknek, hogy szorossá tegyék a csatát. A második megszakítás előtt ismét betalált Hegedűs Janka, így 13-7-ről érkezett a szusszanásnyi pihenő.

A meccs utolsó harmadában felzárkózott öt pontra riválisunk, de erre Hegedűs Janka és Böröndy Vivi válaszolt. Egy remek összjáték után Papp Dia alakította 16-9-re az állást. Ebből az eseménysorból is kiderül, hogy kiválóan menedzselte előnyét válogatottunk. Az utolsó két percben már nem volt kérdés a győztes kiléte. A lettek 17-12-re még felzárkóztak. Végül azonban Hegedűs Janka és Böröndy Vivi találatai zárták az összecsapást, így válogatottunk 19-12-re nyert és gyakorlatilag kijutott a 2023-as Európa-bajnokságra.

LETTORSZÁG - MAGYARORSZÁG 12-19
FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier 2023
Pozsony, Szlovákia
Vladimir Veskovic, Darius Šomka

Lettország: Paula Mauriņa 3, Anita Miķelsone 5, Luize Septe 1, Ieva Elizabete Korzāne 3

Magyarország: Papp Dia 8, Hegedűs Janka 6, Böröndy Vivi 5

 

Veretlenül csoportgyőztes, Európa-bajnoki részvevő 3×3-as válogatottunk

A magyar válogatott 21-9-re legyőzte Georgiát a pozsonyi 3×3-as Európa-bajnoki selejtezőn. Ezzel nemzeti csapatunk veretlenül nyerte csoportját és sikeresen kvalifikált a szeptemberi izraeli kontinenstornára.

Pusztai Petra sérülése után továbbra is három fővel szerepeltek a mieink. Hegedűs Janka és Böröndy Vivi találataival már az első percben 2-0-s előnyre tettünk szert. Innen 2-2-nél egyenlítettek a grúzok. Erre azonban Hegedűs Janka két gyors találatával válaszoltunk. Az első megszakítás előtt Papp Dia is betalált, így 5-2-re vezettünk. A szusszanásnyi megállás után, ami egy három fővel játszó csapatnak kulcsfontosságú, ismét a magyar lányok tudtak új lendületet venni Papp Dia büntetőivel.

A mérkőzés feléhez érkezve a grúzok két duplával 7-7-nél egyenlítettek. Erre azonban Hegedűs Janka felelt, így nem engedtük át a vezetést a riválisunknak. A második megszakítás előtt ráadásul Böröndy Vivi duplát értékesített, amivel 10-7-re léptünk el.

Az összecsapás utolsó harmadában a grúzok szerezték az első pontot, de Hegedűs Janka és Böröndy Vivi büntetői visszaállították a nagyobb különbéget. Amikor pedig Hegedűs Janka tett vissza egy lepattanót, 14-8-nál 6 pont választotta el a feleket. Felszabadult játékkal zárta a meccset az Európa-bajnokságra sikeresen kvalifikáló magyar válogatott. Böröndy Vivi szép villanásait jegyezhettük fel az utolsó két percből, eközben biztos kézzel értékesített két büntetőt Hegedűs Janka is.

A találkozót végül 1 perc 18 másodperccel a vége előtt Papp Dia duplája zárta le. A magyar válogatott 21-9-re verte Georgiát és ezzel veretlenül nyerte csoportját a pozsonyi 3×3-as Eb-selejtezőn. A Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Papp Dia, Pusztai Petra alkotta négyesünk egyenes ágon kvalifikálta magát a kontinenstornára. Földi Attila tanítványai sok nehézséggel megküzdöttek az elmúlt időszakban, Pusztai Petra második meccsen elszenvedett térdsérülése után ráadásul három fővel fejezték be a tornát. Minden elismerést megérdemel csapatunk.

A 2003-as 3×3-as Európa-bajnokságot szeptember 5. és 7. között rendezik Jeruzsálemben.

GEORGIA - MAGYARORSZÁG 9-21
FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier 2023
Pozsony, Szlovákia
Jennifer Beaudevin, Ivan Paic

Georgia: Ana Kavtaradze 6, Keso Barbakadze 2, Tamar Papuashvili, Ekaterine Tsivtsivadze 1

Magyarország: Papp Dia 5, Hegedűs Janka 9, Böröndy Vivi 7.

 

Vármegyei szövetségek