3x3: Egy győzelem, egy vereség az azeri tornán
20
May
2023
3x3: Egy győzelem, egy vereség az azeri tornán
2023. május 20.  |  16:40

Győzelemmel mutatkozott be a magyar válogatott a FIBA 3×3 Women’s Series astarai tornáján. A Jáhni Zsófi, Szabó Fanni, Tóth Orsi, Weninger Virág összeállítású négyes fordulatos és kiélezett küzdelemben 19-18-ra legyőzte Romániát. Ezzel a mieink a második csoportmeccsük eredményétől függetlenül biztosították helyüket a negyeddöntőben.

Jáhni Zsófi találatával válogatottunk szerzett vezetést. Ezt követően viszont a nagy harci kedvvel kezdő Románia 4-1-re fordított. Hasonló volt a helyzet, mint két hete Kínában: a románok már lejátszották az első meccsüket és kikaptak, így számukra élet-halál találkozó volt a továbbjutás szempontjából. Jáhni Zsófi állt a válogatottunk élére. Előbb 4-2-re felhozta a magyar csapatot, majd egy román találat után duplát is értékesített és ezzel 5-4-re alakult az állás. Weninger Virág kapott egy kellemetlen ütést az orrára és ápolni kellett. A románok ez idő alatt 7-4-re újra elszakadtak, de Szabó Fanni gondoskodott arról, hogy látótávolságban maradjunk.

Az első megszakítás 8-5-ről érkezett el. A mérkőzés középső szakaszát Szabó Fanni duplája vezette fel, amivel 8-6-ra szépítettünk. Az extázisban játszó Jáhni Zsófi duplájával pedig 8-8-nál egyenlítettünk. A visszatérő Weninger Virág sikeres távoli dobásával 10-8-nál a vezetést is átvették a magyar lányok. Igazi, fordulatos rangadót láthattunk, ahol ezt követően 11-10-re fordítottak a románok. Tóth Orsi révén egyenlítettük, de a második megszakítás előtt még két találat következett. Előbb 12-11-nél visszavette a vezetést riválisunk, majd Weninger Virág 12-12-nél egyenlített. Innen jött a szusszanásnyi pihenő.

Visszatérve a pályára, Tóth Orsi büntetőivel kétszer is megszereztük a vezetést (13-12, 14-13), ellenfelünk azonban rendre utolért minket. Két és fél perccel a vége előtt 15-14-nél vezettek is. Jáhni Zsófi révén gyorsan egyenlítettünk, de a folytatásban ismét riválisunk került előnybe. Az utolsó két percben Szabó Fanni és Jáhni Zsófi révén ragadta magához újra a magyar csapat a kezdeményezést. Egy perccel a vége előtt 17-16-ra mentünk. Egyenlített Románia, de Tóth Orsi egy 1+1-es helyzetéből 19-17-es előnyhöz jutottunk. Innen már csak egy pontot szerzett ellenfelünk, így a magyar lányok fordulatos küzdelem végén 19-18-as sikert arattak.

 

Románia - Magyarország 18-19
FIBA 3x3 Women's Series
Astara, Azerbajdzsán


Edith Oudshoorn, Jasmina Juras

Románia: Bianca Fota 2, Teodora Manea 1, Anamaria Vîrjoghe 10, Alina-Maria Podar 5
Magyarország: Weninger Virág 3, Jáhni Zsófi 8, Szabó Fanni 3, Tóth Orsi 5.

 

A FIBA 3×3 Women’s Series astarai tornáján a második csoportmeccsén 17-15-ös vereséget szenvedett a magyar válogatott a házigazda Azerbajdzsán privát csapatától, a Neftchi-től. Ezzel a mieink a csoport második helyén zártak. A vasárnapi negyeddöntőben a nyitó nap legnagyobb meglepetését okozó és Kínát legyőző Ausztriával mérkőznek a legjobb négy közé jutásért.

Mindkét gárda legyőzte Romániát és már biztos negyeddöntősként készült a találkozóra. A tét a csoport első helye volt. A csoportdöntő első találatát az azeri gárda szerezte, de erre Szabó Fanni válaszolt egy duplával. Az első öt pontunkból négy Szabó Fanni nevéhez fűződött. Mellette Jáhni Zsófi talált be, így három perc játék alatt 5-2-re léptünk el. Az azeriek munkáját két ismert amerikai légiós is segíti. Arica Carter és Brianna Fraser egy-egy villanással azonnal visszahozta a meccsbe a csapatukat.

Jáhni Zsófi és Weninger Virág remek megmozdulásai törték meg a kisebb kosárcsendet. Ezzel ismét a mieink kerültek fölénybe. Amikor Tóth Orsi büntetője és Weninger Virág duplája célt ért, már 9-5-re vezettünk. Ezt a négypontos különbséget még 10-6-nál is sikerült kialakítani, de az utolsó három percben a riválisunk akarata érvényesült. Nem sokat kellett várni és 10-10-nél egyenlítettek az azeriek.

A hazai egyenlítést követően Jáhni Zsófi és Weninger Virág (11-10, 12-11) még vezetéshez juttatta válogatottunkat, de 12-12 után egy duplával a Neftchi került lépéselőnybe. Ekkor még másfél perc volt hátra. Szabó Fanni és Tóth Orsi többször visszahozta egy pontra válogatottunkat, de fordítani nem sikerült. Végül 17-15-re nyert a Neftchi.

A magyar csapat a vereségével a D-csoport második helyén zárt. A negyeddöntős rivális a B-csoport első helyezettje lesz, mely a szomszédos Ausztria válogatottja. Abban a trióban ugyanis az osztrákok 21-9-re kiütötték Csehországot és kisebb meglepetésre 14-13-ra legyőzték Kínát, így az élen végeztek. A negyeddöntőt magyar idő szerint vasárnap 13 óra 5 perctől rendezik.

 

Magyarország - Neftchi 15-17
FIBA 3x3 Women's Series

Astara, Azerbajdzsán
Najib Chajiddine, Edith Oudshoorn

Magyarország: Weninger Virág 3, Jáhni Zsófi 3, Szabó Fanni 6, Tóth Orsi 3.
Neftchi: Dina Ulyanova 2, Arica Carter 3, Alexandra Mollenhauer 6, Brianna Fraser 6

Vármegyei szövetségek