Cél az Európa-bajnoki részvétel
06
Feb
2023
Cél az Európa-bajnoki részvétel
2023. február 6.  |  11:00

Kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezők előtt áll a magyar női kosárlabda-válogatott. A Székely Norbert által vezetett nemzeti csapat jelenleg 2-2-es mutatóval a C-csoport második helyén áll, s míg csütörtökön Izlanddal, vasárnap Romániával csap össze a miskolci DVTK Arénában. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány mellett Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Pukler Gábor csapatvezető, valamint Kányási Veronika, a DVTK-Hun-Therm válogatott hátvédje osztotta meg gondolatait.


“Van elég tudásunk, önbizalmunk és elhivatottságunk az Eb-szereplés kiharcolásához.” – kezdte a szakvezető a hétfői sajtótájékoztatón. – “Határ Bernadett és Lelik Réka játékára nem számíthatok, de előbbi novemberben sem játszott, bízom benne, hogy akik itt vannak, a legjobbjukat fogják nyújtani. Izlandot minél nagyobb pontkülönbséggel kell vernünk, majd követni a többi eredményt, és ha minden jól megy, a második mérkőzést elegendő +csak+ megnyernünk.” – fejtette ki Székely Norbert, aki szerint az Izland elleni mérkőzésen a minél nagyobb arányú győzelem az elsődleges cél a magyar női kosárlabda-válogatott számára.

A tervekhez bizakodásra ad okot, hogy a válogatott 2021 novemberében 115-58-ra nyert Izlandon, három hónappal ezelőtt pedig 99-40-re diadalmaskodott Romániában. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke egyben azt is kiemelte, ez egy fiatal válogatott, amely az elmúlt 9-10 év tudatos építkezésének köszönhetően mára beérett.

"Köszönet Miskolcnak, hogy itt lehetünk, gyönyörű a csarnok, bízunk benne, hogy nagy sikerek színhelye lesz. Lelik Réka sérülése sajnos nem jött rendbe, rá nem számíthatunk, de a többiek számára minden adott, hogy a két meccset sikerrel véve kiharcolják az Európa-bajnoki részvételt. A tét nem kicsi, egyik ellenfél sem gyenge, nyerni kell mindenképpen. Ez egy fiatal válogatott, amely az elmúlt 9-10 év tudatos építkezésének köszönhetően mára beérett. A fiatalszabályról kijelenthető, hogy bevált, a fiatalok együtt edzenek a felnőttekkel, ez a javukra válik. Négy európai szinten pallérozódó magyar klub van, soraiban sok magyar játékossal. Ezeken a nemzetközi meccseken lehet úgy fejlődni, hogy a játékosok később válogatott szintre jussanak. A cél az olimpiai részvételt lehetővé tevő selejtezős szereplés. Az MKOSZ mindent megtesz azért, hogy az utánpótlás magas szinten működjön, 20-22 ezer igazolt játékossal indultunk, most közel 100 ezernél járunk, a fejlődés egyértelmű. Van egy gyönyörű kosárlabda múzeumunk, ahol nagyon jó látni a fiatalabb és az idősebb generációt, ahogy felelevenítik az emlékeket, vagy éppen ismerkednek szeretett sportágunk történelmével. Remélem, a tavaszi küldöttgyűlésen újra bizalmat szavaznak nekem a küldöttek, és folytathatjuk a megkezdett munkát."

– tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke.

A júniusi, szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a tíz csoportgyőzteshez és a két rendezőhöz – amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelentené.

“Rendkívül fiatal a csapat, sokan közülük azonban már a korosztályos válogatottakban is együtt játszottak, sokuk pályafutását van szerencsém azóta követni. A hangulatra nincs panasz, a helyszín szenzációs, bízom benne, hogy a válogatott meccseken is meglesz ez a hangulat. Célunk az Európa-bajnoki szereplés kiharcolása, majd a kontinensviadalon minél jobb eredmény elérése.” - osztotta meg gondolatait Pukler Gábor csapatvezető. 

Kányási Veronika, a DVTK-Hun-Therm hátvédje a szurkolók biztatásának fontosságát hangsúlyozta. “Nagyon várom a mérkőzéseket, a diósgyőri szurkolók sokszor bizonyították, milyen hangulatot tudnak teremteni, sok győzelembe ők hajszoltak bele minket. Reméljük, az ország többi részéről is sokan jönnek, és együtt kiharcoljuk az Eb-részvételt.” -  


A VÁLOGATOTT BŐ KERETE:

Aho Nina (DVTK-Hun-Therm)
Dombai Réka (SERCO UNI Győr)
Dubei Debóra (SERCO UNI Győr)
Goree Cyesha (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Horváth Bernadett (Ludovika Csata)
Kányási Veronika (DVTK-Hun-Therm)
Kiss Angelika (DVTK-Hun-Therm)
Kiss Virág (NKA Universitas PEAC)
Mérész Beatrix (Basket Team Crema, Olaszország)
Miklós Melinda (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)
Török Ágnes (SERCO UNI Győr)
Varga Alíz (Sopron Basket)
Wentzel Nóra (NKA Universitas PEAC)

C-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. (Biztos Eb-résztvevő) Spanyolország – 8 pont
2. MAGYARORSZÁG – 6 pont
3. Románia – 5 pont (215-333)
4. Izland – 5 pont (239-358)

EB-SELEJTEZŐ – HÁTRALÉVŐ MAGYAR MÉRKŐZÉSEK:


Február 9., csütörtök (Miskolc)

17:00 Magyarország – Izland

Február 12., vasárnap (Miskolc)

17:45 Magyarország – Románia

 

 

Vármegyei szövetségek