Tippmix Férfi NB I: Zalaegerszegi győzelemmel zárult az első forduló
05
Oct
2022
Tippmix Férfi NB I: Zalaegerszegi győzelemmel zárult az első forduló
2022. október 5.  |  21:39
Utolsóként a Zalakerámia ZTE KK és a Naturtex SZTE-Szedeák is megkezdte a 2022-23-as bajnokságot. A táncverseny miatt elcsúsztatott bajnoki rajtra több mint két hónapos felkészülés után érkezett a ZTE, melynek jelentősen átalakult a kerete az elmúlt szezonhoz képest. A Zalaegerszeg egyike annak az öt csapatnak, ahol változtattak a vezetőedző személyén a nyári időszakban.
 
Sebastjan Krasovec igencsak átalakított kerettel kezdte a munkát a nyáron: a felnőttek közül csupán Németh Ákos maradt hírmondónak, mellé érkezett Keller Iván és Zsíros Péter, valamint 5, hazánkban ismeretlen légiós – a három amerikait két szerb játékos egészíti ki. Frissítették külföldi kosárlabdázóikat a szegediek is: ők három amerikai mellé egy montenegrói erőcsatárt igazoltak. A meccs pikantériáját az adta, hogy a ZTE csapatkapitánya, Keller Iván épp a Tisza-partjáról tette át székhelyét Zalába; ráadásul a szegedi kosárlabda legszebb időszakának volt részese: előbb egy bajnoki bronzot, majd egy kupaezüstöt szereztek Bognár Kristófék az elmúlt két szezon során.
 
A sikeres előszezonbeli felkészülés után – melynek végén a Sopront és a Szolnokot legyőzve nyerték meg a Göcsej Kupát a kék-fehérek – szépszámmal érkeztek szurkolók az első hazai bajnokira, melyet nagyon szerettek volna sikeresen zárni Kellerék. Egy markonyi szurkolótábor a Szedeákkal is érkezett, akik végig lelkesen éltették övéiket.
 
Semmit nem bíztak a véletlenre és már tegnap megérkeztek Bognár Kristófék. Kapkodva, sok pontatlansággal kezdődött a találkozó, majd Polster Attila szerzett szép kosarat, a hazai drukkerek legnagyobb örömére. Trice két hármasa következett, a ZTE 16-8-as vezetésénél pedig Krasovec mester sort cserélt – mint kiderült, ez volt a kék-fehérek legnagyobb előnye ezen az estén… 4 kezdőjátékosát is lecserélte a hazaiak trénere, azonban Polányi két triplájával gyorsan felzárkózott az SZTE. Csuti Kornél dudaszavas kosarával 21-18-ra a ZTE-nél volt az előny.
 
Mindkét oldalon ügyeskedtek a fiatalok, Csuti és Polányi is jól játszott. Pályára lépett Keller Iván is, a meccs pedig igencsak hullámzóan zajlott, mindkét csapaton érződött az idény eleji forma… Nem volt szép a játék, azonban ez a vendégeket kevésbé zavarta: Kerpel-Fronius Balázs triplájával átvették a vezetést. Butaságok sorozatát követte el a ZTE, nem véletlenül kért időt Sebastjan Krasovec. Hatott a fejmosás, a hét pontból ötöt le tudott dolgozni a nagyszünetre csapata, így 36-38-as állásnál mehettek öltözőbe a felek.
 
A fordulás után Liam O’Reilly vette vállára csapatát, hármasával újra ZTE előnyt mutatott az eredményjelző. Idegessé vált a hangulat, Roberson kapott sportszerűtlent, amikor meglökte O’Reilly-t, ám a ZTE-féle lélektani előnyt gyorsan eltüntette a Szedeák. A légiósokra támaszkodott ekkor a Zalaegerszeg, s minimális előnnyel várhatta a zárónegyedet: 62-60.
 
Smith kiállítása borzolta a hazai szurkolók idegeit: technikaija után sportszerűtlent kapott a kék-fehérek centere és el kellett hagynia a kispadot. Felpörögtek az események az utolsó 5 percre: Németk Ákos és Kerpel-Fronius Balázs szerzett szép hármast, majd O’Reilly is beköszönt távolról. Érkezett azonban ismét Kerpel-Fronius Balázs, aki hasonlóan kiválóan célzott. Joggal bosszankodhattak a ZTE szurkolói: a mindkét palánk alatt egyeduralkodó Roberson – 15 lepattanóig jutott a szegediek centere – három ember között is fel tudta tenni a labdát… Zsíros Péter lesipuskás találata nagyon jókor jött a hazaiaknak, ám a 9 asszisztig jutó Washington gyorsan egyenlített. 84-84 volt az állás az utolsó perc elején, amikor O’Reilly tört be, majd szerzett duplát. 36 másodperccel a vége előtt időt kért Simándi Árpád, ám csapata eladta a labdát, a 4 faultos Roberson pedig a triplavonalnál faultolta O’Reilly-t. Mindhárom büntető célba ért, ötpontos előnyét pedig már megtartotta a hazai csapat, amely a szerencsével sem hadilábon állva tartotta otthon a két bajnoki pontot.
 
A Szeged minden dicséretet megérdemel, mert az utolsó pillanatig küzdött, ám a ZTE nagyon akarta a sikert. A hazaiaknál az Ostojic-O’Reilly tette a legtöbbet a győzelemért, de a Göcsej Kupához képest Rakicevic és Smith is jobban muzsikált. A magyar mag húsz pontja is igencsak kellett ahhoz, hogy győztesen hagyják el a parkettát. Amennyiben így játszik idegenben, a Szeged jó pár csapat életét meg fogja keseríteni: nagyon lelkesek voltak Kerpel-Fronius Balázsék, ahol szintén jeleskedtek a magyarok: 27 pontig jutottak, különösen Polányi Kristóf volt elemében.
 
Zalakerámia ZTE KK - Naturtex-SZTE-Szedeák 89-84 (21-18, 15-20, 26-22, 27-24)
 
Bajnokság, 1. forduló
Zalaegerszeg
V: Kapitány Gellért, Frányó Péter, Major Ádám
 
Zalakerámia ZTE KK: Trice 11/6, O'Reilly 22/6, Polster 2, Smith 10, Ostojic 18/6. Csere: Keller 7/3, Rakicevic 8/6, Zsíros 2, Németh 5/3, Csuti 4, Szalay -.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák: Washington 20/3, Polányi 8/6, Starovlah 4, Bognár 2, Roberson 18. Csere: Kerpel-Fronius 10/9, Person 15/9, Kovács 2, Balogh 5, Mayer -, Filipovic -.
 
 
 
Fotó - Bálizs Zsuzsa

Vármegyei szövetségek