Női Euroliga: Győzött a DVTK, kikapott a Szekszárd
21
Dec
2022
Női Euroliga: Győzött a DVTK, kikapott a Szekszárd
2022. december 21.  |  23:35

A női Euroliga 7. fordulójában a DVTK Hun-Therm 67-58-ra legyőzte a Basket Landes gárdáját, így harmadik sikerét ünnepelhette a főtáblán.

Cheridene Green és Aho Nina pontjaival már az első percekben lépéselőnybe került a DVTK. A folytatásban Bernáth Réka triplát értékesített, betalált Cheridene Green is, így 4-6 pontos előnyét tartotta Völgyi Péter együttese. Ezt követően a francia csapat még 13-10-re felzárkózott, de innen egy 12-2-es sorozattal 25-12-re elszakadt a DVTK. Az első szakasz végén is ezt az eredményt regisztrálhattuk. Cheridene Green 10, Kányási Veronika 5 pontnál járt. A DVTK a 17 mezőnykísérletéből 9-et értékesített és 12-8-ra vezetett a lepattanókban. A második szakasz elején Marie-Eve Paget talált be, de erre Kányási Veronika azonnal válaszolt. Bár a játék képe kiegyenlítettebbé vált, de tartotta kétszámjegyű előnyét a DVTK. Cheridene Green és Bernáth Réka duplái után már 32-16 állt az eredményjelzőn. Ekkor még közel öt perc volt a félidőig.

Időkérés után rendezte sorait a Basket Landes. Másfél perc alatt 32-23-ra szépítettek a vendégek és erre válaszul már Völgyi Péter időkérése állította meg a játékot. A franciák egészen 32-25-ig felzárkóztak és több labdájuk volt, hogy közelebb kerüljenek. Ezzel azonban nem tudtak élni. Sőt, a félidőt az ekkor már 15. pontját jegyző Cheridene Green találata zárta, amivel 34-25-re módosult az állás. Bár kicsivel 50% alá esett a DVTK mezőnymutatója, de még így is lényegesen eredményesebb volt mezőnyből, mint a Basket Landes. Továbbra is vezetett a DVTK a lepattanókban és ki kell emelni a festékből szerzett 20 pontot. A harmadik negyed elején is folytatta remeklését Cheridene Green, a duplájával visszaállt a kétszámjegyű differencia. A folytatásban megvillant Bernáth Réka, Arella Guirantes és Darcee Garbin. Minden felzárkózási kísérletre volt válasza a DVTK-nak. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy stabilan tartotta előnyét Völgyi Péter együttese.

A harmadik negyed feléhez érkezve már 46-29-re ment a DVTK. Sokáig ez a 17 pont volt a maximum, de másfél perccel a harmadik szakasz vége előtt Arella Guirantes büntetőivel 56-37-re is sikerült elszakadni. A harmadik negyed utolsó öt pontja a Basket Landes gárdájához fűződött, de az 56-42-es állás is több, mint biztató volt a folytatásra nézve. A záró szakasz első két pontját is a vendégek szerezték, így 56-46-nál már 9-0-s futásban voltak. Laura Gil triplája után 56-49-nél pedig időt is kellett kérnie Völgyi Péternek. Végül 56-51-ig tartott a Basket Landes felzárkózása. Kányási Veronika törte meg a DVTK kosárcsendjét, majd betalált Bernáth Réka és Arella Guirantes is. 62-53-nál újra 9 pont választotta el a feleket, majd Cheridene Green büntetői után már 11. Ekkor még több, mint három perc volt vissza. A DVTK sikere nem forgott veszélyben. Cheridene Green és Darcee Garbin erősítették meg a hajrában az előnyt. A végeredményt egy francia tripla alakította ki, de a 67-58-as siker így is egy nagyon szép karácsonyi ajándék lett a DVTK híveinek.


DVTK Hun-Therm - Basket Landes 67-58 (25-12, 9-13, 22-17, 11-16)

Euroliga, 7. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Nemanja Ninkovic (Szerbia), Paulina Gajdosz (Lengyelország), Ivana Ivanovic (Szerbia) - Damir Kunosic (Bosznia-Hercegovina)

DVTK Hun-Therm: Green 20, Aho N. 4, Garbin 8, Guirantes 13, Bernáth 13/6. Csere: Aho T., Kányási 9/3, Kiss, Oláh.

Basket Landes: Magarity 13, Turcinovic, Harmon 4, Paget 7/3, Chery 3/3. Csere: Dumerc 2, Marrast 2, Roumy 5/3, Gil 8/3, Mann 14/3.

 

A női Euroliga 7. fordulójában az Atomerőmű KSC Szekszárd 89-56-os vereséget szenvedett a lengyel BC Polkowice együttese ellen.

A találkozót Zala Friskovec, az Atomerőmű KSC Szekszárd egykori légiósának hárompontosa indította. A válasz Cyesha Goree-tól érkezett, aki pedig közelről volt sikeres. Ezután Studer Ágnes indított akciót, aki végül egy 2+1-es akciót értékesített csapatának. Ruthy Hebard sikeres ziccerét követően pedig már 7-3-ra ment a Szekszárd. Később, a Polkowice gárdája Stephanie Mavunga kosarával férkőzött ismét közelebb, ez a két pontos különbség pedig a következő perceket is végigkísérte. Legalábbis egészen 7-12-ig, amikor is Studer távolról süllyesztett egy triplát a hazaiak hálójába. A lengyelek viszont ezután sem adták fel a küzdelmet. Végig ottmaradtak vendégeik sarkában, és 11-12-nél pedig már egy pontra faragták le hátrányukat. A magabiztos hazai periódus azonban ezzel még nem ért véget. Előbb Artemis Spanou, majd Klaudia Gertchen kosara következett, amivel a Polkowice nemcsak, hogy fordított, de két pontos előnyre is tett szert – Cyesha Goree találatával ugyanis 16-14-re változott az állás. Ekkor a Szekszárd jelenlegi vezetőedzője, Horváth Zsófia kért időt együttesének. Zseljko Djokics ugyanis vírusos megbetegedés miatt Szekszárdon maradt, vagyis helyében Horváth Zsófia másodedző meccselt az Euroliga 7. fordulójának találkozóján. A folytatásban azonban továbbra sem tudták rendezni soraikat a vendégek. A játék Klaudia Gertchen hárompontosával folytatódott, mire huzamosabb ideig nem is tudott válaszolni a KSC. Ezután, bár a rosszabb periódust Boros Júlia középtávolija megtörte, a védőtérfélen továbbra is voltak hiányosságok. Ebből következtethetően tehát a negyed végül hazai pontokkal, Weronika Telenga kosarával végződött, a második felvonás így pedig 21-16-ról folytatódhatott.

A következő etapot Victoria Vivians sikeres büntetői vezették fel. A felek közti különbség azonban maradt 5 pont, a lengyelek kontratámadását ugyanis Artemis Spanou zárta kosárral. Ezzel viszont nem ért véget a pontszerzés. Sőt, egy újabb ponterős hazai periódus vette kezdetét, melynek köszönhetően a differencia végül tíz pontra növekedett. A játék, illetve a nagy rohanás végül 30-20-nál állt meg egy pillanatra, amikor is Victoria Vivians állhatott vonal mögé. Két rádobásából azonban csak egy lett találat, vagyis a Szekszárd összesen egy ponttal került közelebb a lengyel együtteshez. A Polkowice viszont ezután sem engedett szorításán. Remek csapatjátékkal, magabiztosan kosárlabdáztak, a pontokat pedig egymás után pakolták tovább a táblára. A hazaiak kiváló támadójátékán viszont egyszerűen nem talált fogást a Szekszárd. A rohanásnak végül Horváth Zsófia időkérés következett, ez azonban egyáltalán nem zavarta meg a narancs-fekete együttest. Visszatérve közel három perc volt hátra az első félidőből, a kijelző 40-25-öt mutatott, majd következett Stephanie Mavunga kosara. A 15 pontos különbségből a negyed végére a Szekszárd csupán egy pontot tudott lefaragni. A félidő 44-30-as eredményét végül Weronika Telenga találata regisztrálta, melyről a felek fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legjobbja Klaudia Gertchen volt 12 ponttal, míg a szekszárdi együttes legeredményesebbje Studer Ágnes volt 8 egységgel.

A második félidő elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. Leegyszerűsítve tehát kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a hazaiak ismét sebességet váltottak. Ennek köszönhetően, 5 perc elteltével a különbség két pont híján 20 pontra növekedett – a kijelző ekkor 54-36-ot mutatott. Teltek a percek, a Szekszárd viszont továbbra sem találta a fordításhoz szükséges energiákat. Ekkor Sydney Wallace és Cyesha Goree vette kezei közé az irányítást, és egy ígéretesebb periódussal öt pontot faragtak le csapatuk hátrányából. Problémák azonban továbbra is a védőtérfélen voltak. A Polkowice ugyanis túl könnyű kosarakat dobott, és nem igazán volt játékos a vendégeknél, aki fel tudta volna venni velük a versenyt. Hogy frissítse együttesét, végül Horváth Zsófia kért időt a Szekszárdnak. A folytatásban azonban bekövetkezett a szinte már elkerülhetetlen, és a különbség húsz pont fölé nőtt.

A mérkőzés záró szakasza végül 66-41-ről folytatódhatott, a játék képe azonban ezután sem hozott hatalmas változásokat. Az első percekben egy 5-0-ás hazai roham vette kezdetét, melyet Horváth Zsófia időkérése szakított meg. Ezzel az eredmény 71-41-re változott, amivel a különbség már harminc pontnál járt. Ekkor már a szekszárdi együttes legfiatalabb játékosai is lehetőséget kaptak, hogy megmutassák tudásukat. A végső negyed feléhez közeledtek az események, és ekkor már a győztes kiléte sem volt kérdéses. Az ötödik percben 77-46-ot mutatott az eredményjelző, ekkor viszont ismét megszakadt a játék. Ezúttal a játékvezetők kértek időt, ugyanis Sydney Wallace láthatóan komolyabb sérülést szenvedett. A vendégek légiósát végül a csapat stábtagja kísérte le a parkettről, mely megadta a végső döfést a vendég együttesnek. A felek közti differencia így 30 pontnál állandósult, a találkozó pedig végül 89-56-al végződött a BC Polkowice javára. A szekszárdiak legeredményesebbje a 16 pontos Victoria Vivians lett.


BC Polkowice - Atomerőmű KSC Szekszárd 89-56 (21-16, 23-14, 22-11, 23-15)

Euroliga 7. forduló
City Sports Hall Polkowice
Jelena Tomic, Veronika Vavrova, Esperanza Mendoza Holgado (Algimantas Pavilonis)

BC Polkowice: Friskovec 16/12, Spanou 13/3, Wheeler 4, Gajda 5, Mavunga 15. Csere: Gertchen 17/15, Telenga 12, Banaszak 4, Puter 3/3.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Goree 8, Hebard 7, Studer 11/6, Vivians 16/3, Miklós 2. Csere: Wallace 5/3, Bálint -, Boros 7/3, Holcz -, Horváth -, Szűcs -

Vármegyei szövetségek