Kialakult a négyesdöntő mezőnye a Killik László Női Magyar Kupában
16
Feb
2023
Kialakult a négyesdöntő mezőnye a Killik László Női Magyar Kupában
2023. február 16.  |  20:30

A Killik László Női Magyar Kupa negyeddöntőjében a címvédő DVTK HUN-Therm 102-64-re verte az E.ON ELTE-BEAC gárdáját.

Morgan Green duplájával és Bernáth Réka büntetőivel indult a találkozó. Amikor Angyal Barbara 2+1-es megoldása célt ért, 5-2-re vezetett a BEAC. Az első negyedben nem alakult ki nagy különbség a felek között. Sőt, a találkozó elején jellemzően a fővárosi gárda járt előrébb. Radócz Fanni triplájával 10-6-ra is vezettek Mészárosné Kovács Andrea tanítványai. Nem sokkal később Morgan Green is hármast értékesített, amivel 16-12-re módosult az állás. A megszerzett előnyét az első szakasz hajrájában is őrizte a BEAC. 10 perc után 19-15 állt az eredményjelzőn. Az első negyed hajrájában Aho Tyra, majd a második elején Bernáth Réka értékesített triplát. Ezzel kezdte meg a felzárkózást a DVTK, majd Kiss Angelika duplájával 20-19-nél a vezetést it átvette. Kritikus percek voltak ezek a BEAC-nak, különösen úgy, hogy Angyal Barbara a harmadik hibáját is beütötte.

Völgyi Péter együttese végül 22-22 után hagyta állva riválisát. Sorrendben Bernáth Réka, Arella Guirantes, Cheridene Green és Aho Nina voltak a pontszerzők. Ezzel a 10-0-s- futással három perc alatt kétszámjegyűre nőtt a különbség és még nem volt vége. Darcee Garbin is megvillant, majd Bacsó Zsófia, őt pedig ismét Cheridene Green követte. 38-22-nél kért időt a BEAC. Végül a DVTK döntő futása 41-22-nél, azaz 19-0-nál ért véget. A BEAC kosárcsendjét Ana Vojtulek törte meg, de ekkor már a játék minden elemében dominált a DVTK. A félidőben 47-27-re vezetett a házigazda. A DVTK 38-ból 19-et dobott be mezőnyből, a BEAC 25-ből 9-et. A lepattanókban nem volt különbség, viszont a BEAC 16 eladott labdája önmagában is jól érzékelteti a játék képét. A harmadik negyed elején felváltva estek a kosarak. Kifejezetten pontgazdag és élvezetes periódus kerekedett. A különbség 22-25 pont környékén látszott állandósulni.

A DVTK előtt 58-36 után nyílt esély, hogy még nagyobb differenciát alakítson ki. Végül 28-29 ponton tetőzött a hazai előny a harmadik negyedben. A BEAC az utolsó három és fél percben nem talált be. Ez idő alatt Bernáth Réka és a litván válogatottban összeszedett sérülése ellenére a játékot vállaló Monika Grigalauskytė zárta le a játékrészt. A záró etapnak 76-47-ről futottak neki a csapatok. Rögtön a legelején 30 pont fölé növelte előnyét a DVTK. Mindkét gárdára bajnoki rangadó vár a hétvégén. A DVTK a Sopronnal, a BEAC a Vasassal mérkőzik. A rotáció során már ezt is figyelembe vették a szakvezetők. Kifejezetten jó ritmust kapott el a DVTK. A 29-20-as harmadik negyed után a záró szakaszban is pontos támadásokat vezetett. A dobóformát tekintve még az első félidőre is rátett egy lapáttal a házigazda, ezúttal is 38 mezőnykísérlete volt, melyből 21 ért célt. A különbség még öt perccel a vége előtt is 29-30 pont környékén mozgott. 89-62 után zárta le 13-2-vel a meccset a DVTK. A 100 pontot Oláh Fruzsina triplájával lépte át a házigazda. Ez a DVTK 10. sikeres hárompontosa volt ezen az estén. Végül 102-64-re nyert a címvédő és ezzel készülhet a soproni négyes döntőre.


DVTK-Hun-Therm - E.ON ELTE BEAC 102-64 (15-19, 32-8, 29-20, 26-17)

Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Papp Péter, Fodor Attila, Pozsonyi László (Balogh László György

DVTK Hun-Therm: Green 10, Aho N. 10/3, Garbin 16/6, Guirantes 9/3, Bernáth 12/6. Csere: Aho T. 6/6, Kányási 8, Grigalauskyte 10, Bacsó 7, Vég-Dudás, Kiss 9/3, Oláh 5/3.

E.ON ELTE BEAC: Angyal 10/3, Vojtulek 7, Zsámár, Green 16/9, Radócz 11/3. Csere: Benke, Koch 7/3, Katona 2, Milkovics 3, Orosz, Juhász 8.

 

A Killik László Női Magyar Kupa negyeddöntőjében a Sopron Basket 59-38-ra múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárdot.

Ezzel bejutott a március 9-én és 10-én esedékes négyes döntőbe, ahol hazai pályán küzdhet meg a trófeáért a soproni együttes.

Böröndy Vivi és Jelena Brooks találataival indult a találkozó. Erre szekszárdi oldalról Studer Ági és Cyesha Goree válaszolt, így két perc után 4-4 állt az eredményjelzőn a negyeddöntők presztízsrangadóján. Ezt követően Ezi Magbegor büntetőjével, majd Jelena Brooks és Alice Kunek találataival szakadt el a házigazda. Zseljko Djokics 10-4-nél időt is kért, de Jelena Brooks tovább növelte a hazai előnyt. A szekszárdi kosárcsendet Sydney Wallace találatai törték meg. Ez idő alatt azonban Alice Kunek is triplát értékesített. Összességében így 7-8 pont környékén látszott beállni a különbség. Végül 16-8 után Yvonne Turner, Fegyverneky Zsófia és Czukor Dalma révén tudott erre rápakolni a Sopron. 10 perc után már 22-9-es állást rögzíthettünk. A soproniaknak hat, a szekszárdiaknak négy mezőnykosaruk volt. Ugyankkor a büntetőkben és a lepattanókban mutatkozó nagy különbség választ adott a differenciára. A második szakasz elején Sydney Wallace újabb hárompontosával faragott a hátrányán a Szekszárd.

A két csapat párharcaira jellemző feszült, fizikális csata kerekedett ezúttal is. A Szekszárd nehezen került dobóhelyzetbe. A második negyedben összesen két Sydney Wallace-triplát jegyezhettünk fel a vendégeknél, akik ráadásul az első félidőben nem tudtak kiharcolni büntetőt. Végül 13-6-ra nyerte a második szakaszt a Sopron. 26-15 után ugyanis Böröndy Vivi, Jelena Brooks és Ezi Magbegor révén a félidőig egy 9-0-s futást mutatott be a házigazda. A félidőben a soproniaknál a 12 pontos Jelena Brooks volt a legeredményesebb, míg a KSC-nél a 11 pontos Sydney Wallace. A harmadik negyed elején ismét Wallace villant meg szekszárdi oldalon. Erre azonban Ezi Magbeor és Yvonne Turner felelt. 39-19 után Mányoky Réka triplájával igyekezett közelebb kerülni a Szekszárd. Válaszul Gáspár Dávid azonnal időt is kért.

A harmadik szakasz közepén közel három percre a Sopron torpant meg támadásban. Ezt nem csak Mányoky triplájával, hanem Sydney Wallace 2+1-es megoldásával is igyekezett kihasználni a KSC. A vendégek 14 egységre felzárkóztak. Eközben viszont Miklós Melinda és Mányoky Réka kipontozódott, amivel igencsak beszűkült a KSC rotációja. Böröndy Vivi és Fegyverneky Zsófia zárta le a harmadik szakaszt. Az utolsó 10 percnek 44-27-ről mentek neki a csapatok. Nem volt kérdés a győztes kiléte, különösen, amikor a második perc kezdetén visszaállította a 20 pont feletti előnyét a Sopron. Rendkívül töredezett mérkőzést láthattunk. Rengeteget állt a játék, miközben a 18-20 pontos különbség állandósult. Alice Kunek triplájával és Ezi Magbegor villanásával tudott ennél nagyobb arányban meglépni a Sopron. Zseljko Djokics időkéréssel válaszolt erre. A különbség végül 24 ponton tetőzött. 57-33 után az utolsó három percben faragott ebből a Szekszárd, így alakult ki a 59-38-as végeredmény.

 

Sopron Basket - Atomerőmű KSC Szekszárd 59-38 (22-9, 13-6, 9-12, 15-11)

Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Sopron, Novomatic Aréna
Praksch Péter Árpád, Tőzsér Dénes Kelemen, Goda László (Páli dr. Kálmán)

Sopron Basket: Kunek 11/3, Fegyverneky 2, Magbegor 9, Brooks 13, Böröndy 8. Csere: Varga 4, Stankovic 4, Czukor 2, Turner 6.

Atomerőmű KSC Szekszárd : Miklós, Mányoky 3/3, Studer 2, Krnjic 6, Goree 4. Csere: Bálint 5, Horváth, Wallace 18/9, Szücs.

 

A női Magyar Kupa negyeddöntőjének NKA Universitas PEAC – BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós találkozóján a pécsi együttes 87-44-es győzelmet aratott, mellyel tovább jutott a márciusban esedékes, soproni rendezésű négyes döntőbe.

A PEAC ellenfele a DVTK – Hun-Therm csapata lesz.

A PEAC – BKG találkozójának elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az első találatot Sierra Calhoun szerezte távolról, majd szinte azonnal érkezett Aldazabal Berroa Laura közelije. Wentzel Nóra kosara után már 5-2-t mutatott az eredményjelző, majd a Szigetszentmiklós oldaláról Raina Perez triplája következett. Ezután viszont a pécsiek három pontos előnyre tettek szert, így pedig a vendégek vezetőedzőjének, Gedei Tibornak kellett időt kérnie eligazításra. A folytatásban azonban igencsak kibontakozott a papírforma. A pályára visszatérve ugyanis egy magabiztosabb hazai periódus vette kezdetét, egészen pontosan egy 16-2-es szakasz, melynek köszönhetően Jovan Gorec gárdája több, mint 10 pontos előnyre tett szert. 24-7-nél pedig már az első negyed hajrájába érkeztek az események. A PEAC továbbra is könyörtelen tempót diktált támadásban, míg védekezésben leginkább területvédelemmel állította meg ellenfelét. A játékrészt végül Olayemi Olawuyi sikeres büntetői zárták, így tehát a második játékrész az eddigi 24-7-ről folytatódhatott.

A rövid szünetből visszaérkezve meglehetősen kiegyelődött a pontszerzés. 4-4 után 28-11-re változott a kijelzőn olvasható állás, ez viszont azt jelentette, hogy továbbra is a Pécs élvezhette a magabiztos előnyt. A PEAC viszont ezt követően nagyobb sebességbe kapcsolt, és pár pont híján a különbséget egészen húsz pontra növelte. Ekkor éledt fel viszont a vendégek játéka is. Egy 8-0-ás szigetszentmiklósi periódus következett, mellyel Gedei Tibor tanítványai jelentős mennyiségű pontot tudtak lefaragni hátrányukból, így tehát 36-23-nál a hazai gárda kért időt eligazításra. A félidő utolsó perceiben viszont ismét a Pécs felé billent a mérleg. A hazai gárda ugyanis egy 9-2-es periódust produkált még pluszban a nagyszünetig, amivel a differencia hivatalosan is elérte a húsz pontot. A felek végül tehát 45-25-ről fordulhattak. Húsz perc leforgása alatt a PEAC válogatott centere, Kiss Virág ismételten kiváló teljesítményt nyújtott. Egészen pontosan tíz pont került a neve mellé, ezen kívül pedig 5 lepattanót szerzett, mellyel a mezőny legjobbjának bizonyult.

A második félidőt egy 16-0-ás hajrával indította a pécsi gárda, mellyel a felek közti különbség a harminc pontot is túllépte. Ekkor már a nyugalom is látható, érezhető volt a PEAC vezetőedzőjén, aki türelmes tekintettel nézte a pályán történő eseményeket. A harmadik negyedből egészen pontosan öt perc telt el, a PEAC pedig egyenesen szárnyalt a parketten. Támadásban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és védekezésben is csak minimális hibával játszottak, ez pedig az eredmény alakulásán is teljesen tükröződött, hiszen ellenfelük egyszerűen nem tudott találatot szerezni. Természetesen nem lebecsülve a BKG csapatát, akik szintén tisztességesen küzdöttek a pályán, s tudásuk legjavát próbálták nyújtani. A két együttes közti színvonalbeli különbségek azonban egyre inkább kibontakoztak. Jovan Gorec végül fiatalabb játékosait is a pályára küldte, s a harmadik etap végénél járva már minden pécsi kapott játéklehetőséget. A negyedet végül Aldazabal Berta Laura sikeres büntetői zárták. A találkozó záró szakasz így 69-33-ról folytatódott, pontszerzés szempontjából pedig az utolsó tíz perc sem tartogatott már nagy meglepetéseket. Ekkor már tulajdonképpen a győztes kiléte sem volt kérdéses. Két perc volt egészen pontosan vissza a negyeddöntőből, amikor Szücs Réka volt sikeres. Ezzel 41 pont lett a felek közti differencia. A találkozót végül Szabó Dóra sikeres hárompontosa zárta, ám a domináns győzelem így is az NKA Universitas PEAC csapatáé lett. Ennek értelmében tehát Jovan Gorec együttese utazhat majd a márciusi négyes döntőre, ahol az ellenfél a szintén magabiztos győzelmet arató DVTK – Hun-Therm lesz.


NKA Universitas PEAC - BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós 87-44 (24-7, 21-18, 24-8, 18-11)

2023 Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor, Kovács Nimród János (Fekete László)

NKA Universitas PEAC: Calhoun 6/6, Katanic 5, Olawuyi 12, Kiss 15, Wentzel 8. Csere: Simon 5, Laczkó 7, Pap 7, Gwathmey 11, Sanchez 4, Rátkai 4, Szücs 3.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Aldazabal 7, Duka -, Perez 10/6, Szabó 3/3, Vári 8. Csere: Takács 4, Herzog 2, Andi 1, Gróf 5/3, Zsámár 4.

 

A Killik László Női Magyar Kupa negyeddöntőjében a SERCO UNI Győr 96-65-re verte a Vasas Akadémia gárdáját, ezzel tehát ők jutottak tovább a soproni rendezésű négyes döntőbe, ahol az ellenfelük a Sopron Basket csapata lesz.

A mérkőzés 6-0-ás vendég vezetéssel indult, – melyből négy pontot Madár Eszter szerzett – majd Dombai Réka hárompontosa következett. Ezzel tehát a Győr minimálisan fel tudott zárkózni, ellenfelük előnye azonban ezután is megmaradt, következőnek ugyanis Schaquilla Nunn volt sikeres. Beatrice Mompremier büntetőtalálatai után pedig már 5-8-at regisztrálhattunk, miután egy magabiztosabb győri periódus vette kezdetét. Ezt követően, egészen pontosan 5 hazai, illetve 2 vendég ponttal később 10-10-nél kiegyenlítődött a találkozót. Az együttesek pedig a folytatásban is fej-fej mellett haladtak, ám a pár pontos előnyt továbbra is a budapestiek élvezhették. Az ötödik percben 13-15-öt regisztrálhattunk, amikor Dubei Debóra közeli találatával ismét egyenlített a Győr. A fordítás azonban ezúttal is elmaradt. A mérkőzés egy darabig ebben a ritmusban folytatódott. Egyenlítettek Cziczás László tanítványai, majd Milos Pavlovic lányai kerültek újból lépéselőnybe, mígnem 20-18-nál a hazaiak felé billent a mérleg. Ezután igencsak lelassult a pontszerzés, s két perc alatt csupán egy további találat született. Ekkor Török Ágnes indított támadást, akit pedig dobás közben faultoltak, a Győr válogatott bedobója tehát vonal mögé állhatott, ahonnan mindkét dobását értékesíteni tudta. A negyed utolsó egy perce így 24-18-ról kezdődhetett, a hajrában pedig felpörögtek az események, s végül mindkét fél egy-egy találatot tudott szerezni. A második felvonás 26-20-ról folytatódhatott.

A következő tíz percet Sabina Oroszová pontjai indították, mire Pardee-től érkezett a válasz. A felek közti differencia szépen lassan a tíz ponthoz közelített, a Győr pedig egyre magabiztosabbnak tűnt a pályán. Ekkor váltott ritmust a Vasas. Milos Pavlovic együttese sokkal határozottabban kosárlabdázott, melynek köszönhetően egymás után tíz pontot tudtak szerezni, s végül 30-30-nál ismét egyenlíteni tudtak. Fordítani ezúttal viszont nem sikerült a vendégeknek. Közelről ugyanis Betarice Mompremier volt sikeres, mely ismét a hazaiakat helyezte előnybe, de, hogy még a legelején megállítson egy újabb győri rohanást, Pavlovic vezetőedző kért időt csapatának. A rövid eligazítás azonban inkább a hazaiaknak tett jót, akik egyre kiegyensúlyozottabban kosárlabdáztak. Pár pontos előnyüket stabilan tartották, mígnem a Vasas újabb ellenállásba kezdett, s 38-38-nál ismét egálra hozta a mérkőzést. A vezetést azonban továbbra sem tudták átvenni a vendégek, így tehát folytatódott a macskafogó játék. A félidő utolsó percébe érkeztünk, a Győr pedig egy 6-0-ás szakaszba kezdett, melyet a fővárosiak időkérése szakított meg. Visszatérve kevesebb, mint fél perc volt hátra a nagyszünetig, és a vendégek támadhattak. A labda Papp Dia kezében volt, aki türelmesen kivárta a megfelelő pillanatot egy végső támadásának megkezdésére. Papp betört, majd Katrina Pardee-nak osztotta ki a labdát, akitől érkezett is a rádobás. Találat viszont nem landolt a Győr hálójában, így tehát a felek végül 44-38-ról fordulhattak. A statisztika alapján húsz perc elteltével Aaryn Ellenberg volt a mezőny legeredményesebb játékosa 13 ponttal, akit pedig Schaquilla Nunn követett 11 ponttal.

A második félidőt három győri büntetőtalálat indította, melyre Katrina Pardee-tól érkezett a válasz. Ezután Sabina Oroszová volt sikeres, kinek a találata a különbséget majdnem tíz pontra növelte. Ekkor Papp Dia és Tóth Orsolya vették kezük közé az irányítást, kiknek a vezetésével a Vasas pedig jelentős pontokat tudott ledolgozni hátrányából. Belső poszton azonban Beatrice Mompremiert egyszerűen nem tudták megállítani a vendégek, a győri pontszerzőkhöz pedig Peyton Williams is csatlakozott, mellyel a hazaiak 55-45-nél tíz pontos előnyre tettek szert. Milos Pavlovic egy újabb találat után kért csak időt csapatának. Ezután egy darabig fej-fej mellett haladt a pontszerzés, mígnem 59-50-nél Madár Eszter süllyesztett egy hárompontost az ellenfél hálójába. Ez azonban a lényegen már nem sokat változtatott, a Győr ugyanis a negyed végéig egy újabb magabiztos támadást indított, mellyel 12-2-ig jutottak, ezzel pedig húsz pont közeli előnyre tettek szert. A mérkőzés záró szakasza 71-52-ről folytatódott.

A végső játékrészből egy perc sem telt el, amikor Török Ágnes szerzett kosarat, ezzel pedig a differencia átlépte a húsz pontot. Csapata hullámzóbb teljesítményét Papp Klaudia próbálta meg ismételten korrigálni, aki távolról szerezte sorban a kosarakat, s ekkor egészen pontosan a 17. pontját szerezte meg. Győri oldalon viszont ezúttal Török Ágnes bizonyult megállíthatatlannak, az ő kiváló teljesítményének köszönhetően pedig a hazai együttes meg tudta tartani az akár győzelmet is érhető előnyét. A következő percekben pedig méginkább kinyílt az olló. A hazaiak egymás után, könyörtelenül pakolták a pontokat a táblára, s 85-60-nál már 25 pontos előnyt élvezhettek. Ám Cziczás László együttese még ekkor sem lassított a tempón. Előszőr a vendégek vezetőedzője kért időt, ám visszaérkezve harminc pontra nőtt a felek közti differencia. Ekkor már nyert ügye volt a győrieknek, akik a második félidőre jellemző, hasonló magabiztossággal zárták a Magyar Kupa negyeddöntőt. A SERCO UNI Győr végül 96-65-ös győzelmet aratott a Vasas Akadémia csapata ellen, így tehát ők utazhatnak a soproni rendezésű négyes döntőre, ahol az ellenfelük a rendező Sopron Basket csapata lesz.


SERCO UNI Győr - Vasas Akadémia 96-65 (26-20, 18-18, 27-14, 25-13)

2023 Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Kapitány Gellért, Rózsavölgyi Alexandra, dr. Németh Patrik (Téczely Tamás)

SERCO UNI Győr: Dubei 5, Wiliams 11, Mompremier 14, Ellenberg 16/6, Dombai -. Csere: Nagy 10, Bach 4, Weninger 4, Rozmán 6/6, Török 15/6, Varga 2, Oroszová 9/3.

Vasas Akadémia: Madár E. 11/3, Papp 17/9, Nunn 11, Smailbegovic 4, Tóth 4. Csere: Pardee 9, Szerencsés 1, Madár K. 2, Salamon 4, Van Rijs , Budácsik 2.

Vármegyei szövetségek