Tippmix Férfi NB I: Megvan a Honvéd második sikere
27
Nov
2022
Tippmix Férfi NB I: Megvan a Honvéd második sikere
2022. november 27.  |  09:03
DeCosey jó triplája adta meg a találkozó alaphangját, majd Jones és Ford is kosarat szerzett (5-2). DeCosey másodszor sem hibázott, kezdett meglépni rögtön a mérkőzés elején a Fehérvár, jókor jött a vendégeknek Barnett 2+1-es akciója. A soproni magasember ezután egy gyorsindítást is befejezett. Bár a lehetősége megvolt az SKC-nak, egyelőre nem tudott fordítani, Philmore gondoskodott erről két büntetővel (10-7). Joseph is faulttal együtt volt eredményes, egyenlíteni tudott a Sopron, Durham zsákolása pedig már a vezetést jelentette (10-12). Két labdaszerzéssel gyorsan visszavette az előnyt az Alba, sőt, újra kezdett ellépni a hazai alakulat (18-12). A későbbiekben is futószalagon jöttek a pontok, többször közelebb férkőzött a Sopron. Sokáig úgy tűnt, hogy megmarad a hazaiak előnye, de az utolsó másodpercekben Joseph elsüllyesztett egy triplát. 25-26.
 
Philmore révén fordítottat a hazaiak a második felvonás elején, majd Ford és DeCosey is jól büntetőzött (30-26). Továbbra sem tudott betalálni ebben a negyedben az SKC, időt kért Kosztasz Flevarakisz (33-26). Molnár törte meg a vendég gólcsendet egy visszatett támadólepattanóval, ám DeCosey továbbra is remek dobóformát mutatott (36-28). Egy újabb vendég eladott labda után már a tízet is elérte a különbség, ami megmaradt a nagyszünetig, nem tudott kilábalni a gödörből a sokat hibázó Sopron. 52-42.
 
Somogyi duplájával startolt a második félidő, aztán Philmore büntetőzhetett, tovább nőtt a hazai fölény. Somogyi egy hármast is a helyére küldött, így már tizenhét volt közte, Joseph betörése jelentette az első soproni kosarat a harmadik negyedben (59-44). Molnár próbálta életben tartani a vendég reményeket, de sokkal közelebb így sem tudtak közelebb jönni Kosztasz Flevarakisz tanítványai (61-46). Zónavédekezéssel próbálkoztak a kék-mezesek, de Pongó ezt könnyedén átjátszotta, kényelmes előnybe került az Alba Fehérvár. Szinte a semmiből feltámadni látszott a vendég csapat, sorozatosan jöttek a szebbnél szebb megoldások, Matthias Zollner volt kénytelen időt kérni, hiszen hosszú idő után bejött tíz alá az SKC (68-59). Hiába a kis szünet, Barnett nagy hármast dobott, az utolsó másodpercben pedig Durham zsákolt, villámgyorsan nyílttá vált a találkozó. 68-64.
 
Philmore tett vissza egy támadólepattanót a záró etap elején, ám Barnett ezúttal a sarokból talált be (70-67). Vojvoda válaszolni tudott, szintén távolról, azonban Jones is feljavult (73-69). Philmore volt továbbra is a hazaiak húzóembere, az ő vezérletével elment megint nyolccal a Fehérvár, sőt, Somogyi ziccerét követően újfent kénytelen volt időt kérni Kosztasz Flevarakisz (79-69). Bár próbálkozott becsülettel, innen már nem tudott érdemben visszajönni a Sopron KC, így az Alba Fehérvár megőrizte hazai veretlenségét. 91-85.
 
Arconic-Alba Fehérvár – Sopron KC 91-85 (25-26, 27-16, 16-22, 23-21)
 
Bajnokság 9. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, dr. Mészáros Balázs, Pozsonyi László (Dernei Gábor)
 
Alba: Pongó 8, Somogyi 13/6, DeCosey 12/9, Ford 6, Philmore 25/6. Cserék: Vojvoda 18/9, Takács M. 4, Szabó 5/3.
 
SKC: Joseph 8/3, Jones 13/3, Valerio-Bodon 3/3, Barnett 23/9, Durham 4. Cserék: Shine 19/15, Supola 3/3, Takács N. -, Sitku -, Csendes -, Molnár 10.
 
 
 
A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely egy BL-vereséggel, míg az MVM-OSE Lions a Szolnok legyőzésével hangolt hét közben a szombati, A-csoportos összecsapásukra.
 
Kovács kettesével indult a meccs, Ruják azonnal válaszolt, majd két perc csend után ismét Kovács értékesített egy ziccert. Tiby triplája is célba ért, amire Dorogi kettese érkezett. Ezt követően viszont ismét sorban szállította a pontokat a Falco, így a negyed közepére már a tízet is átlépte a különbség (15-4). Megrázta magát az OSE, 20-14-nél Dimitrijevicstől érkezett egy tripla, amivel ismét egyetlen támadásnyi volt a különbség a felek között. Krivacsevics kettesét ezúttal Barnjak hármasa követte – 24-20 az első negyed.
 
Barac volt eredményes közelről, Calloway és Illés viszont távolról célzott jól – 26-26-nál időt kért a Falco. A rövid szünet a Falcót frissítette fel jobban: Pot előbb egy kettest, majd egy gólpasszt jegyzett – utóbbit Kovács váltotta három pontra (31-26). Pot pillanatai következtek, újabb három pont került a neve mellé, a Falco pedig hattal vezetett. Sőt, Brown triplája után már a kilenc is megvolt közte. Innen négyet ledolgozott az OSE, de kis idő múlva már tízzel ment a Falco (45-35). Calloway egy triplát értékesített, és még egy büntetőt is bedobott: 45-39-re vezetett a Szombathely húsz perc után.
 
Pot egy kettest, Cowels egy triplát és egy duplát jegyzett, így 7-0-val kezdte a második félidőt a Falco – másfél perc után időt kértek a vendégek. Calloway távolija ült, tíz ponton tartotta magát az OSE. A tizennégyet is elérték a csapatok, nem nagyon tudta ekkortájt fékezni ellenfelét az OSE. Kicsivel később is visszaállt a tizennégy pontos különbség (66-52). Innen indította harmadik negyedbeli hajráját az OSE, amely 66-59-nél járt legközelebb ellenfeléhez. A negyed végén három Falco-pont került még fel a táblára (69-59).
 
Barnjak révén került tízen belülre az Oroszlány, de Brown is kintről dobott kosarat, Pot duplája után pedig már időt is kértek a vendégek (77-64). Pot egyik büntetője volt csak jó, de Kovács révén így is tovább nőtt a különbség, Barac és Brown találata pedig már éppen húsz pontnyi fórt jelentett (84-64), amire Barac még rátett kettőt. Az utolsó negyed közepén jártunk ekkor, amelynek első öt percét a Falco 17-5-ös mutatóval hozta, gyakorlatilag eldöntve ezzel a találkozót. Ráadásul a következő támadásokat is csak a Falco fejezte be ponttal, így már harminc közelében is járt a különbség, amit Tiby kettesével el is értek (97-67). A dudaszóig még 34-re tornázta a különbséget a házigazda: 104-70 lett a vége.
 
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – MVM-OSE Lions 104-70 (24-20, 21-19, 24-20, 35-11)
 
Bajnokság, 9. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
V.: Benczur Tamás, Farkas Gábor, Jankovics Viktor Zsolt (Fekete László)
 
Falco: Pot 14, Kovács B. 13/3, Brown 10/6, Tiby 7/3, Keller 7. Csere: Perl 18, Cowels 16/9, Barac 14, Krivacsevics 5, Takács Zs. -, Sövegjártó -.
 
OSE: Ruják 6, Szabadfi -, Barnjak 8/6, Calloway 15/9, Krestinin 6. Csere: Dimitrijevics 16/9, Carev 10/3, Illés M. 7/6, Dorogi 2, Mucza T. -.
 
 
 
A DEAC nyolc, a Naturtex-SZTE Szedeák hét bajnokit követően állt két győzelemmel az A-csoport kilencedik fordulóját megelőzően – egymás ellen folytatták szereplésüket a felek a Debrecen otthonában.
 
Ponterős kezdés jellemezte mindkét oldalt: a hazaiaknál Taylor és Scott, a vendégeknél Bognár és Washington jegyzett összesen hét-hét pontot, így három perc után már 7-7 volt az állás. A következő kettest a DEAC értékesítette, hattal felelt rá a Szeged. Scott és Polányi is bedobott egy-egy hármast, majd Starovlah is kintről villant (16-21). Amikor egy kosáron belülre ért a DEAC, mindig volt szegedi válasz: Washington is triplát jegyzett – 22-24-gyel zárult az első negyed.
 
Person révén nőtt a különbség, de Drenovac ziccere is talált, majd a megítélt büntetőt is a helyére tette. Először 27-27-nél, majd 29-29-nél érte utol ellenfelét a DEAC, Polyák triplájával pedig visszavette a vezetést (32-29). Több lett a hiba a játékban mindkét oldalon, több mint két percig nem jegyezhettünk újabb pontot – Mócsán törte meg a csendet, majd Bognár és Roberson villanásaival máris a Szegednél volt az előny (34-35). A játékrész folytatásában sem nőtt egy kosár fölé a különbség a csapatok között. Az utolsó percbe érve Garamvölgyi triplájával még egyenlített is a DEAC, de a félidőt Washington távolija zárta (39-42).
 
Gyakorlatilag ugyanott folytatták a csapatok, ahol a nagyszünet előtt abbahagyták: a DEAC-pontokra érkezett a szegedi válasz, sőt ezúttal ötre növelte előnyét a vendég együttes, majd Bognár révén megtoldotta még kettővel (41-48). Tartotta a különbséget a Szeged, a negyed hajrájához közeledve azonban már a házigazda dominált: Mócsán triplája is talált, s előbb négy, majd Drenovac kettesével már csak két pont volt a különbség (54-56). Utóbbi egyenlített, majd Garamvölgyi zsákolásával a vezetést is átvette a DEAC, amely ekkor már három perce nem engedte ponthoz jutni ellenfelét. A negyed utolsó percében a Szeged egy Garamvölgyi-zsákolást, a DEAC egy Polyák-triplát jegyzett, így 61-58-ról várták a felek az utolsó tízperces etapot.
 
Mócsán közreműködésével már nyolccal is vezetett a DEAC, de Person triplájával még tartotta magát a Szedeák (69-64). Az öt-hatpontos különbség állandósulni látszott, majd Mócsán dobhatott két büntetőt, amiből az egyik volt jó (72-65). Mócsán állhatott ismét a vonalra, most mindkettőt bedobta, így Washington ketteséig kilenccel is vezetett a DEAC. Hétre jött vissza a Szeged, aztán Washington nézte meg magának a gyűrűt a triplavonalon túlról, és nem hibázott (76-72) – ez már időkérésre késztette a hazaiakat. Scott kettese után nem nyugodhatott meg a DEAC, Starovlah ugyanis rögtön dobott egy triplát. Scott és Polyák viszont nem rontotta el egyik büntetőjét sem, így 82-75-re vezetett a hazai csapat az utolsó perc közepéhez érve. Ezt már nem engedte ki kezéből a DEAC, és 83-78-as sikert aratott.
 
DEAC – Naturtex-SZTE-Szedeák 83-78 (22-24, 17-18, 22-16, 22-20)
 
Bajnokság, 9. forduló
Debrecen, Oláh Gábor utcai sportcsarnok
V.: Nagy Viktor, Fodor Attila, Makrai Márton (Hartyáni Zsolt)
 
DEAC: Scott 19/6, Polyák 10/6, Drenovac 15, Gáspár M. -, Taylor 6. Csere: Mócsán 22/6, Garamvölgyi 7/3, Tóth Á. 4, Kenéz -, Balázsi -.
 
Szeged: Washington 17/12, Polányi 3/3, Starovlah 12/6, Bognár K. 16, Roberson 18. Csere: Filipovic 6, Person 5/3, Balogh Sz. 1, Kovács Á. -.
 
 
 
Simon Kristóf két büntetőjével a Honvéd szerezte meg először a vezetést a mérkőzésen, Aris válaszolt egy hármassal (2-3). Mijovic távolija is beakadt, Gabric egyenlített (5-5). Halmai volt harcos a vendégeknél, az ő szerzett labdájából pedig Griffin dobott egy középtávolit, először a meccsen előnyhöz jutott a Kaposvár, főleg, hogy az amerikai légiós ezután egy távolit is a helyére küldött (7-10). Griffin jól elkapta a korai perceket, egy gyorsindítást is befejezett, elment öttel a somogyi alakulat (7-12). Aris betörés utáni kísérlete is a hálóban kötött ki, időt kértek a hazaiak (7-14). Egy kisebb gólcsendet követően Mijovic állhatott a vonal mögé, nem hibázott. Aris újabb trojkát szerzett, majd megint Mijovic dobhatott büntetőt (12-17). Lopta a távolságot a Honvéd, sőt, Tanoh triplájával ki is egyenlített (18-18). Felváltva jöttek a kosarak az utolsó percekben az első negyed végén, amiből a kék-fehérek jöttek ki jobban. 20-22.
 
Hendlein vezérletével jobban kezdte a második tíz percet a Kaposvár, Mijovic egy hármassal állította meg a vendégek rohanását (23-26). Ez sem tudta végül lelassítani a kaposváriakat, akik feljebb kapcsoltak a tempón és 34-25-re elhúztak. Hajdu középtávolival szépített, majd Hughes technikai hibáját követően Mijovic büntetőzhetett, pontosan (28-34). Hajdu ismét kosarat szerzett, leolvadt a kaposvári előny, időt is kért Ivan Rudez (30-34). Puska büntetőivel folytatódott a meccs, amire Demetertől érkezett a válasz, ráadásul Peringer is visszatett egy támadólepattanót (34-36). Ezúttal minden vendég találatra volt válasza a fővárosiaknak, akik Mijovic távolijával a vezetést is átvették (40-38). Gabric a sarokból célzott jól, fordított a KKK, ám a túloldalon lemaradt az emberéről (42-41). Aris továbbra is ihletett formában kosárlabdázott, újra előnyben volt a somogyi alakulat. Egy szabad labdáért küzdöttek a felek, amelyet követően Mijovic kapott az orrához, Gabricot pedig el kellett tessékelnie a társaknak. Viszonylag rövid videózás után a kaposváriak légiósát kiállították szándékos fejre mért ütésért (míg Ivan Rudez technikait kapott), így őt – a szezonban már nem először – elveszítették a kék-fehérek a második félidőre. A nagyszünetre végül a Honvéd mehetett előnnyel, hiszen Mijovic mindhárom büntetőjét értékesítette. 45-43.
 
Simon szép betörése nyitotta a második felét a találkozónak, majd Tanoh Dez András is betalált távolról, időt kért a Kaposvár (50-43). Aris hármasa hullott be, ám Simon azonnal válaszolt a sarokból (53-46). Aris kezdte elkapni a fonalat, újabb távolit küldött a helyére, de erre is reagálni tudtak a hazaiak, Tanoh jutott el a gyűrűig, őrizte előnyét a Honvéd (59-51). Egy viszonylag hosszabb technikai szünetet követően Simon hármasával átlépte a tízet is a különbség (62-51). Aris azonnal reagálni tudott, majd Griffin csinált egy 2+1-es akciót (62-56). Bogdán kaparintott meg egy támadólepattanót a negyed vége előtt, két büntető volt a jutalma, az egyik ment be. 62-57.
 
Krnjajski vétett egy sportszerűtlen hibát a záró etap elején, Simon büntetett (64-57). Krnjajski egy hármassal felejtette a korábbi hibáját, majd egy jó labdát is kiosztott, Hughes pedig a vonal mögé állhatott (64-62). Mijovic már a huszonhetedik pontját szerezte, majd Hughes centerezett a túloldalon (66-64). Takács fontos hármast szerzett a sarokból, míg válaszként Aris tört be és dobott ziccert, három volt közte hat perccel a vége előtt (69-66). Krnjajski is elért a gyűrűig, már csak eggyel ment a Honvéd, amikor Hajdu távolija akadt be (72-68). Krnjajski egy visszalépős triplát küldött a helyére, izgalmas végjátékra volt kilátás (72-71). Bogdán osztott ki egy gólpasszt Hughesnak, ezzel pedig hosszú idő után fordítani tudott a Kaposvár, négy perccel a vége előtt (72-73). Hughes lépett megint elő a vendégeknél, Hajdu triplával egyenlített (75-75). Két perc volt vissza. Sikerült kivédekeznie a Honvéd támadását a kaposváriaknak, ráadásul Hendlein betalált, majd Aris szerzett labdát, kevesebb, mint egy perccel e vége előtt (75-77). Volt még lehetősége az egyenlítésre/fordításra a Honvédnak, Krnjajski pedig odaütött Simonnak triplakísérlet közben, tíz másodperccel az órán. Simon nem hibázott, időt kértek a kaposváriak (78-77). Aris tört be, de Peringer blokkolta, így megszerezte második győzelmét a Budapesti Honvéd Sportegyesület. 78-77
 
Budapesti Honvéd Sportegyesület - Kometa Kaposvári KK 78-77 (20-22, 25-21, 17-14, 16-20)
 
Bajnokság, 9. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
V.: Papp Péter, Goda László, Nyilas István (Balogh László György)
 
Honvéd: Simon 18/6, Mijovic 27/12, Tanoh 12/6, Demeter 2, Peringer 4. Cserék: Vámos -, Takács -, Hajdu 12/6, Kopácsi 3/3.
 
Kaposvár: Aris 22/12, Halmai 4, Griffin 10/3, Gabric 5/3, Hughes 10. Cserék: Puska 2, Krnjajski 12/6, Bogdán 1, Hendlein 11, Csorvási -.
 
 
 
Smith triplája jelentette a mérkőzés első kosarát, Williamson válaszolt egy kettő-kettőt követően (2-3). Durham is hamar beköszönt a hazaiaknál, majd megint Williamson volt eredményes. Rakicevic szép betöréssel jelentkezett, egyelőre egyik fél sem tudott érdemben meglépni a másiktól, gyors játék zajlott a pályán, ami sok hibát hozott magával (6-5). Lukács csak az egyik büntetőjét küldte a helyére, így Ostojic centerezésével egyenlíteni tudott a ZTE (7-7). Pongó verte meg az emberét, ám Ostojic erre is válaszolni tudott (9-9). A magasember ezután egy egypontost is értékesített, előnybe került a Zalaegerszeg (9-10). Lukács megint csak egyet dobott be a két büntetőjéből, ám egy gyorsindítás után Williamson kosarával visszavette a vezetést az Olajbányász (12-10). Ostojic továbbra is tarthatatlan volt, ő tartotta meccsben az övéit, O’Reilly ziccerével pedig ismét a ZTE állt jobban (12-14). Az irányító szinte ugyanazt a mozdulatsort ismételte meg, így pedig a vendégek kerültek jobb helyzetbe tíz perc után. 16-18.
 
Durham egy középtávolival egyenlített, majd az ő kosarával fordítani is tudott az Olajbányász (20-18). Trice vitte el a gyűrűig a labdát, de ezután egy 5-0-át futott a Szolnok, időt kértek a vendégek (25-20). A kidolgozott ötpontos előnyt jól őrizte egyelőre a hazai gárda, sőt, Révész és Barnes kosaraival kezdett is meglépni a piros-fekete csapat (31-22). Rakicevic jó pillanatban lépett elő a vendégeknél, időt kért Gasper Potocnik (31-24). A kis szünet után Lukács zsákolt hatalmasat egy betörést követően, de a másik oldalon is megvillant egy fiatal, a 2005-ös születésű Szalay triplája akadt be (33-27). Szalay ezután betörésből is eredményes volt, majd két büntetőt is a helyére küldött, az ő vezérletével jött vissza a meccsbe a ZTE (33-31). Durham egy 7-0-ás vendég futást állított meg, aztán Williamson büntetői is a gyűrűben kötöttek ki (37-31). Ezúttal nem tudott megújulni a Zalaegerszeg, megmaradt a szolnoki vezetés a félidőre. 42-34.
 
Szép vendég jelenettel indult a második felvonás, Ostojic közelijével pedig már csak négy volt közte (42-38). Durham lépett elő ezúttal is a hazaiaknál, két büntetőt harcolt ki, igaz, csak az első ment be. Williamson maradt üresen a gyűrű alatt, majd egy nagy blokkot is kiosztott a védőoldalon. Smith triplája került a helyére, de Williamson azonnal válaszolt (47-41). Bár nagyot harcolt a ZTE, továbbra is a Szolnok kosárlabdázott előnyben, még úgy is, hogy ekkor 14/1 volt a triplamutatója (49-43). Sebastjan Krasovec kapott technikai hibát, ezzel pedig elhúzott kilenccel az Olajbányász (54-45). Sőt, Pongó kosarával átlépte a tízet is a differencia, ami ki is tartott a negyed végéig. 62-51.
 
Közel két percet kellett várni az első kosárra a negyedik negyedben, Zsíros talált be távolról, majd O’Reilly is hozzátett kettőt, időt kért Gasper Potocnik (62-56). Lukács triplája jókor jött a hazaiaknak, Williamson közelijével pedig megint meglett a közte tíz (67-56). A légiós ezután egy technikai hibát kapott, amit Rakicevic büntetett (67-57). Kezdett lendületbe jönni a vendég alakulat, villámgyorsan ötre csökkent a szolnoki előny, újra időt kellett kérnie Gasper Potocniknak (67-62). Ez sem lassította le a Zalaegerszeget, Smith zsákolásával már csak négy volt közte, amikor jött Subotic, és bevágott egy hármast (72-65). Németh büntetőzött jól, majd ötpontos hazai előnynél hosszas videózás következett (77-72). Végül Subotic kapott egy sportszerűtlent, de ebből nem tudott profitálni a ZTE, egy perc volt vissza (78-73). Durham harcolt ki egy támadóhibát, majd Barnes küldött a helyére egy közelit, ezzel pedig el is dőlt a találkozó. A Szolnoki Olajbányász szinte végig vezetve nyert a forduló egyik rangadóján. 84-80.
 
Szolnoki Olajbányász - Zalakerámia ZTE KK 84-80 (16-18, 26-16, 20-17, 22-29)
 
Bajnokság, 9. forduló
Szolnok, Tiszaligeti Városi Sportcsarnok
V.: Győrffy Pál Attila, Ádám József, Lengyel Ádám József (Farkas Zoltán)
 
Szolnok: Durham 22/3, Barnes 7/3, Lukács 7/3, Subotic 17/3, Williamson 20. Cserék: Pongó 4, Rudner 2, Gilszki -, Gavin 3, Révész 2.
 
Zalaegerszeg: Trice 8, Smith 11/6, Polster -, Rakicevic 21/6, Ostojic 12. Cserék: O'Reilly 10, Szalay 7/3, Keller -, Zsíros 5/3, Csuti -, Németh 6/3.

Vármegyei szövetségek