Sztojan Ivkovics: Az embernek két élete van…
24
Jun
2022
Sztojan Ivkovics: Az embernek két élete van…
2022. június 24.  |  18:30

A napokban kihirdette a portugálok és franciák elleni világbajnoki selejtezőkre készülő magyar válogatott bő keretét a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics, aki a BB1.hu-nak beszélt a döntése okairól.

– A csapat zöme péntek este érkezik meg az összetartása – ez 8-9 játékost jelent -, persze vannak, akik érintettek a fináléban, hétfőre lesz teljes a keret. A bő keretet alapvetően mindig lemásoljuk az elmúlt éviről. A magyar kosárlabdában nagy meglepetések nincsenek. Az a tizenöt játékos, aki a szűk keret tagja, ők mindig a gerincét fogják adni ennek a csapatnak, de a bő keretben benne vannak azok az idősebb kosarasok is, akikről mindig tudjuk, hogy ha esetleg baj lenne, akkor az ő magyar szívük odaparancsolja őket a nemzeti csapat mellé a kényelem kárára. Mindig vannak páran, akiknek jelezzük, hogy jó úton haladnak ahhoz, hogy majd később válogatottak lehessenek. Ez a három kategória van. Vannak a fix tagok, vannak, akik félig már nyugdíjasok, de tudjuk, hogy mindig ott lesznek és ez nekünk nagy biztonság és vannak, akiknek jelezzük, hogy jó úton járnak.

Hanga Ádámról…

– Ha nem is lennének az objektív okok, ami miatt most nem tud jönni én javasoltam volna neki, hogy hagyja ki ezt a két mostani vb-selejtezőt. Az a mennyiségű utazás, meg meccs, amit lejátszott, biztosan megvisel egy sportolót ezen a szinten. A sokkal kisebb szinten játszó Falcó-játékosoknál is láthatjuk, hogy sokkal kevesebb utazás mellett is mennyire kimerültek egy ilyen szezon után, ami balesetveszélyes.

Horti Bálint és Kiss Dávid szerepléséről…

– Horti Bálint biztos pontja a válogatottnak, részfeladatokat szokott ellátni és ez alapján már bizonyított nekünk. Nyilvánvalóan ő is és mi is tudjuk, hogy hol van a helye a csapatban. Kiss Dávid 2 méter 12 centiméter magas. Ha van ilyen magas és ilyen tehetséges, 19 éves másik játékos is, akkor én szívesen meghallgatom a közvéleményt.

Négyes poszton Durázi Krisztofer és Bognár Kristóf hiányáról…

– Bognár Kristófot 2017-ben kiválasztottuk, amikor még nagyon fiatal volt és sehol nem játszott sokat (a 2016/2017-es szezonban a Falco játékosaként 8 percet és 2 pontot átlagolt – a szerk.). Ő akkor úgy döntött, hogy az Universiade-válogatottal utazik el. Mindenkinél azonosak az elvárások. Rosco Allen és Eilingsfeld János az a két négyesünk, akik ha egészségesek, akkor nem tudják kitolni őket. Utánuk jön magas posztokra Szabó és Golomán párosa. Ha be szeretne férni, akkor náluk kell jobbnak lenni, őket kell kitúrni. Ha egynél jobb, az kevés, kettőnél kell jobbnak lennie. Ez azt jelenti, hogy Eilingsfeld, vagy Rosco szintjén kell játszania. Durázi Krisztofer most berobbant a döntőben, az idő neki dolgozik, de szeirntem ő sem jobb az előbb említett két játékosnál. Számomra egy szimpatikus, alázatos fiatalemberről van szó, abszolút nem kizárt, hogy a későbbiekben a bő keret tagja legyen.

Maronka Zsomborról.. 

– Maronka Zsombor ugyanabban a kategóriában van, mint Bognár. Tavaly nyújtottuk a kezünket, meghívtuk úgy, hogy eddig sosem volt utánpótlás válogatott. Várjuk és szurkolunk neki, hogy a karrierje abba az irányba haladjon, ahogyan azt ő tervezi, hiszen a magyar kosárlabdának is ez az érdeke. Egyelőre nem játszik sokat sehol, nem tudunk szinte semmit. Az U20-as nemzeti csapathoz meghívást kapott, azt válaszolta, hogy az NBA-draft miatt nem tud jönni.

A hozzászólásokról…

– Vannak, akik pozitívan értékelnek a hozzászólók között. Nagyjából tíz-húszezer ember olvashatja a BB1 cikkjeit, nem kell számolni, hogy hány olyan ember van, aki rá is ér hozzászólni – független attól, hogy pozitív, vagy negatív. Örülök, ha valakik látják a pozitív oldalát is. Egy biztos, hogy mi tizenkét éve úgy működünk, ahogy. Ha ez bizonyos köröknek tetszik, vagy nem tetszik, ez van. Előttem volt egy rendszer, ami biztos jó volt valami miatt, utánunk is jön majd egy másik rendszer, ami biztosan jó lesz. Mindig lesz emellett pro és kontra, de az, hogy valaki nem jön a válogatotthoz, nem fontos neki a címer, az semelyik rendszerben sem szabad, hogy támogatást kapjon.

A nyárról és a selejtezőkről, valamint az őszi Eb-ről…

– Próbáljuk kiélvezni a nyarat, próbálunk olyan hangulatot létrehozni a válogatottnál, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hova kerültünk és hol vagyunk már zsinórban a kilencedik évben. Ennek örülni kell. Remélem, hogy a játékosoknak át tudom adni. Romániában nagy harc volt, két győzelem, vagy a halál volt a felfogás. Most, ennek a csapatnak csak akkor van esélye, ha élvezzük és felfogjuk, hogy milyen nagyságokkal játszhatunk. Romániához képest két teljesen eltérő szituáció van.

Arról, hogy lehetséges-e egy ilyen légkört kialakítani...

– Nagyon nehéz, mert a játékosaink jó versenyzők. Remélem, hogy rájönnek, hogy az embernek két élete van. A második akkor kezdődik, amikor rájövünk, hogy csak egy életünk van. Éppen ezért néha élvezni kell a sportot is.

 

 

Fotó - fiba.basketball

Megyei szövetségek