Női Euroliga: Győzött a Sopron és a DVTK is
13
Jan
2023
Női Euroliga: Győzött a Sopron és a DVTK is
2023. január 13.  |  08:00

A női Euroliga 9. fordulójában a Sopron Basket 51-44-es győzelmet aratott hazai pályán a CBK Mersin Yenisehir Bld együttese ellen.

A találkozót a vendégek pontjai vezették fel. Tiffany Hayes hárompontosa, és Dewanna Bonner büntetőtalálatai után 5-0 volt az állás a Mersin javára, majd ismét Bonner volt sikeres. Ezután a soproniak is megszerezték első kosarukat. Ezt követően egy ponthiányosabb periódussal folytatódott a játék, két hosszabb percig ugyanis egyik fél sem tudott dobást értékesíteni. A szakaszt végül Yvonne Turner tempója törte meg (4-7). A Sopron azonban továbbra sem találta a ritmust. Az első negyed felénél összesen 11 rádobása volt Gáspár Dávid tanítványai, melyből csupán kettő lett találat. Ez viszont már jó ébresztőként szolgált a hazaiak számára. Rendezte sorait a Sopron, s Dragana Stankovic és Fegyverneky Zsófia pontjaival 8-7-nél megfordították a mérkőzést. Ezután fej-fej mellett haladtak a résztvevők, a soproniak pár pontos előnye viszont végig megmaradt. A játékrész 12-11-el végződött, ami pedig szintén azt sugallja, hogy egy rendkívül fizikális csata folyik a pályán.

A második felvonás első másodperceiben a Mersin Quanitra Hollingsworth pontjaival fordította meg ismét a meccset. A játék pedig az első negyedhez hasonló agresszivitással folytatódott, aminek sajnálatos módon meglett a következménye. Tiffany Hayes a labdaszerzés reményében tett ugyanis egy rossz lépést, mely egy súlyosabbnak tűnő bokasérüléssel végződött. A klasszist végül ölben kellett levinni a pályáról, helyére pedig Goksen Fitik érkezett a parkettre. Ez a jelenet azonban nem várt lendületet adott a vendégeknek, mellyel tovább tudták növelni előnyüket. A legnagyobb soproni ellenállást Fegyverneky Zsófia jelentette, aki egymásután három kosarat is szerzett, partiban tartva ezzel együttesét (18-19). A Mersin viszont egyre több hibát vétett mind támadásban, mind pedig védekezésben, amit maximálisan ki is használtak Gáspár Dávid tanítványai. Következőnek Eziyoda Magbegor süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába, ami pedig ismét a Sopron felé billentette a mérleget. Ezután viszont Goksen Fitik sikeres ziccere következett, mellyel egál lett az állás. 21-21-nél a játékvezetők kértek időt. Egy fault-kérdéses szituációt kellett visszanézniük, mely után  végül Asena Yalcinnak ítéltek sportszerűtlen hibát, amit Jelena Brooks ellen követett el. A soproni világklasszis ezért tehát két büntetőt dobhatott, melyből mind a kettő találat lett. Ezek, illetve Magbegor találatának köszönhetően 25-21-re változott az állás. Ezután kosárra-kosár volt a válasz, majd 27-22-nél vendég időkérés következett. A félidő hátralévő idejében az állás csupán két ponttal változott, Dewanna Bonner volt sikeres büntetőkből (27-24).

A nagyszünet után az eddig megszokott ritmusban folytatódott a játék. Bő négy percig egy kosár sem született, majd végül Chelsea Gray talált be középtávolról. Tulajdonképpen ez is csak azt tükrözte, hogy a csapatok a hangsúlyt elsősorban a védőjátékra fektették. Nagyon agresszív harc folyt ugyanis a pályán, mely sok hibát eredményezett támadásba. Egyik fél dobószázaléka sem volt azonban példaértékű – míg a Mersin 38 rádobásból 8-at értékesített, addig a Sopron 42 próbálkozásból 12-t szerzett. Eközben a harmadik negyed ötödik percébe érkeztek az események, és 29-26-ot regisztrálhattunk. Ekkor a hazaiak indítottak támadást, melyet végül Dragana Stankovic tudott befejezni egy kiharcolt faulttal. A Sopron centerlégiósának végül mindkét büntetője találat lett, amivel 5 pontra nőtt a magyar címvédő előnye. Gáspár Dávid együttese ezután még magasabb fokozatba kapcsolt. Egy 7-2-es periódus vette kezdetét, így tehát 34-26-nál a vendégeknek kellett ismét időt kérniük. A rövid taktikai szünet után ismét felgyorsultak az események. Kezdetét vette a szokásos adok-kapok játék, melynek köszönhetően a Sopron meg tudta őrizni kialakított előnyét. Az etap utolsó fél percét Jelena Brooks sikeres büntetői indították, mely egyben végül a játékrész utolsó pontjainak is bizonyultak. A mérkőzés záró szakasza tehát 39-32-ről folytatódhatott.

A találkozó utolsó tíz percében szintén fej-fej mellett haladtak a csapatok, mígnem a Merson ritmust váltott. Előszőr Sinem Atas, majd Ozge Ozisik talált be távolról, mellyel a vendégek három pontra felzárkóztak (43-40). Ekkor Fegyverneky Zsófia lépett fel ismét magabiztosabban, rutinosan meggátolva a török együttest az egyenlítésben. 45-40-et regisztrálhattunk tehát, amikor Alice Kunek szerzett labdát. Az ausztrál klasszis határozottan végigvitte 1:1-ben, az akcióját pedig kiharcolt faulttal fejezte, amiért kettőt dobhatott. Büntetői újabb két pontot adtak hozzá a Sopron előnyéhez, mely ismételten időkérésre kényszerítette a Mersint. A vendégek azonban továbbra sem adták fel a küzdelmet. A pályára visszatérve Quanitra Hollingsworth volt sikeres, mely megadta a kellő lendületet támadójátékuknak, a nagyobb problémáik azonban továbbra is a védőtérfélen voltak. Gáspár Dávid tanítványainak ugyanis sorozatosan megvoltak az üres helyzeteik, amiket viszont továbbra sem tudtak jó százalékban értékesíteni. Így tehát, ismét egy ponthiányosabb szakasz vette kezdetét, melynek végül Hollingsworth büntetői vetettek véget. Az eredményjelző ekkor 49-44-et mutatott, s következhetett a találkozó utolsó egy perce. A Sopron türelmesen, higgadtan támadt, majd végül Yvonne Turner állhatott vonal mögé. Ezután egy utolsó vendég időkérés következett. A folytatásban már az egész csarnok állva ünnepelte a Sopron Basket csapatát, mely végül 51-44-es győzelmet aratott a török CBK Mersin Yenisehir Bld együttese ellen.


Sopron Basket - CBK Mersin Yenisehir Bld 51-44 (12-11, 15-13, 12-8, 12-12)

Euroliga 9. forduló
Sopron, NOVOMATIC Aréna
Bojan Jovanic, Goran Sljivic, Lukasz Jankowski (Jadran Lasetovic)

Sopron Basket: Brooks 8, Fegyvernek 15/3, Kunek 4, Magbegor 5/3, Turner 8. Csere: Böröndy -, Czukor -, Erdélyiová , Sitku -, Stankovic 11, Varga -, Völgyi -.

CBK Mersin Yenisehir Bld: Bonner 10, Gray 9, Hayes 4/3, Hollingsworth 10, Yalcin -. Csere: Atas 5/3, Fitik 2, Ozisik 3/3, Takmaz -, Topuz -, Williams 1.

 

Az Euroliga 9. fordulójának záró mérkőzésén a DVTK HUN-Therm lehengerlő játékkal, szurkolói elképesztő biztatása közepette 96-60-as sikert aratott a belga Kangoeroes Mechelen otthonában.

Villámrajtot vett a DVTK. Ugyan Lisa Berkani szerezte a mérkőzésen az első találatot, de ezt követően Bernáth Réka, Cheridene Green, Arella Guirantes és Darcee Garbin villanásaival gyorsan magához ragadta a vezetést a magyar együttes. Három és fél perc után már 16-7 állt az eredményjelzőn. Joggal szólt a vastaps a csapatot Belgiumba is elkísérő fantasztikus diósgyőri szurkolóktól! Ennél a 9 pontos vezetésnél egy kicsit megtorpant a DVTK és 18-14-re szépített a Mechelen. Kányási Veronika két találata törte meg a mieink kosárcsendjét. Fordulatokban azonban nem volt hiány. Az első szakasz hajrájában 22-16 után két triplával egyenlített a Mechelen. Innen viszont Arella Guirantes és Monika Grigalauskyte révén 26-22-re újra elszakadt a DVTK, hogy aztán Ziomara Morrison triplája alakítsa ki az első etap 26-25-ös eredményét. A DVTK legeredményesebbje a 7 pontos Bernáth Réka volt, míg Cheridene Green 6 egységnél járt. A második szakasz első találatát is Ziomara Morrison szerezte. A DVTK első pontjai pedig Kiss Angelika nevéhez fűződtek. Támadásban egy csendesebb negyed bontakozott ki, de ezzel együtt tartotta pár pontos előnyét a DVTK.

Kulcsfontosságú volt, hogy a hazaiak minden ritmusváltásra irányuló kísérletére sikerült válaszolni. 32-27 után például Morgan Bertsch négy pontjával 32-31-re feljött a Mechelen, de erre Darcee Garbin és Cheridene Green felelt. Bernáth Réka triplája után pedig 39-33-nál már újra hat egység választotta el a feleket. A félidő végjátékában újabb rohamokat indított a belga alakulat, Völgyi Péter időt is kért, hogy felkészítse erre a tanítványait. Összességében sikerült tartani a 3-5 pontos különbséget. 20 perc után 44-41-re ment a magyar csapat. Az első félidőben a DVTK a 28 mezőnykísérletéből 17-et értékesített, ami 60%-os mezőnymutatót jelentett. A két csapat stílusa közötti különbséget jól szemlélteti, hogy a belgáknak 43 mezőnykísérletük volt és abból értékesítettek 15-öt. A harmadik negyedet Arella Guirantes és Bernáth Réka találatai vezették fel. Nagy energiákat mozgósítva kezdtek a mieink. Nem telt el három perc és Darcee Garbin triplája után 53-41-nél 10 pont felett járt a differencia. Belga időkérést követően is lendületben marad a DVTK. Monika Grigalauskyte és Arella Guirantes pontjait jegyezhettük fel ekkor.

Monika Grigalauskyte tripláját követően 65-43-nál már 20 pont fölé nőtt a különbség. A DVTK elképesztő futást mutatott be, 67-44-nél 23-3-as szériában voltak a mieink. Ezzel együtt pedig a magyar szurkolóktól volt hangos a csarnok. Végül 23-6-ra nyerte a harmadik negyedet Völgyi Péter együttese. A DVTK ebben a periódusban a 17 kísérletéből 10-et értékesített, miközben Guirantes 9, Grigalauskyte 7 pontot szerzett a harmadik etapban. Nagy futásokat mutatott be a korábbi meccsein a Mechelen, de a játék képe nem ígért hazai feltámadást a záró szakaszra és ez szerencsére nem is következett be. Tett érte a DVTK, mely kiváló ritmust diktált, extrán támadott és a védőmunkája is magas szintű volt. A különbség 71-51-ig ebben a 20 pontos dimenzióban mozgott, majd innen jött az utolsó hat perc és egy 19-2-es diósgyőri széria, ami kialakította a végeredményben megjelenő kiütéses különbséget. Extázisban kosárlabdáztak a mieink. Az utolsó két percben Vég-Dudás Anna és Bacsó Zsófia is pályára került. Bacsó pontot is szerzett. Végül 96-60-ra nyert a DVTK.


Kangoeroes Mechelen - DVTK Hun-Therm 60-96 (25-26, 16-18, 6-23, 13-29)

Euroliga, 9. forduló
Willebroek, Sporthal De Schalk
Amel Dahra (Franciaország), Esperanza Mendoza Holgado (Spanyolország), Laure Coanus (Franciaország) - Alexander Faassen (Hollandia)

Kangoeroes Mechelen: Berkani 18/9, Morrison 12/3, Nauwelaers 7/3, Bruyndoncx 2, Bertsch 16/3. Csere: Van Gils, Denys 2, Courthiau 3, Kibedi, Rembiszewska.

DVTK Hun-Therm: Green 10, Aho N. 2, Garbin 8/6, Guirantes 21/6, Bernáth 19/9. Csere: Kányási 14/3, Grigalauskyte 11/3, Bacsó 2, Vég-Dudás, Kiss 9.

 

Vármegyei szövetségek