Tippmix Férfi NB I: A Falco már a döntő küszöbén, a Kecskemét egyenlített
04
Jun
2022
Tippmix Férfi NB I: A Falco már a döntő küszöbén, a Kecskemét egyenlített
2022. június 4.  |  21:55
1-0-s körmendi előnnyel, Kecskeméten folytatták a felek a három győzelemig tartó rájátszás elődöntőit.
 
Szavics játszotta magát tisztára az első vendégtámadásnál, majd Gordon zsákolt, jobban kezdtek a körmendiek (0-4). Pollard szépített egy középtávolival, Karahodzsics kosara pedig már az egyenlítést jelentette (4-4).Pollard újabb pontjai már a fordítást eredményezte a hazaiaknak, akik így már 6-0-ás futásban voltak. Sokáig nem örülhettek, Szavics jól célzott a sarokból, ráadásul White is feliratkozott a pontszerzők közé (6-9). Gordon maradt megint üresen, öttel ment a negyed derekán a vasi együttes, Jaramaz lélektanilag fontos triplát szerzett a túloldalon (9-11). Hiába Stokes betörése, Milutinovics bravúros hármasával megint visszavette az előnyt a KTE, amire bár Takács még válaszolni tudott, a negyed hajráját jobban zárta a Kecskemét. 20-16.
 
A második játékrész elején is kiegyenlített játék folyt a pályán, két perc után 22-20 volt az állás. Milutinovics dobott egy újabb távolit, majd Kiss centerezett szépen, kezdett ellépni a KTE, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (27-20). Szavics saroktriplája jókor jött a vendégeknek, a magasember ráadásul egy büntetőt is értékesített (27-24). Wittmann palánkos hármast szerzett, de Stokes is jól célzott távolról (30-27). Próbálta lopni a távolságot a piros-fekete alakulat, de mindig volt valaki a hazaiaktól, aki válaszolni tudott (34-29). Bár Szavics zavartalanul dobhatott egy közelit, Pollard triplával reagált, hattal ment el a KTE másfél perccel a félidő vége előtt (37-31). A hátralevő időben ezen tudott minimálisan kozmetikázni a Körmend, négypontos kecskeméti előnnyel mentek félidőre a felek. 39-35.
 
A fordulás után Milutinovics lépett be az alapvonalon, ezután közel két percet kellett várni a következő kosárra, Szavics szerezte (41-37). Ezután következett egy gyors kosárváltás, majd Szavics ziccerével feljött kettőre a Körmend (43-41). Stokes egyenlíthetett volna, de mindkét büntetője kimaradt, míg a túloldalon Kiss fejezett be egy akciót (45-41). Pollard ziccerével megint kezdett lendületbe jönni a KTE, ám Gordon csinált válaszként egy 2+1-es akciót, igaz, a ráadás büntető kimaradt (47-43). Jaramaz bravúrkosarat értékesített, kisvártatva White fejezett be egy gyorsindítást. Szép összjáték után Karahodzsics dobhatott egy ziccert, oda is ütöttek neki közben, bement a büntető is (52-45). Pollard kis helyen is fel tudta tenni a labdát, ezzel pedig a találkozó addigi legnagyobb különbsége lett meg, időt is kért Antonisz Konsztantinidesz (54-45). Hiába Henry kosara, Pollard csinált egy 2+1-es akciót is, ezzel pedig már kétszámjegyűre nőtt a hazai előny (57-47). A hátralevő időben Henry még tudott három pontot hozzátenni, de így megmaradt hét a kecskemétiek vezetéséből az utolsó negyedre. 57-50.
 
A záró etap elején nagyot küzdöttek a hazaiak, a három támadólepattanónak végül egy Wittmann-tripla lett a jutalma, majd az irányító egy ziccert is dobott, nem tudott egyelőre a gyűrűbe találni a Körmend (62-50). Doktor hármasa esett be hét perccel a vége előtt, ráadásul Stokes is kosarat tudott szerezni, feljött hétre az Egis Körmend (62-55). Forray Gábor időkérését követően Jaramaz értékesített egy duplát, Gordon válaszolt a túloldalon egy könnyed ziccerrel. Ennél közelebb viszont továbbra se tudtak jönni a vendégek. Előbb Karahodzsics, majd Gordon zsákolt, viszont egyre csak fogyott az idő (66-59). Gyors kosarakkal próbált zárkózni az Egis Körmend, míg minél hosszabban igyekezett támadni a KTE. Jaramaz rossz vállalását követően Stokes rohant végig a pályán, 1 perc 58 másodperccel a vége előtt feljött háromra a vendég alakulat (68-65). Karahodzsics nagyon fontos kosarat dobott, majd Henry követett el egy támadóhibát (70-65). Jaramaz értékesített egy hármast, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a találkozó kevesebb, mint másfél perccel a vége előtt (73-65). Stokes próbálkozása lejött, nem tudott kapaszkodni az utolsó szalmaszálba a Körmend, hatalmas küzdelemben egyenlíteni tudott a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét. 73-67.
 
A párharc állása: 1-1.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét – Egis Körmend 73-67 (20-16, 19-19, 18-15, 16-17)
 
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Kapitány Gellért, Győrffy Pál Attila (Balogh László György)
 
Kecskemét: Pollard 20/3, Jaramaz 12/6, Milutinovics 8/6, Kucsera -, Karahodzsics 18. Cserék: Wittmann 11/6, Ivkovic -, Kiss 4.
 
Körmend: Stokes 9/3, White 8, Martinez -, Szavics 17/6, Gordon 12. Cserék: Doktor 3/3, Takács 4, Ferencz 2, Durázi -, Henry 11, Krivacsevics 1.
 
 
 
Váradi triplája nyitotta a találkozót, majd kisvártatva Lukács zsákolt nagyot egy gyorsindítás végén, Pongó hármasával pedig már az Alba járt előrébb (5-3). Benke fejezte be a vendégek alapvonali figuráját, ám Fakuade egy középtávolival azonnal válaszolni tudott. Keller kapott labdát a festékben, de erre is jött a gyors reakció a túloldalon, ezúttal Vojvoda állt bele egy távoliba (10-7). Továbbra is kiegyenlített volt a találkozó, felváltva változott a vezető csapat kiléte (12-11). Clark állt bele egy sarokhármasba, be is ment, Omenaka közelről egyenlített (14-14). Sokáig úgy tűnt, hogy nem is változik már a játék képe, de a negyed vége előtti utolsó percben Somogyi távolija és Perl büntetői is beakadtak, ezzel pedig egy kisebb előnyre tett szert a Falco. 17-21.
 
Szabó trojkája akadt be a második játékrész elején, amire Somogyi duplája érkezett (20-23). Clark is hozzá tudott tenni kettőt, ám ennél jobban nem tudott meglépni a Szombathely, ugyanis Vojvoda büntetői célt értek. Perl nehéz középtávolit értékesített, majd Pongó tört be (24-27). Egy párperces gólcsend következett, amit végül Milos Konakov elégelt meg és időt is kért. Keller kapott labdát a gyűrű alatt, ahonnan már nem is hibázott, majd Benke zsákolt egy gyorsindítás végén, jó ritmusba került a Szombathely (24-31). Pongó hármasával kapaszkodott az Alba, majd Davis tett a gyűrűbe egy közelit, újra csak kettő volt közte (29-31). Golomán volt pontos a vonal mögül, aztán Omenaka tett vissza egy támadólepattanót, ám Váradi azonnal egy távolival válaszolt (31-36). A félidő hajrájában még egy emlékezetes jelenet történt, ugyanis Szabó vétett sportszerűtlen hibát, majd egyből egy technikai hibát is kapott, így el kellett hagynia a játékteret, ráadásul nem sokkal később Pongó is kireklamált egyet magának, így pedig tíz fölé kúszott a Szombathely előnye a nagyszünet előtt. 35-45.
 
A fordulás után Fakuade szerzett labdáját követően talált be az Alba, majd Lukács zsákolt, ráadásul a fiatal játékos is labdát csent, amelyet követően Pongó harcolt ki egy sportszerűtlent, 5-0-val kezdte a félidőt a Fehérvár (40-45). Keller mindkét büntetőjét bedobta, ám Vojvoda faulttal együtt is szerzett egy hármast, a négypontos akcióval pedig már csak három volt közte (44-47). Váradi fejezett be egy gyorsindítást, ám erre is válaszoltak a hazaiak, ezúttal Lukács talált be (46-49). A fiatal játékos egy büntetőt is értékesített, majd Váradi tette vissza a saját támadólepattanóját, ezt követően pedig Fakuade állhatott a vonal mögé (48-51). Hawkins triplája nem ment be a sarokból, de ezúttal is Váradihoz pattant a labda, aki javított, majd egy ziccert is dobott, hazai időkérés következett (48-55). Vojvoda és Stark kosaraival megint lépésközelbe kerültek a hazaiak, mindössze kettő volt a Falco előnye, ráadásul Barac eladta a labdát (53-55). Az utolsó percben is kapaszkodott tovább a Fehérvár, teljesen nyílt maradt a záró etapra a találkozó. 56-57.
 
Pongó sarokhármasa vezetéshez juttatta az Alba Fehérvárt rögtön az utolsó negyed elején, kisvártatva Benkétől jött a válasz (59-60). Davis csak az egyik büntetőjét dobta be, ám újra a vezetésért támadhattak a hazaiak, hiszen Golomán támadóhibát vétett (60-60). Fakuade küzdött nagyot a palánk alatt, előnyt ért a visszatett támadólepattanója, Perl büntetőből egalizált (62-62). Benke fontos triplát dobott a vendégeknek, ám Stark azonnal reagált egy 2+1-es akcióval (65-65). Az irányító próbált ezekben a percekben előlépni, megint magára vállalt egy akciót, ezúttal is csak fault árán tudták megállítani, három és fél perccel a vége előtt megint a fehérváriaknál volt az előny (67-65). Barac próbálkozása kimaradt, Stark pedig újabb kosarat szerzett, ez viszont hármat ért, elment öttel az Alba (70-65). Golomán ziccerével közelebb jött, Benke távolijával egyenlített a Falco, két perc maradt (70-70). Pongó tett fel egy közelit, Keller büntetőzött jól a túloldalon (72-72). Stark ezúttal hibázott, eladta a játékszert, amit Váradi büntetett met, közel ötven másodperc maradt (72-74). Nagyot védekeztek a vendégek, ráadásul kulcspillanatban egy támadólepattanót is tudtak szerezni, ezzel pedig meg is nyerték a találkozót. Óriási izgalmak után győzött Székesfehérváron a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely együttese, amely így 2-0-ra ellépett a párharcban. 72-74.
 
A párharc állása: 2-0 a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely javára.
 
Alba Fehérvár - Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 72-74 (17-21, 18-24, 21-12, 16-17)
 
Rájátszás, elődöntő, 2. mérkőzés
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Papp Péter, dr. Mészáros Balázs (Bodrogváry Iván József)
 
Alba: Pongó 14/9, Vojvoda 14/6, Lukács 7, Fakuade 11, Davis 3. Cserék: Stark 12/6, Takács -, Smith -, Szabó 5/3, Omenaka 6.
 
Falco: Váradi 21/6, Somogyi 7/3, Benke 13/9, Golomán 6, Keller 9. Cserék: Verasztó -, Perl 13, Sövegjártó -, Clark 5/3, Hawkins -, Barac -.

Vármegyei szövetségek