Tippmix Női NB I: Közel járt a bravúrhoz a PEAC otthonában a Cegléd
08
Oct
2022
Tippmix Női NB I: Közel járt a bravúrhoz a PEAC otthonában a Cegléd
2022. október 8.  |  21:00

Sopron Basket - E.ON ELTE BEAC 76-39 (24-11, 17-7, 19-11, 16-10)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 4. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Praksch Péter Árpád, Rózsavölgyi Alexandra, Jankovics Viktor Zsolt (Hoffmann Gergely)

Sopron Basket: Kunek 13, Fegyverneky, Sitku 9, Sykes 15, Brooks 15/6. Csere: Pfeiffer, Varga 13/3, Czukor 3/3, Erdélyiova 2, Böröndy 6, Völgyi.

E.ON ELTE BEAC: Angyal 11/3, Vojtulek 13/3, Orosz 3, Green 4, Juhász 5. Csere: Koch, Katona, Zsámár, Milkovics 3, Radócz.

A bajnokság 4. fordulójában az immár saját közönsége előtt is bemutatkozó Sopron Basket 76-39-re múlta felül az E.ON ELTE BEAC csapatát.

Látványos ünnepség keretében nyitotta meg az új évadot hazai pályán a Sopron Basket. A felemelő pillanatok után néhány percet csúszott a kezdés. Ilyen felvezetést követően nem könnyű játékba lendülni. A Sopron Basket ennek ellenére gyorsan elkapta a fonalat Alice Kunek, Jelena Brooks és Brittney Sykes találataival. Nem telt el öt perc és már 16-3 állt az eredményjelzőn. A fentebb kiemelt három játékos mellett még Sitku Zsuzsanna volt ezen korai futás soproni pontszerzője. A BEAC-nál Juhász Angéla és Ana Vojtulek talált be.  Az első negyed hajrájában megtorpantak a hazaiak és ezt jól használta ki a BEAC, mely 23-7 után az első szakasz végére 24-11-re szépített. A második etap elején pedig négy perc alatt 26-18-ra zárkózott fel. Ezt az állást Orosz Zsófia hárompontosa után jegyezhettük fel.

A kisebb soproni kosárcsendet Brittney Sykes és Sitku Zsuzsanna törte meg. Nehezen találták a ritmust a csapatok. Végül az utolsó három percben tudott váltani a Sopron. Jelena Brooks és Brittney Sykes pörgette fel a játékot. Sykes 13, Brooks 12 egységnél járt a félidőben. Összességében 15-0-val zárta az első 20 percet a Sopron és így 41-18-ra vezetett. A BEAC-nál a 8 pontos Ana Vojtulek volt a legeredményesebb. A harmadik negyed elején Jelena Brooks és Alice Kunek növelte 21-0-ra a soproni sorozatot. Varga Alíz ziccere után pedig már 30 pont felett járt a differencia. A Sopron nagy sorozata egészen 53-18-ig tartott.

A BEAC több, mint 10 játékpercen át nem talált be. Végül Angyal Barbara triplája törte meg ezt a szériát, majd Juhász Angéla következett. A különbség 30-40 pont között állt be. Mindkét szakmai stáb igyekezett minden bevethető játékosának lehetőséget biztosítani. A harmadik negyedet összességében 19-11-re nyerte a Sopron. Az utolsó 10 percnek 60-29-ről futottak neki a csapatok. Ana Vojtulek büntetője vezette fel ezt a szakaszt, erre Böröndy Vivien válaszolt hazai részről. Nem sokkal később Angyal Barbara dupláját jegyezhettük fel. Többször volt labdája ahhoz a BEAC-nak, hogy 30 pont alá zárkózzon. Ezzel nem tudott élni. Végül 66-36 után az utolsó négy percben egy 10-3-as sorozattal alakította ki a végeredményt a Sopron Basket.

 

Atomerőmű KSC Szekszárd - BKG_PRÍMA NATURA Szigetszentmiklós 98-52 (19-17, 28-7, 24-19, 27-9)

Bajnokság, 4. forduló
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Kapitány Gellért, dr. Németh Patrik, Gruber Nikolett Lilla (Téczely Tamás)

Atomerőmű KSC Szekszárd : Hebard 7, Vivians 18/12, Boros 13/3, Goree 13/3, Studer 9/3. Csere: Wallace 18/12, Bálint 4, Horváth 2, Mányoky -, Miklós 9/3, Szűcs 1, Holcz 4.

BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós: Perez 11, Degbeon 8, Katona 7/3, Zsámár -, Jones 17/9. Csere: Aldazabal -, Szabó 7/6, Takács -, Gróf -, Kovács -, Andi 2.

A bajnokság 4. fordulójának záró mérkőzésén az Atomerőmű KSC Szekszárd hazai pályán aratott magabiztos, 98-52-es sikert a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós csapata ellen.

A találkozó 7-2-es vendég rohammal indult. Ekkor Cyesha Goree találata következett, amivel a szekszárdiak megszerezték első pontjaikat. Ezután Zseljko Djokics vezetőedző időkérésén volt a sor. Visszatérve bár ritmust váltott a KSC, igazán felzárkózni továbbra sem tudott. Az ötödik perchez közelítve 4-9-et regisztrálhattunk. A későbbiekben négy szekszárdi pont következett, amivel a hazaiak 1 pontra jöttek fel. 8-9-nél így Gedei Tibor vezetőedző kért időt eligazításra. A folytatásban azonban még mindig a vendégek játéka dominált. Távolról ezúttal Jones talált be, amivel az állás 8-12-re változott. Ekkor egy csendesebb periódusa kezdődött a mérkőzésnek, egyik fél sem szerzett találatot. A ponthiányt végül a szekszárdiak törték meg, akik végül 13-12-nél fordítottak. Itt egy teljesen más KSC-t láthattunk a pályán. Zseljko Djokics együttese nagyot váltott védekezésben, agresszívan támadták le ellenfelüket, ami végül az állás alakulására is hatással volt. Egy 9-0-ás szakasz után 17-12-t mutatott az eredményjelző. A vendégek azonban ezt követően sem adták fel a harcot. Hideg fejjel kosárlabdáztak és végig ottmaradtak a fehér-kékek sarkában. Tíz perc elteltével csupán 2 pont volt a felek közti differencia – a második etap 19-17-ről folytatódhatott.

A játékrész 9-0-ás szekszárdi rohammal indult – Zseljko Djokics tanítványai 10 pont fölé emelték a felek közti különbséget. 28-17-nél végül vendég időrés következett. A hazaiak játékát viszont ez sem zavarta össze. Visszatérve Studer Ágnes hárompontosát láthattuk, amivel az állás 31-17-re változott. Ekkor szerezte meg a BKG is az első, második negyedes találatát – Raina Perez volt sikeres. Öt perc elteltével már 15-2 volt a játékrész állása, a differencia pedig veszélyesen közelített a 20 ponthoz. 39-22-nél Victoria Vivians szerezte meg 12-ik dobott pontját. A folytatásban Miklós Melinda is beállt a pontszerzők sorába, ezzel pedig a különbség a húsz pontot is elérte. A Szekszárd viszont ezután sem engedett szorításán. A félidő lefújásáig küzdöttek, kialakítva ezzel egy már szinte behozhatatlan előnyt. A csapatok végül 47-24-ről fordulhattak.

A második félidő sem folytatódott másként. 7-0-ás rohammal nyitott a Szekszárd, amivel harminc pontra nőtt a differencia. A BKG hátrányából végül Perez négy pontja, illetve Degbeon közelije faragott le, ám csupán csak egy pillanatra. Következőnek ugyanis Vivians triplája talált be, amivel a szekszárdi légiós 18-ik pontját szerezte meg. Igazi eseménydús találkozó kerekedett. Kosárra-kosár volt a válasz, közelebb férkőzni azonban továbbra sem tudtak a vendégek. A negyed ötödik percében 60-33-at regisztrálhattunk. Amilyen kétesen kezdett a KSC védekezésben, a harmadik játékrész során legalább annyival keményebben játszottak. Végig ott voltak ellenfelük nyakán, esélyt sem hagyva a pontszerzésre. 62-33-nál ezúttal Hebard volt sikeres, majd szigetszentmiklósi időkérésen volt a sor. A statisztika alapján a Szekszárd legnagyobb fegyvereként Wallace, illetve Vivians játéka szolgált – mindkét légiós 18 pontot dobott fejenként. Azonban, a BKG oldalán is volt valaki, aki átlépte a kétszámjegyű dobott pontot: Kayla Jones összesen 13-at jegyzett. A játék ezután továbbfolytatódott, a különbség pedig 30 pont körül kezdett állandósulni. Két percre a negyed vége előtt 67-36-ot mutatott a kijelző. A hátralévő időben míg a Szekszárd 4, addig a BKG 7 további pontot szerzett, vagyis a záró szakasz 71-43-ról folytatódhatott.

A végső játékrész már nem hozott túl nagy meglepetéseket. A Szekszárd pontosan 27 pontos előnnyel kezdhette meg az utolsó tíz percet, amivel szinte már be is biztosította győzelmét. A negyed első találatát is a hazaiak szerezték – Cyesha Goree közelről volt sikeres. Ami ezen  ponton a vendégek javára szólt, az a maximális kitartóerő volt. Egy pillanatra sem adták fel a mérkőzést, minden egyes védekezéssel, illetve támadással megnehezítették a Szekszárd dolgát. A KSC játékán viszont abszolút megmutatkozott az Euroliga szintű kvalitás. Határozottan és higgadtan kosárlabdázott Zseljko Djokics együttese, ami egyértelműen tükröződött a mérkőzés alakulásán is. 77-46-nál ismét harminc pont fölött járt a különbség. Bár a találkozót rendkívül magabiztosan kezdte a BKG Szigetszentmiklós, és utána is mindent megtett, egy idő után mégis megmutatkozott a papírforma. Az Atomerőmű KSC Szekszárd végül 98-52-es győzelmet aratott, megszerezve ezzel egy újabb hazai sikert.


SERCO UNI Győr - Vasas Akadémia 93-85 (18-15, 30-20, 22-22, 23-28)

Bajnokság, 4. forduló
Győr, Széchenyi István Egyetemi csarnok
Farkas Gábor, Söjtöry Tamás, Földesi Ádám (Forrai Sámuel)

SERCO UNI Győr : Ellenberg 18, Dubei 10/6, Török 15/9, Dombai 9, Williams 11. Csere: Varga 5/3, Rozmán , Nagy 7/3, Weninger 4, Oroszová 4, Mompremier -, Bach 10/6.

Vasas Akadémia: Budácsik 4, Papp 18/6, Szerencsés 7, Pardee 17/9, Madár E. 2. Csere: Nunn 22, Madár K. -, Smailbegovic 13/3, Salamon 2, Tóth -.

A bajnokság negyedik fordulójának első szombati mérkőzésén a SERCO UNI Győr 93-85-ös győzelmet aratott hazai pályán a Vasas Akadémia együttese ellen.

A találkozót Dombai Réka sikeres ziccere vezette fel, amire Papp Klaudia válaszolt egy jól időzített közelivel. Bach Boglárka duplájával és Török Ágnes triplájával azonban ismét a Győr kezében volt az előny (7-2). A hazai együttes viszont nem tudott túlságosan meglépni. Katrina Pardee és Papp újabb tempójával 1 pontra zárkózott fel a Vasas. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, az ötödik percben 9-8-at regisztrálhattunk. Ekkor Papp hárompontosa következett, amivel a vendégek 9-11-nél át is vették a vezetést. Az öröm azonban nem tartott sokáig. A mérleget Dubei Debóra távolija billentette ismét a Győr oldalára. 12-11-nél azonban lelassult a pontszerzés – viszonylag hosszabb ideig egyik félnek sem sikerült további pontokat szerezni. A csendet végül Dubei közelije törte meg, amivel 14-11-re változott az állás. Ezután a Vasas légiósa léptek fel erélyesebben. Nunn és Smailbegovic összesen 4 pontot szerzett, így 14-15-nél ismét a vendégek kerültek lépéselőnybe. Már az első negyedben egy igazi ki-ki mérkőzést láthattunk, ahol egyszer az egyik, majd a másik fél kaparintotta meg a pár pontos előnyt. A játékrész tíz perc után végül ismét a győriek javára fordult. Az utolsó találatokat Ruff-Nagy Dóra szerezte büntetőkből, így a második felvonás 18-15-ről folytatódhatott.

A következő etapot Schaquilla Nunn 2+1-es találata indította, ezzel a Vasas újból kiegyenlített. Ezúttal viszont nem sikerült fordítania Milos Pavlovic tanítványainak, erről pedig Aaryn Ellenberg sikeres tempója gondoskodott. A játék képe viszont változatlan maradt. Továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok, és kosárra-kosár volt a válasz. Ekkor következtek Papp büntetői, amivel 20-21-re változott az állás, majd Sabina Oroszová találatával megint csak a hazai együttesé lett az előny (22-21). Hogy megakadályozzák a Vasast az újabb fordításban, a Győr egész pályán kezdett el letámadni. Merényletük sikeresnek is bizonyult. Ugyanis, nem hogy ellenfelük nem tudott újabb pontokat szerezni, de Peyton Williams dobásával a hazaiak előnye tovább is növekedett. Weninger Virág büntetői után már 26-21-et mutatott az eredményjelző. A folytatásban Williams újabb pontjai, majd egy vendég időkérés következett. A rövid taktikai szünet azonban inkább a Győr csapatának kedvezett. Visszatérve ugyanis újult erővel folytatták támadójátékukat, és fél perc elteltével 10 pontra növelték előnyüket. A hazaiak lendülete viszont ezután sem lassult. Egymás után szerezték a kosarakat – a futamnak végül Milos Pavlovic újabb időkérése vetett véget (39-26). Mint ahogy az később kiderült, a kétszámjegyű különbség egészen a félidő végéig megmaradt, egészen pontosan 13 pontra nőtt. A csapatok végül 48-35-ről fordulhattak.

A második félidő 7-2-es hazai rohammal folytatódott, amivel a felek közti különbség veszélyesen kezdett közelíteni a 20 ponthoz. Ekkor Nunn talált be sorozatban kétszer is. A játékot végül Madár Eszter sérülése szakította félbe, akit edzői ölben vittek le a pályáról. A találkozó azonban továbbfolytatódott, Pardee, illetve Nunn találatai után már 58-47 volt az állás az eredményjelzőn. Pardee ekkor távolról is szerzett egy kosarat, amivel a vendégek 10 pont alá férkőztek. 58-50-nél így győri időkérés következett. Visszatérve viszont ismét belendült Cziczás László együttese és ezzel vissza is állt a kétszámjegyű különbség. A hazaiak ezt a differenciát egészen a negyed végéig stabilan tartották.

Az utolsó tíz perc 70-57-ről indulhatott, a játék képe viszont az utolsó etap során sem változott. A SERCO UNI Győr ezt követően is határozattan kosárlabdázott, aminek köszönhetően a differencia ismét tíz pont fölé nőtt. 72-62-nél ezúttal Cziczás László kért időt eligazításra. Az előbb említett 10 pontos különbség állandósulni látszott – négy percre a találkozó vége előtt 80-70-et regisztrálhattunk. Ekkor Szerencsés Tamara volt sikeres közelről, amire Varga Zitától jött a válasz, méghozzá távolról. A mérkőzés végét az adok-kapok játék jellemezte. Bár a Győrnek magabiztos előnye volt, a Vasas minden tőle telhetőt megtett, hogy partiban maradjon. Pardee triplájával 90-81-re változott az állás, ezzel pedig megkezdődött a találkozó végjátéka. A vendégek védekezésben faultokkal próbálták meg lassítani ellenfelüket, a támadótérfélen pedig leginkább gyorsaságukra hagyatkoztak. Jelentősen közelebb férkőzni azonban továbbra sem tudtak. Az utolsó egy percben még mindig 10 pont körüli volt a hazaiak előnye. A végeredményt végül Pardee találata alakította ki, a SERCO UNI Győr így hazai pályán aratott 93-85-ös sikert a Vasas Akadémia ellen.


NKA Universitas PEAC - VBW CEKK Cegléd 87-85 (28-20, 28-24, 18-24, 13-17)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 4. forduló
Pécs, Nemzeti Kosárlabda Akadémia
Minár László Balázs, Varga-Záray Katalin, Vida József (Reisz Péter)

NKA Universitas PEAC: Kiss 28, Calhoun 9/9, Laczkó 2, Wentzel 11/9, Burdick 20. Csere: Katanic 6, Szücs 2, Selcova, Kaszás-Pap 5, Sanchez 3.

VBW CEKK Cegléd: Cooper 3/3, Rakita 18/18, Williams 30/18, Laufer 3, Bura 8. Csere: Szabó 2, Turudic 12/3, Szerelem-Kobolák 9/3.

A bajnokság 4. fordulójában az NKA Universitas PEAC 87-85-re győzte le a VBW CEKK Ceglédet. A győztes találatot öt másodperccel a vége előtt Kiss Virág szerezte a pécsieknek.

Villámrajtot vett az NKA Universitas PEAC. Alig több, mint három perc alatt 14-0-ra léptek el a hazaiak. Cierra Burdic remekelt ebben a szakaszban, aki a 7 mezőnykísérletéből 5-t értékesített. A ceglédi kosárcsendet az évadot remek formában kezdő Rakita Lili törte meg. A legnagyobb különbséget 22-7-nél jegyezhettük fel. Innen azonban egy 10-1-es sorozattal szépített a Cegléd. Rakita Lili mellett Kiana Williams 7 pontját kell kiemelni az első szakaszból. Egy pontgazdag 10 perc végén 28-20-ra vezetett a PEAC. A második negyedet Kiss Virág duplája vezette fel és így a negyed elején újra elérte a 10 pontot a differencia. Rakita Lili és Szerelem-Kobolák Cintia azonban megfelezte a CEKK hátrányát.

A második negyed hullámzó játékot hozott. Pécsi oldalon Kiss Virág lépett elő vezérré, aki egymaga 9 pontot szerzett ebben a szakaszban. Ceglédi oldalon pedig továbbra Rakita Lili és Kiana Williams remekeltek. Ketten együtt 30 pontnál, közte hat triplánál tartottak a nagyszünethez érkezve. A különbség a félidő hajrájában 10 egység felett látszott állandósulni. A világbajnokságról érkező Ivana Katanic ziccere után 47-33-nál 14 pont választotta el a feleket. Innen csinált egy 7-1-es sorozatot a CEKK, majd a félidőt Wentzel Nóra triplája zárta és azzal 56-44-re ment a PEAC. A harmadik etap elején Sierra Calhoun triplájával 15 pontra nőtt a különbség. A folytatásban azonban nem tudta hasonló ütemben növelni előnyét a házigazda.

A Cegléd 67-55 után egy 7-1-es sorozattal kezdte a felzárkózását. A harmadik etap hajrájában hat pontra olvadt a differencia. A PEAC-nál Beatriz Sanchez és Kaszás-Pap Regina villant meg a negyed hajrájában. Az utolsó 10 percnek 74-68-ról vágtak neki a csapatok. Bura Patricia és Wentezl Nóra két-két büntetőjével indult ez a szakasz. Ekkor már teljesen kiegyenlített volt a játék képe. Kiana Williams két hármasával 78-76-nál maga a mérkőzés is az lett. Sőt, Rakita Lili triplájával 80-80-nál egyenlített a Cegléd. Ekkor több, mint hat perc volt hátra. Kiana Williams a vendégek negyedik sikeres távoli dobását is értékesítette az utolsó 10 percben. Ezzel 83-80-ra alakítva az eredményt. A hajrá töredezett játékot hozott. Sierra Calhoun triplájával egyenlített 83-83-nál a PEAC. A szintén a világbajnokságról érkező Teodora Turudic 85-83-nál ismét a CEKK-et juttatta előnyhöz. Végül Kiss Virág két büntetőjével, majd öt másodperccel a vége előtt a duplájával fordított és nyert a PEAC.

 

Vármegyei szövetségek