Tippmix Férfi NB I: A Szolnok kiütötte a Körmendet
10
Dec
2022
Tippmix Férfi NB I: A Szolnok kiütötte a Körmendet
2022. december 10.  |  22:50
Cakarun kosárral kezdődött a találkozó, Chambers Parrish-t szolgálta ki bejátszásával. Lukács duplájával és Barnes hármasával fordított a Szolnok, de csak ideiglenesen, köszönhetően Chambers betörésének (5-6). Durham oldalról dobott egy triplát, megtette ezt Szubotics is, közben a Körmend irányítója még négy pontot szerzett. Szubotics középtávolija után Chambers dobott két büntetőt, Williamson középtávolijával és Pongó hármasával 6-ra nőtt a hazai előny, így Kocsis Tamás időt kért. A játékmegszakítás után Takács szerezte meg első pontjait, Gavin gólpasszával Pongót találta meg üresen kint, Lukács betöréssel ért el két pontot. Chambers találta meg üresen Cakarunt a palánk alatt, a negyed végére mégis 10 fölé csúszott a különbség, Lukács büntetőivel és Szubotics zsákolásával. 27-16
 
Gavin nagyszerű gólpasszát Révész váltotta a gyűrű közelében kosárra, Durham triplájával már kétszer annyi pontál járt az Olaj mint a Körmend, ez Omenaka orvosolta gyorsan egy kettessel, később viszont a vonalon hagyott egy pontot. Williamson középről dobott egy triplát, Chambers kosara zárt le a vendégek rossz sorozatát, a Körmend első 9 mezőnykísérletéből az első négy és fél percben a második negyedben mindössze 1 esett be korábban. A Szolnok nem lassított Runder is kintről volt eredményes, Williamson a palánk alól tette hozzá a magáét, így a vasiak megint időt kértek (40-21). Ferencz két sikeres büntetővel iratkozott fel az eredményjelzőre, Williamson is hibátlan volt a vonalról, Pongó kettőből egyet dobott be, a különbség így is elérte a 20-at, sőt Barnes tovább növelte azt. Chambers helyére küldte négy egymást követő büntetőjét, ő így 14-nél tartott, a többiek 13-nál. Omenaka zsákolt, Rudner viszont triplát dobott, ahogy Lukács is, így a Szolnok 22 pontos előnnyel mehetett szünetre. 51-29
 
Durham hármasa indította el a harmadik negyedet, Chambers tört be egy kettesért, majd egy újabb szolnoki tripla esett be Rudner révén. Cakarun dobott egy közelit, Szubotics két büntetőt. Parrish a festékből szerzett egy duplát, Moore zsákolt, Gasper Potocnik időt kért (59-37). A játékmegszakítás után Szubotics dobta a negyed harmadik hármasát, Rudner pedig elképesztően elkapta a fonalat, egymás után két hármast elsüllyesztett, 5/6-al állt így kintről ekkor. Chambers gólpasszát Omenaka értékesítette, Durham két büntetőt szórt be, Balogh passzából Omenaka zsákolt. Megtette ezt Lukács is, Omenaka támadólepattanót tett vissza, Barnes révén már 30 fölé nőtt a differencia. Chambers dobott egy hármast, a negyedet Williamson kosara zárta. 76-46
 
Az utolsó negyed sok izgalmat nem igért, ráadásul Szubotics triplával kezdődött, majd Durham dobott két büntetőt és egy ziccert. Barnes hármasa után már 40 volt közte, 10-ás futással kezdte az Olaj a záróetapot. Williamson támadólepattanó után szerzett két pontot, Durham betörése után már 16-0 volt a negyedik negyed eredménye, Kocsis Tamás időt kért (92-46). Szubotics két büntetőt dobott be, négy és fél perc  után Moore törte meg a vendég kosárcsendet. Egy támadólepattanó után Szubotics dobott egy középtávolit, Durham büntetőivel lett közte 50. Az utolsó 5 percben egyetlen kérdés maradt, hogy menni lesz a különbség. A Szolnok tovább folytatta remeklését és továbbra is tapad a Falcóra. 106-55
 
Szolnoki Olajbányász - Egis Körmend 106-55 (27-16, 24-13, 25-17, 30-9)
 
Bajnokság, 11. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Cziffra Csaba Zsolt, Tőzsér Dénes Kelemen, Makrai Márton (Bogárdi János)
 
Szolnok: Durham 19/9, Lukács 11/3, Barnes 10/6, Williamson 13/3, Szubotics 19/9. Csere: Révész 6, Rudner 15/15, Pongó Má. 9/6, Gavin -, Gilszki 2.
 
Körmend: Chambers 19/3, Parrish 4, Moore 4, Cakarun 6, Omenaka 11. Csere: Balogh M. -, Kiss M. 2, Doktor P. -, Ferencz 2, Herczeg 3, Geröly -.
 
 
 
Kovács és Polányi találataival indult a mérkőzés, majd Pot szerzett zsinórban öt pontot, majd Brown is hozzátett két büntetőt, jobban kezdett a Falco (9-3). Brown ezután egy triplát is a helyére küldött, időt kért Simándi Árpád (12-3). Ezt követően sokáig nem esett kosár, végül Roberson egy közelivel törte meg a gólcsendet, egy kicsit közelebb tudott férkőzni a Szeged, ám Kovács gyorsan megállította a futást (14-7). Balogh egy pontos triplával szállt be a padról a szegedieknél, Washington betörését követően pedig már csak négy volt közte (16-12). A hátralevő másfél percben viszont felpörgették a tempót a sárga-feketék és kiépítettek egy tízpontos előnyt a negyed végére. 22-12.
 
Perl találta meg szépen Krivacevicet a gyűrű alatt, majd Roberson vezérletével bejött tíz alá a Szeged (24-17). Hiába Barac ziccere, erre is jött négy pont a vendégektől, időt kelett kérnie a hazaiaknak (26-21). Ez meg is törte a szegedi lendületet, igaz, a támadóoldalon továbbra sem potyogtak a sárga-fekete kosarak (29-21). Brown és Roberson párbaja után Filipovic büntetőzhetett, jól is célzott (33-26). Továbbra is sok hiba csúszott a játékba, melyet jól jelez, hogy a két csapat együttesen 23 eladott labdával zárta az első húsz percet. Többek között ennek is köszönhetően szoros félidei eredménnyel vonulhattak öltözőbe a játékosok. 35-30.
 
A fordulás után Cowels trojkája ment be, majd Perl tett hozzá egy közelit, ezzel meglett a közte tíz, majd Keller hármasa is a gyűrűben kötött ki, időt is kért Simándi Árpád (43-30). Bár stabilizálni tudta a játékát a Szeged, ez csak arra volt elég, hogy sokkal jobban ne húzzanak el a hazaiak, ám szépen fokozatosan így is nyílt az olló a felek között (51-35). Időben kapcsolt a Szedeák, egy 10-4-es rohamot futottak Robersonék, Milos Konakov kért időt (55-45). Kovács sarokhármasát követően hétre olvadt a sárga-fekete előny és Balogh is csinált egy 2+1-es akciót az etap vége előtt. 57-53.
 
A záró negyed elején felváltva jöttek a pontok, majd feljebb kapcsoltak a hazaiak (66-58). Roberson középtávolija becsorgott a gyűrűbe és Washington is jól büntetőzött, továbbra sem dőlt el a találkozó (66-62). Cowels hármasa jókor jött hazai szempontból, de erre zsinórban négy ponttal válaszolt a Szeged, így már csak három volt a felek között (69-66). Cowels újabb távoliba állt bele, ez is pontos volt, de erre is válaszolni tudtak a vendégek (72-68). Perl betörésére Washington triplája érkezett. Keller harcolt ki egy sportszerűtlen hibát kicsivel több, mint két perccel a vége előtt, de ebből csak egy pontot tudott hozni a Falco (75-71). Person dobott nagy hármast egy perccel a vége előtt, majd az előnyért támadhatott a Szedeák, de ezt sikerült kivédekeznie a hazaiaknak, huszonnyolc másodperc maradt. Potnak ütöttek oda a vendégek, aki nem is hibázott a vonal mögül (77-74). Huszonhat másodperc volt vissza. Megint nagyot védekeztek a hazaiak, akik innen már nem engedték ki a győzelmet a kezükből. Elképesztően nagyot küzdött a Szeged, de a vezetést egyszer sem tudta átvenni a találkozón, így a végén a Falco örülhetett. 79-74.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 79-74 (22-12, 13-18, 22-23, 22-21)
 
Bajnokság 11. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
V.: Praksch Péter Árpád, Szilágyi Bálint, Földesi Ádám (dr. Gincsai János Péter)
 
Szombathely: Pot 14/3, Brown 9/3, Kovács B. 4, Tiby 2, Keller 6/3. Cserék: Perl 17, Cowels 15/15, Krivacevic 6, Barac 6, Sövegjártó -, Verasztó -.
 
Szeged: Washington 7/3, Polányi 3/3, Starovlah 3/3, Bognár 7/3, Roberson 17. Cserék: Person 13/9, Kerpel-Fronius 3, Filipovic 8, Balogh 10/3, Kovács A. 3/3.
 
 
 
Mindkét csapat gyorsan bevágott egy triplát a találkozó elején, majd Ostojic kosaraival a ZTE került lépéselőnybe (3-6). O’Reilly hármasával kezdett elhúzni a ZTE, amikor Eilingsfeld emeld be egy duplát és Edwin duplája is pontos volt, igaz, erre O’Reilly gyorsan válaszolt (7-11). Grubor volt eredményes a triplavonalon túlról, de Trice sarokhármasa is behullott (10-14). A továbbiakban is sorozatban jöttek a kosarak mindkét oldalon, Eilingsfeld vezérletével pedig fordítani is tudtak a paksiak, időt is kért a Zalaegerszeg (22-17). Ez sem törte meg az ASE lendületét, amely tovább növelte az előnyét az első tíz perc végére. 34-23.
 
Grubor, majd Csuti pontjai nyitották a második felvonást, O’Reilly triplájával pedig feljött tízre a Zete (38-28). Nem illetődött meg az ASE, amely továbbra is Grubor és Edwin pontjaira alapozva remek támadójátékkal tartotta meg a kétszámjegyű vezetését (43-28). Ostojic próbálta feljebb zárkóztatni az övéit, ám szinte minden zalaegerszegi kísérletre azonnal jött a válasz a Pakstól, amely egyre jobban kezdett elhúzni, így Csirke Ferenc legénysége megnyugtató fölényben vonulhatott a nagyszünetre. 59-40.
 
A félidőt követően felváltva jöttek a kosarak, Edwin középtávoliját követően átlépte a húszat a differencia, ráadásul Grubortól is jött egy ziccer (67-44). Egy vendég időkérést követően sikerült bejönnie húsz alá a zalaegerszegieknek, eésősorban Trice játéka javult fel (72-56). A kisebb hullámvölgyből hamar kikerült az ASE, Taiwo is elkezdte a pontgyártást, így megmaradt a félidei differencia, a közte tizenkilenc. 82-63.
 
Kovács középtávolijával átlépte a húszat a különbség megint, O’Reilly büntetőkkel válaszolt. Pórbált az utolsó utáni szalmaszálba is kapaszkodni a ZTE, időt is kellett kérnie Csirke Ferencnek (86-71). Zsíros faulttal együtt dobott be egy hármast, majd a ráadás büntetőt is értékesítette, villámgyorsan feljött tizenegyre a Zalaegerszeg (86-75). Jókor jött Grubor távolija hazai szempontból, igaz, O’Reilly erre hamar reagálni tudott (89-77). Tovább nyomott a vendég együttes, Ostojic zsákolását követően már csak kilenccel ment a Paks (89-80). Edwin és Ostojic is nagyot küzdött, mindkét játékosnak 2-2 pont volt a jutalma, majd előbbi egy ziccert is értékesített, ezzel pedig újra kétszámjegyű volt a differencia (93-82). Keller hármasa akadt be, majd Rakicevic harcolt ki egy sportszerűtlen hibát három és fél perccel a vége előtt (93-87). Újra Eilingsfeld lépett elő a hazaiaktól és vert be egy nagy távolit, O’Reilly válaszolt (96-89). Kovács is fontos kosarat szerzett, időt kért a Zalaegerszeg (98-89). Megint O’Reilly villant meg a vendégeknél, ráadásul a duplája után egy triplát is bevágott, négyre felhozva az övéit egy perccel a vége előtt (98-94).Egy Kovács-büntető, majd egy Trice-ziccer következett, volt még vissza negyven másodperc, amikor utóbbi labdát csent és felhozta egyre az övéit (99-98). Nagyot védekeztek a vendégek, akik tizenöt másodperccel a vége előtt labdához jutottak, így a győzelemért támadhattak. O’Reilly vállalta el a minden eldöntő dobást, de ez kimaradt, így hiába állt fel mínusz húszról a ZTE, a végén az Atomerőmű SE örülhetett. 99-98.
 
Atomerőmű SE - Zalakerámia ZTE KK 99-98 (34-23, 25-17, 23-23, 17-35)
 
Bajnokság 11. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: dr. Mészáros Balázs, Nagy Viktor, Fodor Attila (Téczely Tamás)
 
ASE: Kovács 15, Pajor -, Grubor 28/18, Edwin 23/3, Eilingsfeld 25/9. Cserék: Karosi -, Taiwo 8.
 
ZTE: Trice 20/3, O'reilly 28/15, Polster 3/3, Zsíros 7/6, Ostojic 22. Cserék: Keller 3/3, Rakicevic 10/6, Csuti 2, Szalay -, Németh 3/3.
 
 
 
Simon tirplával indult a mérkőzés, majd a Honvéd kapitánya két büntetőt is bedobott, majd egy gólpasszt kiosztott Tanoh Deznek három pontért. Mijovics triplája és Simon újabb kosarával már 13-0 volt az eredmény, Tanoh Dez betörése után jött is a vendég időkérés. 6 perc után megtört a jég, Bazsó talált be, és faultolták is közben, Perry egy hármassal megkezdte a pontgyártást, két büntetőjével és Dickerson kettesével már a Nyíregyháza volt 10-0-ás futásban, melyet Simon zárt le (17-10). Mijovics és Perry váltott kosarat, Henderson két büntetőjével zárkóztak tovább a vendégek. A negyedet Dickerson pontjai zárták. 19-16
 
A második negyed első támadásából Demeter szerzett két pontot, a túloldalon Mokánszki talált be, majd ismét a Honvéd játékosa volt eredményes, bár egy büntetőt azért elrontott. Peringer a palánk alatt dolgozott szépen, Perry középtávolról célzott pontosan. Sherman megszerezte első pontjait a mérkőzésen és a Honvédban egy triplával, Perry ezt visszadobta, Tanoh Dez pedig középtávolit süllyesztett el (31-23). Mokánszki kosarával zárkózott a Nyíregyháza, erre Simon válaszolt, Henderson hármasára pedig Demeter (36-29). Perry volt eredményes kintről, Peringer hibátlan volt a vonalról. Williams törte fel a hazai védelmet, aztán még egyszer, ráadásul 2+1-ével már csak 1 volt közte. Hazai szempontból a legjobbkor jött Hajdú triplája, Fazekas a túloldalon talált be a sarokból. Simon és Völgyi révén 4-re nőtt az előny, Mijovics és Perry pontjai zárták a félidőt, ami után négy pontos vezetéssel mehettek szünetre a fővárosiak. 46-42
 
A második félidő Demeter triplájával indult, Simon két büntetőt, Perry egy ziccert dobott be. Williams lopta közelebb a vendégeket, Tanoh Dez 2+1-et mutatott be. Dickerson maradt üresen a festékben, Tanoh Dez pedig a sarokban. Perry két büntetőjét Demeter annulálta, Mijovics gyors négy pontjával 10 fölé nőtt a differencia (63-50). Kass megszerezte első pontjait, Mijovics dobott egy tempót, Fazekas játszotta magát üresre két pontért kétszer egymás után, így egyszámjegyűre csökkent a különbség. A játékrészt a visszatérő Völgyi pontjai zárták. 67-56
 
Mijovics és Tanoh Dez révén 14 volt már a hazai vezetés mértéke, Kass kosara törte meg ezt a sorozatot, Fazekas újabb triplája hozta megint 10-en belülre a Nyíregyházát, egészen Demeter hármasáig. Perry továbbra is tarthatatlan volt, gyakorlatilag egyszemélyes támadógépezetként 14 pontról kettőre csökkentette a különbséget 75-73-nál. Dickerson révén hosszú idő után feljött döntetlenre a HNYBS, Sherman és Perry váltott kosarat. Két és fél perccel a mérkőzés vége előtt Mijovics dobott egy fontos hármas, de ki más, mint Perry egalizált (80-80). Bazsó büntetőjével a mérkőzésen először átvette a vezetést a vendég csapat, Demeter 42 másodperccel a vége előtt dobott egy hármast, Radulovic mester időt is kért. Perry osztotta ki a labdát Dickersonnak aki nem hibázott, így újra a vendégek vezettek, Sherman elrontotta dobását az egyenlítésért, így Perry két büntetővel lezárta a mérkőzést. A Honvéd így továbbra is három győzelemmel áll, míg a Nyíregyháza megszerezte első győzelmét a szezonban, Darko Radulovic első mérkőzésén. 83-87
 
Budapesti Honvéd SE - Hübner Nyíregyháza BS 83-87 (19-16, 27-26, 21-14, 16-31)
 
Bajnokság, 11. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Játékvezetők: Papp Péter, Pozsonyi László, Lengyel Ádám József (Bognár Tibor)
 
Honvéd: Simon K. 14/3, Tanoh Dez 16/9, Mijovics 16/6, Demeter 19/12, Peringer 4. Csere: Sherman 7/3, Kopácsi -, Hajdú 3/3, Völgyi 4.
 
Nyíregyháza: Perry 39/15, Henderson 7, Kass 4, Szobi -, Dickerson 11/3. Cserék: Williams 7, Bazsó 5, Fazekas 11/6, Mokánszki 5.

Vármegyei szövetségek