Európai Egyetemi Játékok: Vereségekkel kezdtek csapataink
25
Jul
2022
Európai Egyetemi Játékok: Vereségekkel kezdtek csapataink
2022. július 25.  |  10:35
Nem sikerült a kezdés a magyar együtteseknek a lengyelországi Lódzban az Európai Egyetemi Játékokon. A győri hölgyek már az első negyed végén nagy hátrányba kerültek a végső győzelemre is esélyes ukrán ellenfelük ellen. A TFSE férfi csapata a harmadik negyed után még csupán 2 pontos hátrányban volt, de a záró etap egyértelműen belga riválisáé volt. A félidőben még 6 pontos előnyben lévő miskolciak sorsát pedig a harmadik negyed "pecsételte meg" cseh ellenlábasukkal szemben.
 
 
 
Nők
 
Széchenyi István Egyetem Győr - Vaszil Sztefanik Egyetem (ukrán) 54-95 (11-32, 17-27, 15-17, 11-19)
 
Széchenyi Egyetem: Rozmán 11/3, Baffy 8/6, RABI 14, Szűts B. 2, Békés. Cs.: Perl 7/3, CHROMÉJ 7/3, Pozsgai 2, Reider, Inczédi, Horváth D., Nagy Cs. Edző: Dr. Barthalos István.
 
Rozmán Lilla a győri csapatnak szerzett vezetést, ám 8-5-re már az ukránok álltak jobban, amikor Perl Zsófia triplával egalizált, majd Rabi Kiara révén újra megszerezte a vezetést a győri együttes. A negyed második felében az ukrán együttes triplákkal alaposan megszórva a magyar női egyetemi bajnokot, 5 hárompontost is beemelve egy döntő 24-1-es rohamot mutatott be, és a nyitó etap végére 20 pont fölötti előnyt szerzett. A félidő hajrájáig állandósult a 20 pont körüli ukrán vezetés, majd az ellenfél 13-2-es rohamával szünetre 30 pont fölé nőtt a különbség. Szünet után, a negyedik negyed közepéig kiegyenlített volt a játék. A hajrában egy 14-0-s rohammal növelte végül 40 pont fölé előnyét a remekül dobó ukrán együttes.
 
Dr. Barthalos István: - Egy kétméteres és egy százkilencvenöt centis centerrel, valamint több remek, válogatott szintű mezőnyjátékossal állt fel ellenfelünk. Igazi center nélkül megpróbáltuk csapdázni centereiket, ám kiosztott labdáikból a többiek remekül, szerintem ötven százalék fölött tripláztak, összesen tizenhat hárompontost dobtak. Szünet után, tekintettel az előttünk álló sorozatterhelésre, már a hátralévő találkozókra való felkészülésre használtuk a mérkőzést a mezőny szerintem messze legjobb csapata ellen. A győri kosárlabda társadalom nevében szeretnénk őszinte részvétünket nyilvánítani az elhunyt korábbi TF-tanár, válogatott edző és szövetségi kapitány, Pálinkás József családjának.
 
 
 
Férfiak
 
Liege-i Egyetem (belga) - TFSE 86-74 (18-21, 18-15, 23-21, 27-17)
 
TFSE: POLGÁRDY 19/9, KOPÁCSI 9/9, Laman 8, Király Z., KOMMA 16. Cs.: TICHOV 17/6, Horváth G., Félix, Cohill 5. Edző: Boros Zoltán.
 
Belga dupla után Polgárdy Ádám révén büntetőkből szerezte első pontjait a tornán a TF, amelynek első akciókosara Kopácsi Ákosnak köszönhetően 3 pontot ért. Az első percek nagy dobópárbajában a TF tapadt ellenfelére. Duplákkal, egy 6-0-lal elléptek a palánkok alatt magassági és erőfölényben lévő belgák, Boros Zoltán pedig időt kért. Sikerült rendezni a sorokat, Komma László és Polgárdy vezetésével egy 8-0-lal fordított a magyar egyetemi bajnok, amely Tichov Dominik kosarával végül 3 ponttal "ment" a nyitó etap után.
 
Gyors triplaváltással kezdődött a második etap, a Liege egyenlítő találata után Tichov talált be távolról. Váltott vezetéssel haladtak a felek, és döntetlennel fordultak. A második félidőt a TF kezdte jobban, Polgárdy kosaraival 7 ponttal ellépett. A szakasz hajrájában a belgák ledolgozták hátrányukat, a záró etapra pedig 2 pontos Liege-vezetéssel fordultak a csapatok. A negyedik negyedet egy 12-2-es rohammal kezdve elléptek a belgák. Egy 5-0-lal a szakasz közepén 4 pontra feljött a TF, egy időkéréssel azonban a belgák megakadályozták, hogy igazán lendületbe jöjjön egyetemi bajnokcsapatunk, és egy 10-0-s rohammal eldöntötték a találkozót.
 
Boros Zoltán: - Elsősorban azért kaptunk ki, mert a védő palánk alatt sok lepattanót tudott visszaszerezni a két két méter nyolc centis centerrel felálló ellenfelünk. A negyedik negyedre felőrlődtünk a palánkok alatti harcban, elfáradtunk, és ekkor már távolról sem nagyon sikerült betalálni. Nagyon nagy veszteség érte a magyar kosárlabdát a női vonalon nagyon sikeres és eredményes, a sportágban nagyon tisztelt és szeretett korábbi TF-tanár, Pálinkás József halálával - szeretnénk őszinte részvétünket nyilvánítani a családjának!
 
 
Miskolci Egyetem - Masaryk Egyetem (cseh) 55-67 (19-12, 13-14, 9-23, 14-18)
 
Miskolc: Kozák M. 12, Sándor 4, Kozák B. 9/3, Ragályi 3, LIPPAI 13. Cs.: ORLICZKI M. 8/6, Szőke, Szicsák 2, Galló 4, Orliczki B., Taskó. Edző: Béres Dávid.
 
4 cseh pont után a rutinos Lippai Szabolcs szerezte a torna első miskolci pontjait. Ez jót is tett a "Béres-legényeknek", akik egy 5-0-lal fordítottak. A negyed közepe küzdelmes játékot és kevés kosarat hozott, a szakasz hajrája Orliczki Mátyás duplájának, majd triplájának köszönhetően a 9-2-es rohamot bemutató miskolci gárdáé volt. Kozák Márton révén növelte előnyét a második etap elején a borsodi gárda, majd egy 7-1-gyel szorossá tette a meccset a cseh csapat. A holtponton Kozák Bertalan próbálta átlendíteni a magyar egyetemi bajnokság bronzérmesét, ám a szakasz közepén az ellenfél ledolgozta hátrányát. Ahogy az első, úgy a második etap vége is a Miskolcé volt, ezúttal egy 6-0-s roham formájában, amelynek vezéralakja Galló Márk volt.
 
A második félidő elején még tartotta előnyét a Miskolc, majd előbb egy 7-0-lal fordított, a szakasz hajrájában pedig egy 10-0-lal el is húzott az ellenfél. Bár a záró etap elején Orliczki M. újabb triplát dobott, hamar 10 pont fölé nőtt a miskolci hátrány. Kozák B. triplájával próbált zárkózni a Miskolc, de a végén állandósult a cseh csapat 10 pont körüli előnye.
 
Béres Dávid: - Jól kezdtünk, stabil védekezésből sikerült labdákat és könnyű kosarakat szereznünk, valamint távolról is volt, hogy betaláltunk. Sajnos fordulás után szétesett a védekezés, ráadásul támadásban több labdát eladtunk, s ekkor ellenfelünk könnyű kosarakat szerezve feljött, sőt fordított, és el is húzott. Ragályi Leventének és Kozák Bertalannak sajnos elég hamar faultproblémája volt, sokat kellett ülniük, de összességében tapasztalatszerzésre kiutazó csapatunktól első meccsnek nem volt rossz. A hazaiak ellen próbálunk javítani. 
 
 
 
 
Fotó: Práczki Péter

Vármegyei szövetségek