Biztonságban - küzdelem a manipuláció ellen
27
Oct
2022
Biztonságban - küzdelem a manipuláció ellen
2022. október 27.  |  16:34
Rasszizmus, dopping, sportmanipuláció, zaklatás, korrupció – csupa olyan fogalom, melyről eddig ritkán esett szó a magyar sportéletben. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége hitet tett amellett, hogy őszintén beszél a fiatal kosarasokkal azokról a veszélyekről, melyek a sport világában elérhetik őket. Ebben egy szakértő cég segítségét is igénybe veszik. 
 
A CSCF Sport Integrity Group több mint 5 éve folytat oktatási és tanácsadói tevékenységet, így nyújtva segítséget sportszövetségeknek, rendőrségeknek, nemzeti és nemzetközi szervezeteknek abban, hogy megvédjék a sportélet tisztaságát az azt érő negatív behatásoktól, beleértve a doppingot, sportmanipulációt, korrupciót, (szexuális) zaklatást és rasszizmust. 
 
A CSCF készített oktatási programokat többek között a Nemzetközi Röplabda Szövetség, a Nemzetközi Snowboard Szövetség, a Belga, a Cseh, a Görög, Máltai Labdarúgó Szövetség részére. A rendőrségeknek és ügyészségeknek összeállított, a sport világában elkövetett bűncselekményekről szóló oktatási programjában, az Integrisportban, az elmúlt 4 évben 11 ország 23 rendészeti szervezete és ügyészsége mellett a Magyar Rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is részt vett, további több, mint 70, a témával foglalkozó egyéb állami szervvel és magánszervezetekkel együtt. 
 
A CSCF ezen programjai során együttműködik az UEFA-val, FIFPro-val, Interpollal és az Európa Tanáccsal.
 
Élen a sportág tisztaságában
 
- A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elkötelezett a sportág tisztaságának megőrzése mellett, alighanem ennek is köszönhető, hogy sportágunkban egyelőre nem érhető tetten a professzionális, sőt, már az utánpótlás sportra jellemző problémakör – mondta Bodnár Péter, a szövetség főtitkára. – Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy próbálkozások eddig is voltak, s alighanem mindig lesznek, így szeretnénk felkészíteni a csapatokat, a fiatalokat, hogyan cselekedhetnek helyesen.
 
A CSCF és MKOSZ közötti együttműködés célja a magyar kosárlabdaélet tisztaságának feltérképezése és az így szerzett információk alapján egy testreszabott, sportmanipuláció, illetve dopping elleni fellépéssel kapcsolatos prevenciós program készítése az MKOSZ számára. A legátfogóbban értintett témák a dopping és a sportmanipuláció, de megjelentek a kutatásban és az oktatási anyagban a fogadás, valamint a belső információk jelentősége és e káros jelenségek elleni fellépés.
 
Már készül az oktatási anyag
 
A projekt első szakaszában a CSCF egy széleskörű kutatás keretében több, mint 400, a magyar kosárlabdában tevékenykedő játékos, illetve szakember véleményét és tudását ismerhette meg a mérkőzés-manipulációval, és egyéb, a sportot érintő negatív jelenségekkel kapcsolatban.
 
- A projekt előkészítő, kutató szakaszának lezárulta után partnerünk oktatási programot készít elő, amely egy internetes tananyaggal, élő előadásokkal a hazai kosárlabdaélet szélesebb körével megoszthatóvá válik, elősegítve a kosárlabdasport tisztaságának megőrzését. Szeretnénk, ha még ebben az évben a rendelkezésünkre állna az IntegriHUNBasket névre keresztelt programunkhoz az e-learning platform.
 
A CSCF és az MKOSZ együttműködésének köszönhetően hosszú távon is garantált a fair play a hazai kosárlabdában dr. Rubicsek Norbert szerint.
 
- A sportmanipuláció, dopping és egyéb sportélet tisztasága elleni jelenségek sajnos világszerte fellelhetőek a mai sportban. Az IntegriHUNBasket programban azon dolgozunk, hogy ezt a jelenséget minél távolabb tartsuk a magyar kosárlabdától, s minél nagyobb teret tudjunk biztosítani a tiszta kosárlabdának – tette hozzá a CSCF Sport Integrity Group igazgatója.

Vármegyei szövetségek