Újra Miskolcon a válogatott – az Eb-ért harcolnak lányaink
23
Jan
2023
Újra Miskolcon a válogatott – az Eb-ért harcolnak lányaink
2023. január 23.  |  12:02
Amikor a magyar női kosárlabda válogatott legutóbb Miskolcon játszott Európa-bajnoki selejtezőt, akkor egy emlékezetes, végig kiélezett meccsen győzte le a litvánokat. Ez pedig nem csupán egy győzelem volt, az a siker lényegében kijuttatta a szerbiai Európa-bajnokságra Határ Bettiéket. Az élet megadta az ismétlés lehetőségét, ismét Borsod vármegye székhelyén vívja a kulcsfontosságú meccseket nemzeti együttesünk. Székely Norbert szövetségi kapitánnyal esélyekről, emlékekről, s a kézzel fogható kijutásról beszélgettünk.
 
- El lehet felejteni azokat a pillanatokat a legutóbbi miskolci meccsről?
 
- Azt biztosan nem. Egy végletekig kiélezett, lényegében ki-ki meccset vívtuk a litvánokkal, akik reálisan erősebbek voltak nálunk. Ám nagyot küzdve, egy elképesztő atmoszférában nyerni tudtunk.
 
- Akkor nem véletlen a helyszínválasztás?
 
- A célunk az, hogy a lehető legtöbb helyen megmutassuk a válogatottat. Már ideje volt, hogy ismét Miskolcra jöjjünk, ahol gyönyörű új létesítményt építettek, nagyszerű a szurkolótábor, imádják a kosárlabdát, eredményes a helyi klub, s nem utolsó sorban vannak itteni válogatott játékosok, akiknek ez most plusz motivációt is jelent majd. Megmondom őszintén, én remek hangulatra számítok, amiből minél több pozitív energiát szeretnénk magunkba szívni a meccseken.
 
- A selejtezősorozat utolsó két meccsét vívjuk, tehát fontos találkozók várnak a válogatottra. Izlandot és Romániát idegenben is meggyőző fölénnyel vertük, mennyire nehéz ilyenkor motiválni a csapatot?
 
- Itt nincs kérdés, a cél az Eb-re való kijutás, ami, hangsúlyozni szeretném, még nincs meg! Nagyon fontos, hogy ezt mindenki tudja, s megértse. Amint bejövünk az edzőtáborba, csak ez lehet a fókuszunkban. De ezzel a lányok is pontosan tisztában vannak, nincs senkinek motivációs gondja. Az első meccs lesz az, ami életbevágó, már abban a tekintetben, hogy mennyi lesz a különbség. Ugyanis Izland végez minden bizonnyal a csoportunkban a harmadik helyen, így a legjobb másodikok rangsorába mi a két Izland elleni meccsünk eredményét visszük magunkkal. Megvizsgálva az összes csoportot, ha nagy különbséggel nyerünk az északiakkal szemben, s bármennyivel legyőzzük a románokat, jó eséllyel ott vagyunk a nyári Eb-n. Ez elég nagy motivációt jelent.
 
- Jó teljesítményt nyújtott a csapat novemberben a világ egyik legerősebb válogatottjának otthonában, Spanyolországban, s a kulcsemberek azóta is remekül teljesítenek klubjaikban. Lehet a válogatott még jobb, erősebb?
 
- Megmondom őszintén, én ezt el is várom a lányoktól. Szeretném azt látni, hogy hosszabb távon fejlődő pályára állt a csapat. Amikor elindultunk a 2017-es kontinenstorna után a fiatalítás útján, fokozatosan léptünk előre. Kétségtelen, hogy volt ebben a folyamatban egy törés, amikor a 2021-es Eb-re nem jutottunk ki. De ettől függetlenül átalakult a válogatott, fiatalok kerültek be, dinamikusabbak lettünk, rendszerben gondolkodunk. Az pedig, hogy klubszinten is előbbre lépett a női kosárlabda, egy rendkívül örömteli és biztató tény. Ezt azzal tudnánk megkoronázni, ha kijutunk a szlovén-izraeli rendezésű Európa-bajnokságra, s ott jó teljesítményt nyújtunk.
 
- Hogy alakul a csapat programja?
 
- Aki ezeket a szezon közbeni selejtezőablakokat kitalálta, annak kellene lejátszania. Játékosaink erős bajnokságokból, az Euroligából és az Európa Kupából kőkemény terhelésből jönnek. Ilyenkor a rendelkezésünkre álló néhány napban frissítünk kicsit, taktikázunk, de mindenre csak kevés időnk jut. Február 3-án találkozunk a csapattal Miskolcon, 9-én csütörtökön lesz az első meccsünk, 12-én vasárnap a második, azaz végig Miskolcon leszünk.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek