U16-os B divíziós fiú Eb: Második meccsünket is magabiztosan megnyertük
12
Aug
2022
U16-os B divíziós fiú Eb: Második meccsünket is magabiztosan megnyertük
2022. augusztus 12.  |  21:31
U16-os fiú válogatottunk ma este Georgia ellen folytatta szereplését a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon, a bulgáriai Szófiában.
 
Jobban kezdett pirosmezes ellenfelünk: előbb Abuladze szórt be egy tempót két támadópattanó után, majd Kapanadze vitte a gyűrűnkig a labdát. Nem sokáig kellett várnunk a fordításra: Laar Leonhard horogdobását követően Buglyó Barna faulttal együtt tette be a ziccert, Gyürk Zsigmond triplája után, a 3. perc elején pedig már vezettünk is (7-4). Daushvili kétszer, Laar további egyszer szólt hozzá a meccshez, majd néhány támadást mindkét gárda elrontott (9-8). Kékesi Kolos értékesített két büntetőt a negyed feléhez közeledve, majd Angyal Medárd volt pontos Pavlik Botond gólpasszából. A következő támadásból Lukácsi Gábor tudott nagyon gyorsan kosarat szerezni, időt is kért Georgia a 6. perc végén (15-8). Pár percnyi kosárcsend után Laar triplát, Kékesi pedig két büntetőt dobott, 12 pontra nőtt előnyünk (20-8). A felvonás Mujirishvili betörésével, majd Abuladze két büntetőjével, így 8 pontos magyar fórral zárult (20-12).
 
Holtpontra kerültünk, ezt a második negyed elején vált világossá. Mészáros Ágoston még szépen csinált meg egy 2+1-es akciót, Mujirishvili viszont azonnal válaszolt egy triplával, Abuladze pedig hiába önzőzte el a támadást, a végén sikerült egy floaterrel kosarat szereznie, időt kért Faragó Péter a 12. perc közepén (23-17). Mujirishvili két büntetőjére Mészáros válaszolt ugyancsak két egypontossal, majd előbbi újabb ziccert, Abuladze pedig büntetőt értékesített, 3 pontra csökkent a távolság - úgy, hogy ebben a szakaszban 3 büntetőt is kihagyott ellenfelünk (25-22). Keller Bendegúz fordulásból dobott közelije nagyon kellett, Kiss-Leizer Gergő lefordulása után pedig időt kért a túloldal a 14. percben (29-22). Hiába, beindultunk: Lukácsi szórt újabb duplát, majd szerzett labdák után a Keller, Kiss-Leizer duó vitte a prímet a mieinknél, ketten együtt nagyon gyorsan dobtak 7 pontot, amivel 16 ponttal megléptünk (38-22). Daushvili a 18. perc elején hosszú idő után tudott kosarat szerezni a georgiaiaknál, Faragó Péter újabb időkérést követően viszont Pavlik szórt hármast. Daushvili is megtette ugyanezt, majd Gurgenidze és Angyal váltottak kosarat, ezzel ért véget a félidő (43-29).
 
A fordulást követően sokáig váltva estek a kosarak: előbb Bakhtadze és Laar dobtak 4-4 pontot, majd Kékesi és Abuladze váltottak egy-egy hármast. Buglyó duplája után Daushvili és Mészáros is kintről találtak be, majd jött Bakhtadze újabb kettese, így maradt a félidei közte 14 (55-41). Némi kosárcsend után Kékesi jelentkezett hármassal, majd Kiss-Leizer szerzett labdájából dobott ziccert, időt kért Georgia a 27. perc közepén (60-41). A játékmegszakítás után Keller szerzett labdát, Kékesi passzát pedig Pavlik váltotta pontokra, először érte el a differencia a 20 pontot. Ellenfelünk percei következtek, a játékrész vége nekik sikerült jobban: Daushvili azonnal válaszolt Pavlik kosarára, majd a 29. perc közepén triplát is dobott, így tartotta magát Georgia (62-46). Bakhtadze két büntetőjével megint a félidei 14 pont volt a távolság, Mujirishvili betörése után viszont ez 12-re csökkent - ekkora előnnyel várhattuk az utolsó 10 percet (62-50).
 
Mujirishvili büntetőjével indult az utolsó 10 perc, majd megint ő volt eredményes a vonalról - időt kért Faragó Péter, mert a 15. perc óta nem volt ilyen közel hozzánk Georgia (62-52). Daushvili faulttal együtt volt eredményes - szerencsére ebben a periódusban is kimaradt három georgiai büntető, ahogy a második felvonás első felében, de pillanatok alatt összeszedtük a négy csapatfaultot. Abuladze mindkét egypontosát értékesítette, tőlünk megint Keller volt az, aki egy nehéz periódusban tudott betalálni (64-56). Abuladze újabb büntetője után Gyürk egy alapvonali bedobásnál lerázta az emberét, majd a zónát is feltörte egy jó ütemű betöréssel, megint 10 pont fölötti volt az előnyünk a záró játékrész feléhez érkezve (68-57). Mujirishvili lepörgésből dobott szép tempót, majd Mészáros büntetője után Daushvili vitte el a gyűrűnkig a labdát (69-61). Keller a palánk alól, az ellenfelek kézerdejében is fel tudta tenni pontosan a labdát, majd kettő perccel a vége előtt Gyürk tört be megint simán, ezzel eldőlt a találkozó (73-61). Mujirishvilinek ütöttek oda egy támadópattanót, amit utána vissza tudott tenni, Kiss-Leizer három büntetője után viszont Gyürk labdát és kosarat is szerzett, Mészáros is betalált egy hasonló forgatókönyv után, majd Kékesi is büntetőkből. A végén Bakhtadze még betett egy sima ziccert, így a végén 17 pontos sikert arattunk (82-65).
 
Bár még sok van hátra a csoportmeccsekből (három játéknap), holnap 17:15-től azzal a Belgiummal csapunk össze, amely az eddigiek alapján a csoport másik erős csapatának tűnik a mieink mellett - a belgák ugyanúgy 2-0-lal állnak, mint a magyar válogatott.
 
 
Magyarország - Georgia 82-65 (20-12, 23-17, 19-21, 20-15)
 
U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Bulgária, Szófia, Triaditza Hall
V.: Zenis, Stefanov, Vavrova (Aydin)
 
Magyarország: Gyürk 11/3, Kékesi 14/6, Mészáros 11/3, Buglyó 4, Laar 11/3. Csere: Angyal 4, Pavlik 5/3, Fonyó -, Lukácsi 4, Kiss-Leizer 9, Keller 9.
 
Georgia: Abuladze 13/3, Kapanadze 2, Gurgenidze 2, Daushvili 21/9, Bakhtadze 10. Csere: Gugutsidze -, Mujirishvili 17/3, Barbakadze -, Puturidze -, Tskhadadze -.
 
 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Vármegyei szövetségek