BL: A Tofas legyőzte a Falcót
08
Dec
2022
BL: A Tofas legyőzte a Falcót
2022. december 8.  |  09:00
Az A-csoport ötödik fordulójában a Tofas Bursát fogadta a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a Bajnokok Ligájában. Mindkét együttes egy győzelmet és három vereséget számlált a játéknapot megelőzően. A törökök éppen a Falco ellen jegyezték egyetlen sikerüket: 90-63-ra nyertek.
 
A mérkőzésnek nem kis tétje volt: a Tofas egy idegenbeli sikerrel biztosíthatta továbbjutását a csoportból – amivel a Falco kiesik –, míg a szombathelyiek egy győzelemmel tehettek fontos lépést a továbbjutás felé, egy nem kis bravúrnak számító, legalább 28 pontos sikerrel pedig el is dönthették volna a továbbjutás kérdését – a Tofas kárára.
 
Toure ziccerével indult a meccs, Pot büntetőivel és Keller kettesével fordított a Falco – Ugurlu egalizált (4-4). Keller jegyezte a meccs első tripláját, de ezt egy 10-0-s vendég periódus követte, így megléptek a törökök. Beragadtak a szombathelyiek, hosszú percekig nem találtak a gyűrűbe, igaz, a Tofas támadásai is pontatlanabbá váltak. Saját két és fél perces pontcsendjét törte meg a vendég csapat, a Falco viszont továbbra sem tudott eredményes támadást vezetni – Perl két büntetője szakította meg a rossz sorozatot. Tanisan triplájával így is tíz fölött volt már a különbség (9-21), végül kétszámjegyű vendég fórral fordultak a második negyedre a csapatok (11-21).
 
Perl kettese érkezett, Braimoh válaszolt szintén közelről, majd Kurtuldum is egy duplát jegyzett – időt kért a Falco. Ismét elrontott Falco-támadásokat jegyezhettünk, míg a vendégek egy újabb kettest (13-27). Ugurlunál kötött ki egy támadó-lepattanó, de az ismétlést is elrontották a vendégek. Ugurlu ezúttal a saját gyűrűjéről kapta le a labdát, a fordulásból újabb duplát jegyeztek a vendégek – a Falco már öt perce nem tudott pontot szerezni. Alley-oop Touretól, harminc fölött jártak a törökök, amikor Kovács révén végre újra pontot szerzett a Falco (15-31). Kovács ismét kettest jegyzett, Cowels szintén, majd Keller folytatta a sort, így tízre jött vissza a Szombathely – Kurtuldum triplája törte meg a sorozatot (21-34). A félidő végén időt kértek a vendégek, 23-34 állt az eredményjelzőn a nagyszünetben.
 
Technikait fújtak a vendégek mesterére, Perl bedobta a büntetőt, majd ugyanő Keller alley-oopját készítette elő. Barac első pontjaival már csak hat pont volt a csapatok között (28-34), de Thompson révén megérkezett az első Tofas-kettes is. Visszaállt a közte tíz, majd ismét remekül építkezett a Falco, és Cowels három jó büntetőjével már csak egyetlen kosár volt a különbség a csapatok között (35-38). A negyed hajrájába érve viszont ismét megléptek a törökök: Braimoh hármasával tizenkettő volt az előnyük, amiből az utolsó percben már csak két egységet engedtek lefaragni (43-53).
 
Thompson hármasa talált, majd ismét technikait ítéltek a vendégek ellen, amit Perl jó büntetője követett. Megint Thompson talált be, aztán Tiby kettesére is ugyanő válaszolt egy zsákolással (46-60). Tiby hármasát jó védekezés követte, de egyelőre nem sikerült tízen belülre jönni. Brown kimaradt tripláját Tiby tette vissza, és még egy büntetőt is dobhatott, amivel viszont újra egyszámjegyű volt a vendégek előnye (52-61) – viszont már csak alig hat perc volt hátra. A negyed közepén Gray hármasával ismét növelte előnyét a Tofas (54-66). Őrizte tíz pont körüli vezetését a vendég együttes, két perccel a rendes játékidő vége előtt sem tudott közelebb férkőzni a Falco. Cowels triplája nyitotta meg az utolsó két percet, Thompson sokadik próbálkozásra dobta be következő ziccerét, majd Gray révén nőtt a különbség. A vendégek nem engedték közelebb a szombathelyieket, sőt még növelték is előnyüket, így végül 77-64-re nyertek.
 
Vereségével a Falco sorsa eldőlt: már biztos, hogy a csoport negyedik helyén végez, és nem jut tovább.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Tofas Bursa 64-77 (11-21, 12-13, 20-19, 21-24)
 
Bajnokok Ligája, A-csoport, 5. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
V.: N. Maestre (francia), B. M. Attard (olasz), G. Salins (lett)
 
Falco: Pot 5/3, Cowels 10/3, Brown 2, Tiby 12/3, Keller 11/3. Csere: Kovács B. 4, Perl 14, Barac 6, Sövegjártó -.
 
Tofas: Gray 18/3, Ugurlu 13, Buyuktuncel -, Tanisan 6/6, Toure 6. Csere: Kurtuldum 5/3, Thompson 15/3, Braimoh 8/3, Milaknis 6/3.

Vármegyei szövetségek