Báder Márton: Nem lehet ajtóstól rontani a házba
30
Apr
2023
Báder Márton: Nem lehet ajtóstól rontani a házba
2023. április 30.  |  16:58
Tisztújítás előtt áll az MKOSZ. Május 2-án a korábbi kiváló kosaras, Báder Márton egyedüli jelöltként száll harcba az elnöki tisztségért. Vele beszélgetett a bball1.hu.
 
 
A hétvégét a debreceni U20-as országos döntőn töltötte. Hogy tetszett a közvetlen utánpótlás?
 
Remek volt a szervezés, és hatalmas volt a küzdés minden mérkőzésen. Ha őszinte akarok lenni, a színvonalon még lehet javítani, de voltak pozitív dolgok is, amiket láttam. Én szeretem ezt a korosztályt, itt még van egyfajta “gyermeki báj”, óriási érzelmek vannak. Összetartó csapatok, egymásért küzdő játékosok.
 
Nem véletlenül kezdtem ezzel, hiszen több interjúban is elmondta, a férfi utánpótlás az a terület, ahol a legtöbb teendője lesz, ha megválasztják az MKOSZ elnökének.
 
Azt gondolom, az egész kosárlabda-társadalom egyetért, hogy a férfi utánpótlás nincs jó állapotban, de ez egy komplex dolog. Azt, hogy miért nem fejlődött az utánpótlás a megfelelő módon, nem lehet elhamarkodottan megítélni, vizsgálatokra, elemzésekre lesz szükség. A szakemberképzésre nagy hangsúlyt szeretnék fektetni, ez elengedhetetlen. Meg kell találjuk azt az utat, amivel motiválni tudjuk őket. Ugyanakkor olyan megoldások kellenek, ami mögé a többség be tud állni. Vissza kell juttatni a csapatokat az A-csoportba, azt gondolom, hogy annak tükrében, amennyi energiát az utánpótlásra fordít a sportág, ez reális elvárás.
 
Miként fogadta a sportág, hogy pályázik az elnöki tisztségre?
 
A bizalomért meg kell küzdeni, ezzel tisztában vagyok. Sportvezetőnek ideális korban vagyok, tele vagyok vágyakkal, akarattal, dolgozni szeretnék. Egy sikeres sportolói karrier után, amikor a vezetői pályára tértem, az fogalmazódott meg bennem, rengeteg dolgot kaptam a sporttól, barátokat, kapcsolatokat, anyagiakat, kitartást, küzdeni tudást. Ahol most tartok az életben, azt a sportnak is köszönhetem. Ideje valamit visszaadni, ezt pedig úgy tudom megtenni, ha dolgozok a kosárlabdáért. Az MKOSZ elnökének lenni egy hatalmas megtiszteltetés és feladat. Semmilyen más pozícióban nem tudnék ennyit tenni a sportágért.
 
Hogy látja, nehéz feladatot vesz át?
 
Igen, azt gondolom. De itt nem arról van szó, hogy egy rossz állapotban lévő sportágat és szövetséget vennék át. Szalay Ferenc elnök úr és Bodnár Péter főtitkár úr remekül kézben tartotta a dolgokat, jól menedzselte a szövetséget. Természetesen szeretnék változásokat, de nem fogok ajtóstól rontani a házba. Elemzésekre, egyeztetésekre van szükség, minden jelentős változás előtt.
 
Készen van a csapata, van egy elképzelése, hogy kiket szeretne az elnökségbe?
 
Természetesen van egy csapat, akikről azt gpndolom, hogy elkötelezett a sportág mellett, és kész sokat dolgozni érte. Becsky István, Bokor Ákos, Fűzy András, Hajdu Péter, Pukler Gábor és Sántha Gergely jelenleg is tagjai az elnökségnek, tapasztalataikkal a folyamatosságot jelenthetnék. Ami az újakat illeti, az általam javasolt négy tagjelölt Dávid Kornél, Mészáros Zalán, Krasovec Péter és Pantl Péter. Kornél tapasztalata és nemzetközi kapcsolatai rengeteget segíthetnek a jövőben. Mészáros Zalán amióta befejezte a pályafutását, sportvezetőként tevékenykedik, akadémiai vezetőként a magyar utánpótlás-fejlesztés elkötelezett híve. Krasovec Péter is 52-szeres magyar válogatott, magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes, a szövetség munkáját jelenleg is aktívan segíti, az ő nevéhez fűződik a produktivitási rendszer, illetve az akadémiai ellenőrző, értékelő szisztéma, az eredményességi mutatók kidolgozása. Pantl Péter pedig a MOL-csoport kommunikációs igazgatójaként hazánk egyik legjobb, legképzettebb kommunikációs és marketing-szakembere.
 
Beszéljünk egy kicsit a felnőtt válogatottakról. A hölgyekre ezen a nyáron Európa-bajnokság, az urakra olimpiai selejtezők várnak.
 
Ha célokat tűzünk ki a csapataink elé, akkor reális célokat kell kitűzni, és abban is hiszek, hogy jó szereplés esetén dicséret, rossz szerepelés esetén viszont kritika jár. Jelenleg nem látok bele a válogatottak életébe, de ha bizalmat kapok, leülök a szövetségi kapitányokkal, és átbeszéljük a helyzetet. Én huszonnégy órát akarok dolgozni ezért a sportért, kiemelt szerepet biztosítva a válogatottaknak is. Fontos a nemzeti csapat, én magam is 98 alkalommal képviseltem Magyarországot, tudom, mit jelent ez.
 
Milyen tervei vannak a női kosárlabdával? Nagyon sikeres a szakág, a válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon, a Sopron Euroligát nyert, az utánpótlás rendszeresen ott van az A-csoport élmezőnyében...
 
A női kosárlabda ugyanolyan fontos, mint a férfi. Tény és való, hogy utóbbi egy kicsivel nagyobb nézettségnek örvend, de a sportértéke ugyanakkora a női kosárlabdának is. Ha megválasztanak elnöknek, nekem ugyanolyan fontos lesz mindkét szakág.
 
Kanyarodjunk vissza egy kicsit a férfiakhoz. Mit gondol a bajnokságban szereplő légiósok számáról, fiatalszabályról?
 
Az elmúlt időszakban ezzel a kérdéssel kapcsolatban meghozott döntések a sportág érdekét szolgálták. Látni kell azt, hogy az U23-as szabályhoz hasonló változások hatását nem egy-két éven belül lehet lemérni. Nagyon sok fiatal jelentős játékpercekhez jutott. Az, hogy a színvonalnak jót tett-e, az másodlagos, ha a magyar kosárlabdát fejleszteni akarjuk, akkor sokszor áldozni kell érte a csapatoknak is. Az, hogy innen miként lépünk tovább, egy bonyolult kérdés. Alaposan körbejárjuk a témát, megnézzük azt is, a környező országokban miként váltak be az ilyen szabályok. Az viszont biztos, a légiósok számát akkor tudjuk csökkenteni, ha megfelelő számú magyar játékos áll rendelkezésre.
 
 
 
 
Fotó - Rátgéber Kosárlabda Akadémia

Vármegyei szövetségek