Női Euroliga: Győzött a DVTK és a Sopron is
05
Jan
2023
Női Euroliga: Győzött a DVTK és a Sopron is
2023. január 5.  |  20:20

A női Euroliga 8. fordulójában a DVTk – Hun-Therm 65-63-as győzelmet aratott a Beretta Familia Schio csapata ellen.

A találkozó a megszokottnál lassabban ütemben kezdődött, közel két hosszú percig ugyanis nem szüleit egy találat sem. A ponthiányos periódust végül Cheridene Green kosara szakította meg, amivel a miskolciak kerültek lépéselőnybe. A válasz a Schio oldaláról újabb egy perc elteltével következett, amikor is Marina Mabrey volt sikeres távolról. Ezt követően jócskán felgyorsultak az események. Megkezdődött a szokásos adok-kapok játék, mígnem 5-7-nél a vendégek vették át a vezetést. Ezután Darcee Garbin tempójával egyenlítettek ismét a miskolciak, majd Arella Guirantes 2+1-es akciójának köszönhetően ismét maguk felé billentették a mérleget (10-7). Ezzel azonban még nem ért véget a diósgyőri roham. Következett ugyanis Kányási Veronika sikeres középtávolija, ami 12-7-re változtatta az állást. Ekkor a vendégek kértek időt eligazításra. A folytatásban viszont ismét a csapatok védőjátéka élvezte a főszerepet. Nagyon agresszívan és pontosan védekezett mindkét fél, melynek egy újabb pontszegényebb szakasz lett a következménye. 12-9-nél végül Astou Ndour törte meg a csendet, újabb pontokat szerzett a vendégeknek, majd a túloldalon Guirantes büntetői következtek. A DVTK légiósának két találatával pedig megmaradt az 5 pontos különbség a felek között. A negyed hajrájában azonban ismét felgyorsultak az események. Kosárra-kosár volt a válasz, a csapatok végül 18-14-ig jutottak, amikor lejárt az idő.

A második játékrész első percei a Schionak kedveztek. Kapásból négy ponttal nyitottak a vendégek, amivel 18-18-nél ismét kiegyenlítettek. A Miskolc viszont nem igazán találta a ritmust a támadótérfélen. Sorozatos hibákat vétettek, könnyű rádobásokat hagytak ki, mely esélyt adhatott volna az olasz együttesnek a fordításra. A Schio azonban nem tudott élni a lehetőséggel, s végül Kányási Veronika tiszta ziccere újból a DVTK felé billentette a mérleget. A Diósgyőr öröme viszont ezúttal sem tarthatott sokáig. Érkezett ugyanis Astou Ndour találata, amivel 20-20-ra változott az állás. Ezután következett egy 5-2-es vendég periódus, mely az olaszoknak adta a 3 pontos előnyt. 22-25-nél Völgyi Péter kért időt eligazításra. A fejmosás után látszólag rendezték soraikat a miskolciak, többször is sikerült 1 pontra felzárkózniuk, ellenfelük azonban határozottan tartotta magát. A félidő hajrájában már hét pont volt a vendégek előnye, mely a lefújás pillanatáig már nem is változott. A felek végül 30-37-ről fordulhattak.

A második félidőt Costanza Verona találata vezette fel, miután rögtön érkezett Darcee Garbin triplája a Miskolc oldaláról. Ennél közelebb ekkor viszont nem került a DVTK, ugyanis következett Rhyne Howard hárompontosa, ami majdnem tíz pontra növelte a felek közti különbséget (33-42). Ezután vette kezdetét a Darcee Garbin ‘show’. Az ausztrál válogatott ugyanis négy perc leforgása alatt összesen 10 pontot szerzett, amivel ismét partiba hozta együttesét. 40-42-nél csakis időkérés árán tudta őt megállítani a Schio. Ezzel viszont még nem ért véget a diósgyőri roham. Visszatérve ugyanis nemcsak kiegyenlített Völgyi Péter együttese, de Kányási és Green találataival át is vették a vezetést (44-42). A folytatásban azonban Astou Ndour, majd Marina Mabrey voltak sikeresek, s nekik köszönhetően az előny visszakerült a vendégek oldalára. 44-47-et mutatott az eredményjelző és hazai időkérésen volt a sor. A játék ezután Monika Grigalauskyte hárompontosával folytatódott, mellyel ismét egált regisztrálhattunk. Az olaszok viszont ezután sem hagyták magukat. Még nagyobb lendületet vettek, újból elkezdték növelni a felek közti különbséget, ami a negyed végére 6 pontra növekedett.

A mérkőzés záró szakasza 47-53-ról kezdődhetett, méghozzá az eddigiekhez hasonló ritmusban. Újabb három perc elteltével 3-3 pontot szereztek a csapatok, azaz a differencia változatlan maradt. Ekkor indított támadást a DVTK, mely során Monika Grigalauskyte harcolt ki faultot. A Miskolc újdonsült légiósa így tehát kettőt dobhatott, melyből csupán egy lett találat. A hibát rögtön ki is használta a Schio. Kontratámadást következett, melyet Giorgia Sottana fejezett be sikeresen (51-58). Ezután viszont ritmust váltott a hazai együttes – egy 5-0-ás sorozat következett, mellyel 56-58-ra változtatták az állást. Ekkor egészen pontosan öt perc volt hátra a találkozóból, és a vendégek időkérése szakította meg a játékot. A folytatásban továbbra is Garbin tartotta játékban a DVTK csapatát, akihez ezúttal Kányási Veronika is csatlakozott. Kettejük vezényletével 60-60-nál újból egál lett az összecsapás. A miskolci fordítás azonban ezúttal is elmaradt. Előbb Costanza Verona, majd Jasmine Keys volt sikeres, miután 60-63-at regisztrálhattunk. Ezzel pedig kezdetét vette a végjáték. Az utolsó perceket Aho Nina kosara vezette fel, aki később egy faultot is kiharcolt. A vendég kispad ezzel kapcsolatban azonnal ki is fejezte nemtetszését, amiért a játékvezetők technikait ítéltek kispadjuknak. A miskolciak így összesen három büntetőt dobhattak, ezzel pedig nemcsak átvették a vezetést, de sikerült két pontra növelni előnyüket. 65-63-nál tehát vendég időkérés következett. A Schionak ezután pontosan 20 másodperce volt támadni, illetve kosarat szerezni, Völgyi Péter tanítványai azonban szépen, higgadtan védekeztek.  A vendégeknek nem sikerült kosarat szerezni, vagyis a mérkőzést 65-63-ra a DVTK – Hun-Therm nyerte.


DVTK - Hun-Therm - Beretta Familia Schio 65-63 (18-14, 12-23, 17-16, 18-10)

Euroliga 8. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Sinisa Prpa, Suzana Vujicic, Josip Mikulic (Miodrag Licina)

DVTK - Hun-Therm: Bernáth 3/3, Green 8, Guirantes 9, Aho N. 9, Garbin 17/9. Csere: Grigalauskyte 6/3, Kányási 10, Aho T. -, Bacsó , Kiss 3/3, Oláh -, Vég-Dudás -.

Beretta Familia Schio: Howard 3/3, Ndour 13/3, Keys 6, Mabrey 6/6, Verona 10. Csere: Bestagno -, Crippa -, Zahui 4, Mestdagh 11/9, Penna -, Sottana 10/6.

 

Az Euroliga 8. fordulójában a Sopron Basket 71-64-re verte a belga Kangoeroes Mechelen gárdáját.

A 8. fordulójához érkezett az Euroliga alapszakasza. Ez azt jelenti, hogy a második kör kezdődött a csoportban. A két csapat őszi mérkőzését az 1. fordulóban 91-62-re nyerte a Sopron, de a kellemetlen stílusú belga gárda ellen egy pillanatra nem lankadhatott a figyelem. Morgan Bertsch szerezte az első találatot, erre azonban Fegyverneky Zsófia triplája érkezett válaszul, majd nem sokkal később Ezi Magbegor is betalált. Összességében kézben tartotta a Sopron az irányítást. Jó védekezéssel sikerült több eladott labdába kényszeríteni a vendégeket. Szám szerint nyolcat jegyeztek fel 10 perc alatt a Mechelen-nél. A Sopron fölénye idővel a számszerű eredményben is megmutatkozott. 11-8 után ugyanis 13-0-val zárta le az első szakaszt a címvédő. Jelena Brooks 8, Fegyverneky Zsófia 6 pontnál járt ekkor. Csapatszinten a 17 kísérletéből 10-et értékesített a Sopron.

A második negyed hatalmas fordulatot hozott. Erősítettek védekezésükön a belgák, így rendre kimaradtak a soproni lehetőségek. A 16 mezőnykísérletéből mindössze 5 lett sikeres a magyar csapatnak. Az is mind a negyed utolsó három percében. Közel hét percen át ugyanis nem talált be a Sopron. Ez idő alatt a vendégeknél egy-egy extra is beesett, amivel 24-20-ra zárkóztak fel. Yvonne Turner állt a Sopron élére, aki büntetőt harcolt ki és két remek labdaszerzésből elért pontokkal adott új lendületet csapatának. Ezzel összességében 13-0-s soproni futást alapozott meg, amivel két perc alatt újra ellépett 37-20-ra a magyar csapat. Ekkor még mindig volt vissza másfél perc a félidőből. Szépítettek a vendégek, de erre válaszul a mieink részéről Alice Kunek triplát értékesített. 40-26-ról jött el a nagyszünet. Elképesztően egyedi ritmusú hullámzó meccset láthattunk. Itt folytatódott a harmadik negyed is. Ziomara Morrison triplájával 40-31-nél már újra 10 egység alatt járt a rivális. A Sopron első találatát Ezi Magbegor szerezte. Ugyanakkor Morgan Bertsch öt pontja után 42-36-nál újra teljesen nyílt lett a meccs.

A folytatásban is Ezi Magbegor dominált, a négy pontjával 46-36-nál visszaállt a 10 pontos differencia. Nagyjából úgy nézett ki, hogy ez a 8-10 egység lehet az az előny a mieink oldaláról, ahol beáll az összecsapás. A belgák azonban nem így gondolták. 48-43-nál és 50-45-nél felzárkóztak öt pontra. A negyedet azonban Jelena Brooks triplája és Böröndy Vivi büntetője zárta. Az utolsó 10 percnek 56-45-ről vágtak neki a felek. A játék képe nem változott. Fegyverneky Zsófia triplájával 59-45-re megugrott a Sopron. Ezi Magbegor duplája után állt 61-47 is eredményjelzőn. Innen viszont ismét faragtak a hátrányukon a Mechelen játékosai. Óriási küzdelem folyt a pályán. A Sopron sikere nem forgott veszélyben, de maximális koncentrációra volt szükség.  A vendégek az utolsó öt percbe érve 64-56-ra felzárkóztak, majd az utolsó perchez közelítve 68-61-re szépítettek. Mindegyikre sikerült válaszolni és ez a kulcs, így öt pontnál közelebb nem került a rivális. A Sopron rendkívül fordulatos mérkőzésen 71-64-es győzelmet aratott.


Sopron Basket - Kangoeroes Mechelen 71-64 (24-8, 16-18, 16-19, 15-19)

Euroliga, 8. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Özlem Yalman (Törökország), Nikola Perlic (Horvátország), Cisil Güngör (Törökország) – Erich Kratschmer (Ausztria)

Sopron Basket: Fegyverneky 11/6, Magbegor 10, Czukor, Brooks 21/3, Turner 13. Csere: Kunek 10/6, Varga 1, Stankovic 2, Böröndy 3.

Kangoeroes Mechelen: Berkani 5, Morrison 18/3, Resimont 2, Nauwelaers 11/3, Bertsch 21/3. Csere: Van Gils, Denys 4, Bruyndoncx 3/3, Rembiszewska

Vármegyei szövetségek