Jönnek a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa elődöntői
08
Apr
2023
Jönnek a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa elődöntői
2023. április 8.  |  12:40
Ma este játsszák a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa két elődöntőjét - kiderül, melyik két együttes vívja majd a holnapi finálét.
 
 
Sopron KC - Szolnoki Olajbányász   17:00 (m4sport.hu)
 
Az első elődöntőben a Sopron és a Szolnok játszik majd egymás ellen. Az SKC az MVM-OSE Lionst verte a negyeddöntőben, és bár ez volt a legsimább mérkőzés a végeredmény szempontjából (86-80), egyáltalán nem volt könnyű dolga Kostas Flevarakis együttesének - 70-70-nél még egál volt az állás, amikor Andre Jones két hármast is beszórt, és innentől kezdve végig vezetett a Sopron. A Szolnok egy rendkívül fordulatos összecsapáson verte a Zalakerámia ZTE KK-t (89-88) - 50-39 után egy 17-0-val fordított a ZTE, 54-65-nél 11 ponttal is vezetett, és bár innen megint komolyabb előnybe került az Olajbányász, a végjátékban Osztojicsnak volt még esélye az egyenlítésre. Kettőből egy büntetőt dobott be a center, így végül a Szolnok egy nagyon hektikus meccsen tudott diadalmaskodni.
 
Az alapszakaszban kétszer is az Olaj győzött, de merőben más körülmények között. Október 8-án, a Tiszaligetben végig vezetett a hazai alakulat, már a harmadik negyedre hatalmas különbség alakult ki a két együttes között (90-57). A soproni találkozó teljesen más képet festett: az SKC az első félidőben 21 ponttal is vezetett, a Szolnok viszont a harmadik negyed közepére szinte teljesen ledolgozta hátrányát, a záró 10 perc nagy részében pedig vezetett, és győzni tudott idegenben is (76-78).
 
Két topcsapatról beszélhetünk, ami védekezésben (Top3-asok) és támadásban (Top5-ösök) is igaz mindkét gárdára. Ami viszont a Szolnok malmára hajtja a vizet, hogy több hiányossága van az SKC-nek mindkét oldalon. A soproniak alapvetően jó védekezésének két gyenge pontja van, és az egyik a védőlepattanózás, amiben utolsóak (67.7%), az Olaj viszont a harmadik legjobban támadólepattanózó gárda (32.9%). Ez akár döntő fontosságú lehet, mint ahogy az is, hogy a Szolnok a középtávoliakban igazán gyenge (31.0%), de nagyon kevés ilyen vállalása van (5.6 meccsenként), míg a Sopron a sokkal fontosabb triplázásban számít a mezőny alsó harmadába (33.4%).
 
Alapvetően az eddigi két mérkőzés és a statisztikák alapján is a Szolnok a találkozó esélyese. A Sopronnak megvan az állománya ahhoz, hogy egy meccsen le tudja győzni az Olajbányászt, Joseph, Jones és Barnett is képesek egészen kiemelkedő játékra, ahogy Valerio-Bodon is. Azt viszont láthattuk már, hogy még 15 perc egészen extra teljesítmény sem elég soproni részről ahhoz, hogy hazai pályán legyőzze a Szolnokot - ha most nagyjából 25 percig tud megközelítőleg úgy játszani az SKC, mint játszott hazai pályán, akkor lesz esélye a sikerre, egyébként Gasper Potocnik csapatának áll a zászló.
 
 
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét   20:00 (M4 Sport)
 
A második elődöntőben az alapszakasz győztese, a Falco és a fontos meccseken kifejezetten nagyot játszó Kecskemét. A Falco csak a negyedik negyedben tudta tartósabb ideig átvenni a vezetést az Alba elleni negyeddöntőben, miután az első félidőben nagy hátrányban is volt, 70-70 után viszont be tudta húzni ezt a kifejezetten jó mérkőzést. A Kecskemét szinte végig vezetett Pakson, a negyedik negyed elején viszont 71-66-os hátrányba került. Nem esett szét Forray Gábor csapata, 76-73-nál már megint ők álltak jobban, a végjátékot pedig végig vezetve hozták.
 
Az alapszakaszban mindkét alkalommal a Falco diadalmaskodott, de itt is két nagyon más meccset láthattak a nézők. Kecskeméten, november 18-án az első félidő még szoros volt, aztán a szombathelyiek a második félidőben már végig tartottak egy nem túl nagy, de megnyugtató előnyt (85-95). Február 11-én 17-0-val indított a bajnok, ezzel pár perc alatt le is zárta a lényegi kérdéseket (98-61).
 
Statisztikákban elég nagy a különbség a két gárda között, és több érdekes faktor is lehet. Az egyik az, hogy a Falco második legjobb támadópattanózására (33.0%) mit tud reagálni a Kecskemét, de az is kulcs lehet, hogy a Falco a harmadik legjobb a közeli duplákban (60.7%), a Kecskemét viszont a harmadik leggyengébben védi ezeket a helyzeteket (62.9%). A legjobb tripladobó szombathelyi gárda (36.9%) a hármasokat harmadik legjobban védő KTE-vel csap össze (31.8%), de Milos Konakov gárdájának támadásban nem nagyon van gyenge pontja (119.3 pont 100 támadásonként). A másik oldalon is érdekes lehet a meccs, hiszen a Falco hiába védi a legjobban a közeli duplákat (49.9%), a Kecskemét alapvetően a gyűrűtől távolabb szokott inkább próbálkozni, a legkevesebb közeli kettese van (25.8 meccsenként). A kecskeméti támadólepattanózásról már a negyeddöntő előtt írtuk, hogy a leggyengébb (20.0%), de ez Pakson egyáltalán nem volt döntő faktor.
 
Állományok tekintetében a Falco előnyben van. Forray Gábor csapata rendkívül rutinos játékosokból áll, de Karahodzsicstól, Wittmanntól vagy Dramicanintól kár meglepő dolgokat várni. Klobucar olyan játékos, aki egy rendkívül magas szintű alap fölött képes hatalmas extrákra és borzasztóan hatékony játékra is, de az szinte biztosnak tűnik, hogy a szoros mérkőzéshez és esetleges kecskeméti győzelemhez Townestól kell majd valami hasonló támadójáték, mint amit Pakson láttunk tőle szerdán. A KTE-nek semmi veszítenivalója nincs ezen a találkozón, ráadásul idén már legyőzte egymás után a Szolnokot idegenben, aztán az Albát otthon, tehát az sem mondható, hogy képtelen lenne a szombathelyi gárda bravúrra. Ettől függetlenül a Szombathely az összecsapás esélyese, komoly meglepetés lenne, ha nem jutnának döntőbe Perl Zoltánék.
 
 
A Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa elődöntőire az alábbi linken kaphatóak jegyek: 
 
 
B és C szektor – Sopron KC szurkolók
G és H szektor – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét szurkolók
J és K szektor – Szolnoki Olajbányász szurkolók
O és P szektor – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely szurkolók
 
Az ide szóló kétnapos bérletek darabja 11.000 Ft, míg a napijegyek 6.000 Ft-ba kerülnek.
 
A D, az F, az L és az N szektorba továbbra is lehet jegyet vásárolni. Az ide szóló kétnapos bérletek ára darabonként 15.000 Ft, míg a napijegy 8.000 Ft-ba kerül.

Vármegyei szövetségek