EYOF: Szlovéniát is legyőztük
26
Jul
2022
EYOF: Szlovéniát is legyőztük
2022. július 26.  |  13:20
U16-os lány válogatottunk ma délben Szlovénia ellen lépett pályára Besztercebányán, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kosárlabda tornájának második napján. Ellenfelünk tegnap 28 ponttal, 73-45-re kikapott Spanyolországtól, míg mi, mint ismert, 66-57-re vertük a házigazda Szlovákiát.
 
Rendkívül pontgazdag volt az első negyed, aminek a legelején még vezettünk Vasi Hanna két büntetője és Tózer-Nemes Boglárka duplája után (4-2). Ezt követően azonban a szlovének négy támadásból 8 pontot szereztek Valancic, Horvat és Uranker révén, így a 4. perc legelején időt kellett kérnie Debreceni Eszternek (4-10). Sikerült rendezni a sorokat: Vasi 2+1-es akciója után Völgyi Lili két büntetőt küldött a helyére, Tózer-Nemes újabb kosarával pedig a negyed felénél már vezettünk (11-10). Brodnik vezetésével éledeztek újra a szlovének, Turnsek is betalált a túloldalon, de ezekben a percekben nem nagyon tudtunk hibázni elöl. Szücs Gréta, Halmágyi Kitti és Drahos Leila is feliratkoztak a pontszerzők közé (17-14). Brodnik és Czirkos Anna Panka váltottak duplát, nem sokkal később pedig Uranker és Drahos két-két büntetővel jelentkeztek. A tegnapi születésnapos, Kendelényi Luca kosara után már 5 ponttal vezettünk (23-18). Pobezin triplájára Halmágyi két büntetővel felelt, 4 pont volt az előnyünk 10 perc játékot követően (25-21).
 
A második felvonás legelején Halmágyi és Gréts Dalma kosaraival rögtön megugrottunk 8 pontra, amire Horvat és Pobezin egy kicsit később három ponttal válaszoltak. 29-24-nél nagyon beállt az eredményjelző, de a 15. percben szerencsére a mieink mozdultak el a holtpontról. Szücs duplája után Gréts szerzett labdát, ami után gyorsan két pontot is, még ennek a percnek a közepén időt kért Szlovénia (33-24). Sredojevic hármasával azonnal reagált is ellenfelünk a felvonás feléhez közeledve, de Sinka-Pálinkás Szofi rögtön válaszolt egy triplával, majd labdát is szerzett. Abból nem lett magyar kosár, nem sokkal később Vasi viszont végigvitte ziccerig, miután ellopta a játékszert a szlovénektől, először nőtt 10 pont fölé a különbség (38-27). Időt kértünk a 18. percre fordulva, ami után Vasi még kétszer a szlovének kosarába talált - miközben ellenfelünknek nem volt ellenszere a mieink védekezésére. A negyedben összesen 6 pontot kapva 15 pontos előnyből várhattuk a második félidőt (42-27).
 
A fordulás után mi ragadtunk be támadásban, közel 5 percig nem dobtunk pontot, de a szlovének is csak két büntetővel jelentkeztek ebben az időszakban. Sinka-Pálinkás törte meg a kosárcsendünket a játékrész feléhez közeledve, majd Sredojevic dobta meg második hármasát (44-32). Időt kért Szlovénia, hogy rendezze sorait. Tózer-Nemesnek egy támadópattanó után ütöttek oda, ő mindkét büntetőt bedobta, jött viszont Sredojevic újabb triplája a túloldalon - Debreceni Eszter is magához rendelte övéit a 27. perc végéhez közeledve (46-35). Tózer-Nemes egy büntetőt a helyére küldött, de ezt leszámítva egyik oldal sem tudott betalálni. Pobezin duplájával a 29. perc végén visszajött 10 pontra ellenfelünk, de Sinka-Pálinkás a következő támadásból hármast dobott. Pobezin még egyszer betalált, így 11 pontos előnnyel várhattuk a záró 10 percet (50-39).
 
Nagyon hasonlóan kezdődött a negyedik negyed is, mint az előző: Valancic duplájával ugyan 10-en belülre kerültek a szlovének, de ez nem jelentette azt, hogy rohamléptekben közelítenék a mieinket, sőt... Sinka-Pálinkás szerezte a meccs következő kosarát a 34. perc közepén - ugyan támadásban a második félidőben finoman szólva is voltak gondjaink, így is látótávolságon kívül tartottuk nyugati szomszédunkat. Horvat triplájára Vasi azonnal válaszolt kintről, majd Uranker szerzett duplát, Szücs pedig labdát és kettest. Folyamatosan 10 pont környékén tartottuk a távolságot, így Szlovénia a 37. perc elején időt kért (57-46). Horvat és Valancic duplái után Krenk is betalált, közelítettek is a szlovének az utolsó bő másfél percre fordulva (57-52). Völgyi lepattanója után Valancic ellen sportszerűtlen hibát ítéltek. Ebből Völgyi egy pontot szerzett, majd Szlovénia még egy időkéréssel próbálkozott az utolsó percben, és nem sokkal később mi is kikértünk egy időt, de Völgyi utolsó másodperces büntetőjén kívül már nem esett pont, 59-52-re nyertünk!
 
Ezzel a győzelemmel lényegében biztosnak tűnik a továbbjutásunk az elődöntőbe - ehhez az kell, hogy a spanyolok ma délután legyőzzék a szlovákokat, így a mieink és Spanyolország is 2-2 győzelemmel várná a csoportkör utolsó játéknapját két nyeretlen együttes előtt. Holnap délelőtt 11:30-tól játszunk a hispánokkal - ha a spanyolok ma nyernek, azon a meccsen a csoport első helye lesz a tét, ha nagy meglepetésre kikapnának Szlovákiától, akkor még lehetne miért izgulni azon a találkozón.
 
 
Magyarország - Szlovénia 59-52 (25-21, 17-6, 8-12, 9-13)
 
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Leány kosárlabda
Szlovákia, Besztercebánya, Besztercebányai Egyetemi Kosárlabdacsarnok
V.: Sanchez Gonzalez, Bullo, Visniarova (Pleic)
 
Magyarország: Völgyi 4, Vasi 14/3, Tózer-Nemes 7, Halmágyi 6, Szücs 6. Csere: Drahos 4, Sinka-Pálinkás 10/6, Subotic -, Gréts 4, Kendelényi 2, Czirkos 2.
 
Szlovénia: Horvat 9/3, Sredojevic 9/9, Valancic 8, Turnsek 4, Krenk 4. Csere: Brodnik 4, Pobezin 8/3, Uranker 6, Lazarevic -, Jelenc -, Petrovic -.
 
 
Debreceni Eszter szövetségi edző: "Ismét helyén volt a szívünk! Óriásit küzdöttünk, kőkeményen dolgoztunk, és ez volt a döntő, ez hozta meg a győzelmet. Az elején nagyon jó ritmust tudtunk diktálni a súlyban és magasságban is előnyben lévő, fizikálisan jóval erősebb szlovének ellen. A harmadik negyedben egy kicsit elfáradtunk, de a szívünk és az akaratunk ellensúlyozta ezt, így tartani tudtuk az első félidőben kialakított előnyünket. Óriási dolog, hogy ezzel valószínűleg bekerültünk a legjobb négybe, mert a legfiatalabb csapattal veszünk részt ezen a tornán."

Vármegyei szövetségek