FIBA EC: Megint egy ponttal kapott ki otthon a Körmend
02
Nov
2022
FIBA EC: Megint egy ponttal kapott ki otthon a Körmend
2022. november 2.  |  22:08
A Karhu Basket elleni hazai mérkőzéssel folytatta FIBA Európa Kupa-szereplését az Egis Körmend. A finn rivális legutóbb 77-62-re győzte le a vasiakat – azóta a Karhu újabb két győzelmet gyűjtött, míg a magyar csapat nyeretlen maradt.
 
Mindkét együttes elrontotta az első támadását, de a Karhu a másodiknál már pontot jegyzett, aztán Skinner egy kettő plusz egyes-akcióval újabb három egységet íratott fel a táblára. Kaukiainené lett a meccs első triplája, 0-8-cal kezdett a vendég csapat. Chamberst faultolták ziccer közben, az akció is jó volt, meg a büntető is – de egy távolival rögtön válaszolt az ellenfél (3-11). Felpörögtek a csapatok, Ferencz is jegyzett egy triplát, viszont mindig volt válasz a finnektől, így a negyed közepére is maradt a nyolc pont különbség – Ferencz újabb hármasáig (13-18). Sok támadó-lepattanót engedett ellenfelének a Körmend, második esélyből pedig rendre büntetett a Karhu. Kuany hármasával lett közte tíz (15-25), de a hajrá a hazaiaké volt, így 24-27-ről jöhetett a második negyed.
 
Durázi ziccerével lépett még közelebb a Körmend, de az ellenfél is betalált egy perccel később. Kuanyt tripla közben faultolták, a labda a gyűrűben kötött ki, és a vonalról is pontosan célzott (30-35). Szigorúbb, keményebb védekezésre váltottak a csapatok, kevesebb találatot jegyezhettünk fel mindkét oldalon. Ferencz dobott nagyszerű hármast úgy, hogy védője szorításában el is esett – a játékvezetők nem ítéltek szabálytalanságot, ellenben a hazai kispadnak kiosztottak egy technikait. Chambers faulttal együtt dobta be, gól jó plusz büntetőjével egyre jöttek fel a hazaiak (42-43). A félidő 44-45-nél ért véget.
 
Skinner hármasára és Dolenc ziccerére Chambers triplája volt a körmendi válasz. Nyolc pontra növelte előnyét a Karhu, majd a negyed közepén már tíz is volt a különbség (51-61). Parrish látványos blokkolását egy hazai eladott labda követte, majd tíz fölé ugrott a különbség – Moore hibátlanul célzott kintről, így visszajöttek kilencre a hazaiak. Centimétereken múlt, hogy Parrish kettese nem ért három pontot, de az ellenfél is jól akciózott, ráadásul az extra büntető is bement, majd Jones maradt üresen, aki a vonalon túlról talált be – ez volt a harmadik tíz perc utolsó találata (59-73).
 
Mitchell két büntetőjét Chambers hármasa követte, majd Moore is beleállt egy kintibe – 8-0-s futással kezdte a Körmend a negyedik negyedet, amire időkéréssel reagáltak a vendégek. Moore újabb hármasa talált, Takács pedig a félpályán szerzett labdát, amivel a gyűrűig száguldott, és zsákolással hozta vissza egyetlen pontra a hazaiakat (72-73). Egy vendég büntető ment be a kettőből, majd Takács is hasonló hatékonysággal értékesítette sajátjait. Moore kettesével egy támadás erejéig a vezetést is átvette a Körmend (77-76). Visszavették a vezetést a vendégek egy gól plusz büntető-akcióval (79-81), de Chambers két büntetővel egyenlített (81-81). Kantonen triplája ült, Chambers és Moore próbálkozása viszont nem talált célba. Két Kantonen-büntetővel nőtt a különbség (81-86) – két perc volt vissza. Moore hintett egy újabb hármast, de Dolenc nagyon könnyen dobhatott a gyűrű alól; Moore betörés utáni zsákolással válaszolt. Időt kért a Karhu 67 másodperccel a vége előtt, de eladta a labdát 86-88-nál. Cakarunt faultolták, miközben dobása a gyűrűben landolt – a büntetője is jó volt, majd Kantonen fordult le védőjéről, kettesével ismét a vendégek vezettek (89-90). Chambers vezette volna az utolsó körmendi támadást, de elpattant tőle a labda, így a finnek jöhettek öt másodperccel a vége előtt. Nem tudott szabálytalankodni a Körmend, 90-89-re nyertek a vendégek.
 
Egis Körmend – Karhu Basket 89-90 (24-27, 20-18, 15-28, 30-17)
 
FIBA Europe Cup, G-csoport, 4. forduló
Körmend, Körmend Városi Sportcsarnok
V.: I. Matejek (cseh), M. Karabilecen (török), A. Jovovic (horvát)
 
Körmend: Chambers 26/6, Mitchell 6, Ferencz 11/9, Moore 18/12, Cakarun 7. Csere: Omenaka 7, Parrish 4, Takács K. 6, Durázi 4.
 
Karhu: Kaukiainen 7, Jones 15/3, Skinner 13/6, Crockett 10, Dolenc 22/6. Csere: Marttinen -, Kantonen 14/3, Kuany 7/6, Suokas -, Patterson 2.
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek