Tippmix Férfi NB I: Az Alba nagyon simán verte a Kecskemétet
30
Oct
2022
Tippmix Férfi NB I: Az Alba nagyon simán verte a Kecskemétet
2022. október 30.  |  07:59
Karahodzsics villant először, Somogyi és Philmore hamar válaszolt (4-2). Somogyi megint betalált, majd jött Pongó, majd újra Karahodzsics. DeCosey szerezte a meccs első tripláját, majd Philmore vágott be egy kettest és egy triplát is, eközben továbbra is csak Karahodzsics volt képes pontot szerezni a hazaiaktól (16-6). Townes volt az első aki a vendégektől kosarat dobott, majd Somogyi, Kiss és DeCosey is szerzett két pontot csapatának (20-11). Pongó vert be egy hármast, Townes szépbetöréssel köszönt be, majd Kemp, Vojvoda és Takács kosaraival tovább nyílt az olló a negyed végére. 29-17
 
A második negyed elején Ford is feliratkozott az eredményjelzőre két támadásból négy ponttal, a mérkőzés eleje nagyon hasonlított a Kecskemét Szolnok elleni találkozójára, nem véletlen, hogy Forray Gábor mindössze egy perc és 24 másodperc után időt kért. A játékmegszakítás után Klobucar dobott egy triplát, majd Vojvoda büntetői után megtette ezt Somogyi, Townes és Ford is (41-23). Persze nem csak a KTE szimpatizánsaiban merülhetett fel az előző forduló, az Alba az előző körben is hasonlóan jól kezdett, mégis kikapott Körmenden. Dramicanin és Wittmann öt ponttal próbálta kirángatni a gödörből a vendégeket, Klobucar és Karahodzsics pedig 11-re csökkentette a különbséget (43-32). Somogyi büntetőivel törte meg a hazai zuhanást, majd Philmore is eredményesen tört be, Decosey zsákolásával és közeliével pedig már 19-re ugrott vissza a differencia (51-32). Ford kosarával először 20 fölé ment a különbség, Somogyi után Karahodzsics érte el másodikként a két számjegyű pontmennyiséget. Pongó már a második trojkáját süllyesztette el, Towns egy zsákolással érte el a 10-et,  így félidőben kereken 20 pontos előnnyel vonulhatott öltözőbe az Alba. 56-36
 
A második félidőben először Somogyi dobása rezgette meg a hálót, ráadásul hármat ért. Klobucar és Townes válaszolt, de Pongó is megtette ezt, Decosey az első nem triplát a negyedben (64-42). Klobucar egy büntetőt, Somogyi egy középtávolit helyezett a gyűrűbe, Philmore pontjait után jött újra a vendég időkérés. Ford, Wittmann majd Kemp volt eredményes, Dramicanin pedig távolról célzott hibátlanul (72-48). Kemp egy 2+1-et is megvillantott, Dramicanin megint távolról jött, Vojvoda pedig nehéz dobást értékesített. Boriszov első pontjait szerezte,  Vojvoda pedig két büntetőt dobott be. A negyedet Philmore pontjai zárták le. 82-53
 
Az utolsó negyedre sok izgalom nem ígérkezett, Dramicaniné lett az első kosár, Vojvoda válaszolt, majd ez megismétlődött ebben a sorrendben újra (86-58). Az Alba egészen elképesztő 67%-os mezőnyszázalék mutatóval állt ekkor. Karahodzsics büntetőkkel jelentkezett, először a második negyed óta. majd Vojvoda duplájával kerek 30 pont lett közte. A válogatott kosaras szerezte a Fehérvár első hét ponját e negyedben, így már 15-nél tartott. A one man show-t Pongó szakította meg. Decosey kosarával érkeztünk az utolsó öt perchez, mivel ekkor már 32 pont volt a különbség, a mérkőzés eldőlt. A végén mindkét csapat sortcserélt, az Alba a negyedik győzelmét szerezte, a Kecskemét sorozatban második vereségével 4-2-vel áll. 101-73
 
Arconic-Alba Fehérvár - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 101-73 (29-17, 27-19, 26-17, 19-20)
 
Bajnokság, 6. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
Jv.: Praksch Péter Árpád, Goda László, JAKAB László Imre (Téczely Tamás)
 
Fehérvár: Pongó Ma. 14/3, Somogyi 21/9, DeCosey 13/3, Ford 11/3, Philmore 13/3. Csere: Vojvoda 15, Takács Mi. 2, Takács Ma. -, Kemp 12, Balsay -,Góbi -.
 
Kecskemét: Townes 15/9, Wittmann 5/3, Dramicanin 16/12, Ivkovics 6, Karahodzsics 11. Cserék: Kucsera -, Klobucar 13/6, Kiss 2, Borisov 2, Tóth B. 3, Takács E. -.
 
 
 
Jól kezdte a mérkőzést az Atomerőmű, bő négy perc után már 11-0 állt az eredményjelzőn. Edwin ponterősen kosarazott, míg a debreceniek képtelenek voltak a gyűrűbe találni. Az első vendég pontot Tóth Ádám jegyezte közel öt perc után, amikor egy büntetőt sikerült értékesítenie. Edwin újabb triplájára Mócsán válaszolt, majd Drenovac és Kenéz révén közeledtek a vendégek. Két perccel a vége előtt Grubor kosara jelentette a negyed utolsó két pontját, a záró két percben már nem találtak a gyűrűbe a csapatok (20-12).
 
A második negyedben megváltozott a játék képe, egyre inkább magára talált a DEAC. Kenéz triplájával bő két perc telt el a negyedből, amikor 20-18-ra módosult az állás. Tartotta előnyét az Atomerőmű, de már csak két-három pont volt a különbség. Hiába kért időt Csirke Ferenc, nem javult a hazaiak támadójátéka. 26-26-nál egál lett a meccs, a legjobbkor jött a hazaiaknak Grubor hármasa. Drenovac és Kenéz révén végül sikerült megfordítania a meccset a DEAC-nak az első félidő végére (30-32).
 
A harmadik etapban tartotta előnyét a hajdúsági együttes, a paksiak próbáltak kapaszkodni. Hiába dobott Kovács és Edwin is hárompontost, Drenovac büntetőivel megmaradt a vendégek előnye. Feljöttek 44-45-re is a hazaiak, ám Taylor rögtön válaszolt. A slusszpoén azonban Franké volt, aki az utolsó pillanatban talált be távolról, így kétpontos hazai előny mellett folytathatták a csapatok (49-47).
 
Tartotta előnyét a záró játékrész első szakaszában az ASE, Edwin távoliját követően már 58-52 volt az állás. A folytatásban több elhibázott támadás következett, Gumbs törte meg a kosárcsendet egy hárompontossal. Az ellentámadást elrontották a hazaiak. Gumbs közelről is betalált, majd Mócsán megfordította a meccset. Erre még volt válasza az atomvárosiaknak, ám Gumbs ismét pontosan célzott. 62-64-et követően már hazai kosár nem született, a hajdúságiak pedig végül izgalmas végjátékban megnyerték a meccset (62-69).
 
Atomerőmű SE - DEAC 62-69 (20-12, 10-20, 19-15, 13-22)
 
Bajnokság 6. forduló
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, dr. Mészáros Balázs, Fodor Attila (Páli dr. Kálmán)
 
ASE: Edwin 25/12, Frank 3/3, Green 2, Eilingsfeld 4, Atkinson 6. Csere: Grubor 10/6, Taiwo 5, Kovács Ák. 5/3, Gulyás 2, Pajor -.
 
DEAC: Gumbs 9/6, Polyák 3/3, Drenovac 16, Gáspár -, J. Taylor 3. Csere: Kenéz 14/9, Mócsán 17/12, Tóth Á. 5, Balázsi -, Garamvölgyi 2.
 
 
 
A tavalyi bajnokság meglepetéscsapata, a Kosztasz Flevarakisz által irányított Sopron érkezett szombaton este Zalaegerszegre.
 
A vendégek a ZTE-hez hasonlóan 3-2-es mérleggel álltak a tabellán, úgy, hogy a dobogóra pályázó csapatoktól (Szolnok, Falco) súlyos vereséget szenvedtek, ám Pakson például nyerni tudtak. Egerszegen két fiatal – Makkos Dávid és Szalay Domonkos – vált harcképtelenné a héten, a Sopronban pedig Durham bajlódott sérüléssel, végül nem is tudott pályára lépni.
 
Szépszámú nézősereg várta a csapatokat, Sopronból is érkezett 30-40 szurkoló. A két tábor jó viszonyt ápol egymással, mindkét oldalról jó hangulatú találkozót várt a publikum.
 
Jobbak kezdett a Sopron, Valerio-Bodon triplájára Trice kettese volt a válasz, majd Jones dobott trojkát. Potyogtak a kosarak, nem a védekezésről szólt a játék… 15-19-nél a ZTE kért időt, ám Sitku ismét betalált távolról. Ostojic berepülős zsákolása ragadtatta tapsra a nézőket, majd a nagy kedvvel játszó Rakicevic hármasával zárkózott a ZTE. 24-26 lett a negyed vége.
 
O’Reilly dobott két triplát gyors egymásutánban, majd Trice hármasával már a hazaiak vezettek. Keller is beköszönt, remekül célzott a 6,75-ösön túlról a ZTE – az első félidőben 60%-al… A Sopronban Molnár Márton jeleskedett, akire nem kis feladat hárult, hiszen nagyon sok időt kellett pályán töltenie, Durham helyetteseként is. Minimális zalai előnnyel, 45-43-as állással ért véget az első félidő, remekül szórakozott a közel 2000 néző.
 
Jól kezdte a harmadik negyedet a hazai gárda, így 65-57-nél Flevarakis mester kényszerült időt kérni. Hiába, a ZTE nagyon elkapta a fonalat, Rakicevic remek megmozdulásai után már 13-al is vezettek a hazaiak. Joseph törte meg a soproni gólcsendet, majd Molnár Márton csökkentette a különbséget, de 10 így is maradt közte: 74-64.
 
Németh Ákos hármasával nyitott a ZTE, majd kialakult a legnagyobb különbség, 78-64 állt az eredményjelzőn. Még harciasabb üzemmódba kapcsolt az SKC, a ZTE pedig elkezdett hibázni távolról. A 36. percben már csak 6 pont volt a hazai előny, szólt is az SKC, SKC a vendégszurkolóktól. A nemrég fodrásznál járt Papp Péter támadóhibát ítélt O’Reilly ellen, Joseph betörése után 85-81-re zárkóztak a vendégek. Keller nagyon fontos triplát hintett be a sarokból, majd ismét Joseph szlalomozott be az egerszegi palánk alá. A remekül játszó O’Reilly hármasa azonban végleg eldöntötte a meccset, ugyan Joseph újabb ziccert értékesített és a mezőny legponterősebb játékosa lett, a meccset azonban O’Reilly büntetői után a ZTE KK nyerte. 94-87-re, megérdemelten a ZTE nyerte a nyugat-magyarországi rangadót, főként remek dobóformájának köszönhetően – 52%-al tripláztak a zalaiak. Nagyot küzdött a Sopron, kiválóan teljesített a Joseph-Molnár tengely, ám a ZTE jobban koncentrált a döntő pillanatokban.
 
Zalakerámia ZTE KK – Soproni KC 94-87 (24-26, 21-17, 29-21, 20-23)
 
Bajnokság, 6. forduló
Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok
Papp Péter, Nagy Viktor, Szilágyi Bálint (dr. Gincsai János Péter)
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 17/6, Rakicevic 18/12, Polster 5/3, Ostojic 17, Smith 2. Cserék: O'Reilly 18/12, Németh 7/3, Keller 8/6, Csuti, Zsíros 2.
 
Soproni KC: Joseph 24/6, Jones 14/6, Valerio-Bodon 3/3, Barnett 10, Molnár 18. Cserék: Sitku 5/3, Supola -, Shine 13/3, Takács -.
 
 
 
Egy perc után Simon szerezte a mérkőzés első kosarát egy triplával, Mitchell csak szépíteni tudott a büntető vonalról, majd Moore egyenlített, jött megint Simon, Cacarun is megszerezte első pontjait, majd meg sem állt sorozatban ötig (5-8). Peringer zsákolt, majd egy szép ziccert is dobott, Mitchell törte meg a sorozatát, majd Demeter is meg kezdte a mérkőzést. Az előző meccsen parádésan triplázó Mitchell elsüllyesztette a mai nap az elsőjét, és két büntetőt (11-15). Simonnak csak egy ment be, majd Moore értékesített egy nehéz dobást. Demeter dobásával közeledtek a hazaiak, Ferencz Csaba szép triplával válaszolt. A negyedet Kopácsi zárta. 17-20
 
A második negyed elején fej-fej mellett haladtak a csapatok. Simon büntetőivel megint kettőre csökkent a különbség, majd Durázinak csak egy esett be (26-29). Mijovics dobott egy közeli kettest, Mitchell középtávolról rezgette meg a hálót, majd ziccerrel is, Cakarun pontjai után pedig Baksa Szabolcs időt kért (28-35). Chambers kosara után Mijovicsnak sikerült kicsit megtörni a körmendi lendületet  három büntetővel, majd egy kettessel. Időt kért a Körmend. (33-37). Chambers egy nagyszerű labdaszerzés után szerzett két pontot, Parrish pedig a vonalról. Mivel a félidőben már több kosár nem esett, a Körmend 8 pontos előnnyel vonult a szünetre. 33-41
 
Cacarun szerezte a második félidő első pontjait, Völgyi a vonalról válaszolt. Ferencz középtávolijával 10 fölé ment a differencia, és ott is maradt Tanoh Dez és Moore közeli dobásai után. Mitchell és Ferencz öt pontjával még jobban elhúzott a Körmend, így a hazai mester ismét időt kért (36-52). Négy perccel a harmadik negyed vége előtt Mitchell kosarával már közte húsz volt, majd Moore és Simon egy hármast, Omenaka egy 2+1-gyel jelentkezett (39-63). Mijovics első olyan tripla kísérletét eresztette meg, ami be is esett, majd még három pontot hozzá tett csapata pontjaihoz. Simon révén 20 alá is benézett a Honvéd, és mivel a negyed hátralévő részében pont már nem esett, 19 pontos deficit maradt a fővárosiaknak a záró etapra. 47-65
 
A negyedik negyedben Hajdú révén kezdte volna meg a zárkózást a Honvéd, Cacarun azonban gyorsan reagált, sőt Durázi is szerzett egy duplát. Tanoh Dez és Demeter következett (53-69). Ennek ellenére, mivel csak 6 ponton állt a Honvéd 4 perc után a negyedben, és mindössze két pontot faragott a hátrányából, nem sok esély maradt a fordításra, mondjuk pont a Körmend bizonyította be múlt héten, hogy nem lehetetlen. Völgyi dolgozott szépen a festékben, sőt még egy büntetőt is dobhatott utána. Parrish egy hármassal próbálta megtörni a hazai lendületet, Simon és Tanoh Dez azonban még közelebb hozta a riválisokat. Az utolsó 4 percre Ferencz büntetőivel érkeztünk meg, és az utolsó két percben ugyan 10 pont alá csökkent a különbség, a vasiak nem engedték ki a mérkőzést a kezükből. A Honvéd így továbbra is egy győzelemmel áll, a Körmend először nyert idén egymás utáni fordulókban. 66-74
 
Budapesti Honvéd SE - Egis Körmend 66-74 (17-20, 16-21, 14-24, 19-9)
 
Bajnokság, 6. forduló
Budapest, Ludovika Aréna
Jv.: Tőzsér Dénes Kelemen, Söjtöry Tamás, dr. Németh Patrik (Dernei Gábor)
 
Honvéd: Simon 16/6, Tanoh Dez 9, Mijovics 15/3, Demeter 8, Völgyi 9. Cserék: Hajdú 2, Takács -, Kopácsi 2, Peringer 5.
 
Körmend: Chambers 8, Mitchell 15/6, Kiss -, Moore 11/3, Cakarun 11. Cserék: Omenaka 5, Parrish 5/3, Durázi 5, Takács 2, Ferencz 12/6.
 
 
 
A két győzelemmel álló Oroszlány fogadta hazai pályán az öt vereséggel álló, nyeretlen Nyíregyházát a bajnokság 6. fordulójában.
 
A vendégek kezdték jobban a mérkőzést, még négy perc sem telt el, amikor 2-15 állt az eredményjelzőn a Hillsman vezérelte nyíregyháziaknak. Ezt követően Barnjak triplájával közeledett az Oroszlány, majd Krestinin dupláját követően kezdtek megnyugodni a hazaiak. A vendégek tartották vezetésüket, nem adták ki kezükből a negyed során. Ha pontosabban játszottak volna, akár nagyobb is lehetett volna a különbség. Illés triplája ismét közelebb hozta a hazaiakat, így lőtávon belül maradtak (14-22).
 
Henderson hárompontosával indult a második negyed, amire Illés válaszolt. Dolezaj értékesített egy közelit, majd az extra büntetőt is bedobta. Hiába válaszolt Dimitrijevics, a szlovák erőcsatár egy hármast is a helyére küldött, így nagyon kellett az OSE-nak Barnjak újabb kosara. A vendégek játéka azonban megakadt, nem sikerült a gyűrűbe találniuk, miközben az Oroszlány egyre jobban lefaragta a hátrányát. Ez oly annyira jól sikerült, hogy hiába dobhatott tíz másodperccel az első félidő vége előtt Williams büntetőt, az utolsó pillanatban még Dimitrijevics triplája is belefért, és ezzel a dudaszóra megfordította az állást az OSE (38-37).
 
Fej-fej mellett haladtak a csapatok a harmadik negyed közepéig, Perry révén még többször is visszavették a vezetést a Kék Cápák. Ezt követően azonban egyre inkább csak az Oroszlány nyújtott jó teljesítményt. Ruják két triplát is behintett, így egyre jobban nyílni kezdett az olló. Williams próbálta közelebb hozni csapatát, ám Barnjakot nem tudták tartani a vendég védők ezen a meccsen. Az utolsó negyednek kilencpontos hazai fór mellett vághattak neki a csapatok (64-55).
 
Krestinin két pontosa jelentette a záró etap első kosarát, ekkor már 11 ponttal ment az OSE. Percekig nem esett kosár, amikor Barnjak tüzelt pontosan középtávolról. Egyre jobban hízott a különbség köszönhetően annak, hogy a Nyíregyháza első kosarára több, mint öt percet kellett várni. Henderson kosarát egy 10-0-s hazai rohanás előzte meg. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a meccs, már nem kellett izgulnia a hazai szurkolóknak. Végül 15 ponttal nyert az Oroszlány, megszerezve ezzel harmadik győzelmét, a nyírségiek pedig továbbra is sereghajtók nyeretlenül (81-66).
 
MVM-OSE Lions - HÜBNER Nyíregyháza BS 81-66 (14-22, 24-15, 26-18, 17-11)
 
Bajnokság, 6. forduló
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Ádám József, Balog György Attila (Forrai Sámuel)
 
OSE: Dimitrijevics 17/3, Ruják 7/6, Barnjak 24/9, Carev 2, Krestinin 8. Csere: Calloway 9/3, Illés 9/6, Dorogi -, Mucza 5, Szabadfi -.
 
Nyíregyháza: Perry 12/3, Hillsman 15/6, Kiss B. 2, Dolezaj 13/6, Williams 8. Csere: Henderson 9/6, Vaskó -, Bazsó -, Kass 3/3, Fazekas 4.

Vármegyei szövetségek