Bemutatták a FIBA WABC edzői kézikönyvének magyar nyelvű kiadványát
22
Nov
2022
Bemutatták a FIBA WABC edzői kézikönyvének magyar nyelvű kiadványát
2022. november 22.  |  16:15
Ma délelőtt 10 órakor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtárában bemutatták a FIBA WABC edzői kézikönyv sorozatának magyar nyelvű kiadványát, amely a Honvédelmi Minisztérium és a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ támogatásával, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének közreműködésével készült el.
 
A Kosárlabdaedzők Világszervezete (WABC) edzői kézikönyv sorozatának hiánypótló, magyar nyelvű változata a FIBA edzőképzési programjában használt anyagokat tartalmazza összesen négy kötetben, több mint 1000 oldalon: 1. szint; 2. szint; 3. szint; Mini Kosárlabda.
 
 
A könyvbemutatót prof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora nyitotta meg, aki kiemelte, hogy ez a négykötetes könyv öt szervezet együttműködéséből jött létre: a TF mellett az MKOSZ, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkársága, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ és a FIBA is együtt dolgoztak azért, hogy megszülethessen a kiadvány.
 
"A cél az, hogy az edzők fejlődni tudjanak, és minél nagyobb sikereket érhessünk el a nemzetközi porondon is. A könyvekbe ágyazott tudás fontos lépés afelé, hogy jó edzőink legyenek, és ebből a könyvből mindenki új ötleteket nyerhet." - fogalmazott prof. dr. Sterbenz Tamás, aki azt is kiemelte, hogy a könyv rendkívül igényes lett, és nagyon fontos dolgokra világít rá - megismerhető benne az a nyelvezet, ami megkülönbözteti a kiváló edzőt az átlagostól. Ehhez a színvonalhoz kellett az öt szervezet együttműködése.
 
 
Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke elmondta, hogy amíg nem állítjuk vissza a sport, a képzések presztízsét, addig nagyon nehéz lesz fejlődni. Az edzők száma nem kevés, de a kvalifikált szakembereké az, ezért szemléletváltásra van szükség.
 
"A mai társadalom nem akarja felfogni a testnevelés fontosságát, erényeit. Az a feladatunk, hogy legyen érték az, ha valaki sportol." - mondta a Szövetség elnöke, aki tovább hangsúlyozta, hogy jóval több képzett edzőre van szükség. Szalay Ferenc beszéde végén megköszönte a könyvet Rátgéber Lászlónak, és hozzátette, hogy az MKOSZ mindent megtesz majd, hogy minél több helyre eljusson a kiadvány.
 
 
A Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságának képviseletében dr. Sáfár Sándor, miniszteri biztos, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója volt jelen az eseményen, aki szerint a most kirajzolódó irány a jó irány. A Nemzeti Sportügynökség célja az, hogy az adott kereteken belül mindig a maximumot hozza ki a lehetőségekből, és ez a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ esetén sikerült is. Megmaradtak a sportszakmai értékek és a fő irányelvek, így a KSMK úttörőnek számít, és meghatározza az irányt.
 
"Az alapelveket kell lefektetni, és ez a kosárlabdában jól sikerült." - fogalmazott dr. Sáfár Sándor, aki hozzátette, hogy a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ másik fő feladata az ilyen anyagok megteremtése, mert az ilyen kiadványoknak kulcsszerepük van abban, hogy a hallgatók, a jövő szakemberei véleményt tudjanak formálni arról, hogyan fejlesztenék sportágukat saját mikrokörnyezetükben.
 
 
Dr. habil. Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója arról beszélt, hogy mennyire nagy felelősséggel jár az, ha valaki edző.
 
"Életeket változtatunk meg, ezt fel kell fogni." - mondta dr. habil. Rátgéber László, aki hozzátette, hogy ezt pozitív és negatív irányban is meg lehet tenni. Köszönetet mondott a teljes stábnak, akik közreműködtek a könyv létrejöttében, külön kiemelve Zsoldos Andrást, Sterbenz Lászlót és Patai Benjámint, akik a könyv szakmai lektorai voltak. Hozzátette, hogy ez egy igazi csapatmunka volt mindenki részéről, ez pedig összekovácsol egy közösséget.
 
"Meg kell tanítani az embereket arra, hogy tiszteljék a teljesítményt. Ahol nincs teljesítménykényszer, ott nem tisztelik, és ott nem is fejlődik a kultúra." - folytatta a KSMK igazgatója, aki kiemelte, hogy egy edzőnek szerinte az egész létét ennek kell szentelnie, nem csak azokat az órákat, ahol a tréningeket tartja, mert nemcsak sportolókat, hanem embereket is nevelnek az edzők. Hiába azonban a hozzáállás, ha nincs meg a szakmai tudás - ebben segít ez a könyv.
 
Kiemelte, hogy ez az ötödik nyelv, amin megjelent ez a kiadvány: angol után francia, spanyol és kínai fordításban lehetett eddig olvasni, most már magyarul is elérhető. Dr. habil. Rátgéber László azzal zárta mondandóját, hogy egy álma vált valóra azzal, hogy ezt a tudást átadhatja az edzőknek, akik elkezdhetik a fiatalok életét pozitív irányba megváltoztatni.
 
 
"A fiú utánpótlás szakágban jelenleg nem jönnek az eredmények, és ki kell mondani, erről egyértelműen az edzők tehetnek" - kezdte mondandóját Zsoldos András, a kézikönyv sorozat szakmai lektora, aki szintén kiemelte, hogy egy új szemléletmódra van szükség, mert az utánpótlás nagy részében ezzel gond van. A napi eredmények a fontosak, nem a játékosok fejlesztése, és remélhetőleg ez a sorozat segíteni fog abban, hogy változások legyenek.
 
 
A Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kiemelte, mennyire fontos, hogy tisztázódjon egy sportágban a szakterminológia, mert ezt követően tudja mindenki pontosan, hogy mit kell csinálni - ez a szaknyelvi ismeret óriási jelentőséggel bír. Hozzátette, hogy mennyire fontos a vegyes képzési rendszer, miután ma a kiválasztással nagyon komoly problémák vannak. Az adott korosztály fizikális paramétereinek maximumát kell tudni elérni, és ha ehhez professzionalizmus is párosul, megfelelő személyiségeket is fejlesztünk, akkor alakulhat ki egy sportolói réteg, amely fel tudja venni a küzdelmet a világon bárki ellen.
 
 
A bemutatót Sterbenz László szakmai lektor zárta, aki szerint először a mennyiség, utána pedig a minőség volt a döbbenetes ebben az egész kézikönyv sorozatban. Minden benne van az egészen kicsiktől a profi szintig, így pedig nagyon hasznos lehet majd az egész sportág számára.
 
 
A FIBA WABC edzői kézikönyv sorozat ingyenesen letölthető a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ honlapjának tudástárából az alábbi linken:
 
 
 
 
 
Fotó - tf.hu

Vármegyei szövetségek