Tippmix Női NB I: A BEAC bravúrgyőzelemmel kezdte a szezont
24
Sep
2022
Tippmix Női NB I: A BEAC bravúrgyőzelemmel kezdte a szezont
2022. szeptember 24.  |  20:30



A bajnokság 1. fordulójában a címvédő Sopron Basket 94-61-es sikert aratott a PINKK Pécsi 424 otthonában.

Alice Kunek négy pontjával az első percekben kisebb előnybe került a Sopron, melynek keretéből a Vandersloot-Magbegor-Stankovic trió mellett Brittney Sykes is hiányzott ezen az estén. A soproniak 6-2-re, 12-7-re és 14-9-re is elléptek a találkozó elején, de a PINKK igyekezett felzárkózni. A házigazda háromszor is megközelítette egy pontra a címvédőt. Utoljára 16-15-nél Szücs Lilla duplája után tette ezt meg. Jelena Brooks hárompontosa vezette fel az első negyed hajráját, majd Czukor Dalma, Varga Alíz, végül pedig Böröndy Vivien talált be. Ez egy 10-0-s futás volt, amivel 26-15-re elszakadtak Gáspár Dávid tanítványai. A második negyed elején Varga Alíz öt pontjával erősítette meg a vezetését a Sopron. Bár Vincze Nikolett válaszul még triplát értékesített, de ezt követően már gyorsan nőtt a különbség.

Czukor Dalma és Alice Kunek hárompontosai után 38-18-nál 20 pont választotta el a feleket. A soproniak az első félidőben a 9 triplakísérletükből 5-öt értékesítettek. Emlékezhetünk még a 16-15-ös állásra. Utána egészen pontosan 27-3-as szériát mutatott be a Sopron. A PINKK kosárcsendjét 43-18-nál Sofija Zivaljevic törte meg. A félidő hajrájában felváltva estek a kosarak. Végül 20 perc után 53-29-re ment a Sopron. A 12 pontos Czukor Dalma volt a mezőny legeredményesebbje. A soproniak 24-13-ra vezettek a lepattanókban. A harmadik etapban pontgazdag és valamivel kiegyenlítettebb játékkal folytatódott a küzdelem. Kezdetben Jelena Brooks és Alice Kunek hárompontosaival tartotta 20 egység felett az előnyét a Sopron.

Fegyverneky Zsófia triplája és Jelena Brooks 2+1-es megoldása után 65-35-nél már 30 pontos különbséget regisztrálhattunk. Zsilinszky Lilla és Vincze Nikolett révén igyekezett szépíteni a PINKK. A játékrész végjátéka a hazaiaknak sikerült jobban. 11-0-val 73-51-re alakították az eredményt a pécsiek, akik így végül ezt a negyedet meg is nyerték. A záró szakasz elején két percig egyik fél sem talált be. Végül Sitku Zsuzsanna törte meg a kosárcsendet, melyre Vincze Nikolett válaszolt. 77-56-nál még volt labdája a PINKK-nek 20 pont alá kerülni. Ezzel nem tudott élni. Az utolsó öt percben könnyű pontokkal gyorsan növelte a differenciát a címvédő. Ezt a rövid időszakot 17-5-re hozták a soproniak, akiknél végül öten is átlépték a 10 szerzett pontot.

 

PINKK Pécsi 424 - Sopron Basket 61-94 (15-26,14-27,22-20,10-21)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 1. forduló
Pécs, PVSK NKA Csarnok
Nyilas István, Györfy Rúben, Jankovics Viktor Zsolt (Dernei Gábor)

PINKK Pécsi 424: Vincze 17/12, Tenyér 6, Zsilinszky 13/9, Liubinets 12, Zivaljevic 5/3. Csere: Temes, Bojtár 4, Horváth, Szücs, Borbás, Kovacs 2.

Sopron Basket: Kunek 16/6, Fegyverneky 8/6, Czukor 16/6, Sitku 12, Brooks 19/6. Csere: Pfeiffer, Varga 15, Erdélyiova 1, Böröndy 6, Völgyi.

 

 

Megkezdődött a 2022/2023-as szezon a hazai élvonalban. Az első forduló során az Atomerőmű KSC Szekszárd az E-ON ELTE BEAC csapatával mérkőzött meg. Az újbudai találkozón végül bravúros hazai siker született, Mészárosné Kovács Andrea együttese 71-66-os győzelmet aratott.

Relatívan eseménymentesen indult a BEAC – Szekszárd találkozója. Az első találat ugyanis közel két perc elteltével született meg – Cyesha Goree 2+1-es akciójával a vendégek kerültek lépéselőnybe. Válasz egy jó ideig nem is érkezett a BEAC oldaláról. Következőnek szintén Vivians, illetve Boros volt sikeres, amivel 8-0-ra változott az állás. Ekkor a hazaiak is megszerezték első pontjaikat (2-8). A folytatásban viszont Mészárosné Kovács Andrea együttese lépett fel határozottabban. Sorozatban 7 pontot szereztek, míg ellenfelük csupán kettőt. Ezzel 1 pontra zárkóztak fel (9-10). Kiegyenlíteni azonban továbbra sem tudtak, és ahogy közeledett a negyed vége, a különbség ismételtek növekedni kezdett. 9-15-nél Wallace volt sikeres vendég oldalon. A játékrész végül mégiscsak a BEAC pontjaival végződött, és Green hárompontosának köszönhetően így 12-16-ról kezdődhetett a második felvonás.

A következő tíz percet rögtön Green sikeres 2+1-es akciója indította. Ezzel a hazai gárda ismét egy pontra zárkózott fel. A Szekszárd viszont továbbra sem hagyta magát. Hebard sorozatban kétszer is betalált, amivel az állás 15-20-ra változott. A folytatásban azonban lassult a pontszerzés, percek elteltével is csupán egy-egy kosár született. Ekkor következett Vojtulek jól időzített ziccere, amivel három pontra jött fel a hazai együttes. 19-24-nél Boros Júlia akcióját láthattuk, melyet Mészárosné Kovács Andrea időkérése követett. Visszatérve már fej-fej mellett haladtak a csapatok. Kosárra-kosár volt a válasz, így az 5 pontos különbség továbbra is változatlan maradt. Bár a BEAC szépen tartotta magát, a játék képe alapján mégis inkább a szekszárdiak akarata érvényesült. Kettő percre a nagyszünettől 23-29-et mutatott a kijelző, vagyis a differencia ismét nőni kezdett. Ez jó ébresztő volt a hazaiak számára. Angyal Barbara lépett fel erélyesebben és 4 pontot faragott le csapata hátrányából. Fél percre a második negyed vége előtt már 27-31-et mutatott az eredményjelző, amikor a BEAC kért időt eligazításra. A maradék időben mindkét fél egy-egy találatot szerzett, ezzel pedig 30-33-ra változott a félidő eredménye.

A második félidőt Radócz Fanni hárompontosa vezette fel, melyet Angyal Barbara sikeres ziccere követett. Ezzel az ELTE BEAC nem csak kiegyenlítette, de a mérkőzés kezdete óta előszőr meg is fordította  mérkőzést (35-33). Ekkor szekszárdi időkérés következett. A folytatásban azonban a BEAC tovább növelte előnyét – Vojtulek sikeres büntetőjével három pontra nőtt a különbség. A hazaiak ezt követően is magabiztosan kosárlabdáztak. Érezhető volt a lelkesedés, nem csupán a támadásaikon, de a védekezésükön is. Green és Angyal újabb találataival 40-33-ra változott az állás. Ekkor vált csak igazán izgalmassá a találkozó, igazi ki-ki mérkőzésnek lehettünk szemtanúi. A csapatok minden egyes labdáért, pozícióért megküzdöttek. 42-36-nál Vivians faultolták, amiért a Szekszárd légiósa kettőt dobhatott. Két sikeres találat után már csak 4 pont volt együttese hátránya (42-38). A BEAC legnagyobb erőforrása a Morgan Green volt, aki 23 perces játékideje alatt 20 pontot szerzett csapatának. Teljesítménye nagyban közrejátszott, hogy a harmadik negyed végéhez közeledve is a hazaiak élvezhették a 4 pontos előnyt. 45-41-nél azonban a Szekszárd húzóemberének büntetői következtek. Vivians dobhatott kettőt, melyből ugyanennyit értékesített. Ezzel 2 pontra zárkóztatta fel együttesét (45-43), időkérésre kényszerítve a hazaiakat. Visszatérve is Vivians akarata érvényesült – újabb találatával kiegyenlítette a mérkőzést (45-45). Vivians kiváló teljesítményét ezután Hebard váltotta fel, akinek köszönhetően a Szekszárd ismét átvette a vezetést. A negyed végül 48-51-el zárul a vendégek javára.

A záró szakasz elején az Atomerőmű határozottan tartotta a tisztes távolságot. Míg nem 52-53-nál a BEAC egy pontra felzárkózott, majd Tóth Franka sikeres közelijével át is vette a vezetést. 54-53-nál azonban mégis a hazaiak kértek időt eligazításra. A szusszanásnyi idő egyértelműen jót tett Mészárosné Kovács Andrea együttesének, hiszen visszaérkezve már feléjük billent a mérleg – 59-53-nál már hat pontos előnyre tettek szert. Ezután Cyesha Goree-tól érkezett a válasz, ez viszont továbbra sem volt elég a felzárkózáshoz. Az újbudai gárda minden idegszálával arra fókuszált, hogy megtartsa kialakított előnyét. Ez egészen a mérkőzés hajrájáig sikerült is. Az utolsó perchez érkezve azonban a Szekszárd ismét 1 pontra zárkózott fel (67-66). Ezzel megkezdődött a végjáték, amikor is a bírók vették kezükbe az irányítást. Mindkét oldalon sorozatban hívták a faultokat, a BEAC horvát légiósának (Vojtulek) dobás közben ítéltek egyet, amiért a játékos kettőt dobhatott. Mivel mind a két dobás sikeres volt, így újból ‘kényelmesebb’ helyzetbe kerültek a fehér-feketék. Fél percre a találkozó vége előtt Zseljko Djokics két időt is kért csapatának, a végeredményen azonban már nem tudott változtatni. Bravúrosan játszott az E.ON ELTE BEAC, ami egy még bravúrosabb eredményhez vezetett. Mészárosné Kovács Andrea együttese hazai pályán aratott 71-66-os győzelmet az Euroligában is szereplő Atomerőmű KSC Szekszárd ellen, megszerezve ezzel első győzelmét a 2022/ 2023-as bajnokságban!

 

E.ON ELTE BEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 71-66 (12-16, 18-17, 18-18, 23-15)

Bajnokság, 1. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Goda László, Varga-Záray Katalin, Major Ádám

E.ON ELTE BEAC: Vojtulek 16, Angyal 19/3, Green 28/9, Juhász -, Orosz -. Csere: Katona -, Radócz 5/3, Tóth 3, Zsámár -, Koch -, Milkovics -, Benke -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Boros 9, Vivians 18/6, Goree 11, Studer 5/3, Bálint -. Csere: Hebard 15, Mányoky 1, Wallace 7/3, Szűcs -, Holcz -, Horváth -, Miklós -.

 

 


A bajnokság 1. fordulójának fővárosi rangadóján a Vasas Akadémia 58-56-ra legyőzte a Ludovika-Csatát.

Tóth Orsi és Schaquilla Nunn találataival a mérkőzés elején a Vasas ragadta magához a kezdeményezést. A Csata idei első pontjai tétmérkőzésen Horváth Bernadett triplájából születtek. A vendégek 5-4-nél rövid időre a vezetést is átvették, de innen ismét a hazaiak akarata érvényesült. Amikor Katrina Pardee második triplája célt ért, már 14-5-re ment a Vasas. Ekkor Tursics Krisztián időt is kért. Rendezte sorait védekezésben a Csata, az első negyedben mezőnykosarat már nem engedélyezett a Vasasnak. Támadásban viszont továbbra is kimaradtak a lehetőségei. 10 perc után 16-6-ra ment a Vasas. A második negyed elején Tóth Orsi és Horváth Bernadett pontjait jegyezhettük fel. A Csata kapta el jobban a fonalat. Horváth Bernadett triplája és Jaelyn Brown büntetője után 20-18-nál már csak két pont választotta el a feleket.

A Csata felzárkózása után a Vasas Katrina Pardee és Madár Eszter tripláival vett új lendületet. 29-20-nál már 9-2-es futásban voltak a hazaiak. A Csata ismét időt kért, de ezt követően a 10 pontot is átlépte a Vasas előnye. A félidő utolsó két percébe 33-22-ről érkeztünk. A hajrában Boros Berta és Jaelyn Brown hozta fel a Csatát, így 33-26-ról jött el a nagyszünet. Az első 20 percben a Vasas a 35 mezőnykísérletéből 14-et értékesített, míg a Csata 21-ből 7-et. A lepattanókban 21-15-re vezettek a hazaiak. A harmadik negyed elején Nadia Smailbegovic és Tóth Orsi büntetőivel növelte előnyét a Vasas. A különbség ismét kétszámjegyűre ugrott a felek között.

A Csata végül 39-38 után kezdte a nagy felzárkózását. Egészen pontosan 9-0-s futást vezényeltek a vendégek. Ebben megvillant Samantha Fuehring és Szabó Fanni triplát értékesített. Ez alakította 39-37-re az eredményt. Erre Papp Dia válaszolt távolról. Az utolsó 10 percnek így végül 43-37-ről mentek neki a csapatok. Schaquilla Nunn duplája után még 45-38-ra elszakadtak a hazaiak. Samantha Fuehring vezetésével azonban egy pontra faragta hátrányát a Csata. Hat perccel a vége előtt 45-44 állt az eredményjelzőn. Nagy hullámvasút volt a végjáték. Katrina Pardee triplája és Tóth Orsi büntetője 51-46-ra alakította az eredményt. A Csata azonban Samantha Fuehring és Horváth Bernadett hárompontosaival még a hajrában is felzárkózott egy-egy pontra. Fordítani viszont nem tudott. A végeredményt Schaquilla Nunn büntetője alakította ki.

 

Vasas Akadémia - Ludovika Csata 58-56 (16-6, 17-20, 10-11, 15-19)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 1. forduló
Budapest, Vasas Pasaréti Sportcentrum
Földházi Tamás Péter, Lengyel Ádám József, Rózsavölgyi Alexandra (Bodrogváry Iván József)

Vasas Akadémia: Nunn 8, Papp 12/3, Szerencsés, Tóth 9, Madár E. 5/3. Csere: Budácsik, Smailbegovic 4, Salamon 2, Madár K. 2, Pardee 16/12,

Ludpvika-Csata: Brown 17/3, Fuehring 18/3, Horváth 11/3, Czank, Gyöngyösi. Csere: Jáhni, Toman D. Szabó F. 3/3, Boros 4, Kastl, Barnai 3.
 

 



A SERCO UNI Győr a VBW CEKK Cegléd otthonába látogatott, ahol végül magabiztos, 77-55-ös győzelmet aratott Cziczás László együttese.

A mérkőzést Szirony Dorina találata vezette fel. Ezt követően azonban fordított a Győr, majd később Mompremier találatával át is vette a vezetést (2-5). Bár a Cegléd ismét sikeres volt, Ellenberg támadásait nem tudták megállítani Kostas Keramidas tanítványai. Az ötödik percben már 6-10 volt az állás. Ekkor megint csak Ellenberg akciói következtek, amivel a Győr légiósa elérte a 10 dobott pontot. A különbség ezután is egyre inkább növekedett a felek közt. A differencia végül 10-20-nál érte el a tíz pontot, amit a győriek magabiztosan őriztek egészen a negyed végéig. A játékrész 12-21-el végződött, innen folytatódhatott a második felvonás.

A következő játékrész fej-fej mellett indult. A ceglédi Williams és a győri Török Ágnes váltott hárompontosokat, amivel a felek közti különbség változatlan maradt. Ezután viszont Rakita Lili is betalált, így a hazaiak újabb két pontot faragtak le a hátrányukból. 17-24-nél Cziczás László vezetőedző kért időt csapatának. A rövid taktikai szünet láthatóan inkább a hazai együttesnek kedvezett, ugyanis visszatérve sorozatban 6 pontot szereztek. Ezzel végül 1 pontra zárkóztak fel (23-24). A mérkőzést azonban továbbra sem tudta megfordítani a Cegléd, ennek ellenére viszont szorosan ott maradt ellenfele sarkában. Kosárra-kosár volt a válasz, míg nem Mompremier kimagasló teljesítményének köszönhetően ismételten el kezdett növekedni a csapatok közti különbség. Az ötödik perc végén 25-30-at regisztrálhattunk. Ekkor ceglédi időkérés következett. Ezúttal a győriek érkeztek vissza magabiztosabban a pályára. Mompremier volt ismét sikeres, ezután pedig a hazaiak kértek újból időt. A folytatásban Cziczás László együttese megrohamozta ellenfelét. Sorozatban szereztek 10 pontot, ezzel pedig tíz pont fölé nőtt a differencia. A csapatok végül 27-39-ról fordulhattak.

A második félidőt a Győr egy 9-0-ás hajrával indította, mellyel a különbség 20 pont fölé emelkedett. 27-48-nál így Kostas Keramidas kért időt csapatának eligazításra. Visszatérve Kobolák Cintia is megszerezte együttese első második félidős pontjait, a vendégek támadásait azonban továbbra sem tudták megfékezni. 32-53-nál a differencia ismét 20 pont fölött járt. Cziczás László tanítványai egészen a negyed végéig a kezükben tartották a küzdelmet. Magabiztos teljesítményükkel dominálták a parkettot, az etap végére pedig közel harminc pontra növelték előnyüket. A mérkőzés záró szakasza végül 37-63-ról indulhatott. A végső 10 percben bár a Cegléd lépett fel határozottabban, a játék képe továbbra sem változott. Egyre inkább pergett az idő, a különbség pedig ezt követően is 20 ponton táncolt. A hazaiak a hátralévő időben sem tudtak felzárkózni. Remek játéknak köszönhetően, Cziczás László együttese végül 77-55-ös győzelmet aratott, megszerezve ezzel az idei szezon első győzelmét.

 

VBW CEKK Cegléd - SERCO UNI Győr 55-77 (12-21, 15-18, 10-24, 18-14)

Bajnokság, 1. forduló
Albertirsa, Albertirsa Újcsarnok
Kapitány Gellért, Jakab László Imre, Dr. Németh Patrik

VBW CEKK Cegléd: Cooper 6, Szirony 2, Rakita 8/6, Bura 7, Williams 14/3. Csere: Szabó 3/3, Viszmeg 2, Filipowitz -, Horváth -, Laufer 8/3, Kobolák 5/3.

SERCO UNI Győr: Ellenberg 24/12, Dombai 10/6, Mompremier 8, Bach 1, Török 3/3. Csere: Dubei 5, Oroszová 4, Weninger 7/3, Nagy 9/3, Rozmán 2, Varga 2, Williams 2.

 


A bajnokság 1. fordulójában az NKA Universitas PEAC 65-47-es sikert aratott a  TFSE-MTK otthonában.

Kiss Virág és Khaalia Hillsman kosárváltása vezette fel az összecsapást. A PEAC már rögtön a mérkőzés legelején kézbe vette az irányítást. Négy és fél perc telt el, amikor Wentzel Nóra triplája után 14-2-re vezettek a pécsiek. Az első szakaszban a vendégek a 16 mezőnykísérletükből 9-et értékesítettek, míg a TFSE 17-ből 4-et. A lepattanókban 17-6-ra vezetett a PEAC. A TFSE Dúl Terka és Khaalia Hillsman egy-egy találatával szépített, de összességében a pécsi fölény nem forgott veszélyben. Kiss Virág 9 és Sierra Calhoun 5 pontjával 23-9-re vezettek a vendégek 10 perc után. A második negyed elején Kiss Virág és Cierra Burdick növelték a pécsi előnyt. Nagy küzdelem és sok kihagyott lehetőség jellemezte a folytatást, így 27-9-es állásnál hosszú percekre befagyott az eredmény.

A TFSE-MTK a második szakaszban közel hét percig nem talált be. Sierra Calhoun tripláját követően már 30-9-re mentek a vendégek. A félidő hajrájában mindkét csapat megvillant támadásban. Pécsi oldalról Kiss Virág, Laczkó Sára és Cierre Burdick találatai zárták le az első 20 percet. A TFSE részéről Khaalia Hillsman, Dúl Panka és végül Pusztai Petra kísérlete ért célt. A nagyszünetben 36-15 állt az eredményjelzőn. Pécsi oldalán Kiss Virág már 13 pontnál járt. A harmadik negyed első találatát Ty Marshall szerezte, de a hazaiak nem tudtak új lendületet venni. Kiss Virág két triplájával a PEAC az első két percben egyértelművé tette, hogy nem kívánja visszaengedni a meccsbe riválisát. Kiss Virág teljesítményét nem lehet elég alkalommal kiemelni. Az első 30 percben mind a nyolc mezőnykísérlete célt ért.

A harmadik negyedben gyorsan nőtt a differencia a felek között. A pécsi előny a 28 pontot is elérte. A TFSE-nél a 30 perc után 15 pontos Khaalia Hillsman mellett senkiben nem volt pont ekkor. Az utolsó 10 percnek 52-28-ról vágtak neki a felek. A záró szakasz elején Dúl Terka megszerezte a TFSE első tripláját ezen az estén. Ami a harmadik etap kezdetén nem sikerült a hazaiaknak, hogy ritmust kapjanak, ezúttal igen. A pécsi siker nem forgott veszélyben, de a vendégek egy-egy kihagyása után a TFSE támadásban tudott pluszt mutatni. Betalált Pusztai Petra is távolról, Ty Marshall szintén megvillant. A legszorosabb állást 59-43-nál regisztrálhattuk. Vitatott szituációk miatt töredezett játék jellemezte ezt a szakaszt. Végül 18-20 egység környékén állandósult a differencia. Az NKA Universitas PEAC 65-47-es sikert aratott.

 

TFSE-MTK - NKA Universitas PEAC 47-65 (9-23, 6-13, 13-16, 19-13)

TIPPMIX NŐI NB I. A , 1. forduló
Budapest, MTK Kosárlabda Csarnok
Tőzsér Dénes Kelemen, Csabai-Kaskötő Brigitta, Pozsonyi László (dr. Gincsai János Péter)

TFSE-MTK: Hillsman 19, Theodorean 2, Marshall 7, Dúl P. 4, Dúl T. 7/6. Csere: Pusztai 9/3, Turi, Hegedűs, Király.

NKA Universitas PEAC: Kiss 22/9, Laczkó 2, Calhoun 14/3, Wentzel 3/3, Burdick 22. Csere: Simon, Szücs, Kötö, Olawuyi, Pap, Sanchez.
 

Vármegyei szövetségek