Női Euroliga: Hosszabbításban győzte le a DVTK a Sopront a magyar rangadón
19
Jan
2023
Női Euroliga: Hosszabbításban győzte le a DVTK a Sopront a magyar rangadón
2023. január 19.  |  20:30

Az Euroliga 10. fordulójában a DVTK HUN-Therm hosszabbítás után 77-75-re legyőzte a Sopron Basket gárdáját. A B-csoportban a Sopron 7/3-as, a DVTK 6/4-es mutatóval várja a folytatást.

Arella Guirantes duplája vezette fel a találkozót. Pontszegény és küzdős első negyed kerekedett, mely során az első soproni találatra két és fél percet kellett várni. Ez Yvonne Turner nevéhez fűződött. A DVTK Arella Guirantes triplájával és Cheridene Green büntetőjével tartotta vezetését. A Sopron 6-2-után Ezi Magbegor és Jelena Brooks találataival egyenlített. Völgyi Péter négy perccel az első szakasz vége előtt időt kért. A rövid eligazítás után újra a DVTK szerezte meg a vezetést a kiválóan játszó Guirantes révén. Ezt követően viszont Jelena Brooks vette át a főszerepet. Egymaga 7 pontot szerzett, amivel a negyed végére 13-10-re fordított a Sopron. A második szakasz elején Ezi Magbegor büntetőivel növelte előnyét a címvédő. Ez összességében egy 9-2-es futás volt. A DVTK kisebb kosárcsendjét Kányási Veronika büntetője törte meg, de erre szinte azonnal érkezett Yvonne Turner válasza.

A második szakasza közepe két kisebb fordulatot hozott. A DVTK Cheridene Green és Bernáth Réka agilis játékával két alkalommal is felzárkózott három pontra (17-14, 20-17). Volt lehetősége a házigazdának, hogy még közelebb kerüljön. Ezzel nem tudott élni, amit a Sopron könyörtelenül kihasznált. Jelena Brooks és Alice Kunek vezetésével – mindketten triplát is értékesítettek ebben a sorozatban – 10-2-es futással 30-19-re lépett el Gáspár Dávid együttese. Ekkor még három és fél perc volt a félidőig. A DVTK nagy erőket mozgósítva mindent megtett, hogy megfogja a meccset. Darcee Garbin és Cheridene Green is betalált, amivel 10 egység alá faragta a hátrányát a házigazda. Az eredmény a félidőig érdemben nem változott. 20 perc után 35-17 állt az eredményjelzőn. A statisztikán azt láthattuk, hogy a DVTK mezőnyből 29-ből 10-et, a Sopron 32-ből 14-et dobott be. A Sopron 19-17-re vezetett a lepattanókban. A DVTK-nak elsősorban a 9 eladott labda és az azok után jegyzett 11 soproni pont jelenthetett lépéshátrányt. A harmadik negyedet az ekkor már 18. pontját szerző Jelena Brooks duplája vezette fel. Erre azonban Darcee Garbin triplája érkezett válaszul, amivel 7 pontra visszahozta csapatát. Arella Guirantes pedig tovább csökkentette a különbséget, 37-32-nél már csak öt egység választotta el a feleket.

Hatalmasat küzdött a DVTK és az egész második félidőt az jellemezte, hogy ugyan többször el tudott szakadni a Sopron, de a hazaiak rendre visszakapaszkodtak. 37-32 például Czukor Dalma két triplájával és Ezi Magbegor villanásaival 47-34-re ugrottak meg a soproniak. Völgyi Péter időt kért, mely után Kányási Veronika talált be. Ennek ellenére úgy nézett ki, hogy 10 pont felett állhat be a differencia. A Sopron 53-39-ig őrizte nagyobb előnyét. Innen viszont Aho Nina és Kányási Veronika zárta le a negyedet és ezzel 53-43-ra szépített a DVTK, így továbbra is látótávolságban volt. A negyedik szakasz kezdete pedig csak megerősítette ezt. Arella Guirantes 2+1-es megoldása vezette fel a negyedet, amivel folytatódott a hazaiak felzárkózása. 53-46-nál újra 7 pont választotta el a feleket. Az időmérő berendezés kisebb meghibásodása miatt pár percet állt a játék. Miután folytatódott a küzdelem, úgy nézett ki, hogy a Sopron akár a döntő futást is beviheti. Fegyverneky Zsófia triplája 61-47-re alakította az eredményt. Ha más nem, akkor a tavalyi Magyar Kupa döntő megmutatta, hogy a DVTK-t egy pillanatra nem lehet leírni. Nem nagy léptekben, hanem fokozatosan faragta le a hátrányát a házigazda.

A rendes játékidő utolsó öt percébe 63-53-ról érkeztek a felek. Darcee Garbin és Cheridene Green büntetőivel szépített a DVTK, majd Aho Nina 65-59-re felhozta csapatát. Az utolsó négy percben mezőnykosarat nem értékesített a Sopron. Jelena Brooks büntetője még 66-59-re alakította az eredményt. Innen viszont már Arella Guirantes volt a főszereplő. Előbb triplát értékesített, amivel 66-62-re módosult az állás. Mindkét fél sikertelenül támadt, így ezen a négy ponton ragadt be a végjáték, ami így még mindig a Sopronnak kínált nagyobb győzelmi esélyt. Arella Guirantes nem így gondolta és öt másodperccel a vége előtt egy 3+1-es helyzettel egyenlített. Nem tudott már erre válaszolni a címvédő, jöhetett a ráadás. A hosszabbítás elején két percig egyik fél sem talált be. Darcee Garbin törte meg a kosárcsendet. A folytatatásban büntetők tették töredezetté a játékot. Kányási Veronika egyet hibázott, míg Dragana Stankovic és Yvonne Turner nem rontott, amivel kisebb lépéselőnybe került a Sopron. Az utolsó percbe 73-71-es soproni vezetésről érkeztek a felek. A végjátékban az este hőse, Arella Guirantes révén egyenlített a DVTK. Cheridene Green 2+1-es megoldásával pedig lépéselőnybe is került a házigazda. Az már akkora lélektani pluszt jelentett hazai részről, ahonnan a Sopronnak nem lehetett visszaút. Egy felejthetetlen este végén 77-75-re nyert a DVTK.


DVTK HUn-Therm - Sopron Basket 77-75 (10-13, 17-22, 16-18, 23-13, 11-9)

Euroliga, 10. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Blaz Zupancic (Szlovénia), Andrada Csender (Románia), Ventsislav Velikov (Bulgária) – Marijan Hafner (Szlovénia)

DVTK Hun-Therm: Green 22, Kányási 8., Aho N. 6, Garbin 9/3, Guirantes 23/9. Csere: Grigalauskyte 2, Kiss 1, Bernáth 6/3.

Sopron Basket: Kunek 7/3, Fegyverneky 5/3, Magbegor 15, Brooks 21/3, Turner 10. Csere: Varga, Stankovic 8, Czukor 6/6, Böröndy 3.

Vármegyei szövetségek