EYOF: A házigazda legyőzésével indították a tornát a mieink
25
Jul
2022
EYOF: A házigazda legyőzésével indították a tornát a mieink
2022. július 25.  |  18:23
Ma délután megkezdte szereplését a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon U16-os lány válogatottunk - a mieink ellenfele a házigazda Szlovákia volt.
 
Bekezdtek a hazaiak, Stefancova két, illetve Da Cruz egy duplájával 6-0-ra léptek meg alig több mint egy percnyi játék után. Az első magyar kosarat Halmágyi Kitti szerezte a tornán, de Stefancova a harmadik perc közepén egy 2+1-gyel válaszolt (2-9). A szlovákok ezután hat percig nem tudtak mezőnykosarat szerezni, a büntetőik közel felét elhibázták, de így is tartani tudták előnyüket - védekezésben rengeteg faultot szedtünk össze, 8 perc játék után már 10 személyi hibánk volt. Kezdtünk feléledni elöl: Szücs Gréta, Drahos Leila és Subotic Milka is feliratkoztak a pontszerzők közé, Szlovákia viszont tartotta előnyét, amely Tausova duplája után 8 pont volt a 9. perc közepén (12-20). A szakasz vége szerencsére a miénk volt: Subotic harmadik duplája után Drahos 2+1-et, Völgyi Lili pedig egy triplát jegyzett, így a negyed végére egyenlítettünk (20-20).
 
A második felvonás elején lendületben maradtunk: Tózer-Nemes Boglárka és Szücs összesen három pontot hoztak a vonalról, Sinka-Pálinkás Szofi kettesével pedig már 13-0-nál járt sorozatunk (25-20). Da Cruz büntetői sem akasztották meg csapatunkat, tovább robogott Debreceni Eszter együttese: Szücs duplát, Sinka-Pálinkás két büntetőt, majd Halmágyi megint duplát értékesített, ezzel egy 19-2-es rohanást jegyzetünk (31-22). Chovanikova 2+1-ével reagáltak a szlovákok, de Tózer-Nemes hármasával, majd két egypontosával már 10 pont fölé nőtt előnyünk, amikor elhagytuk a negyed felét (36-25). A szakasz ezt követő részében stabilizálták játékukat a szlovákok, akik Da Cruz és Tausova révén faragták 7-re lemaradásukat. A félidő Drahos két büntetőjével és Chovanikova kosarával, összességében 7 pontos magyar előnnyel zárult (38-31).
 
Halmágyi duplájával indult a harmadik negyed, de a szlovákok a 23. perc végére szinte eltüntették hátrányukat Tausova triplája, Stefancova kosara és Mandelikova 2+1-e révén (40-39). Szücs kosara állította meg a 8-0-s szlovák futást, majd Völgyi és Tózer-Nemes is betaláltak, miközben a védekezésünk szépen kezdett újra összeállni (46-39). Tózer-Nemes újfent betalált a 27. perc közepén - időt is kértek a szlovákok, hiszen ezúttal mi produkáltunk egy 8-0-t (48-39). Czirkos Anna Panka és Tausova duplát, Drahos és Chovanikova pedig triplát váltottak, nem változott a különbség (53-44). A játékrész utolsó percéhez közeledve Kanuchova volt eredményes, Sinka-Pálinkás azonban azonnal felelt egy triplával. Michalickova is eredményes volt kintről, így 10 perccel a vége előtt pont annyi volt az előnyünk, mint a félidőben, 7 pont (56-49).
 
Mihalickova büntetői után Czirkos egymás után két támadásból dobott négy pontot, őriztük előnyünket (60-51). A közel három percnyi kosárcsendet sajnos Sooky triplája törte meg, a támadások pontos befejezésével akadt gondunk ebben a periódusban - Czirkos két kosara után közel 7 percig nem dobtunk pontot, ráadásul az első negyedhez hasonlóan gyorsan összeszedtük a 4 csapatfaultot. Sooky a büntetővonalról sem hibázott, de a szlovákok sem brillíroztak ezekben a percekben, így még két és fél perccel a vége előtt is megvolt a 4 pontos előnyünk (60-56). Czirkos volt újra eredményes a mieinktől, büntetőből talált be, majd újabb duplát szerzett a 39. percben, amivel nagyon jó helyzetbe kerültünk (64-56). Időt kért még Szlovákia, Czirkosra azonban ebben a negyedben nem volt ellenszere a szlovákoknak - újabb kosarával már 10 pontnál járt a magyar lány a felvonás során, ezzel eldőlt a találkozó.
 
A végeredmény Stefancova büntetője után 66-57 lett, győzelemmel mutatkozott be tehát U16-os csapatunk az EYOF-on - sikerrel ünnepelték a lányok Kendelényi Luca születésnapját, akinek ezúton is boldog születésnapot kívánunk!
 
 
Magyarország - Szlovákia 66-57 (20-20, 18-11, 18-18, 10-8)
 
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, Leány kosárlabda
Szlovákia, Besztercebánya, Besztercebányai Egyetemi Kosárlabdacsarnok
V.: Van Looy, Anttonen, Moskovic (Smid)
 
Magyarország: Völgyi 5/3, Vasi -, Tózer-Nemes 10/3, Halmágyi 8, Szücs 8. Csere: Drahos 10/3, Sinka-Pálinkás 7/3, Subotic 6, Gréts -, Kendelényi -, Czirkos 12, Hőgye -.
 
Szlovákia: Da Cruz 6, Chovanikova 9/3, Stefancova 13, Tausova 12/3, Kanuchova 3. Csere: Duratna 1, Michalickova 5/3, Mandelikova 3, Sooky 5/3, Pelanova -.
 
 
Debreceni Eszter szövetségi edző: "Fiatal csapattal vagyunk itt, sok játékosnak ez volt az első nemzetközi megmérettetése. Jelesre vizsgázott mindenki, hiszen a szívüket-lelküket kitették a pályára, ennek köszönhetően sikerült nyernünk. Ennél már csak két nehezebb mérkőzés vár ránk. Hajrá, magyarok!"
 
 
 
 
Fotó - Magyarock/Szalmás Péter

Vármegyei szövetségek