Tippmix Férfi NB I: Fordulatos meccset nyert meg Kecskeméten az ASE
27
Nov
2022
Tippmix Férfi NB I: Fordulatos meccset nyert meg Kecskeméten az ASE
2022. november 27.  |  20:00
A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét sorozatban három, az Atomerőmű SE két egymás után elszenvedett vereséggel várta a két együttes vasárnap esti összecsapását a férfi élvonal kilencedik fordulójában.
 
Jobban kezdett a Paks, Eilingsfeld és Edwin vezetésével 10-3-ra lépett el. Több pontatlan támadást vezettek a felek, nem változott a hétpontos különbség, aztán kettővel került közelebb a KTE. Majd érkezett Kovács, és előbb egy duplát, aztán egy triplát is jegyzett (5-15). Gulyás tett rá még kettőt az első negyed utolsó percében, Buckingham egy jó büntetőjére pedig Klobucar felelt egy kettessel, plusz egy jó büntetővel. Tíz lett közte az első tíz perc végén (8-18).
 
Ivkovic közelijével és büntetőjével kezdődött a második tíz perc pontgyártása, majd ugyanő két újabb büntetőből egyet dobott be. Lassan lopózott közelebb a KTE, amely rendre hibára késztette a paksiakat (14-20). Borisov egyet dobott be a vonalról, Buckingham triplával büntetett, majd egy jó védekezést követően Atkinson duplával fejezte be az ASE következő támadását (15-25). A KTE is 5-0-s etapot produkált, Kovács egy jó büntetője törte meg a sorozatban érkező hazai pontokat. Négyre is feljött már a KTE, de Grubor jókor elengedett távolijával újra eltávolodtak a vendégek. Időt kértek a hazaiak, majd ismét nulla kapott pont ellenében dobtak négyet, amire már a vendég stáb reagált időkéréssel (26-29). Közelebb azonban nem engedte riválisát az ASE, amely a félidő hajrájában visszaállította az ötpontos különbséget (28-33).
 
Kucsera triplája és Karahodzsics közelije rögtön egyenlítést ért, de az Atkinson, Edwin duó sorozatban hat pontot szállított, így kezdhette újra a felzárkózást a Kecskemét. Borisov egy triplával adta meg az újabb „kezdőlökést”, amit Klobucar szintén egy távolival toldott meg, Townes révén pedig már a vezetést is megszerezte a házigazda (41-39). Egyenlített a Paks, Klobucar kettese ismét talált, majd újra egál volt Edwin duplájával – amihez még hozzátett egy ziccert (43-45). Fordulatokban nem volt hiány a mérkőzés ezen szakaszában: ismét egyenlített, majd egy Klobucar-triplával visszavette a vezetést a KTE, de a harmadik negyed utolsó percébe érve az ASE szerzett vezetést Edwin távolijával, amire Wittmann felelt kintről, így mégis a KTE várhatta előnyről az utolsó tízperces játékrészt (53-51).
 
Ugyanott folytatták a csapatok: egyenlített az ASE, majd Kovács hármasával újra a vendégeknél volt az előny. Három és fél perc telt el a negyedből, és még mindig nem dobott pontot a Kecskemét, míg a Paks már nyolcat is – időt kértek a hazaiak. Aztán Kucsera tett el egy hármast, kis idő múlva pedig Klobucar már a vezetést is visszavette övéinek két egymást követő távolival (64-61). Klobucar triplája ezúttal nem talált, Gruboré igen, és a vezetés is újra a vendégeknél volt Edwin révén, aki kettő plusz egyes akcióval rukkolt elő (64-67). Két perccel a vége előtt ismét faulttal együtt szerzett kosarat a vendégek légiósa, a büntetőt is bedobta, majd Karahodzsics akciójára szintén akcióból válaszolt. Wittmann triplája lejött az utolsó perc elején. Az ASE is rontott, amit még Klobucar egy kettessel büntetett, de fordítani már nem tudott a házigazda: 74-69-re nyertek a paksiak.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Atomerőmű SE 69-74 (8-18, 20-15, 25-18, 16-23)
 
Bajnokság, 9. forduló
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Balog György Attila, Györfy Rúben (Schäffer Béla Róbert)
 
KTE: Townes 8, Wittmann 7/3, Ivkovic 4, Borisov 4/3, Karahodzsics 9. Csere: Klobucar 26/15, Kucsera 7/6, Fazekas 2, Dramicsanin 2.
 
ASE: Edwin 27/3, Frank Á. -, Grubor 7/6, Eilingsfeld 6, Atkinson 14. Csere: Kovács Á. 11/6, Buckingham 7/6, Gulyás 2, Taiwo -.
 
 
 
A legutóbbi három bajnokiját megnyerő Egis Körmend fogadta a szezonban még nyeretlen HÜBNER Nyíregyháza BS-t az A-csoport kilencedik fordulójában.
 
Perry rögtön két ponttal fejezte be a vendégek első támadását, a körmendieknél viszont Moore és Ferencz is elkapta a fonalat, s alig két perc alatt 11 ponttal segítették csapatukat – Ferencz öt, Moore hat egységet jegyzett (11-2). Moore két büntetőjével érték el a felek a tízpontos különbséget, majd ugyanő egy triplát is bedobott (16-3) – alig négy perc után már 11 pontnál járt a vasiak légiósa. Chambers is triplával jelentkezett, hozzá csatlakozott Kiss – hat perc alatt átgázolt ellenfelén a Körmend (22-3). Mitchell is triplákkal köszönt be, előbb érte el a házigazda a harmincat, mint a Nyíregy a tízet (30-8). Mitchell harmadik triplája volt az első negyed utolsó találata – ő is átlépte a tíz pontot már az első etapban (35-12).
 
Ponterős játékát folytatta a Körmend, de a Nyíregyháza is pontosabban célzott a második negyed első perceiben. Chambers tért vissza a pályára, egy triplát és egy asszisztot jegyzett rögtön – 45-17-nél már a harmincas különbségért hajthattak a hazaiak, s 47-18-nál még közelebb kerültek hozzá. Öt vendég pont következett, de amikor úgy tűnt, magára talál a Nyíregyháza, rögtön sebességet váltott a Körmend is: Ferencz-dupla, Balogh-dupla, Ferencz-tripla, Parrish-büntető volt a pontok sorrendje, a táblán így már 55-22 állt. Még két-két pont érkezett mindkét oldalról a nagyszünetig (57-24).
 
Az öt vendég pontra öt hazai válasz volt a második félidő első két percében. Mitchell újabb hármasa 36-ra növelte a különbséget. Ezt követően a Nyíregyháza valamivel jobban igyekezett harminc ponton belül kerülni, mint a Körmend elérni a negyven pontos fórt – 67-37 lett az állás Kass közelijével, majd szintén ő jegyzett egy újabb duplát (67-39). A negyed hajrájára azonban megérkeztek a körmendi pontok: Moore és Ferencz is betalált, majd Chambers is elérte a tízpontos határt, amivel visszaállt a félidei különbség a felek között (73-40). Dobott pontokat tekintve a negyed vége a Nyíregyházának sikerült jobban (75-44).
 
Túl sok megválaszolatlan kérdés nem maradt az utolsó tíz percre. A vendégek közelebb jöttek, és a harmadik után a negyedik negyedet is több ponttal zárták, mint a házigazda: 14-gyel nyerték ezt a felvonást, így húsz ponton belülre jöttek, de a körmendi siker egy pillanatig sem volt kérdéses. A vasiak 93-76-ra nyertek.
 
Egis Körmend – HÜBNER Nyíregyháza BS 93-76 (35-12, 22-12, 18-20, 18-32)
 
Bajnokság, 9. forduló
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás, Kapusi Gábor (Téczely Tamás)
 
Körmend: Chambers 16/6, Mitchell 20/12, Ferencz 12/6, Moore 22/3, Omenaka -. Csere: Balogh M. 8, Durázi 6/3, Kiss M. 5/3, Parrish 4/3, Cakarun -, Herczeg -, Doktor P. -.
 
Nyíregyháza: Perry 21/6, Fazekas -, Kass 4, Mokánszki 2, Williams 16. Csere: Dickerson 22/3, Henderson 7, Kiss B. 2, Szobi 2.

Vármegyei szövetségek