Női Európai kupák: A Sopron és a Pécs is kikapott
01
Feb
2023
Női Európai kupák: A Sopron és a Pécs is kikapott
2023. február 1.  |  23:00

Az Euroliga 12. fordulójában a Sopron Basket 74-61-re alulmaradt a Perfumerias Avenida Salamanca otthonában.

Telt ház és jól megszokott extra hangulat fogadta a csapatokat Salamancában. Maite Cazorla duplájával és Andrea Vilaro triplájával másfél perc alatt 5-0-s előnybe került a Salamanca. Gáspár Dávid gyorsan időt is kért, de a folytatásban tovább növelte előnyét a házigazda. Az első soproni pont Ezi Magbegor nevéhez fűződött, ezt követően viszont 11-3-ra elléptek a hazaiak. A mieink Jelena Brooks vezetésével igyekeztek szépíteni. Sikerült is megállítani, hogy az első negyedben tovább nyíljon az olló. Brooks egymaga 7 pontot szerzett, míg a negyedet Böröndy Vivi duplája zárta, amivel 17-12-re alakult az állás. A kisebb soproni felzárkózást a második etap legelején két spanyol tripla állította le. Ezt követően ismét tudtak váltani a mieink. Jelena Brooks és a sorozatban hét pontot szerző Ezi Magbegor révén 25-21-nél karnyújtásnyi közelségbe ért a Sopron.

Volt labdájuk a mieinknek, hogy a második negyed felénél minden korábbinál közelebb kerüljenek. Ezzel nem sikerült élni. Ezi Magbegor büntetőjével még 25-22-re módosult az állás. Ezt követően viszont két triplával és egy duplával 33-24-re szakadt el a házigazda. Másfél perccel a nagyszünet előtt Gáspár Dávid ismét magához rendelte tanítványait. Visszatérve a pályára viszont két újabb spanyol tripla célt ért, amivel visszaállt a kétszámjegyű különbség. Az első félidőben a 11 triplakísérletéből 7 sikeres lett a Salamacának. 20 perc után 39-26-ra mentek a hazaiak. A döntést a harmadik negyed eleje hozta el. Rögtön az első percben két hárompontost jegyeztek a hazaiak. Sőt, egy kisebb kosárcsend után egy harmadikat is értékesítettek, amivel 48-26-ra léptek el. Több, mint három percet kellett várni az első soproni pontokra. Ekkor Jelena Brooks értékesített duplát. A hazaiak kiemelkedő távoli dobásain túl a kihagyott büntetők és az eladott labdák okozhattak fejfájást.

A harmadik negyed második felében 20 pont környékén látszott beállni a mérkőzés. 52-31 után Böröndy Vivi és Yvonne Turner találataival tudott új ritmust kapni a Sopron. A folytatásban Dragana Stankovic is betalált, de minden soproni kísérletre érkezett hazai válasz. Az utolsó 10 percnek 59-39-ről vágtak neki a csapatok. Ezi Magbegor hárompontosa vezette fel a záró játékrészt. Nem sokkal később Fegyverneky Zsófia triplakísérletébe faultok bele. Itt két sikeres büntetővel került közelebb a Sopron. Czukor Dalma triplájával pedig 62-48-ra szépítettek a mieink. Ezt követően viszont megszületett a mérkőzés 11. sikeres spanyol hárompontosa és gyakorlatilag a teljes negyedet ez jellemezte. Amikor valamennyire közelebb került a Sopron, mindig érkezett egy-egy extra válasz. Becsülettel hajtott a Sopron és nem engedte el a meccset. Czukor és Brooks hármasaival 65-54-nél regisztrálhattuk a legszorosabb állást. A hajarában visszaállt – a játék mai képe alapján reális – 13-15 pontos különbség és végül 74-61-re nyert a Salamanca.

A Sopron a válogatott szünetre 8 győzelemmel és 4 vereséggel vonult. Megegyezik a mutatója a Famila Schio-val és a CBK Mersin csapatával. A csoportban a döntés az utolsó két fordulóra maradt.


Perfumerias Avenida Salamanca - Sopron Basket 74-61 (17-12, 22-14, 20-13, 15-22)

Euroliga, 12. forduló
Salamanca, Pabellón Municipal Wurzburg
Mart Uuehendrik (Észtország), Geert Jacobs (Belgium), Paulina Gajdosz (Lengyelország) – Rui Valente (Portugália)

Perfumerias Avenida Salamanca: Cazorla 2, Gulbe 2, Vilaro 12, Carleton 7, Reisingerova 4. Csere: Rodriguez 3/3, Dominguez 9/6, Onyenwere 13/9, Nogic 6/6, Fasoula 16.

Sopron Basket: Kunek, Fegyverneky 5/3, Magbegor 15/6, Brooks 21/6, Turner 8. Csere: Varga, Stankovic 2, Czukor 6/6, Böröndy 4.

 

Az Európa Kupa nyolcaddöntő visszavágóján az NKA Universitas PEAC 74-44-re alulmaradt a francia Villeneuve-d’Ascq gárdájával szemben.

A párharc győztese így 148-110-es arányban a francia együttes lett, vagyis Jovan Gorec csapatának ezzel véget ért az idei Európa Kupa szereplés.

Ahogy arról a pécsi klub hivatalos honlapja is beszámolt, hétfőn este kilenc játékossal szállt fel az NKA Universitas PEAC küldöttsége a Brüsszelbe tartó járatra, hisz ahogy oldalunk is részletezte, elváltak a klub és Cierra Burdick útjai, az amerikai játékos pedig már el is utazott az Egyesült Államokba. A pécsi csapatot szállító repülőgép hétfőn némi késéssel, szakadó hóesésben emelkedett magasba a magyar fővárosban, majd szűk két órás repülőút után este fél kilenc magasságában landolt Belgiumban. Innen még 130 km utat kellett megtennie a pécsi gárdának, hogy a belga határ melletti Villeneuve d’Ascq városába érkezzenek késő éjjel. A PEAC szerdai mérkőzéskezdését pedig hasonló nehézségek jellemezték. A találkozót ugyanis a hazai gárda egy 10-0-ás rohammal indította, ekkor pedig már egészen pontosan a negyed felénél jártunk. Jovan Gorec tanítványainak ekkor egyenlőre még nem sikerült megszerezni első kosarukat, s hogy véget vessenek a rohanásnak, a vendégek kellet időt kérni eligazításra. Visszatérve azonban ismételten francia pontokkal folytatódott a játék – Hind Ben Abdelkader volt sikeres a büntetővonalról. A PEAC végül a játékrész utolsó három percében szerezte meg első találatát: távolról Simon Zsófia süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába. A folytatásban már kicsit határozottabb képet mutattak a pécsiek, ez azonban kezdetnek csupán annyira volt elég, hogy 4 további pontot faragjanak a kialakult hátrányukból. Az etap végén 13-7-et regisztrálhattunk.

A második felvonás hasonlóképpen folytatódott. A Villeneuve-d’Ascq gárdája egy 9-0-ás szakasszal indított, melyre a PEAC egyszerűen nem tudott reagálni. A rosszabb pécsi periódust végül ismételten egy hárompontos találat szakította meg, mely ezúttal Sierra Calhountól érkezett. Ezt követően 22-10 volt a kijelzőn olvasható állás, vagyis 12 pont volt a hazaiak előnye. Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc első mérkőzésén a PEAC 74-66-ra maradt alul a Villeneuve-d’Ascq együttesével szemben. Ez egészen pontosan nyolc pontos vereséget jelent, tehát ahhoz, hogy Jovan Gorec csapata továbbjuthasson az európai kupasorozatban, legalább kilenc pontos győzelmet kellene aratniuk Franciaországban. A találkozó alakulásából ítélve ez azonban rendkívül nehéz feladat lesz a pécsiek számára. Befejezvén e gondolatmenetet, 24-10-nél ugyanis ismét hazai oldalról érkezett a találat, ezúttal pedig Caroline Heriaud volt sikeres közelről. Ezután PEAC-os időkérés következett. Visszatérve egyre jobban kiegyenlítődött a pontszerzés. Míg a hazai oldalról 6, addig a vendég oldalról 5 pont érkezett, amivel 30-15-re változott az állás. Ahogy múltak a percek, ez a 15 pontos különbség viszont egyre inkább állandósulni látszódott. A félidő hajráját egy francia időkérés indította, miután bő másfél perce maradt a csapatoknak támadni. Ebben a hátralévő időben pedig mindkét fél szerzett találatot – pécsi oldalon Ivana Katanic és Wentzel Nóra voltak sikeresek, míg a hazaiaktól Myriam Djekoundade talált be középtávolról. Az első félidő eredménye így végül 32-19 lett.


A második félidőt Sierra Calhoun sikeres büntetői indították, miután eddig Hind Ben Abdelkader talált be távolról. Ezzel ismételten egy erősebb francia periódus vette kezdetét. Három és fél perc elteltével már 11-4 volt a harmadik negyed állása, amivel a felek közti különbség 20 pontra nőtt. 43-23-nál Jovan Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. A fejeket azonban továbbra sem igazán sikerült rendezni. A játék ugyanis egy újabb 13-2-es hazai rohammal folytatódott, mellyel a Villeneuve-d’Ascq előnye egy szempillantás alatt elérte a harminc pontot is. 56-25-nél ismét a PEAC kért időt, ekkor pedig kevesebb, mint két perc volt hátra a játékrészből. Az etapot végül 9-5-el zárták a csapatok, így az állás 65-30-ra változott, melyet Simon Zsófia triplája rögzítette. A záró szakasz elején már valamivel magabiztosabb játékképet mutatott a PEAC. Jovan Gorec együttese 7-4-et futott, amikor hazai időkérés szakította meg a játékot. Ám még ezzel a hét szerzett ponttal is, a pécsieknek továbbra is harminc pont volt a hátránya. Az utolsó öt perc következett, és 69-39-et regisztrálhattunk. Charlotte Abraham talált be távolról, majd a válasz Wentzel Nórától érkezett. A folytatásban is kosárra-kosár volt a válasz, vagyis a differencia tulajdonképpen nem változott a felek között. A találkozó utolsó perceiben így már nem is lehet kérdéses a győztes kiléte. A Villeneuve-d’Ascq csapatának előnye ugyanis behozhatatlannak bizonyult, így a 74-44-es győzelmet végül ők szerezték meg. A franciák ezzel 148-110-es arányban nyerték a párharcot az NKA Universitas PEAC csapata ellen, vagyis Jovan Gorec együttesének így véget ért az idei európai kupaszereplés.

 

Villeneuve-d'Ascq LM - NKA Universitas PEAC 74-44 (13-7, 19-12, 33-11, 9-14)

Európa Kupa, rájátszás - 2. forduló, 2. mérkőzés
Franciaország, Villeneuve-d'Ascq, Palacium
Sonia Teixeira (Portugália), Nikola Bejat (Norvégia), Goran Grbic (Szlovénia) - Johnny Jacobs (Belgium)

Villeneuve-d'Ascq LM: Burke 16/3, Diaby 8, Heriaud 2, Salaun 10/3, Smalls 7. Csere: Abraham 3/3, Abdelkader 10/3, Cisse , Diallo -, Djekoundade 5/3, Hirsch 13/3, Pauvrette -.

NKA Universitas PEAC: Calhoun 5/3, Katanic 7/3, Kiss 5, Simon 12/6, Wentzel 4. Csere: Kaszás-Pap -, Laczkó -, Sanchez 9/6, Szűcs 2.

Vármegyei szövetségek