Tippmix Férfi NB I: Feszült meccsen verte a Falco az Albát
01
Jun
2022
Tippmix Férfi NB I: Feszült meccsen verte a Falco az Albát
2022. június 1.  |  22:53
Rögtön egy triplával kezdett a Körmend, Martinez szerezte a sarokból, egy hosszú vendég támadás végén Milutinovics válaszolt szintén távolról (3-3). Stokes is hamar feliratkozott a pontszerzők közé, majd Szavics zsákolt egy labdaszerzést követően (7-3). Jól bekezdtek a felek, Jaramaz is ziccerezhetett, majd Pollard egyenlített büntetőből (7-7). Kezdett kifizetődni a körmendiek agresszív védekezése, a piros-feketék fokozatosan léptek el a kecskemétiektől, Gordon faulttal együtt gyűrűbe húzott labdája után elmentek hétten a hazaiak (14-7). Erre még Szavics pakolt rá egy triplát, miközben a túloldalon csak Pollard büntetője érkezett, időt kért Forray Gábor (17-8). Ez sem lassította le a vasiakat, Ferencz sarokhármasával tíz fölé nőtt a különbség, majd Karahodzsics tett vissza egy támadólepattanót (22-12). Ferencz újabb triplát értékesített, úgy tűnt, hogy nem tudja lelassítani a vasiakat a KTE az első negyedben, de egy nagy hajrával és egy 6-0-ás futással visszajöttek tíz alá a vendégek. 27-18.
 
White betörése nyitotta a második felvonást, válaszként Wittmann távolija hullott be (29-21). Ezúttal nem tudta Karahodzsicshoz bejuttatni a labdát a KTE, a szerzett labdákból pedig rendre kosarat szerzett a Körmend (33-21). Forray Gábor újabb időkérése után sikerült rendezni a sorokat, Pollard vezérletével sikerült is csinálniuk egy újabb 6-0-ás futást a vendégeknek (33-27). Durázi sarokhármasa ment be, de ezúttal nem tudott jobban meglépni a Körmend, Milutinovics gondoskodott róla (36-29). Ekkor jött Durázi újabb távolija, ezzel megint kétszámjegyű lett a differencia a felek között. Nem hagyta magát azonban a KTE, Pollard és Milutinovics remekül kosárlabdázott, visszajöttek négyre a vendégek a nagyszünet előtt. 40-36.
 
A fordulás után ugyanúgy kezdtek a csapatok, mint a mérkőzést, sorba jötttek egymás után a pontos dobások, de leginkább a Körmend akarata érvényesült (48-39). Jaramaz is eleresztett egy távolit, majd Karahodzsics dobott egy ziccert faulttal együtt, továbbra is kiélezett volt a meccs (48-45). Durázi szép passzából zsákolhatott Gordon, de Jaramaz erre is válaszolni tudott (50-47). Hiába White közelije, Pollard távolija célt ért, már csak kettő volt a különbség (52-50). Durázi tudott új lendületet vinni a piros-feketék játékába, de Wittmann gondoskodott róla, hogy ezúttal ne tudjanak meglépni a vasiak (56-54). Hiába próbálkozott, továbbra sem tudott kiegyenlíteni a Kecskemét, amikor kellett, mindig jött egy jobb periódus a hazaiaktól (60-54). A játékrész vége előtt Ferencz lépett megint elő, két triplát is bedobott, ezzel pedig újfent meglett a közte tíz, ezen kozmetikázott Milutinovics utolsó másodperces kosara. 66-58.
 
A záró negyed elején Henry tett vissza egy támadólepattanót, de összességében is jobban kezdte ezt a felvonást a Körmend, 6-0 után Karahodzsics talált be (72-60). Továbbra sem akarta feladni a KTE, innen sikerült visszajönniük hétre a vendégeknek, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (72-65). Ferencz újabb kosarat dobott, ezúttal ez két pontot ért, majd egy kisebb kavarodás után Gordon csinált egy 2+1-es akciót, igaz a ráadás büntető kimaradt (76-65). Doktor szerzett labdát, amiből dobhatott egy sima ziccert, kezdett eldőlni a találkozó négy perccel a vége előtt (78-65). Tóth hármasával megint tudott be tudott nézni tíz alá a KTE, de ekkor már csak két perc volt hátra (80-72). Innen viszont már nem volt visszaút a vendégeknek, az Egis Körmend összességében végig vezetve, remek védekezéssel húzta be az elődöntő első találkozóját. 86-74.
 
A párharc állása: 1-0 az Egis Körmend javára.
 
Egis Körmend – Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 86-74 (27-18, 13-18, 26-22, 20-16)
 
Rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
Körmend, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Praksch Péter Árpád, Makrai Márton (Páli dr. Kálmán)
 
Körmend: Stokes 7/3, White 11/3, Martinez 3/3, Szavics 7/3, Gordon 26. Cserék: Takács -, Doktor 2, Ferencz 14/12, Durázi 12/6, Henry 4, Krivacsevics -, Kenéz -.
 
Kecskemét: Pollard 24/3, Jaramaz 10/6, Milutinovics 12/6, Kucsera 2, Karahodzsics 11. Cserék: Wittmann 10/6, Ivkovic -, Kiss -, Tóth 3/3, Botka -.
 
 
 
Váradi és Lukács kosaraival indult a mérkőzés, majd Vojvoda triplájával átvette a vezetést az Alba, de Golomán 2+1-es akciójával egyenlített a Falco (5-5). Összességében elsősorban a védekezésé volt a főszerep, perceket kellett várni a következő kosárra, Somogyi szerezte Benke passzából. Kisvártatva Somogyi másodszor is be tudott lépni hátul, majd Clark értékesített egy triplát, időt kért Matthias Zollner, hiszen 10-0-ás futásban voltak a szombathelyiek (12-5). Ez sem lassította le a hazaiakat, nem sokkal később meglett a közte tíz is, igaz, azonnal jött Vojvoda hármasa válaszként (16-9). A vendégek hátvédje szinte egymaga tartotta meccsben az övéit, de a negyed végén Perl büntetőivel átlépte a húsz dobott pontot is a Falco. 21-14.
 
Sok hibával kezdték a második felvonást a felek, majd két jó támadással és egy 5-0-ás rohanással felzárkózott kettőre a Fehérvár, Vojvoda pedig már a negyedik tripláját szerezte (21-19). Perl két könnyű kosarat is dobhatott, gyakorlatilag ő vívott külön meccset Vojvodával. Pongó talált rést a hazai védelmen, ám Perl egy hármast is értékesített (28-21). Pongó csent labdát, amelyet követően ziccert is dobhatott, az esetet követően viszont technikai hibát kapott Matthias Zollner. Hiába Vojvoda két büntetője, Váradi is üresen maradt a gyűrű közelében, nem tudott közelebb zárkózni a Fehérvár (31-25). Rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, a két csapat összesen 18 labdát adott el tizenhét játékperc alatt, de a gyűrűt is ritkán találta el a játékszer. Feszült is volt a meccs, Smith kapott egy sportszerűtlen hibát, ráadásul Matthias Zollnert kiállították másik technikai hibával – így pedig a következő meccsen sem ülhet le a kispadra. A kis közjáték ellenére is zárkózni tudtak a fehérváriak, ugyanis Davis tett vissza egy támadólepattanót, de Váraditól azonnal jött egy hármas (34-28). A hátralevő időben nagy változás a játék képét tekintve nem történt, nyolcpontos Falco-előnnyel mehettek a felek a félidőre. 40-32.
 
A fordulás után Lukács csinált egy 2+1-es akciót, ezzel megint csak öt volt a különbség, ráadásul Vojvoda is hozzátett kettőt (40-37). Pongó szerzett labdát és rohant végig a pályán, elolvadt a Falco előnye, időt kért Milos Konakov (40-39). Perl középtávolijával folytatódott a találkozó, de ez sem lassította le a vendégeket, akik nem sokkal később fordítani tudtak (42-43). Barac és Keller kosaraival tudott újítani a Szombathely, utóbbi ráadásul hármast dobott, majd Clark zsákolt egy labdaszerzés után (49-43). Hiába a hazaiak nagy futása, nem rogyott meg a Fehérvár, amely Pongó triplájával ki is egyenlített (49-49). Perl már a tizenkilencedik pontját szerezte, ám Szabó is a helyére küldött egy távolit, újra az Albánál volt az előny, főleg, hogy Stark trojkája is beakadt (51-55). Perl csinált egy 2+1-es akciót, továbbra is kiélezett volt a mérkőzés (55-56). A játékrész hajráját jobban megnyomta a Falco, előbb Clark dobott egy hármast, majd Perl a félpálya közeléből, a dudaszó pillanatában eresztett el egy pontos dobást. 63-59.
 
A záró etapot Smith lefordulásos kosara indította, majd Vojvoda zsákolt, kezdődhetett minden elölről (63-63). Vojvoda újabb kosarat szerzett, Váradi válaszolt két nehéz dobással, megint a Falco vezetett (67-65). Stark magánakciója eredményes volt, de Váradi újabb négy pontot szerzett, időt kértek a vendégek (71-67). Fakuade dolgozott le hármat a négypontos hátrányból, ám Golomántól egy nagyon fontos tripla jött a túloldalon (74-70). Lukács állhatott a vonalra, de csak a másodikat dobta be (74-71). Perl a túloldalon pontosan célzott, elment öttel a Szombathely három perccel a vége előtt (76-71). Lukács ezúttal nem hibázott, ám Benke szépen talált utat a gyűrűig, ráadásul egy támadóhibát is kiharcolt (78-73). Higgadtabb tudott lenni a végjátékban a Szombathely, így okosan kosárlabdázva behúzta ezt a feszült találkozót és előnybe került a párharcban. 88-78.
 
A párharc állása: 1-0 a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely javára.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Alba Fehérvár 88-78 (21-14, 19-18, 23-27, 25-19)
 
Rájátszás, elődöntő, 1. meccs
Szombathely, Aréna Savaria
V.: Benczur Tamás, Kapitány Gellért, Györfy Rúben (Dernei Gábor)
 
Falco: Váradi 23/3, Somogyi 6, Benke 4, Golomán 11/3, Keller 5/3. Cserék: Verasztó -, Perl 27/6, Sövegjártó -, Clark 8/6, Barac 4, Hawkins -.
 
Alba: Pongó 11/3, Vojvoda 25/15, Lukács 10, Fakuade 5, Davis 4. Cserék: Stark 6/3, Takács -, Smith 10, Szabó 5/3, Omenaka 2.

Vármegyei szövetségek