Női európai kupák: A DVTK kikapott, a Győr és a PEAC győzött
16
Nov
2022
Női európai kupák: A DVTK kikapott, a Győr és a PEAC győzött
2022. november 16.  |  22:00

Az Euroliga 4. fordulójában a DVTK HUN-Therm 77-58-ra alulmaradt a CBK Mersin otthonában.

Több sérülés és betegség hátráltatta a DVTK munkáját az utóbbi időben. Milica Jovanovic ezen a mérkőzésen sem léphetett pályára, de a hiánya ellenére mindent megtett a DVTK, hogy a bombaerős kerettel rendelkező Mersin otthonában tisztesen helyt tudjon állni. A török csapat múlt héten szerezte első sikerét az idei kiírásban. Kezd összeállni a keretük. Ezúttal már nagy lendülettel kezdtek és három és fél perc alatt 11-2-re léptek el. Cheridene Green szerezte a magyar csapat első pontját. Arella Guirantes és Darcee Garbin 11-7-re felhozta a mieinket. Innen azonban a Mersin 11-3-as sorozattal zárta le az első szakaszt és 22-10-es előnyre tettek szert. A második negyed elején közel két percig nem találtak be a hazaiak. Ez idő alatt azonban a DVTK is mindössze egy duplát értékesített, mely Dercee Garbin nevéhez fűződött.

Nagy kérdés volt, hogy 22-12 után merre indul el a találkozó. Innen 30-14-re megugrottak a törökök, majd Darcee Garbin és Cheridene Green 30-19-re felhozta a DVTK-t és a hazaiak időt is kértek. Rendezte a sorait a Mersin. Jonquel Jones és DeWanna Bonner állt a csapatuk élére. Mindketten büntetőket harcoltak ki. A török alakulat 38-20-ra elszakadt ezzel. A DVTK-nak azonban volt tartása és 40-27-re felzárkózott a félidő hajrájában. Az első 20 percet Briann January és Arella Guirantes találatai zárták le. January triplát értékesített. Először Guirantes találatát is annak könyvelték el, de videó alapján ezt később duplára módosították. A szünetben 43-29-es állást rögzíthettünk. A DVTK-nál Garbin 13, Guirantes 11 pontnál járt a félidőben. A döntést a harmadik negyed hozta el. Az első két percben még 45-32-re alakította az eredményt Völgyi Péter együttese.

Volt labdájuk a mieinknek, hogy közelebb kerüljenek még ennél a 13 pontnál is. Ezzel nem sikerült élni és ahogy ez lenni szokott, ezt könyörtelenül megbüntette a török gárda. Egy 19-2-es futást mutattak be, így 64-34-re elléptek a hazaiak. A negyed végén Arella Guirantes találatai törték meg a kosárcsendet, amivel 66-38-ra szépített a DVTK. Az utolsó 10 percben a győztes kiléte nem lehetett kérdés, de a DVTK nagy lelki erőről tett tanúbizonyságot. Szép triplát értékesített Bacsó Zsófia, betalált Kiss Angelika. 75-47 után pedig ismét megvillant Darcee Garbin és Arella Guirantes. Végül 11-2-es sorozattal zárta le a meccset a DVTK, így alakult ki a 77-58-as végeredmény. A hatalmas távolság ellenére négy diósgyőri szurkoló elkísérte a csapatot Mersinbe és joggal szólt a vastaps tőlük. Minden nehézség ellenére megőrizte a tartását a mezőny egyik legerősebb keretével rendelkező csapatának vendégeként a DVTK.


CBK Mersin - DVTK HUN-Therm 77-58 (22-10, 21-19, 23-9, 11-20)

Euroliga, 4. forduló
Mersin, Servet Tazegul Spor Salonu
Ivana Ivanovic (Szerbia), Suzana Vujicic (Montenegró), Nace Mohorič (Szlovénia) – Maja Vukanovic (Szerbia)

CBK Mersin: Fitik 4, Hayes 14/9, January 13/9, Bonner 17/3, Jones 15/3. Csere: Yalcin 1, Ozisik 6, Atas 3/3, Grigalauskytė.

DVTK HUN-Therm: Green 4, Aho N. 2, Garbin 18/12, Guirantes 24/3, Bernáth. Csere: Aho T., Kányási 2, Bacsó 3/3, Vég-Dudás, Kiss 5.

 

Ez Európa Kupa 4. fordulójában a SERCO UNI Győr 95-81-es győzelmet aratott hazai pályán a Maccabi Bnot Ashdod együttese ellen.

A mérkőzést 4-0-val indította a Győr, miután a vendégek kértek időt. A pályára visszatérve rendezte sorait a Maccabi Ashdod. Előszőr Alexandra Cohen volt sikeres, majd Shatori Walker 2+1-es akciója következett, ezzel pedig át is vette a vezetést az izraeli együttes (4-5). Ezután egy ‘csendesebb’ periódus következett, ugyanis egyik félnek sem sikerült pontot szerezni. Egészen Ellenberg újabb találatáig, mely ismét a győriek oldalára billentette a mérleget. 6-5-öt mutatott tehát az eredményjelző, amikor Beatrice Mompremiert faultolták dobás közben. A Győr centere ezért kettőt dobhatott, melyek közül mindkettő sikeresnek bizonyult. A válasz azonban érkezett is azonnal az Ashdod oldaláról (8-7). Ezután, egy jó darabig fej-fej mellett haladtak csapatok. Egészen pontosan 17-11-ig, amikor is a hazai gárda növelte 6 pontra az előnyét. Lazítani azonban eztán sem tudtak Cziczás László tanítványai, hisz az Ashdod egy pillanatra sem hagyta őket meglépni. 17-13-at mutatott az eredményjelző, amikor viszont Weninger Virágot faultolták. May Dayan ütött oda, akinek a játékvezetők végül sportszerűtlen hibát ítéltek. Weninger állhatott tehát a vonalra, két dobásából pedig kettő lett találat. A negyed végére a hazaiak előnye pontosan 10 pontra növekedett – az utolsó kosarat Török Ágnes szerezte távolról.


A második játékrész 29-19-ről folytatódhatott, az első találatot pedig Dombai Réka szerezte. Ezzel azonban nem állt meg a győri pontszerzés, következőnek ugyanis Peyton Williams volt sikeres. Ezután az Ashdod számára kezdődött egy sikeresebb periódus, amivel három pontot tudtak lefaragni hátrányukból. A Győr azonban továbbra is magabiztosan tartotta magát. Precíz védekezésük mellett higgadtan és okosan támadtak, amivel időkérésre kényszerítették az ellenfél csapatát (36-22). Visszatérve ismét lelassult a pontszerzés, mígnem Sabina Oroszová egy hárompontost süllyesztett az Ashdod hálójába. Ezután következett Ellenberg duplája, amivel 40-22-re változott az állás. Így tehát újból vendég időkérés szakította meg a játékot. A folytatásban a különbség átlépte a húsz pontot, miután megint csak Oroszová volt sikeres távolról (43-22). Bár a félidő végéig az izraelieknek is volt egy határozottabb periódusa, a nagyszünet mégis magabiztos győri előnnyel vehette kezdetét. Cziczás László együttese húsz perc elteltével 50-34-re vezetett a Maccabi Bnot Ashdod csapata ellen, a mezőny legeredményesebb játékosa pedig Aaryn Ellenberg volt 17 dobott ponttal.

A harmadik negyed fej-fej mellett indult a csapatok számára. Összesítve, a Maccabi csupán egy ponttal tudott többet szerezni ellenfelénél, vagyis a különbség tulajdonképpen változatlan maradt. Négy perc elteltével 58-43-at regisztrálhattunk. A vendégek legnagyobb fegyvere azonban továbbra is a Walker – Brown duó volt, akiket a második félidőben sem igazán tudtak kivenni a játékból a győriek. Az ő vezényletükkel, illetve egy későbbi 5-0-ás rohammal, 12 pontra csökkent a felek közti differencia. 60-48-nál Cziczás László vezetőedző kért időt együttesének. Bár visszatérve a minimális zavarodottság még érezhető volt a hazaiakon, a kialakított magabiztos előnynek köszönhetően több lehetőségük volt hibázni Cziczás tanítványainak. A negyed végére az Ashdod azonban még így sem tudott tíz pont alá férkőzni. A Győr előnyéhez pedig további egy pont adódott, miután a játékvezetők az utolsó pillanatban Shatori Walkernak ítéltek technikait. A hibáért Ellenberg dobhatott büntetőt.

A mérkőzés záró szakasza 68-54-ről kezdődött, amihez később Ellenberg triplája adódott. Ezután viszont a vendégek léptek fel határozottabban, és nyolc ponttal később már 73-62-t mutatott a kijelző. Ekkor Cziczás László időkérése következett. Az ezutáni percekben az izraeli együttes tíz pont alá férkőzött, sőt mi több, egy pillanatra biztatóbb játékképet mutattak, mint a Győr. Ezzel kezdetét vette egy olyan szakasz, ahol leginkább a hárompontosok dominálták a csapatok támadásait. 84-77-nél Walker szerzett kosarat, miután időt is kért a vendég együttes. Bő három perc volt hátra a találkozóból, az izraeliek pedig egyre közelebb kerültek az egyenlítéshez. Walker távolijával újabb három pontot tudott ledolgozni az Ashdod. A különbséget később Ellenberg találatai korrigálták. A találkozó utolsó egy perce 88-81-ről kezdődött, amikor is Dombai szerzett labdát – támadását végül sikerült ziccerrel befejezni. Ezután egy végső vendég időkérésen volt a sor, amiből visszatérve már nem sok lehetősége volt a Maccabinak. A differencia ismét tíz pont fölé nőtt, a 95-81-es eredményt pedig végül Ellenberg triplája állította be.


SERCO UNI Győr - Maccabi Bnot Ashdod 95-81 (29-19, 21-15, 18-20, 27-27)

Európa Kupa, 4. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Goran Sljivic, Jakub Izak, Aleksandra Radonjic (Miroslav Kuzmiak)

SERCO UNI Győr: Ellenberg 33/12, Mompremier 12, Oroszová 9/3, Dubei 2, Nagy 10/6. Csere: Dombai 16/6, Weninger 2, Bach -, Rozmán -, Török 9/3, Varga -, Williams 2.

Maccabi Bnot Ashdod: Cohan 15/6, Dayan 6, Walker 28/3, Brown 23, Jakobsone 5/3. Csere: Sahar 2, Zelivanski 2, Hagag -, Lapu -, Osigwe -, Yizchaki -.

 

Az Európa Kupa 4. fordulójában az NKA Universitas PEAC 83-57-re legyőzte a bolgár Beroe gárdáját és ezzel megőrizte veretlenségét a sorozatban.

A két csapat október végén Bulgáriában találkozott. Akkor 94-59-es pécsi siker született. Cierra Burdick győri sérülése ellenére sem lehetett más a PEAC célja, mint a veretlensége megőrzése. A vendégek szerezték az első pontokat. Sőt, a harmadik perc végén egy triplával még 7-5-re is vezettek. Kiss Virág és Ivana Katanic találataival fordított a PEAC. A folytatásban 11-9-nél viszont ismét megszerezte a vezetést a Beroe. A nagy fordulat ezt követően érkezett el. Sierre Calhoun és Simon Zsófia villant meg, majd Wentzel Nóra triplát értékesített. Betalált Szücs Réka is. Az első szakaszt pedig Wentzel Nóra duplája zárta, így 10 perc után 20-11-re a pécsiek mentek. Ez 11-0-s futás volt, mellyel érezhetően új lendület kapott Jovan Gorec gárdája. Ez az új lendület a második negyedben is tartott, gyakorlatilag akkor a mérkőzést is eldöntötték a pécsiek.

A második negyed első találata még a Beroe együtteséhez fűződött. Közel három percet kellett várni a PEAC első mezőnykosarára ebben a szakaszban. Ez Sierra Calhoun triplája volt, nem sokkal később pedig Wentzel Nóra öt pontja következett. Amikor Simon Zsófia hármasa célt ért, majd egy labdaszerzés után Kiss Virág ziccert értékesített, 33-19-nél már bolgár időkérés állította meg a játékot. A rövid eligazítás sem törte meg a pécsiek lendületet, akik 12-0-val zárták a félidőt. A nagyszünetben 45-19 állt az eredményjelzőn. Kiss Virág és Wentzel Nóra 12-12 pontnál járt. A harmadik negyed elején 25 egység környékén tartotta előnyét a PEAC. Nem forgott veszélyben a mieink dominanciája. Simon Zsófia triplája például 54-28-ra alakította az eredményt.

Mindent megtett a Beroe, hogy szépítsen. A harmadik negyed utolsó három percében jól használtak ki egy-egy apró pécsi pontatlanságot. Végül 12-4-es sorozattal zárták ezt a szakaszt és ezzel 58-40-re alakították az eredményt. Nem lehetett kérdés a siker, de a PEAC a negyedik negyed elején egy ritmusváltással gyorsan lezárta a bolgárok felzárkózását. A legszorosabb állás ebben a periódusban 60-45-nél volt. Innen Sierra Calhoun, Beatriz Sanchez ás Kiss Virág következett. Hárman 7-1-es sorozatot építettek, amivel 67-46-nál visszaállt a 20 pont feletti különbség. Ezt a PEAC már nem engedte ki a kezéből. A vendégeknek 69-51-nél volt még egy felzárkózásuk. Erre viszont egy újabb triplával felelt a pécsi gárda. Összesen kilenc hárompontost jegyezhettünk fel a mieinknél. Ahogy a végeredmény is mutatja, az utolsó négy percet végül 14-6-ra nyerte a PEAC. A 83-57-es végeredményt Ivana Katanic hárompontosa alakította ki.

 

NKA Universitas PEAC - Beroe 83-57 (20-11, 25-8, 13-21, 25-17)

Európa Kupa, 4. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Pavel Fuska (Szlovákia), Bojan Jovanic (Bosznia-Hercegovina), Petar Pesic (Szerbia) - Jadran Lasetovic (Bosznia-Hercegovina)

NKA Universitas PEAC: Kiss 24, Katanic 11/3, Calhoun 15/9, Wentzel 16/6, Sanchez 5/3. Csere: Laczkó, Simon 10/6, Szücs 2, Selcova, Kaszás-Pap.

Beroe: Dineva 8, Kocheva 13/6, Rosten 11, Ivanova 2, Houston 11/3. Csere: Madankova, Sharenkapova 6/6, Georgieva 2, Dimitrova 4, Stoyanovska, Kostova.

Vármegyei szövetségek