Magabiztos győzelemmel indította az Euroliga-selejtezőt a DVTK
11
Oct
2022
Magabiztos győzelemmel indította az Euroliga-selejtezőt a DVTK
2022. október 11.  |  21:00

A DVTK – Hun-Therm az Euroliga-selejtező első mérkőzésén 54-80-as győzelmet aratott az Elizur Ramla csapata ellen.

A találkozót Shakira Austin találata indította. A Ramla légiósát dobás közben Cheridene Green faultolta, a büntetőt viszont már nem sikerült értékesítenie. Ezután Kányási Veronika triplája következett, ezzel pedig a Miskolc át is vette a vezetést (2-3). Továbbnövelni azonban már nem tudta előnyét a hazai együttes, és Alyssa Baron kosara után ismét a Ramla felé billent a mérleg. A mérkőzés később 6-6-nál lett egál, miután Tyrone Mosby és Cheridene Green váltottak kosarakat. Ezután következtek Guirantes, Green és Bernáth Réka találatai, amivel a DVTK 7 pontos lépéselőnybe került. A vendégek 8-15-nél kértek időt eligazításra. A játék ezután Austin sikeres büntetőivel folytatódott. Ez azonban nem zavarta meg a diósgyőriek magabiztos támadójátékát, akik keményen tartották kialakított előnyüket. Két perc volt hátra az első negyedből, amikor a felek közti különbség tíz pontra nőtt (10-20). Ami viszont ennél is fontosabb, a kimagasló támadásokon kívül, védekezésben is kiváló teljesítményt produkált Völgyi Péter együttese. A legnagyobb veszélyt egyedül talán Mosby palánk alatti játéka jelenthette. 14-22-nél ekkor Kiss Angelika 2+1-es akcióját láthattuk, amire Maxuella Lisowa Mbaka büntetőjéből érkezett a válasz. A játékrészt végül Bernáth büntetője zárta.

A második felvonás 15-24-ről folytatódhatott. Az etap első találatát Darcee Garbin szerezte, amivel a differencia ismét átlépte a 10 pontot. Ekkor azonban nagyobb lendületet vettek a vendégek, és egy 6-0-ás rohammal 21-26-ra zárkóztak fel. A játékot végül Völgyi Péter vezetőedző időkérése szakította meg. A taktikai eligazítás láthatóan csak még nagyobb löketet adott a vendégeknek, akik visszatérve további pontokat faragtak le hátrányukból. A ritmusváltás viszont nem csak támadásaikon volt észlelhető, hanem védekezésükön is. Keményebben és koncentráltabban léptek fel a miskolciak ellen, ami minimális zavart eredményezett náluk. Tyrone Mosby büntetőjével később már csak három pont volt a hazaiak előnye. Cheridene Green játékán azonban továbbra sem talált fogást a Ramla. A diósgyőriek centere abszolút uralta a ‘festéket’, és az ő pontjainak köszönhetően újból növekedni kezdett a csapatok közti különbség. 11 perc játékidő elteltével már 11 dobott pontnál járt Green, amikor is a kijelzőn olvasható állás 23-32-re változott, és vendég időkérés következett. A félidő hátralévő idejében míg a Ramlának csupán egy találatot sikerült szereznie, Völgyi Péter tanítványai összesen 5 pontot szorgoskodtak össze. Így tehát a felek végül 25-37-ről fordulhattak.

A második félidő úgy folytatódott, ahogy az első befejeződött: a DVTK pontjaival. Ezúttal Milica Jovanovic volt sikeres, amire Shakira Austin válaszolt büntetőivel. Tyrone Mosby ziccere után a különbség ismét kerek tíz pont volt (29-39). Az izgalmak ezután is fokozódtak, és egy igazi ki-ki mérkőzés kerekedett. Kosárra-kosár volt a válasz, a Ramla apránként zárkózott fel ellenfeléhez. Völgyi Péter együttese foggal-körömmel küzdött, hogy megtartsa előnyét. Green továbbra is dominálta a parkettet, Guirantes pedig biztos másodikként lépdelt utána csapatát segítve. A negyed ötödik percében a vendégek ismét tíz pont alá férkőztek – Alyssa Baron hárompontosa és Shakira Austin sikeres büntetői után 39-45-öt regisztrálhattunk. A Miskolc külső dobásokkal próbálta meg korrigálni a különbséget, ám ez csupán nagyobb támadási felületet biztosított az ellenfélnek. Követezőnek Austin szerzett védőlepattanót, indított támadást, amit végül egy gyönyörű ziccerrel fejezett be. Ezzel a Ramla négy pontra zárkózott fel – 41-45-nél Völgyi Péter időkérése következett. A vendégek lendülete azonban visszatérve sem lassult, a folytatásban 1 pontra faragták le a különbséget (44-45). Megfordítani viszont továbbra sem tudták a mérkőzést, erről pedig Bernáth és Kiss triplái gondoskodtak. Ezután következett Aho Nina faultja, amit a bírók technikai hibának ítéltek – Mosby dobhatott érte egy büntetőt.

A záró szakasz 48-53-ról indult, majd felpörögtek az események. Egymást váltották a csapatok pontszerzésben. A Ramlának továbbra is nyolc pont volt a hátránya, amikor Jovanovic talált be távolról. 50-61-nél tehát a vendégek időkérése következett. A feszültség ezután csak fokozódott. Bár a Miskolcnak biztos, tíz pont fölötti előnye volt, lazításra okuk még nem volt. A Ramla csapatát Shakira Austin cipelte a hátán 18 dobott ponttal, az ő támadójátéka pedig ezután is nagy fejfájásokat okozott a DVTK-nak. Pontjain kívül már csak lepattanóiból volt több (19). 52-66-nál újabb időkérés következett, a találkozóból pedig négy perc volt hátra. A Diósgyőr visszatérve sorozatban szerzett újabb 5 pontot, amivel tulajdonképpen bebiztosították győzelmüket. A differencia 52-72-nél érte el a 20 pontot. A Ramla ekkor már cserejátékosait is pályára küldte, ez viszont nem lágyította meg Völgyi Péter tanítványait. Egymás után szerezték a pontokat, a negyed állását tekintve 25-4-re vezetett a DVTK. Az utolsó perceket is maximális koncentrációval zárta a Diósgyőr, amíg a szurkolók egyszerre zengték, hogy “Hajrá Miskolc!”. Az 54-80-as végeredményt végül Nikola Dudásová közelije alakította ki.

Az Euroliga-selejtező szerdán, 18:30-kor a DVTK – Hun-Therm – Bostas SK összecsapásával folytatódik.

 

ELIZUR RAMLA - DVTK - HUN-THERM 54-80 (15-24, 10-13, 23-16, 6-27)

Euroliga selejteső, 1. mérkőzés
Miskolc, DVTK Aréna
Sinisa Prpa, Paulina Gajdosz, Franko Gracin (Milan Brziak)

Elizur Ramla: Austin 19, Babkina 9/9, Baron 5/3, Mosby 10, Rotberg 3. Csere: Danan -, Dudásová 7, Eliyahu -, Fleischer -, Kayuf -, Mbaka 1.

DVTK - Hun-Therm: Aho N. -, Green 17/3, Guirantes 13/3, Jovanovic 5/3, Kányási 10/6. Csere: Aho T. -, Bacsó -, Bernáth 10/3, Garbin 19/15, Kiss 6/3, Oláh -, Vég-Dudás -.

Vármegyei szövetségek