Korrupcióellenes továbbképzéseket tartottak itthon és nemzetközi szinten is
22
Nov
2022
Korrupcióellenes továbbképzéseket tartottak itthon és nemzetközi szinten is
2022. november 22.  |  14:05
A BBA-5.3.3/16-2020-00001 azonosítószámú „Antikorrupciós képzések kiemelten a nemzetközi vesztegetés tárgyban” nevű európai uniós projekt keretében tartották azt a három napos képzést, melyen a területi szervek korrupciós bűncselekmények nyomozásával foglalkozó munkatársai vettek részt - olvasható a kormany.hu-n.
 
A képzés foglalkozott többek között a sportkorrupció hazai aktualitásaival, erről dr. Rubicsek Norbert, a Foundation for Sport Integrity Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott előadást. A résztvevők megismerkedhettek az online sportfogadások ellenőrzési mechanizmusával és kockázatelemzésével is, Berlinger Gábor oddsmester, a Szerencsejáték Zrt. munkatársa segítségével. A sportszövetségek integritás érdekében tett erőfeszítéseiről Kovács Péter integrity officer, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének munkatársa számolt be. 
 
A Központi Nyomozó Főügyészség sportkorrupcióval kapcsolatos eljárásokban megismert tapasztalatait dr. Angeli László, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze osztotta meg a résztvevőkkel.
 
 
Közben nemzetközi szinten is újabb állomásához érkeztek az események. A SWISH programot követő SPOC kezdeményezés első találkozójára a FIBA Europe müncheni irodájában került sor, ami fontos mérföldkőnek tekinthető a sportág integritásának kezelését célzó átfogó erőfeszítésekben.
 
A FIBA integritási tervében prioritássá vált, hogy minden nemzeti szövetség kinevezzen egy SPOC-ot, egy kapcsolattartót. A fő célok közé tartozik a SPOC esetében a hatályos integritással kapcsolatos szabályozások tudatosítása, valamint egy olyan platform létrehozása, amelyen keresztül az integritás megsértését be lehet jelenteni, miközben a FIBA-val való kapcsolattartás legfőbb pontjaként is szolgál.
 
A workshop során több előadásra is sor került, amelyekben a SPOC-okat felkérték, hogy osszák meg szövetségük jelenlegi helyzetét a programmal kapcsolatban, amelyben 18 különböző nemzeti szövetség képviseltette magát.
 
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének képviseletében Kovács Péter biztonsági vezető és integrity officer volt jelen az eseményen, aki beszámolt az MKOSZ – CSCF & Partners által fejlesztett - képzési programjáról, az IntegriHUNBasket-ről, amit általános elismertség fogadott a nemzeti szövetségek és a FIBA oldaláról is.
 
Az IntegriHUNBasket egy kutatáson alapuló, sport manipuláció és dopping elleni fellépés témában speciálisan a magyarországi kosárlabdázók részére készülő program, mellyel az MKOSZ a magyar kosárlabdaélet tisztaságát kívánja megőrizni és fenntartani. 
 
A SPOC képzés alapján megállapítható, hogy az MKOSZ jól áll a nemzetközi szövetség követelményei teljesítése vonatkozásában. A most előkészítés alatt álló projekt hamarosan a kosarasok rendelkezésére fog állni.
 
A SPOC kezdeményezés és a teljes SWISH program megvalósítása összhangban van a FIBA egyik legfontosabb stratégiai pillérével a 2023-2027-es ciklusra, a nemzeti szövetségek megerősítésével.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek