Európai Egyetemi Játékok: Chroméj Hajnalka a legjobb dobók között
30
Jul
2022
Európai Egyetemi Játékok: Chroméj Hajnalka a legjobb dobók között
2022. július 30.  |  20:47
A záró játéknap előtt a győri lányok esetleges győzelmük, és a többi eredmény szerencsés alakulása esetén még akár az előkelő negyedik helyen is végezhettek volna Lódzban, az Európai Egyetemi Játékokon. A nap nyitó mérkőzésén azonban a győriek által legyőzött francia együttes 62-62 és négyszeri (!) hosszabbítás után 96-90-re megverte a még a végső győzelemre is esélyes cseh csapatot, így oda lett a remény a negyedik hely megszerzésére. A győri hölgykoszorú sajnos zárómeccsét is gyengén kezdte, s az első negyedben 10 pont fölött hátrányba került. A folytatásban a pontlistán a legjobbak között záró Chroméj Hajnalka, valamint Szűts Boglárka révén hiába jött föl többször 5-6 pontra a Győr, ennél jobban nem tudta megközelíteni portugál ellenfelét, így végül a hetedik helyen végzett. A miskolci legénységtől már az is bravúr volt, hogy bejutott a legjobb nyolc közé, ott azonban jobb szerkezetű, nagyobb tudású csapatokkal szembe kerülve végül a nyolcadik helyen végzett.
 
 
 
Nők
 
Aveiro Egyetem (portugál) - Széchenyi István Egyetem Győr 62-49 (18-6, 19-23, 13-12, 12-8)
 
Győr: CHROMÉJ 15/3, Horváth D., Rozmán 4, Baffy 5, Rabi, Cs.: SZŰTS 13/3, Békés, Perl 4, Pozsgai 4/3, Inczédi 2, Nagy Cs. 2, Reider. Edző: dr. Barthalos István.
 
Az előző napon első győzelmüket megszerző portugálok, ha úgy tetszik, lendületben maradva 9-1-lal kezdtek a győri lányok ellen, az első magyar pontokat Chroméj Hajnalka szerezte büntetőkből a negyed közepén. Ez nem hozott áttörést: a szakasz hajrájában, 16-2-nél szerezte Baffy Fanni az első győri mezőnykosarat. A második negyed elején tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét a portugál együttes, majd a szakasz közepén Szűts Boglárka és Chroméj egy-egy triplájára támaszkodva egy 8-0-lal 5 pontra feljöttek a győriek. Ennél azonban a szünetig nem tudtak ellenfelükhöz közelebb férkőzni, félidőben 8 ponttal a portugálok vezettek. Aveiroi triplával kezdődött a második félidő, ám erre Chroméj zsinórban öt ponttal felelt. Utána a portugál hölgyek tartották 5 és 10 pont közötti előnyüket, a záró szakaszt pedig 8-0-lal kezdve eldöntötték a találkozót a maguk javára.
 
Dr. Barthalos István: - Arra volt erőnk a tornán, hogy egy nagy bravúrt bemutassunk - a franciák mai sikere megmutatta, milyen értékes diadal volt az ő legyőzésük. Most is megmutatkozott, hogy ezt a játékot nagyon nehéz magasember nélkül játszani, elsősorban a portugálok centere "vert meg" minket, részben eredményességével. Pár külső játékos is hozzájárult a győzelemhez ellenfelünknél a kiosztásokból szerzett pontjaival. Nálunk a tizenöt pont fölötti átlagával az összesített dobólista hatodik helyén végző Chroméj Hajni megint extra volt, és Szűts Boglárka is jól játszott, de összességében kintről most is gyengén dobtunk. Nekünk ez a torna volt a szezonzáró, az évadra visszatekintve nagyon büszke vagyok arra, amit a csapattal elértünk. Köszönöm a játékosoknak a munkát, és a stábnak, különösen másodedzőmnek, Balla Dórának az egész éves segítségét! Jön három hét jól megérdemelt pihenés, aztán kezdjük a felkészülést a következő évadra. 
 
 
 
Férfiak, a 7. helyért
 
Sevilla Egyetem (spanyol) - Miskolci Egyetem 91-59 (29-12, 19-11, 23-16, 20-20)
 
Miskolc: KOZÁK M. 18, Sándor 2, Kozák B. 6, RAGÁLYI 9/3, Lippai 4. Cs.: ORLICZKI M. 11, Szicsák 4, Galló 4, Orliczki B. 1, Taskó, Szőke. Edző: Béres Dávid.
 
Az első percekben váltva vezettek a felek, a Miskolc elsősorban Kozák Márton kosaraira épített. A szakasz közepén egy 17-4-es rohammal nagyobb előnyt szereztek a spanyolok. A második negyed elején közel három percig nem született kosár, majd egy 6-0-lal 20 pont fölé nőtt a Sevilla előnye. Kozák Bertalan nem sokkal a negyed közepe előtt szerezte a szakasz első miskolci kosarát. Nagy fölényben játszottak a spanyolok, akik egy 14-4-es bő hat és fél percet "repesztve" 27 egységnyire növelték előnyüket. A félidő hajrájában több miskolci kosaras is betalált, szünetben 25 pontos volt a Sevilla előnye. A harmadik negyed nagy részében elsősorban a triplát is szerző Ragályi Levente, valamint Kozák M. jóvoltából egyenrangú ellenfele volt a Sevilla csapatának a Miskolc, a szakasz hajrájában azonban kijött Béres Dávid tanítványain, hogy az előző napokban kiváló csapatok ellen játszottak nagy iramú mérkőzéseket - a felvonás végére 30 pont fölé nőtt a különbség. A záró szakaszban már mindkét oldalon többnyire a korábban kevesebb szerepet kapó játékosok játszottak, Orliczki Mátyás eredményes játékával ezt a szakaszt "kihozta" döntetlenre a Miskolc.
 
A tapasztalatot szerezni kiutazó miskolciak óriási bravúrral bejutottak a legjobb nyolc közé, és végül a nyolcadik helyen zárták a tornát.
 
Béres Dávid: - A két csapat közötti tudásbeli különbség azért megmutatkozott, az inkább a külső posztokon erős spanyolok az első félidőben ránk kényszerítették akaratukat. Szünet után és főleg a negyedik negyedben már úgy érzem, fel tudtunk nőni a feladathoz, elsősorban Orliczki Matyi néhány ügyes, szép megmozdulásával. Tanulni, tapasztalatot szerezni érkező csapatunk bejutott a legjobb nyolc közé, de az ott szereplő többi csapat már azért hozzánk képest nagyon magas színvonalat, szerintem magyar szinten megkockáztatom NB I-es erőt képvisel mind tudásban, mind pedig szerkezetben. Nagyon tanulságos torna volt. Gratulálok a fiúknak a nyolcadik helyhez!
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek