Női egyetemi bajnokság: A SOTE elkapta a DEAC-ot
27
Oct
2022
Női egyetemi bajnokság: A SOTE elkapta a DEAC-ot
2022. október 27.  |  14:08
Több papírforma eredmény mellett egy meglepetés is született a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a hölgyeknél. A keleti csoportban a SOTE remek első félidei játékával elhúzott az utóbbi évek négyes döntőinek rendszeres résztvevőjétől, a DEAC-tól. A debreceniek soraikat rendezve a negyedik negyed elején átvették a vezetést, de úgy látszik, a nagy hátrány ledolgozása és a fordítás sokat kivett a debreceni lányokból, mert a végjátékban az orvosegyetemiek voltak jobbak, pontosabbak, és megnyerték a játékhét egyetlen igazán izgalmas találkozóját.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, 2. forduló
 
Keleti csoport
 
Miskolci Egyetem - ELTE BEAC 63-92 (11-32, 17-18, 16-20, 19-22)
Miskolc, Miskolci Egyetem, Körcsarnok, 30 néző. V.: dr. Nagy, Siska-Sándor.
 
Miskolci Egyetem: KECSKÉS 9/9, Takács 7/3, Szegeczki 7, MÁRKUSZ 10, Vég-Dudás 4. Csere: OLÁH 16/6, Bacsó 5, Lukács 2, Kápolnai, Hajdu 3, Tóth, Balla. Edző: Lippai Szabolcs.
 
ELTE BEAC: KATONA 17/9, ZSÁMÁR 25/12, MILKOVICS 14/3, Takács 9/3, Varga 2. Csere: Simoncsik, MUDRA 5/3, Bogdán 5/3, Orosz 6, KUTRIK 7/3. Edző: Földi Alexandra, Laklóth Anna.
 
Az előző évad ezüstérmese gyorsan döntésre vitte a dolgot Miskolcon a Katona Boglárka-Milkovics Réka-Zsámár Lili trió vezetésével az első negyedben 20 pont fölötti előnyt szerezve. Az első 10 percben még eléggé megilletődött hazai társulat a második szakasztól Kecskés Karina tripláinak, valamint Oláh Fruzsina és Márkusz Lilla eredményességének köszönhetően már egyenrangú ellenfele volt a fővárosi alakulatnak, kiegyenlítettebb volt a játék, de az ELTE BEAC nagyobb tudását érvényre juttatva magabiztos győzelmet aratott, amelyből Milkovics 14 pontos és 12 lepattanós dupla-duplával vette ki részét.
 
Lippai Szabolcs: - Az első negyedben nem tudtuk felvenni a ritmust ellenfelünkkel, nagy különbség alakult ki, így a továbbiakban sajnos csak futottunk az eredmény után. Először játszottunk ilyen felállásban, bízunk benne, hogy mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban összecsiszolódik majd a csapat. Gratulálok az ELTE csapatának!
 
Földi Alexandra: - Gratulálunk a lányoknak a győzelemhez! Az első perctől kezdve nagy lendülettel játszottunk, viszonylag hamar nagy különbséget tudtunk kialakítani, amit a mérkőzés végére még kicsit növelni is tudtunk. Nyilván nagy segítség volt a három A csoportos játékos jelenléte, de mindenki kivette a részét a munkából és a győzelemből! Nem sok ideje volt a csapatunknak összeérni, de úgy érezzük, jó kis közösség formálódhat a játékosokból! Sok sikert kívánunk a Miskolcnak a folytatásra!
 
 
 
Nyíregyházi Egyetemi SE - BME-MAFC 65-110 (23-31, 9-22, 18-26, 15-31)
Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem Sportcsarnok, 20 néző. V.: Gergely, Nyíri.
 
Nyíregyházi Egyetemi SE: MÁTYÁS 37/6, Homonyik 3, Nagy 2, Ádám, KARAKÓ 23. Csere: Páll, Ignácz, Hegedüs. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 25/3, KARDOS 9, Schubert 8, KRISTON 23/3, SINKA 34/6. Csere: Kohán 11/3. Edző: Gorácz Árpád.
 
Az újfent egy roppant erős dupla-duplát "villantó" Karakó Dorina (23 pont, 20 lepattanó), valamint Mátyás Eszter jóvoltából az első negyed hajrájáig, 20-20-as állásig kiegyenlített volt a játék, a hazaiak tartották a lépést fővárosi riválisukkal. A nyitó negyed hajrájától aztán a csapatként "több lábon álló" BME-MAFC fokozatosan elhúzott, és nagyrészt Sinka Noémi, Bozsó Katica és Kriston Tímea ponterős játékának köszönhetően végül fölényes győzelmet aratott.
 
Farkasinszki Orsolya: - Gratulálok mindkét csapatnak! Jobb mérkőzés volt, mint az első. Reméljük, így haladunk tovább előre! Hajrá NyESE! Köszönöm a kosársulinak a játékosokat!
 
Gorácz Árpád: - Készültünk Karakó Dorinára, de nem számítottunk arra, hogy van még egy ilyen dinamikus jó játékosuk, mint Mátyás Eszter, és megleptek minket. Húsz-húszig kiegyenlített volt a mérkőzés. Utána sikerült úgy rendezni a védekezést, hogy lepattanókból szerzett labdából sok könnyű kosarat dobtunk. A védekezésünkön még így is kell javítani.
 
 
 
Semmelweis Egyetem - DEAC 60-57 (20-11, 14-11, 9-20, 17-15)
Budapest, SOTE csarnok, 30 néző. V: Kruk, Gombos.
 
Semmelweis Egyetem: Majsai 8/6, BUZINKAY 5, Gangl 6, JAKOBSZEN 5, BALOGH 12. Csere: Novák, Szabó 3, NAGY K. 9/3, Opitz 2, Kiss 5, Nagy H. 4, Nagy A. 1. Edző: Hegyi Hanna.
 
DEAC: MEZEI 10, BACZUK 10/6, HOLINKA-MIKLÓS 13/6, Szabó 4, Mondl 2. Csere: Kernács 9/3, Kovács 6, Király 3, Gaál. Edző: Kovács Imre.
 
A mérkőzést a Semmelweis egyetem csapata kezdte jobban, dinamikusabban. A jobban, pontosabban és csapatként igen egységesen játszó hazaiak a korán szerzett előnyt folyamatosan növelni is tudták. A DEAC játékosai letámadással igyekezték tartani a lépést, azonban a hazai csapatnak jobb lepattanózása révén szinte minden támadásnál több kosárszerzési lehetősége adódott. A második negyedben kezdett visszaesni az orvostanhallgatók lendülete, de szerencséjükre a vendégek még nem nagyon "találtak fogást" rajtuk, így végül 12 pontos hazai vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.
 
Térfélcsere után a debreceniek letámadásukkal, agresszívabb védekezésükkel alaposan megzavarva a SOTE-s lányokat 20-9-re nyerték a negyedet, ezzel egy pontra felzárkóztak. Az utolsó tíz perc így izgalmakkal telve folyt, a vendégeknek sikerült a szakasz elején átvenni a vezetést is, azonban a hazaiak erre két kosárral reagáltak, és visszaszerezték az előnyt. A 38. percben 55-55 állt az eredményjelzőn, ami után az orvostanhallgatók tudtak jobban koncentrálni, és 4 pontos előnyt kialakítani. Az utolsó percben a hazai csapat faultját követően ismét felcsillant a remény a vendégeknek, de a taktikai próbálkozásaik ellenére sem sikerült egyenlíteni vagy fordítani, ezzel pedig a budapesti csapat örülhetett a győzelemnek.
 
Érdekesség, hogy amíg a csapatként nagyon egységes SOTE együtteséből egyedül a dupla-dupláig jutó Balogh Júlia (12 pont, 10 lepattanó), addig DEAC csapatából három játékos is, Mezei Dóra (10 pont, 8 lepattanó, 4 szerzett, 5 eladott labda), Holinka-Miklós Hanna (13 pont, 3 szerzett labda, 3 gólpassz) és Baczuk Virág (10 pont, 4 fault, 2 gólpassz) is 10 pont fölé jutott.
 
Hegyi Hanna: - Az első félidőben koncentráltabban, agresszívabban tudtunk játszani, amivel a lepattanók nagy részét is meg tudtuk szerezni. A második félidőben fejben és fizikálisan is kezdtünk elfáradni, ezzel a védekezésünkbe is egyre több hiba csúszott, amit a vendégek szépen ki is használtak. Sokat kell még fejlődnünk, hogy 40 percig bírjunk koncentrálni, de ebből a mérkőzésből sokat tudunk tanulni. Gratulálok a DEAC csapatának, és további sok sikert kívánunk nekik!
 
Kovács Imre: - Gratulálok a SOTE csapatának, mert sokkal jobban akarták ezt a győzelmet, mint mi! Főleg az első félidőben voltunk nagyon puhák, kevés dolgot valósítottunk meg abból a védekezésből, amit eddig gyakoroltunk. A második félidőre összeállt a védekezésünk, viszont ez annyi energiát elvett, hogy a végjátékra már nem tudtunk koncentrálni. Minden győzelem ebben az erős MEFOB bajnokságban gyakorlatilag duplán számít, sajnáljuk, hogy itt hagytuk a győzelmet.
 
 
 
 
Nyugati csoport
 
SZOESE – Ludovika Csata 81-57 (19-12, 21-13, 20-17, 21-15)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 40 néző. V.: Kovács, Antoni.
 
SZOESE: Preisinger 7, MEZŐSI 8, BALOGH V. 31/9, PÜSPÖKI 18/9, PLÓZER 11. Csere: Kardos 4, Horváth, Hegyi, Nemény 2, Lacó, Farkas. Edző: Szabó László.
 
Ludovika Csata: Borza 16/9, Szarka 4, PETI 12, SÜLE 8, Arnóczki 6/6. Csere: Tóth 3, Lantos 2, Kovács 6. Edző: Vincze Viktória.
 
A két együttes egyetemi szinten most találkozott először, a szombathelyi gárda első hazai mérkőzésére készült. Nagy elánnal kezdtek a felek, fej-fej mellett haladtak, majd a hazai együttes ritmust váltott, szép támadásokat vezetve eredményes befejezésekkel elhúzott a negyed végére. A második negyedre sem változott a mérkőzés képe, mintha a csapatok lemásolták volna az első negyedet. A szakasz eleje még kiegyenlített játékot hozott, majd a hazaiak eredményesebben támadtak és szervezettebben védekeztek, a vendégek sok hibával játszottak. A nagyszünetre 15 pontos előnnyel ment el a vendéglátó SzoESE.
 
A harmadik negyed volt a legszorosabb, ekkor a vendégek jobban játszottak, mint az első félidőben. A hazai csapat kezdett fáradni, de a Ludovika Csata így sem tudta ledolgozni az addig összeszedett tetemes hátrányát. Az utolsó negyedben már a hazai fiatalok is szóhoz jutottak, így elmondható, hogy a vendéglátók összes játékosa pályára lépett. Hazai oldalról hárman is - Balogh Viktória, aki a mezőny legjobbja is lett (31 pont, 12 lepattanó), Püspöki Lotti (18 pont, 10 lepattanó) és Plózer Petra (11 pont, 12 lepattanó) - dupla-duplával zárták az összecsapást, a vendégek részéről ugyanezt Peti Zsófia (12-12 pont és lepattanó) mondhatja el magáról.
 
Szabó László: - Az első félidőben hiába lógtunk meg többször is, mindig visszajött a Csata. A negyedik negyedet nagyon jól kezdtük, és utána azt a nagy előnyt már meg is tudtuk tartani. Gratulálok az ellenfélnek is, meg a saját játékosaimnak is! Minden csapattag játszott, ez külön öröm és az is, hogy egy bemutatkozó fiatal játékosunk pontot szerzett, ami dupla öröm számunkra.
 
Vincze Viktória: - Egészen addig, míg nem jövünk rá, hogy a kosárlabdában a védekezés mennyire fontos, addig nem nagyon fogunk egyről a kettőre lépni. Gratulálok az ellenfél csapatának, remélem mi is lassan fejlődésnek indulunk!
 
 
 
SMAFC - Közgáz SC és DSK 43-93 (8-31, 15-19, 11-25, 9-18)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 20 néző. V.: Hernicz, Rokob.
 
SMAFC: KARÁCSONY 20, Szlávik 11, Gondár 6, Csuka, Czirják 4. Csere: Kóczán 2, Erős, Gaál, Németh, Horváth. Edző: Márkus Tamás.
 
Közgáz SC és DSK: Wunder 6, Szanthoffer 4, KISS A. 16, IMRE 12, RYAN 8. Csere: VÁRI 19/9, KOVÁCS O. 14/6, Gáspár 8, Szarka 6. Edző: Németh Kata.
 
A mérkőzést a vendég gárda kezdte jobban, és hamar kialakult egy közel 20 pontos különbség. A második negyedben ugyan rendezte sorait a SMAFC, amely kiegyenlítetté tette a játékot, de a különbséget nem tudta csökkenteni a félidőre. Fordulás után sem változott a játék képe: a Közgáz irányította a mérkőzést, és megérdemelt, nagyarányú győzelmet aratott.
 
Márkus Tamás: - Először is gratulálok a vendég csapatnak, megérdemelten nyertek! Sajnos a hazai bemutatkozás nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, hiszen az első negyedben ismét meg voltunk illetődve. Az ekkor kialakult különbséget már nem is sikerült csökkentenünk, bár a második negyedtől kezdve egészen bátran és helyenként nagyon szépen játszottunk. Az eredmény ellenére jár a gratuláció a csapatomnak, hiszen az utolsó másodpercig küzdöttek és hajtottak! Csuka Kittinek pedig mielőbbi felépülést kívánunk!
 
Németh Kata: - Gratulálok mindkét csapatnak, örülök a győzelmünknek! Van még hova fejlődnünk.
 
 
 
Halasztott mérkőzés:
 
TFSE - UNI Győr, 2022.12.12.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek