Európai Egyetemi Játékok: A 7. helyért játszhatnak a miskolciak
30
Jul
2022
Európai Egyetemi Játékok: A 7. helyért játszhatnak a miskolciak
2022. július 30.  |  08:33
Nem kísérte szerencse és siker a magyar csapatok szereplését Lódzban, az Európai Egyetemi Játékok kosárlabda tornájának tegnapi napján. A győri lányok a mérkőzés nagy részében cserejátékosaikat szerepeltetve kaptak ki, a miskolci fiúk ugyan a második negyed közepétől felnőttek a feladathoz, de horvát ellenfelük addigra nagy előnyre tett szert, a TF legénysége pedig gyenge dobóformát kifogva kapott ki osztrák ellenfelétől.
 
 
 
Nők
 
Charles Egyetem (cseh) - Széchenyi István Egyetem Győr 80-27 (22-2, 20-8, 17-10, 21-7)
 
Győr: Rozmán, Baffy, Horváth D., Rabi, Békés. Cs.: CHROMÉJ 16/9, Reider 3/3, Pozsgai, INCZÉDI 4, Perl 2, NAGY CS. 2. Edző: dr. Barthalos István.
 
9-0-lal kezdett az 1 vereséggel álló cseh együttes. Az első negyed derekától gyakorlatilag a cseresorukat szerepeltető győriek kerek 20 pontos hátrányba kerültek a jó dobóformát kifogó cseh csapattal szemben - ekkor el is dőlt a találkozó. A folytatásban elsősorban Chroméj Hajnalka jelentett veszélyt a cseh gyűrűre. Az ellenfél fölényes sikerével zárult mérkőzés.
 
Dr. Barthalos István: - A játékosainkkal az előző napokban történtek után e mérkőzés kapcsán vívódott bennem a minden tornán, mérkőzésen a győzelemre, a legjobb eredmény elérésére törő sportember és az edzéselmélet tudományát használó edző, sportszakember. Ebben a lebonyolítási rendszerben a torna - és ezt mind férfi, mind női vonalon egyre több sérülés támasztja alá - veszélyes a játékosok egészségére. Játékosaink tavaly augusztusban kezdték meg a felkészülést a szezonra, és hosszabb pihenő nélkül dolgozták végig. Elfáradtak ők is, én is, a stáb is, Baffy Fanni és Rozmán Lilla pedig elvben már a jövő héten kezdik a felkészülést a következő szezonra. Ezt a mérkőzést "elengedtük", de szeretnénk holnap szépen búcsúzni a tornától.
 
 
 
Férfiak
 
Az 5-8. helyért
 
Miskolci Egyetem - Zágrábi Egyetem (horvát) 46-67 (13-23, 14-24, 13-11, 6-9)
 
Miskolc: Orliczki M. 2, KOZÁK M. 13, Kozák B. 7, Ragályi 2, LIPPAI 13. Cs.: Orliczki B. 2, SZŐKE 7, Szicsák, Sándor, Taskó, Galló. Edző: Béres Dávid.
 
Jobban, 7-1-gyel kezdett a csoportmérkőzések során a TF csapatát fölényesen, 95-54-re legyőző horvát együttes. A nyitó negyed közepén elsősorban Kozák Márton villanásaival kiegyenlítetté tette a játékot a Miskolc, ám a negyed második felében egy 10-0-lal ismét elléptek a zágrábiak, akik végül 10 pontos előnnyel zárták az első negyedet. A másodikat egy 13-3-as 4 perccel kezdve a horvát gárda megduplázta az első negyed végi előnyt, majd szünetig miskolci részről elsősorban Szőke Gábor bátor, eredményes játékával állandósult a 20 pont körüli különbség. Szünet után Béres Dávid legénysége Kozák M. és Lippai Szabolcs jóvoltából már egyenrangú ellenfele a zágrábi együttesnek, de ez a mérkőzés 15 perc alatt eldőlt.
 
Béres Dávid: - Úgy gondolom, összességében helytálltunk. A remek erőkből álló horvát csapat az első tizenöt percben érvényre juttatta tudásbeli és magassági fölényét. Minden játékosunk játszott, küzdöttünk az első pillanattól az utolsóig, és holnap, a spanyolok ellen is hasonló mentalitással játszunk.
 
 
A 13. helyért
 
Bécsi Egyetem (osztrák) - TFSE 64-50 (17-16, 15-7, 18-10, 14-17)
 
TFSE: Polgárdy 2, Kopácsi 3/3, Herló 2, HORVÁTH G. 8, Komma 4. Cs.: COHILL 17/3, Tichov 10/6, Király 4, Félix, Pataki, Lepsik. Edző: Boros Zoltán.
 
Komma László ugyan gyorsan vezetést szerzett a TF-nek, de ezt követően több mint 5 percig pont nélkül maradt férfi egyetemi bajnokunk, nem csoda, hogy 5-2-es osztrák vezetésnél időt kért Boros Zoltán. Utána dobtak egy triplát a bécsiek, majd Tichov Dominik két hármasára építve egy 14-4-et "repesztve" fordított a TF. Az első negyed utolsó, valamint a második etap első másfél percében 9 pontot szereztek válasz nélkül a bécsiek. Újabb igen hosszú magyar, azon belül pedig közel négy és fél perces közös kosárcsend következett, amelyet a szakasz közepén Cohill Eric tört meg triplával, áttörést azonban nem hozott. 8 pontos hátrányban, a félidő hajrájában volt egy fellángolás, megfelezte hátrányát a TF, ám a félidő 5 bécsi ponttal és 9 pontos osztrák vezetéssel zárult.
 
Kopácsi Ákos triplájával kezdődött a második félidő, ám ezt a gyengén dobó TF újabb 4 perces kosárcsendje követte. A szakasz közepére egy 10-2-vel 14 pontosra, a szakasz végére pedig 17 egységnyire növelte előnyét a bécsi csapat, amely ráadásul triplával kezdte a negyedik negyedet. Erre a pontszerzésben eléggé magára maradó Cohill vezérletével egy 9-2-vel reagált egyetemi bajnokunk. Utána azonban állandósult a 15 pont körüli osztrák vezetés, a bécsiek simán győztek, a TF a 14. helyen zárta a tornát.
 
Boros Zoltán: - Úgy tűnik, elfáradtunk a végére, el kell ismerni, ez volt a leggyengébb meccsünk a tornán. A védekezés még "elment", támadásban viszont amellett, hogy nagyon rosszul dobtunk, a helyzetek kiválasztása sem volt az igazi, és nagyon sok ki nem kényszerített hibánk, kiejtett, eladott labdánk volt. Más lehetett volna a végkifejlet, ha a portugálok elleni hosszabbításos meccset megnyerjük, de ez így alakult. Az európai kosaras nagyhatalmak megmutatták, milyen is az elit kosárlabdázás még egyetemi szinten is, a gyorsaság és intenzitásbeli különbséget. Hogy hová lehet eljutni, azt főleg a csoportmeccseken a saját bőrükön érezhették a srácok.
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek