A Hősök terén zárul a jubileumi streetball-szezon
15
Sep
2022
A Hősök terén zárul a jubileumi streetball-szezon
2022. szeptember 15.  |  10:30
Szombaton zárul a jubileumi, 30. streetball-szezon. Az évad ezúttal is a Hősök terén fejeződik be, ahogy immáron már több mint egy évtizede, egyben a Magyar Kosárlabdázás Napjával. 
 
A versenyprogram a Budapest Opennel kezdődik, azaz a különböző kategóriákban még a záró rendezvény délelőttjén is be lehet jutni a nagy országos döntőkbe, amelyeken a sorozat korábbi állomásainak legjobbjai vesznek részt.
 
Kucsera József, a streetball magyarországi "útnak indítója" a sajtótájékoztatón elmondta, 30 éve úgy gondolták, csinálnak egy kis dzsemborit, és majd megnézik, milyen a fogadtatás. Nos, akkor vagy 10.000 ember látogatott ki, és az akkori főszponzorral úgy gondolták: folytatni kell - de hogy három évtizedet megél és egy szinte az országot "lefedő" sorozat lesz, az akkor még meg sem fordult a fejükben. Ahogy nőtt a streetball népszerűsége - persze nemcsak hazánkban -, úgy fogalmazódott meg a mára valósággá váló szlogen: az utcáról az olimpiára. A streetballból "kinőtte magát" a profi, komolyabb szabályrendszerrel működő 3x3-as szakág, amely már az olimpián is bemutatkozott. Lányaink hajszállal lemaradtak a játékokról, a fiúk is ígéretesen szerepeltek a selejtezőkön - a közeljövőben is van esély a kijutni.
 
Szalay Ferenc, a rendezvényt kiemelten támogató, s idén szintén jubiláló, 80 éves Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke kiemelte: az utóbbi bő egy évtizedben megsokszorozódott az igazolt kosárlabdázók száma hazánkban, és bizony ebben az "országjáró" streetball sorozatnak, népszerűségének is jelentős szerepe lehetett. Hangsúlyozta: női csapataink és utánpótlásunk évek óta Európa élvonalában van, míg sajnos a férfi szakágról - bár ott nagyobb is a versengés - sajnos nem mondható el ugyanez. Büszkén beszélt férfi válogatottunk helytállásáról az Európa-bajnokságon, különösen az olimpiai ezüstérmes franciák elleni mérkőzésről, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az Eb megmutatta, hogy miben, minek a fejlesztésében kell leginkább előrelépni: a fizikum, testi erő, valamint a robbanékonyság, dinamika vonatkozásában, továbbá a kiválasztásában. Meg kell találni, és meg kell nyerni a sportágnak a kimondottan magas srácokat.
 
Hajdu Péter, a Budapesti Kosárlabda Szövetség a fővároson belül Kőbányához "ezer szállal" kötődő elnöke kiemelte: a streetball neki is a szíve csücske. Személyes kötődése, hogy már hosszú évek óta a kőbányai streetballal kezdődik és a nagy országos rendezvénnyel zárul a sorozat, amelyet természetesen a BKSz is támogat, többek között a Budapest 3x3-as kupa újbóli megrendezésével, amelyen fővárosi utánpótlás csapatok mérik össze tudásukat.
 
A streetballnak és a Kosárlabdázás Napjának egyik kiemelten fontos eleme az integráció, amelynek keretében Speciális Olimpikonok, senior kosarasok, valamint kerekesszékes kosarasok - utóbbiaknál többszáz kilométerről is érkeznek csapatok - is játszanak.
 
A jubileumi rendezvények háziasszonya is lesz Fegyverneky Zsófia Euroliga-győztes, korábbi sokszoros válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes személyében.
 
A szövetség 80 éves jubileuma kapcsán a program egyik kiemelt részeként a szervezők szívesen látják és szeretnék köszönteni a Válogatottak Klubja csoport tagjait, azaz minden olyan korábbi kosarast az ország minden tájáról, akik valaha magukra húzhatták a magyar felnőtt válogatott mezét!
 
Az egész rendezvénysorozat talán leglátványosabb programjának a Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupa ígérkezik. Ez nem bemutató lesz, hanem kőkemény nemzetközi verseny - ilyet eddig is csak hazánkban rendeztek, s most a világ legjobb akrobatikus kosárlabdázói érkeznek a BuDUNKpest elnevezésű viadalra. 
 
Érdekes része lesz a programnak, hogy a közelmúltban útnak indított Jr. NBA program csapatai is összecsapnak. A meghívott sztárvendég a San Antonio Spurs 2007-es bajnokcsapatának holland centere, Francisco Elson lesz.
 
Amint látható, a jubileumra elég sokszínű, változatos programokkal készülnek a szervezők, és e programok közül természetesen a különböző ügyességi versenyek országos döntői sem maradnak ki.
 
Érdeklődni, valamint nevezni a délelőtti MVMnext Budapest Openre csütörtök éjfélig lehet.
 
 
 
 
Fotó - Streetball Hungary facebook

Vármegyei szövetségek