Női európai kupák: Győzelemmel indította az Európa Kupa rájátszását a PEAC
04
Jan
2023
Női európai kupák: Győzelemmel indította az Európa Kupa rájátszását a PEAC
2023. január 4.  |  21:00

Győzelemmel indította az Európa Kupa rájátszást az NKA Universitas PEAC

A 2022/ 2023-as Európa Kupa szezon rájátszásának első mérkőzésén az NKA Universitas PEAC 68-62-es győzelmet aratott a Pöstyén otthonában.

A mérkőzés a megszokottól eltérően, lassabb ütemben kezdődött. Az első találatot Wentzel Nóra szerezte, amivel a PEAC felé billent a mérleg, ezután viszont szinte azonnal fordított a Pöstyén. A hazaiak egészen 7-2-ig meneteltek, majd a sorozatot Sierra Calhoun triplája szakította meg. Ez a két pontos különbség a további percekben is megmaradt – hat perc elteltével pontosan 10-8-at regisztrálhattunk. Ezután pedig még magasabb fokozatba kapcsoltak a hazaiak. Sorozatban 5 pontot sikerült szerezniük, amivel a PEAC hét pontos hátrányba került. Ez viszont már kellő ébresztőként szolgált Jovan Gorec tanítványainak, akik Beatriz Sanchez duplájával végül 15-15-nél egyenlítettek. Fordítani azonban ekkor sem tudott a pécsi együttes. Következett Bozica Mujovic, majd Gabriela Andelova találata, amivel 19-15-re változott a kijelzőn olvasható állás. A második felvonás pedig innen folytatódhatott.

A következő tíz percben felgyorsultak a dolgok. 21-19-nél Jovan Gorec tanítványai ismételten felzárkóztak, az egyenlítés azonban ekkor is elmaradt. Tovább menetelt tehát a Pöstyén, egészen pontosan 28-29-ig, amikor Wentzel Nóra süllyesztett egy távolit az ellenfél hálójába. Ekkor a hazai együttes vezetőedzője kért időt csapatának. A szusszanásnyi szünet pedig inkább a pécsieknek kedvezett. Visszatérve újabb tripla érkezett Wentzel Nórától, amivel 28-32-re változott az állás. Ekkor eszmélt fel a hazai gárda, Gabriela Andelova dobott egy hárompontost, a különbség tehát 31-32-nél ismételten egy pontra csökkent. Így Jovan Gorec is kikért egy időt. Visszatérve azonban rendezték soraikat a pécsiek. Egy 9-2-es vendég roham következett, mely 33-41-re változtatta az állást, újabb időkérésre kényszerítve a Pöstyén vezetőedzőjét. Ezután Bozica Mujovic brillírozott, akinek kosarai ellenére is csupán egy ponttal csökkent a differencia. Simon Zsófia ugyanis távolról volt sikeres. A félidő 39-47-es eredményét végül pedig Kiss Virág triplája regisztrálta.

A második félidőt Anna Jurcenkova találata vezette fel, majd a válasz Kiss Virágtól érkezett. Következőnek Cassidie Cierra Burdick volt sikeres, kinek duplájával 10 pontra nőtt a felek közti különbség (41-51). Ezután váltott ritmust a Pöstyén. Egy 9-0-ás periódussal folytatta a játékot a hazai együttes, amivel végül egy pontra zárkóztak fel. 50-51-nél tehát Jovan Gorec vezetőedző időkérése szakította meg a rohanást. A folytatásban megint csak fej-fej mellett haladtak a csapatok. 52-52-nél ismét egál lett a találkozó, majd a PEAC-nak sikerült újra maga felé billenteni a mérleget – méghozzá Kiss Virág találatával. Ezzel zárult a harmadik játékrész, a mérkőzés záró szakasza így pedig 52-54-ről folytatódhatott. Az utolsó tíz percet a PEAC indította magabiztosan, s bár a Pöstyén is tartotta magát, öt perc elteltével már 7 pontnál járt a vendégek előnye. A játékot később egy hazai időkérés szakította meg, ez azonban már nem zavart bele a pécsiek határozottságába. A differenciát végül tíz pontra növelték, ezután már csak idő, türelem és koncentráció kérdése volt a pécsi győzelem. Ez pedig végül be is következett. Az NKA Universitas PEAC 68-62-es sikert aratott a Pöstyén otthonában, megszerezve ezzel az Európa Kupa rájátszás első győzelmét.

 

PIESTANSKE CAJKY - NKA UNIVERSITAS PEAC 62-68 (19-15, 20-32, 13-7, 10-14)
Európa Kupa, rájátszás - 1. forduló, 1. mérkőzés
Pieštany, Diplomat Arena
Vladimir Jevtovic, Domen Krajnic, Petar Pesic (Marijan Hafner)

Piestanske Cajky: Andelova 16/6, James 17/9, Jurcenkova 8, Mujovic 14, Mandic 2. Csere: Martiskova 5, Chovanikova -, Kraislova -, Moravcikova -, Rusinakova -, Tausova -, Vandlikova -.

NKA Universitas PEAC: Burdick 7, Katanic 4, Kiss 9/3, Wentzel 10/6, Calhoun 22/15. Csere: Simon 6, Kaszás-Pap -, Kötő -, Laczkó -, Sanchez 7/3, Selcova -, Szűcs 3/3.

 

 

Egyoldalú mérkőzésen maradt alul a Szekszárd

Az Euroliga 8. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 95-56-os vereséget szenvedett az USK Prahától.


A csoportkör első felét 5/2-es mutatóval záró USK Prahát látta vendégül a Szekszárd. A prágaiak a Polkowicétől és a Fenerbahcétól kikaptak, de mindenki mást legyőztek. December közepére kiváló formába lendültek és ezt igazolták a tolnai megyeszékhelyen is. Nem úgy indult, hogy ennyire egyoldalú találkozó lesz. Brionna Jones duplája után Cyesha Goree, Studer Ági és Ruthy Hebard révén 5-2-re fordított a KSC. A folytatásban 7-4-re és 13-9-re is vezettek a mieink. Ekkor még négy és fél perc volt az első szakaszból, Natalia Hejkova pedig időt kért. Az első etap hajrájában igencsak felpaprikázódott a hangulat, Valeriane Vukosavljevic és Ruthy Hebard akaszkodott össze. Mindkét játékos technikait kapott. A végjátékban a prágai gárda tudott ritmust váltani. Teja Oblak triplája alakította ki a 18-13-as eredményt. Ez azt jelentette, hogy összességében 9-0-val zárta az első szakaszt a cseh topcsapat. Innentől pedig nem volt megállás.
A második negyed legelején még betalált Sara Krnjic, de 20-15 után 19-0-s futás prágai futás következett. Ez döntőnek bizonyult. Az első félidőben a 41 mezőnykísérletéből 22-t értékesített Natalia Hejkova együttese. Ezekre 18 gólpassz jutott. Óriási fölényben volt a festékben a cseh gárda, 32 pontot értek el onnan, míg a Szekszárd mindössze 16-ot. Kanyarodjunk vissza a mérkőzéshez. 39-15 után Studer Ági triplája törte meg a szekszárdi kosárcsendet, majd Victoria Vivians próbálta magához ragadni a kezdeményezést. A hat pontja zárta le a mieink részéről a félidőt. Eközben azonban az USK Praha egy pillanatra nem vett vissza. 20 perc után 50-26-ra vezettek. A KSC a 36 mezőnykísérletéből 11-et értékesített és 30-15-ös hátrányban volt a lepattanókban. A harmadik negyed elején Studer Ági 5 pontjával és Victoria Vivians duplájával 50-33-ra szépített a Szekszárd. Natalia Hejkova gyorsan időt is kért, hogy rendezze a sorokat. A figyelmeztető szavai célt értek a játékosainál. 11-0-val erősítette meg nyomasztó fölényét az USK Praha. Ez a sorozat egyben az utolsó reális felzárkózási esélyt is lezárta.
Más célokért küzd a két csapat. Ennek ellenére becsülettel ment előre a Szekszárd, de 30 pont felett állandósult a differencia. Prágai oldalon Alyssa Thomas egymaga 9 pontot jegyzett a harmadik negyedben. A mieinknél megszerezte első pontját a mérkőzésen Miklós Melinda. A sérülésből visszatérő játékosok Sara Krnjic és Bálint Réka is értékes perceket töltöttek a pályán, melyből a későbbiekben profitálhatnak. Ugyanakkor nagyon hiányzott a rotációból Mányoky Réka és Boros Julcsi. Az utolsó 10 percnek 71-42-ről vágtak neki a felek. Nem lehetett kérdés a győztes kiléte. Miklós Melinda és Victoria Vivians még 74-46-ra felhozta csapatát, de erre egy újabb 10-4-es prágai futás érkezett válaszul. A különbség a 40 pontot ostromolta. Sőt az utolsó percben 95-54-nél át is lépte. A mérkőzést Ruthy Hebard duplája zárta le. A KSC így végül 95-56-os vereséget szenvedett a prágaiaktól.

 

ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - ZVVZ USK PRAHA 56-95 (13-18, 13-32, 16-21, 14-24)
Euroliga, 8. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Sinisa Prpa (Szerbia), Suzana Vujicic (Montenegró), Josip Mikulić (Horvátország) - Miodrag Licina (Szerbia)

Atomerőmű KSC Szekszárd: Hebard 8, Miklós 4, Studer 12/6, Goree 8, Vivians 18. Csere: Bálint, Krnjic, Szücs.

ZVVZ USK Praha: Oblak 3/3, Conde 7, Vukosavljevic 11/3, Thomas 20, Jones 19. Csere: Vyoralova 13/9, Vorackova 7/3, Fagbenle 13, Sklenarova 2.

 

 

Nem talált fogást török ellenfelén a SERCO UNI Győr

A 2022/ 2023-as szezon Európa Kupa rájátszásának első mérkőzésén a SERCO UNI Győr 78-61-es vereséget szenvedett a török Galatasaray Cagdas Factoring együttese ellen.


A találkozót Beatrice Mompremier kosara indította, amivel a Győr került a lépéselőnybe. A válasz azonban szinte rögtön érkezett is Azura Stevens-től, mellyel egyenlített a Galatasaray. Ezután egy ponterősebb hazai sorozat következett. Előszőr Dombai Réka, majd Aaryn Ellenberg végül pedig Bach Boglárka voltak sikeresek, amivel 8-2-re változott az állás. Azonban a vendégek pontjai sem maradhattak el. Kamile Nacickaite triplájával ismét felzárkóztak a törökök, ezután pedig kezdetét vette az adok-kapok játék. 12-11-nél egy pontra faragta le hátrányát a Galatasaray, egyenlíteni, avagy fordítani azonban továbbra sem tudtak a vendégek. Erről Aaryn Ellenberg hárompontosa gondoskodott (15-11). A folytatásban szintén a Győr kezében maradt az irányítás. Bár a vendégeknek is megvoltak a saját pontjaik, a fehér-zöld együttes szépen lassan tovább növelte előnyét. A negyed utolsó percében váltott végül ritmust a Galatasaray, s végül két pontra faragták le a felek közti differenciát. A második játékrész így tehát 20-18-ról folytatódhatott.

A következő tíz percet pedig a törökök kezdték határozottabban. Egy 6-0-ás periódust produkáltak, amire a győriek sajnos nem nagyon tudtak reagálni. Ezzel a sorozattal természetesen a mérleget is maguk felé billentették, 20-24-et regisztrálhattunk, amikor Cziczás László vezetőedző kért időt eligazításra. A rövid taktikai szünetből visszatérve pedig Aaryn Ellenberg szerzet kosarat. Kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a hazaiak ismét rendezni tudták soraikat. A Győr legnagyobb fegyvere ekkor Beatrice Mompremier festéken belüli játéka volt, kinek vezényletével nemcsak felzárkózott a győri gárda, de 28-27-nél fordított is. Ekkor vendég időkérés következett. A folytatásban bár egyenlített a Galatasaray, Sabina Oroszova duplája gondoskodott arról, hogy a mérleg megint csak a Győr felé billenjen. A találkozó ezután is kiélezett maradt. Fej-fej mellett haladtak a résztvevők, és pár pontnál nagyobb különbség nem is alakult ki. Legalábbis egészen 34-39-ig, amikor is Azura Stevens volt sikeres. Ezzel viszont még nem volt vége a félidőnek. Tovább peregtek a másodpercek, mígnem Aaryn Ellenberg egy utolsó találatot süllyesztett az ellenfél hálójába. Ezzel az eredmény tehát 37-39-re változott, a felek pedig innen fordulhattak.

A második félidő hasonló izgalmakat tartogatott. A harmadik játékrészt Teaira McCowan triplája vezette fel, melyre Sabina Oroszovától érkezett a szintén távoli válasz. Ekkor egészen pontosan 40-42-t regisztrálhattunk, a játékvezetők pedig Meltem Yildizhan ítéltek egy sportszerűtlen hibát. Aaryn Ellenberg ellen követte el Yildizhan a faultot, amiért a Győr irányítója kettőt dobhatott. A két találatot követően 42-42-nél lett ismét egál a mérkőzés. A Galatasaray viszont továbbra sem adta ki a kezei közül az irányítást, és pár perc elteltével előnyüket ismét 7 pontra növelték (44-51). Cziczás László tanítványai ekkor viszont még mindig szépen tartották magukat, ottmaradtak ellenfelük sarkában. A negyed utolsó perceiben már csak három pont volt a hazaiak hátránya, amikor Teaira McCowan volt sikeres. McCowan, illetve Kamile Nacickaite találatával végződött tehát a harmadik játékrész, melynek köszönhetően a mérkőzés utolsó tíz perce 53-60-ról folytatódhatott.

A záró szakasz elején fejenként egy-egy találatot szereztek a csapatok, amikor a Galatasaray kért időt eligazításra. A folytatásban viszont felpörgött a vendég együttes, s végül tíz pontra növelték a csapatok közti különbséget. Ekkor 54-64-et regisztrálhattunk, ezzel pedig még nem ért véget a török pontszerzés. A vendégek láthatóan egyre agresszívabban, magabiztosabban támadtak, míg a győriek több, és több hibát vétettek a pályán mind védekezésben, mind pedig támadásban. Kevesebb, mint négy percre a találkozó végétől 56-72-t regisztrálhattunk, miután Ellenberg két büntetőt értékesített. Ezután egy győri időkérés következett, de a folytatásban már érezhető volt a vendégek győzelme. A tíz pont körüli különbség állandósulni látszott, a Győr pedig sajnos nem tudott ez alá beférkőzni. A 78-61-es eredményt a Galatasaray javára végül Aija Jurjane kosara alakította ki.

 

SERCO UNI GYŐR - GALATASARAY CAGDAS FACTORING 61-78 (20-18, 17-21, 15-21, 9-18)
Európa Kupa, rájátszás - 1. forduló, 1. mérkőzés
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Goran Sljivic, Veronika Vavrova, Veronika Obertova (Milan Brziak)

SERCO UNI Győr: Bach 5/3, Ellenberg 27/9, Oroszová 5/3, Dombai 3/3, Mompremier 12. Csere: Weninger -, Williams 2, Baffy -, Dubei 5, Nagy -, Török 2, Varga -.

Galatasaray Cagdas Factoring: Bilgic 2, McCowen 17/3, Nacickaite 19/9, Yildizhan 7/3, Stevens 16/3. Csere: Prince 12/3, Balotu -, Canitez -, Jurjane 5, Tanacan -, Tokmak -, Uygun -.
 

Vármegyei szövetségek