Kikapott a Falco és a Körmend is a nemzetközi kupában
26
Oct
2022
Kikapott a Falco és a Körmend is a nemzetközi kupában
2022. október 26.  |  22:17
A két kör után még nyeretlen Tofas Bursa vendége volt a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a Bajnokok Ligája-csoportkör harmadik fordulójában.
 
Brown meccset nyitó duplájára egy távoli találat érkezett válaszul, majd megléptek a hazaiak: Gray hármasával már 10-4 állt az eredményjelzőn. A következő percek sem a Falcóról szóltak, négy minutum elteltével, 15-4-nél időt is kért a magyar kispad – Perl törte meg a pontcsendet. Azonban a törökök maradtak lendületben: 23-8-nál már tizenöttel is vezettek. Sok Falco-kísérlet lejött a gyűrőről, a hárompontosok kivétel nélkül kimaradtak, míg a házigazda 3/4-es mutatóval állt ugyanebben a statisztikában ekkor. Perl és Brown is kintről próbálkozott, sikertelenül. Tofas-büntetők zárták az első negyedet: Toure egyet dobott be, 28-8 lett ezzel az első tíz perc eredménye.
 
Az első etap utolsó négy percét dobott pont nélkül zárta a Falco, a másodikban 12 másodpercre volt szüksége, hogy megtörje ezt a pontcsendet – Cowels triplája akadt be. Egy percre rá Barac faragott még kettőt a hátrányból, de a Tofas-pontok is megérkeztek (35-13). Ismét a Falco kért időt, 37-15 volt ekkor az állás, majd újra Cowels célzott jól távolról – kétszer is! A hazaiak is többet hibáztak, de Toure nem rontotta el a ziccerét. A félidő hajrájába érve Milaknis egymás után süllyesztett el két hármast, 47-23-ra módosítva ezzel az állást. Még egy támadópattanót is visszatettek a hazaiak, 49-24-gyel zárult az első húsz perc.
 
A második félidő első kosarát a Tofas jegyezte, majd a másodikat is – Ennis ráadásul faulttal együtt dobta be, így értékesített büntetőjével meglett a közte harminc (54-24). A folytatásban át is lépte a különbség a harminc pontot: a Falco igyekezett ezen határon belül maradni, de a házigazdák sem vettek vissza a tempóból. Majdnem minden magyar pontra volt török válasz: 70-41-nél fordultak az utolsó negyedre a csapatok.
 
Becsületből ment előre a Falco, amely Cowels triplájával és Pot két büntetőjével nyitotta a negyedik negyedet, de Toure is zsákolt egyet. A nagy különbség miatt a lényegi kérdések ekkorra már eldőltek, de próbált közelebb férkőzni ellenfeléhez a Falco – 74-50-nél már közelebb volt a mínusz húszhoz, mint a mínusz harminchoz. Azonban amikor kellett, a Tofas is rákapcsolt, és 90-63-as különbséggel nyerte meg a találkozót.
 
Tofas Bursa – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 90-63 (28-8, 21-16, 21-17, 20-22)
 
Bajnokok Ligája, A-csoport, 3. forduló
Tofas Nilüfer Spor Salonu, Bursa
V.: Y. Rosso (francia), F. Calatrava (spanyol), C. Straube (német)
 
Tofas: Gray 14/6, Ugurlu 9/3, Milaknis 13/12, Braimoh 4, Toure 23. Csere: Ennis 5, Kurtuldum 2, Tanisan 6/6, Thompson 10/3, Williams 4, Akdamar -.
 
Falco: Pot 7, Cowels 20/18, Brown 6, Tiby 3, Keller 4. Csere: Perl 14, Barac 5, Kovács B. 4, Verasztó -, Sövegjártó -.
 
 
 
Az Egis Körmend az első, a házigazda Anwil Wloclawek a második győzelméért szállt harcba a két együttes szerda esti FIBA Europe Cup-mérkőzésén.
 
Az első két percben csak a hazaiak jegyeztek pontot, szám szerint ötöt. Moore büntetői jelentették az első körmendi pontokat, Chambers egy triplával egyenlített. Nem változott a játék képe a következő támadások után sem: a hazai kosárra mindig volt vendég válasz. Egy tripla is érkezett a hazaiaktól, de erre két jó támadással reagált a vezetést megszerző Körmend (12-13). Felváltva vezettek a csapatok a sikeres befejezéseknek köszönhetően. A hazai hármasok kivétel nélkül ültek a negyed utolsó két percében, így 17-17 után pillanatok alatt 26-17-et mutatott a tábla. Még egy hazai büntető is beesett, 27-17 az első negyed.
 
A kosár nélküli első percet öt gyors lengyel pont követte. Többet hibázott a magyar csapat, a triplák rendre lejöttek a gyűrűről, így tovább növelte előnyét, és már a húszpontos különbségért is támadhatott a hazai együttes. A negyed közepén Cakarun jegyzett egy duplát – ez volt a Körmend első kosara ebben a játékrészben (35-19). A folytatásban is a hazaiak voltak pontosabbak, 45-25-nél érték el a felek a húszpontos különbséget – Parrish egy triplával kozmetikázott. Mitchell kísérlete nem sikerült, 50-32-es állásnál mentek pihenőre a felek.
 
A körmendi tripla lejött, a lengyeleké viszont talált, ráadásul egymást követően három is (59-32). Két és fél perc és egy időkérés után érkezett az első körmendi kosár, Moore jegyezte. További hat egység is a gyűrűben kötött ki, lengyel válasz nélkül (59-40). Állandósult a húsz pont körüli különbség, amikor a Körmend egy-egy kosárral közelebb jött, mindig volt rá lengyel felelet. Greene hármasával alakult ki a harmadik negyed végi 66-46-os állás.
 
Kiss kettesére Sobin közelije érkezett, majd ezúttal Bostic triplája ült (71-48). A záró negyed is a hazaiaknak sikerült jobban: négy perccel a vége előtt már harminc fölött volt az előnyük (83-49). Balogh triplájával egy támadás erejéig visszalépett a harmincas határ alá a Körmend, amely harmadik vereségét szenvedett el a sorozatban: 88-58 a vége.
 
Anwil Wloclawek – Egis Körmend 88-58 (27-17, 23-15, 16-14, 22-12)
 
FIBA Europe Cup, G-csoport, 3. forduló
Hala Mistrzów, Wloclawek
V.: A. Deman (francia), S. Manuel Rodriguez (spanyol), R. Helmsteins (lett)
 
Wloclawek: Greene 14/6, Laczynski 11/6, Bostic 19/12, Petrasek 10, Sobin 4. Csere: Dawdo 2, Nowakowski 3/3, Woroniecki 11/6, Slupinski 10/3, Lazarski 4, Szewczyk -.
 
Körmend: Chambers 9/3, Mitchell 8, Takács K. -, Moore 8, Cakarun 11. Csere: Durázi -, Omenaka 4, Parrish 7/6, Doktor P. 2, Balogh M. 5/3, Kiss M. 4.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek