A Falco, a Kecskemét, a Szolnok és a Sopron a négy között a kupában
05
Apr
2023
A Falco, a Kecskemét, a Szolnok és a Sopron a négy között a kupában
2023. április 5.  |  21:05
A Falco bejutott a legjobb négy közé, óriási meccsen verték az Albát
 
Decosey szerezte a mérkőzés első kosarát, egy percet kellett rá várni. Ezt követően Ford növelte a vendégek előnyét. Az egyik oldalon Tiby és KOvács dobott hármast, a másikon Decosey célzott pontosan távolról. Leblokkolt a Falco, Philmore, Pongó és Ford is betalált, 8-14 volt az eredményjelzőn a negyed közepén. A folytatásban hosszú gólcsend következett, a szombathelyiek képtelenek voltak betalálni, 9-18-as állásnál időt is kért Milos Konakov. Perl dobott be egy triplát, de a negyed utolsó két percére 20-12-es fehérvári vezetéssel fordultak a csapatok. Mbacke Diong és Takács pontjaival tovább nőt az Alba előnye. Somogyi büntetői is beestek, így óriási fölénnyel nyerte az első negyedet az Alba. 12-26.
 
Sövegjártó zsákolásával indult a második negyed, majd Cowels talált be és az amerikai a ráadás büntetőt is bedobta. Benézett tíz alá a Falco. Philmore dobott be egy közelit, Sövegjártó rontott büntetőt, Philmore pedig egy újabb kettessel stabilizálta a vendégek előnyét. A Falco percei következtek, Cowels triplát, Perl duplát dobott, majd – Vojvoda eladott labdája után – ismét az amerikai volt eredményes. Ötre zárkóztak a szombathelyiek, időt kért az Alba. Barac technikait kapott, Ford bedobta a megítélt büntetőt, majd egy középtávolit is. Ezt követően a Falco kispad kapott technikait és Vojvoda büntetőzött jól. Barac büntetőzött jól a másik oldalon, így a negyed közepén 27-34 volt az eredményjelzőn. Cowels és Tiby pontjaival ismét ötre zárkóztak a hazaiak. Mbacke Diong szerzett egy fehérváriaknak fontos duplát, ismét hét volt a vendégek javára. Barac dobott be két büntetőt, Ford triplával válaszolt, majd Decosey is betalált. Időt kért a Falco. Tiby triplát, Pot duplát dobott, így a dudaszóig öt pontra zárkóztak fel a szombathelyiek. 38-43.
 
Somogyi és Perl kosarával indult a második félidő. Cowels duplájával pedig már kettőre zárkózott a Falco, majd Cowels újabb távolijával a vezetést is átvették a sárga-feketék. Időt kért az Alba. Vojvoda talált be távolról, Keller pedig közelről egyenlített. Keller kosarával vették át ismét a vezetést a hazaiak, 52-50 volt az állás a negyed közepén. Teljesen nyílt volt a találkozó, felváltva vezettek a csapatok a feszült hangulatú összecsapáson. 56-56, majd 58-58 is volt a táblán. A negyed vége a fehérváriaké volt, 60-61-s állással fordultak az utolsó negyedre a csapatok.
 
Óriási feszültségek közepette indult az utolsó negyed, az Alba visszavette a vezetést. Ehhez főleg Cowels sportszerűtélen faultja kellett. 64-66 volt ekkor a táblán. Cowels dobott egy duplát, de betalált Decosey is. Perl és Brown dobott fontos kosarat. 74-70-es hazai vezetésnél büntetőt rontott Ford, Barac zsákolt az ellentámadásból. Decosey dobott be egy közelit. Ezt követően Cowels és Philmore is dobást rontott. Perl hármasa esett be 20 másodperccel a vége előtt, majd Ford dobott be egy közelit. 79-75-s állásnál, 15 másodperccel a vége előtt időt kért a Falco. Több kosár nem született, a szombathelyiek parádés meccsen jutottak a budapesti négyes döntőbe. 79-75.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Arconic-Alba Fehérvár 79-75 (12-26, 26-17, 22-18, 19-14)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Szombathely, Aréna Savaria
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Kapitány Gellért, Farkas Gábor (Vághy Tamás János)
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely: Pot 2, Brown 6, Kovács 3/3, Tiby 10/6, Keller 9. Cserék: Barac 12, Cowels 18/12, Sövegjártó 3, Perl 16/6.
 
Arconic-Alba Fehérvár: Pongó 6/3 ,Somogyi 10, DeCosey ,Ford 12, Philmore 16. Cserék: Vojvoda 9/3, Decosey 14/6, Takács M. 4, Mbacke Diong 4.
 
 
 
Hihetetlen izgalmak után, a Kecskemét mehet Budapestre
 
A hazaiak kezdték jobban a találkozót, Atkinson duplát, Frank triplát dobott, a másik oldalon Karahodzsics talált be, 5-2-es állásnál Ivkovic szerezte meg első kosarát. Mindkét csapat jól dobott a találkozó elején, betalált Townes és Eilingsfeld is. 8-8 volt a táblán négy perc elteltével. Ezt követően a vendégek percei következtek, 15-8-ra meglépett a Kecskemét, köszönhetően Klobucar ponterős játékának. A folytatásban is nagyon sok kosár született, 14-19, majd 14-21 is volt az eredményjelzőn. Eilingsfeld és Buckingham kosara ugyan beesett, de így is hozta az első negyedet a vendégcsapat. 20-23.
 
Edwin kosarával indult a második félidő, de Dramicsanin és Grubor is betalált. Townes kosara után ismét négy ponttal vezetett a Kecskemét. Edwin dobott hazai szempontból fontos kettest, de Kiss azonnal válaszolni tudott rá. 30-35 volt a táblán a negyed közepén. Harcos, kemény mérkőzést játszottak a csapatok. Klobucar talált be közelről, az ASE nem tudta átvenni a vezetést. Buckingham és Edwin pontjaival indított újabb rohamot a Paks, Eilingsfeld közelijével pedig már egyenlíteni is tudtak. A végjátékban azonban ismét a KTE játszott pontosabban, így ők mehettek előnnyel a nagyszünetre. 42-46.
 
Edwin szerezte a második félidő első kosarát, Karahodzsics válaszolt rá, majd ismét Edwin következett és erre válaszként ismét Karahodzsics villant. Az első félidőhöz hasonlóan, ez a játékrész is gyors kosarakkal indult. 50-54, majd a negyed közepén 52-57 volt a táblán. Edwin és Eilingsfeld fantasztikusan játszott a hazaiknál, míg a másik oldalon Townes okozott komoly fejtörést a védőknek. A Kecskemét ebben a negyedben is őrizte előnyét, Forray Gábor csapata sikeresen verte vissza a paksiak lendületét, nem engedte ki a vezetést a kezéből. 61-64.
 
A negyedik negyed elején átvette a vezetést a Paks, időt kért a KTE. A folytatásban is kézben tartották a meccset a hazaiak. A negyed közepén volt ismét döntetlen, akkor 73-73 volt a táblán. Triplával vette vissza a vezetést a KTE, 74-76 volt a táblán a negyed közepén. Atkinson dobott be két büntetőt, amikor már csak három perc volt hátra a meccsből. Dramicsanin hármasa beesett, így ismét “megnyugtató” volt a vendégek előnye. Egy perccel a mérkőzés vége előtt 85-86 volt a táblán, elképesztően küzdött a Paks. Fordítania azonban nem sikerült Csirke Ferenc csapatának, így a Kecskemét jutott be a legjobb négy közé a Magyar Kupában. 85-87.
 
Atomerőmű SE - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 85-87 (20-23, 22-23, 19-18, 24-23)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Paks
Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Goda László, Fodor Attila (Téczely Tamás)
 
Atomerőmű SE: Edwin 31, Frank 3/3, Buckingham 12, Eilingsfeld 20/9, Atkinson 8. Cserék: Grubor 3, Kovács 3/3, Pajor, Gulyás 2, Taiwo 3.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Townes 32/12, Ivkovic 2, Klobucar 9/3, Dramicsanin 7/3, Karahodzsics 14. Cserék: Wittmann 10/6, Borisov 7, Kiss 6, Kucsera -.
 
 
 
Elképesztő izgalmak után jutott tovább a címvédő
 
A Szolnok nyerte a feldobást, Barnes azonnal bevágott egy tempót, Csuti szerezte az első vendég pontot, Lukács zsákolt. Smith hozta közelebb csapatát egy közeli dobással, Szubotics dobott be két büntetőt, Trice válaszolt egy tempóval. Durham kiosztását Barnes váltotta három pontra, Smith ezt azonnal visszadobta, Barnes középtávolról sem hibázott. O’Reilly szerezte meg két büntetővel első pontjait, Trice maradt teljesen üresen a sarokban, a ZTE a mérkőzés folyamán először átvette a vezetést, Gasper Potocnik időt kért (11-13). Rakicsevics verte meg könnyedén Barnest, Osztojics eladott labdájából Pongó dobott könnyű ziccert, Trice egy pontot a vonalon hagyott. Lukács büntetőivel és Révész kosarával gyorsan fordított az Olaj, Gilszki maradt üresen a sarokban, be is szórta a hármast (20-16). Osztojics mutatott be egy 2+1-et, Szubotics értékesített két büntetőt, ahogy O’Reilly is. Gavin dobott be egy távoli hármast, a negyedet Rakicsevics zsákolása zárta. 25-23
 
A második negyed úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött, így döntetlent mutatott az eredményjelző, Gavin válaszolt egy hármassal. Osztojics is betalált távolról, Révész passzát Barnes fejezte be két ponttal. Williamson maradt teljesen üresen a palánk alatt, majd Osztojicsról dobott egy fadeaway-t, időt is kért Sebastjan Krasovec (34-28). Barnes dobta át Rakicsevicset, Smith törte meg a ZTE rossz sorozatát egy 2+1-el. Durham egy büntetőt dobott be, Lukács kettőt, aztán Szubotics egy technikai miatt egyet, ráadásul Durham egy kettő plusz egyet is csinált, így a mérkőzés folyamán először 10 fölé kúszott a differencia (43-31). Zsíros kosarára Szubotics felelt ismét büntetőkkel, Osztojics küzdött meg két pontért a festékben. Zsíros második sportszerűtlenje miatt hamar befejezte a mérkőzést, ráadásul már Smith is 4 faultnál járt, Révész egy büntetőt dobott be. Trice süllyesztett el egy visszalépős triplát, O’Reilly egy pontot a vonalon hagyott, Williamson tett vissza egy támadólepattanót, a félidőben több kosár nem esett, így az Olaj 9 pontos előnnyel ment szünetre. 48-39
 
A második félidő első kosarát Szubotics szerezte, Keller tört be könnyedén a túloldalon, O’Reilly 2+1-ével jött fel mínusz 6-ra a ZTE. Rakicsevics verte meg szépen lábbal Williamsont, Keller ziccerével már csak két pont volt a két csapat között, nem meglepő, hogy az Olaj időt kért (50-48). Osztojics kiegyenlített, Barnes sportszerűtlen faultja után Rakicsevics büntetőjével hosszú idő után átvették a vezetést a vendégek, O’Reilly dobott egy tempót. Trice köszönt be középtávolról, így már 17-2-es futásban volt a Zalaegerszeg. Ezt a futást Gavin törte meg két büntetővel, védekezésben azonban még mindig lyukas volt az Olaj, ezt Osztojics használta ki. Pongó tört be szépen, Osztojics azonban megint zavartalanul dobhatott könnyű kosarat, Rakicsevics pedig bevágott egy hármast, így már 9 ponttal ellépet a ZTE, Gasper Potocnik ismét magához hívta övéit (54-63). Osztojicsot ez nem zavarta meg és ismét beköszönt, Pongó és Szubotics pontjaival zárkózott vissza 5 pontra az Olaj. Gavin kosarára O’Reilly felelt, de a negyed vége így is a Szolnoknak sikerült jobban, így mindössze egy pont választotta el a két csapatot a negyed végén. 68-69
 
Williamson révén átvette a vezetést az Olaj, de csak rövid ideig O’Reilly triplája miatt, sőt az amerikai Rudner eladott labdáját is megbüntette egy ziccerrel. Gavin tört be szépen, majd Pongó is betalált kintről, Osztojics folytatta remek második félidejét két ponttal. Gavin dobott egy középtávolit, O’Reilly egyenlített egy büntetővel, Szubotics volt eredményes közelről. Lukács triplájával öt ponttal elhúzott a Szolnok, Sebastjan Krasovec időt kért, három perccel a vége előtt azonban Durham 7 pontra növelte a hazai előnyt. Krasovec mester 1:40-el a befejezés előtt időt két ekkor 86-79-et mutatott az eredményjelző, már kicsúszni látszott a ZTE kezéből a meccs. Smith és O’Reilly azonban fellépet, gyors öt ponttal jelentkeztek, így az Olaj is időt kért, de már csak két pont volt a differencia. Előbb O’Reilly majd Pongó csinált nagy butaságot, így 12 másodperccel a vége előtt a Zalaegerszeg kezébe került a labda, Osztojics harcolt ki egy faultot hat és fél másodperccel a vége előtt, az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta. Osztojics techinkaija lezárta a mérkőzést, így a címvédő jutott négy közé. 89-88
 
Szolnoki Olajbányász - Zalakerámia ZTE KK 89-88 (25-23, 23-16, 20-30, 21-19)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Nagy Viktor, Ádám József (Bogárdi János)
 
Szolnok: Durham 6, Lukács N. 9/3, Barnes 14/3, Szubotics 14/3, Williamson 10. Csere: Gavin 18/9, Révész 3, Rudner 6/6, Pongó Má. 13/9, Gilszki 3/3.
 
Zalaegerszeg: Trice 11/6, O'Reilly 23/6, Csuti 1, Keller 4, Smith 12/3. Csere: Németh Á. -, Osztojics 19/3, Zsíros 2, Polster -, Rakicsevics 16/6.
 
 
 
Parázs csata után a Sopron jutott négy közé
 
5-0-s futással kezdett a Sopron Joseph, Barnett és Valerio-Bodon vezetésével, erre 8-2-vel válaszolt az Oroszlány és átvette a vezetést. Barnett talált be közelről, majd kintről, Molnár dobott be egy büntetőt (13-10). Dimitrijevics szerezte meg első pontjait, White dobott be három büntetőt, Valerio-Bodon pedig egy hármast. Jones tört be szépen, Barnjak egy pontot a vonalon hagyott, a negyedet pedig Jones ziccere zárta, így egy negyed után hat pontos előnyre tett szert a hazai gárda. 22-16
 
Durham és Henry is csak egy pontot szerzett a vonalról, Ruják viszont dobott egy hármast, így a második negyed első két perce a vendégeknek sikerült jobban. Dorogi triplája után már döntetlent mutatott az eredményjelző, sőt egy büntetővel vezetéshez is juttatta csapatát (23-24). Dimitrijevics maradt üresen egy tempóra, a Sopron egy ponttal hozta le a negyed felét, így Kosztasz Flevarakisz időt kért. Dimitrijevics dobott be két büntetőt, Durham a festékből volt eredményes, így hat perc után született hazai mezőnykosár. Jones villant ismét, ezúttal egy 2+1-el, a félidő végén pedig az OSE támadójátéka állt teljesen földbe, 16-0-s futással zárt a Sopron, így 9 pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. 37-28
 
Durham egészen elképesztő kosárral indította a második félidőt, ráadásul a plusz egyet is mellé tette, Barnjak válaszolt egy nagyszerű hármassal középről. Barnett sem hibázott kintről, Durham pedig közelről, Calloway dobott nagy triplát, de a hazaiak centere továbbra is tarthatatlan volt. Barnjak egy visszalépős hármassal hozta vissza 10 pontra az Oroszlányt, Barnett zsákolt faulttal együtt és a plusz egyet sem hagyta ki. Az OSE továbbra is Barnjak távoli dobásaira támaszkodott, ezt a sorozatot Dimitrijevics szakította meg egy ziccerrel, de Joseph három ponttal felelt. Barnjak tört be szépen, két pontját Valerio-Bodon annulálta egy kettessel, az ex-soproni Ruják törte fel szépen a hazai védelmet (55-46). Krestinin lopta közelebb az övéit két büntetővel, az SKC támadójátéka teljesen megállt ebben az időszakban, Dorogi szerzett kosarat faulttal együtt, még a büntető előtt időt kért Kosztasz Flevarakisz. A plusz egy is beesett, Molnár törte meg a hazai jeget, Barnett hármasával ismét levegőhöz jutott a Sopron. Barnjak dobott be két büntetőt, több kosár nem esett a nagyedben így az SKC hét pontos előnnyel várhatta a negyedik negyedet. 60-53
 
A záró etap Calloway ziccerével kezdődött meg, Supola tört be bátran és tett fel egy floatert. Henry dobott két pontot egy támadólepattanó után, Supola egy pontot a vonalon hagyott, erre az OSE centere egy kettő plusz egyel válaszolt. Durham dobott elképesztően nehéz kosarat, a vendégek azonban nem hagyták magukat, Illés köszönt be távolról. Dimitrijevics egyenlített a vonalról, Barnett dobott hazai szempontból nagyon fontos hármast (68-65). Ismét Dimitrijevics villant, Jones dobott be két büntetőt, de Dimitrijevicset távolról sem lehetett megállítani, Jones azonban kettővel is felelt, így Simon Petrov kért időt (76-70). Dimitrijevics elképesztő hármast dobott dudaszóra, Joseph értékesített két büntetőt. Ki más, mint Dimitrijevics hármasával érkeztünk meg az utolsó két percre és nyilván Jones válaszolt a sarokból. Az Oroszlányban nem maradt már erő a feltámadásra, így az SKC csatlakozott utolsóként a Final Fourba. 86-78
 
Sopron KC - MVM-OSE Lions 86-78 (22-16, 15-12, 23-25, 26-25)
 
Magyar Kupa, negyeddöntő
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Játékvezetők: Benczur Tamás, Söjtöry Tamás Ferenc, Minár László Balázs (Forrai Sámuel)
 
Sopron: Joseph 7/3, A. Jones 19/9, Valerio-Bodon 6/3, Barnett 24/15, J. Durham 17. Csere: Molnár M. 3, White 7, Takács N. -, Sitku -, Supola 3.
 
Oroszlány: Dimitrijevics 24/12, Ruják 5/3, Szabadfi -, Calloway 8/6, Krestinin 8. Csere: Dorogi 7/3, Werner -, Mucza -, Barnjak 17/9, Illés 3/3, Carev -, Henry 6.

Vármegyei szövetségek