Horvátország legyőzte férfi válogatottunkat
18
Aug
2022
Horvátország legyőzte férfi válogatottunkat
2022. augusztus 18.  |  20:30

Opatija városában, Horvátország ellen játszotta utolsó felkészülési mérkőzését a magyar válogatott a litvánok elleni világbajnoki-selejtező előtt. Mint ismert a mieink eddig kétszer legyőztés Georgiát és egyszer Szlovákiát. A kontinensviadalra készülő horvátok keretében több NBA-sztár és Euroliga-játékos is jelen volt.

Jaleen Smith sarokhármasával indult a mérkőzés, majd Matkovics harcolt ki két büntetőt egy megszerzett támadólepattanó után, a másodikat küldte a helyére (4-0). Hanga Ádám látványos mozdulattal szerelte Smith kísérletét és bár ő is kapott egy blokkot a gyorsindítás végén, a labda nálunk maradt, Benke pedig a helyére küldte a maga tripláját (4-3). Matkovics újabb támadólepattanót szedett, vissza is tette, ám Vojvoda hamar válaszolni tudott egy szép belépéssel (6-5). Hanga is a helyére küldött egy távolit, ezzel pedig már nálunk volt az előny, Benke betörésével pedig növelni is tudtuk azt (6-10). Jó volt a védekezésünk ezekben a percekben, vagy szerzett labda, vagy egy kiszorított dobás lett a horvát akciók vége, Vojvoda hármasát követően pedig kénytelen is volt időt kérni Damir Mulaomerovics (6-13). Matkovics csinált egy 2+1-es akciót, a helyére ment a ráadás is (9-13). Váradi Benedeknek kellett a becserélése után egy kicsit leülni, mert vérzett a szája, de később vissza tudott szállni. A negyed derekán beállt a hazaiaknál Hezonja és Zubac is, de ők sem tudták megállítani Perl betörését, aki egy középtávolival iratkozott fel a pontszerzők közé, míg a túloldalon hiába védekeztünk jól, a végén smith harcolt ki két szabaddobást (11-15). Zubac centerezése is két büntetőt ért, de mindkettőt kihagyta. Eilingsfeld közeli kísérlete jött le a gyűrűről, míg Zubac újfent a vonal mögül próbálkozhatott, de ezúttal sem talált a gyűrűbe. Smith ezúttal egy trojkát szerzett, feljöttek egyre a horvátok, de Perl egy szép hármassal válaszolt (14-18). Zubacot ezúttal is megtalálták a társak a gyűrű alatt, nem bízta a véletlenre, a gyűrűbe húzta a labdát, majd Hangának ütött oda dobás közben (16-20). Kisebb üdvrivalgás hallatszott a lelátóról, ugyanis Zubac öt kihagyott büntetőt után egyet értékesíteni tudott. Vojvoda jobban célzott, majd két jó védekezés után támadással fejezhettük be a negyedet. Bár Vojvoda triplája lejött, Váradi még vissza tudta pöcizni a lecsorgót, héttel nyertük az első tíz percet. 17-24.

  Vojvoda egy visszalépős tempóval jelentkezett a második tíz perc elején, Zubac két ponttal válaszolt (19-26). Zubacot ezúttal is megtalálták a társak, majd Allen Rosco szerzett egy büntetőt (21-27). Továbbra is Zubac volt a horvát támadások központja, de egyelőre jól őriztük az előnyünket, főleg, hogy Perl újabb kosarat értékesített (23-29). Mavra is szabaddobásokkal jelentkezett a hazaiaknál, Saric beforgatása után pedig feljöttek kettőre a horvátok (27-29). Perl faulttal együtt is bedobta a maga középtávoliját, igaz, a játékvezetők nem ítéltek plusz egy büntetőt, a védőoldalon pedig Keller jeleskedett, ezúttal egy óriási blokkal (27-31). Saric volt ismét eredményes, egy szerzett labda után pedig ki is egyenlített Horvátország, Sztojan Ivkovics kért időt (31-31). Sikerült a vezetést is átvennie a hazaiaknak, Smith ezúttal is a sarokból célzott jól, Kemal Karahodzsics viszont nagy labdát kapott Hanga Ádámtól (34-33). Vojvoda védekezett nagyot, nem tudták áthozni a labdát 8 másodperc alatt a horvátok, de a szerzett labdából ezúttal nem sikerült a gyűrűbe találni. Matkovics második büntetője ment be, Karahodzsics tudott gyorsan kosarat dobni, de Matkovics is még egyszer a helyére küldte a labdát, így kétpontos horvát előnnyel mehettek nagyszünetre a felek, úgy, hogy a büntetőarány 19-7 volt a hazaiak javára... 37-35.

  A fordulás után Simon duplájával indult a második félidő, Vojvoda gyorsan reagálni tudott (39-37). Remek védekezés után Allen Rosco is beleállt egy középtávoliba, meg is lett az egyenlítés (39-39). Smith büntetői a helyére kerültek, ezzel együtt pedig már 6-0-ás futásban voltak a hazaiak, amikor Bogdanovic sarokhármasa ért célt (48-39). Vojvoda távolija jókor jött a mieinknek, de Bogdanovics ezúttal is pontos volt (51-42). Perl gondoskodott arról, hogy ne lépje át a tízet a különbség, de sokkal közelebb nem tudtunk férkőzni (52-44). Smith újabb hármasa már a kétszámjegyű vezetést jelentette a horvátoknak, Saric ziccerével pedig már tizenhárom volt közte (57-44). Hanga Ádám állhatott a vonal mögé, az elsőt bedobta és mint később kiderült, az ő büntetője volt az utolsó pont a harmadik felvonásban. 59-45.

  Benke egy triplával köszönt be a záró negyed első támadásábál, Smith a túloldalról hasonlóképp járt el (62-48). Váradi forgatta be az emberét és bár Matkovics kosarat szerzett, Eilingsfeld zsákolását még a hazai publikum is megtapsolta, bár Hezonja szép ziccere nagyobb ovációt kapott (66-52). Benke szerzett egy labdát az oldalvonal mellett és csak fault árán tudták megállítani, az első büntetője ment be (66-53). Szinte minden felzárkózási kísérletünkre kosárral tudott válaszolni Horvátország, amely magabiztosan őrizte a 12-15 pontos előnyét (70-55). Érdemi változás a játék képét illetően már nem történt, a magyar válogatott tisztesen helytállt a sztárokkal teletűzdelt horvátok otthonában, de vereséget szenvedett. A mieink legközelebb már téttel bíró találkozón lépnek pályára, a szombathelyi, Litvánia elleni világbajnoki-selejtezőn. 84-64.

 

Horvátország - Magyarország 84-64 (17-24, 20-11, 22-10, 25-19)
Felkészülési mérkőzés
Horvátország, Opatija
V.: Jovovics, Roglics, Rogics

Horvátország: Smith 19/15, Simon 4, Bogdanovics 6/6, Saric 9, Matkovics 13. Cserék: Hezonja 12/3, Mavra 2, Zubac 9, Gnjidics 2, Drezsnjak 2, Ramljak 2, Prkacsin 4, Marcsinkovics -, Filipovics -.

Magyarország: Hanga 6/3, Vojvoda 14/6, Benke 9/6, Allen 6, Keller 2. Cserék: Váradi 4, Perl 17/3, Ferencz -, Eilingsfeld 2, Karahodzsics 4, Szabó -.

Vármegyei szövetségek