U16-os leány Eb: Ötödik helyen végzett a magyar válogatott
27
Aug
2022
U16-os leány Eb: Ötödik helyen végzett a magyar válogatott
2022. augusztus 27.  |  20:15

A magyar válogatott 5. helyen zárt a portugáliai U16-os Európa-bajnokságon. A helyosztón a mieink 58-44-re múlták felül Görögországot.

A mérkőzés elején Lydia Chatira és Foteini Syrpa találataival került előnybe az ellenfél, majd Gábor Lili sikeres büntetői után mieink is megszerezték első pontjaikat. Az első percekben még érezhető volt, hogy mindkét csapat kereste a fogást riválisán. Végül a görög lányok tudták inkább az akaratukat érvényesíteni – találataikkal 2-6-os előnyre tettek szert. Válogatottunk ezt követően sem találta a ritmust, 2-11-nél pedig már Mészárosné Kovács Andrea időkérése miatt állt a játék. Visszatérve a pályára magabiztosabb periódus következett lányaink számára, Toman Réka találatával faragtak hátrányukból. Görögország viszont ezután is tovább növelte előnyét. Az utolsó percekbe érkezve Vasiliki Cholopoulou találatát követően 4-15-nél átlépte a 10 egységet a differencia. Ezt a szakaszt Halmágyi Kitti közeli találata zárta, amivel már 8-17-re változott a negyed végeredménye. Az első etap során a 10 kísérletéből csupán 2-t értékesített a magyar csapat, míg a görögök 18-ból 8-at.

A második felvonást Jancsó Alíz büntetője vezette fel, melyre Vasiliki Cholopoulou-tól érkezett a válasz. Ezzel, az eddigi 10 pontos különbség változatlan maradt (9-19). A folytatásban kosárra-kosár volt a válasz, ez pedig meggátolta lányainkat, hogy közelebb kerüljenek ellenfelükhöz. Az ötödik perc 15-26-os állást regisztrálhattunk. Ezután Vladár, majd Toman Dóra pontjai következtek, amikkel ismét tíz pont alá férkőzött együttesünk. 19-26-nál ezúttal görög időkérésen volt a sor. A rövid taktikai szünet után Mészárosné Kovács Andrea tanítványai tovább folytatták jó periódusukat. Visszatérve Albert Szidónia és Fárbás Eliza is sikeresek voltak, amivel három pontra zárkóztak fel a magyarok. Alig egy percre a nagyszünettől vezetőedzőnk időkérése következett (23-26). A hátralévő időben egy további büntetőtalálat született magyar oldalon, vagyis, a csapatok végül 24-26-ról fordulhattak.

A harmadik negyed elején Magyarország – Janzsó Alíz büntetőjével – egy pontra zárkózott fel, majd Toman Dóra sikeres ziccerével megfordította a mérkőzést (27-26). Ezzel megkezdődött a második félidőre jellemző ki-ki játék – a csapatok fej-fej mellett haladtak. 34-30-nál azonban együttesünk került nagyobb lépéselőnybe. Görögország viszont ezt követően sem könnyítette meg lányaink dolgát, és gyors támadásaiknak köszönhetően végig ott maradtak a sarkukban. A különbség 39-32-nél nőtt hét pontra, Gábor Lili hárompontosa után. Ekkor az ellenfél kért időt eligazításra. Visszatérve rövidebb kosárcsend következett. Ezután viszont a differencia egyre inkább növekedni kezdett válogatottunk javára – a negyed utolsó percében 41-32-t mutatott a kijelző. A görögök ekkor új taktikához folyamodtak és elkezdtek egész pályán letámadni. Ez bár meglepte, de össze nem zavarta Mészárosné Kovács Andrea tanítványait. Sorozatban harcolták ki a faultokat, amivel az előnyüket végül 10 pontra növelték.

A záró szakasz 44-32-ről folytatódott. Itt már valamennyire érezhető volt, hogy míg lányaink magabiztossága egyre inkább nőtt, az ellenfélé csökkent. Az első találatot is válogatottunk szerezte, Toman Réka távolról volt sikeres (47-32). Ez már jó ébresztőként szolgált az ellenfél számára. Sorozatban 6 pontot szereztek, amivel ismét 10 pont alá férkőztek. 47-38-nál Mészárosné Kovács Andrea időkérése következett. Visszatérve is egyre inkább közeledett az ellenfél együttese, és újabb egy perc elteltével már 5 pontra zárkóztak fel (47-42). Az egészpályás letámadásukba bevonták a csapda-védekezést is, ami pedig jócskán megnehezítette válogatottunk dolgát. Válogatottunk azonban megtalálta a réseket a görögök védelmén, amiket kihasználva könnyű kosrakat tudtak dobni. 49-42-nél ezúttal az ellenfél kérte ki idejét. A folytatásban következhetett a mérkőzés hajrája. Toman Réka – az ellenfelet nem kímélve – újabb triplát értékesített, amivel nemcsak 14-ik pontját szerezte meg, hanem csapatát is kellemesebb pozícióba helyezte. 54-44-nél ismét tíz pont volt a felek közti különbség az idő pedig továbbpergett. Az utolsó percben Fárbás Eliza is elérte a 10 dobott pontot, és ekkor már szinte érezhető volt a magyarok győzelme. Végső reményképpen Görögország még kikérte utolsó ideinek egyikét, ez azonban már nem változtatott sokat a találkozó végkimenetelén. Az eredményt végül Toman Réka sikeres büntetői alakították ki. Hatalmasat küzdött az egész a tornán a magyar válogatott és rendkívül értékes 5. helyet szerzett az U16-os Európa-bajnokságon. A görögök elleni helyosztó végül 58-44-es sikert hozott.

 

MAGYARORSZÁG - GÖRÖGORSZÁG 58-44 (8-17, 16-9, 20-6, 14-12)

FIBA U16 Women's European Championship
Matosinhos, Portugália
Pierre Gilis, Petr Blahout, Indrè Balnionytè (Mark Patton)

Magyarország: Gábor 7/3, Szakolczi 2, Tomand D. 7, Fárbás 10, Janzsó 9. Csere: Josepovits -, Drahos -, Árvai -, Halmágyi 2, Toman R. 16/6, Albert 3, Vladár 2.

Görögország: Chatira 6, Cholopoulou 6, Roumpini Stoligka 12/6, Syrpa 8, Ziaka -. Csere: Arseniadou -, Felouri 2, Giapitzoglou -, Kalogirou 2, Paraskevopoulou 4, Sioumoureki 2, Tsinaslanidou 2.

Vármegyei szövetségek