Tippmix Férfi NB I: Kialakult az elődöntők mezőnye
27
May
2022
Tippmix Férfi NB I: Kialakult az elődöntők mezőnye
2022. május 27.  |  22:35
Szavics betörése után a Körmend szerezte meg a találkozó első pontjait, majd Stokes is dobott egy kosarat, aztán egy triplát is, 7-0-val kezdtek a vendégek (0-7). Carev megmozdulása után tudott szépíteni az Oroszlány, ám egyből jött egy tripla a körmendiektől (2-10). Martinez labdaszerzését követően pedig White fejezett be egy gyorsindítást, ezzel pedig hamar meg is lett a közte tíz, időt kért Sebastjan Krasovec (2-12). Ihring harcolt ki egy sportszerűtlen hibát és bár csak egy büntetőt dobott be, ezután tudott csinálni egy 2+1-es akciót is (6-12). White három büntetővel, majd egy triplával reagált, de Parrish is megszerezte az első távoliját (9-18). Huzamosabb ideig nem tudott megmaradni tíz pont alatt az Oroszlány, sőt, Ferencz középtávoliját követően kialakult az addigi legnagyobb különbség (9-22). A negyed hajrájából egy kicsit a hazaiak jöttek ki jobban, 15-24 volt az eredményjelzőn az első tíz perc után.
 
A második etapot Molnár közelije nyitotta, míg Durázi egy büntetőt dobott a túloldalon (17-25). White remek formában kezdte a találkozót, egy triplát küldött a helyére, majd Molnár zsákolt Ihring passzából (19-28). Kicsit alábbhagyott a csapatok teljesítménye, már ami a pontszerzést illeti, de ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy kőkemény védekezés volt a pályán. Calhoun állhatott a vonal mögé, nem is hibázott, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (23-30). A légiós újabb büntetőket dobhatott, ezzel pedig feljött ötre az MVM-OSE Lions. Ritmust tudtak váltani a vendégek, köszönhetően a fiatal játékosaiknak, előbb Martinez, majd Krivacsevics verte meg egy-egyben az emberét (25-34). Jól eloszlottak a pontok a hazaiaknál, két perccel a vége előtt sikerült is felkapaszkodniuk hatra, de időben lépett a Körmend. 31-39.
 
A fordulást követően Szavics egymás után két távolit is bedobott, Ihring és Molnár kosaraival lopta a távolságot az OSE (34-45). Szavics három perc alatt már a harmadik hármasát szerezte, de Molnár erre is válaszolni tudott (36-48). Durázi is távolról célzott jól, majd White is bedobta a maga tripláját, elment tizennyolccal a Körmend, elkezdett nyílni az olló a felek között, időt is kért Sebastjan Krasovec (36-54). Elképesztő triplázással rukkolt elő ebben a periódusban a Körmend, Ferencz is bedobott egyet, majd egy középtávolit is, huszonháromra hízott a vendég előny (36-59). Tetőzte a hazaiak problémáit, hogy Mario Ihring is sántikálva hagyta el a játékteret. Carev szép kosaraival visszaküzdötte húszon belülre az Oroszlány, de így is magabiztos előnnyel várhatta a záró tíz percet a Körmend. 45-63.
 
Ihringgel a soraiban tért vissza az utolsó negyedben az OSE, az irányító pedig dobott is egy visszalépős duplát, ráadásul Tóth labdaszerzése után White követett el egy sportszerűtlen hibát, így Stokes után őt is elveszítette a találkozó hátralevő részére az Egis Körmend. Tóth mindkettő büntetőjét értékesítette, de a triplákkal továbbra is hadilábon álltak a hazaiak (49-63). Tóth egy duplát is bedobott, időt kellett kérnie Antonisz Konsztantinidesznek, hiszen a több, mint húszpontos fórjából már csak tizenkettő maradt a körmendieknek (51-63). Gordon zsákolt kétszer is egymás után, ő lépett elő a vendégeknél, igaz, ehhez kellettek Doktor passzai is (51-67). Ihring kapott egy technikai hibát, Ferencz be is dobta a megítélt büntetőt (51-68). Megint kezdett egyre jobban ellépni az Egis Körmend és bár még egyszer visszajött tizenkettőre az Oroszlány, csodát tenni már nem tudott. A körmendiek szinte végig dominálták ezt a találkozót, megérdemelten jutottak be az elődöntőbe. 72-86.
 
MVM-OSE Lions – Egis Körmend 72-86 (15-24, 16-15, 14-24, 27-23)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 4. meccs
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Praksch Péter Árpád, dr. Mészáros Balázs, Tőzsér Dénes Kelemen (Hartyáni Zsolt)
 
Oroszlány: Ihring 15, Carev 10, Parrish 4/3, Calhoun 22/9, Molnár 10. Cserék: Tóth 4, Ruják 3, Dorogi 4.
 
Körmend: Stokes 5/3, White 11/9, Martinez 2, Szavics 23/15, Gordon 10. Cserék: Kenéz -, Takács 2, Ferencz 17/9, Durázi 6/3, Krivacsevics 7, Doktor 3/3, Kiss -.
 
 
 
Az elődöntőért küzdött a Kecskemét, a Szolnok pedig az életben maradásért 2-1-es állásnál a felek párharcában.
 
Nem született sok kosár a mérkőzés első szakaszában, közel négy perc után még csak 4-4 állt az eredményjelzőn. Ekkor Badzim triplája ért célba, és lépett meg három ponttal a Szolnok. Kucsera egyenlített, de továbbra is az Olajnál volt a kezdeményezés. Kicsit beragadt a Kecskemét, Young és Kovács egy-egy duplája után már 10-17 állt az eredményjelzőn. Ezután egy 7-0-t repesztettek a hazaiak, Karahodzsics duplája után 17-17-re módosult az eredmény. Az utolsó kosár ismét a válogatott centeré volt, így kettővel tartottak előrébb az első negyed végén (21-19).
 
Badzim hárompontosa nyitotta a második negyedet, majd Jaramaz talált be a túloldalon. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, egyik fél sem tudott meglépni a másiktól. A negyed közepén Milutinovics triplája után tartott előrébb három ponttal a Kecskemét, amit rögtön Badzim egyenlített ki. A folytatásban is a távoli dobásokban remekeltek a felek, Kovács hármasára Wittmann válaszolt. A negyed hajrája már a vendégeké volt, Young, valamint Szubotics pontjaival hattal tartottak előrébb a nagyszünetben (40-46).
 
Tartotta előnyét az Olajbányász a harmadik játékrészben is. Pollard extra megmozdulásainak köszönhetően a 25. perc magasságában érték utol a hazaiak a vendégeket. 54-54 után ismét Badzim húzott elő egy triplát, de Milutinovicstól rögtön érkezett a válasz. Pollard és Jaramaz továbbra is ponterős maradt, így a negyed végére mát öttel vezettek volna a kecskemétiek, ha nincs Young hármasa (69-67).
 
Ahogy az várható volt, a záró tíz perc még sok izgalmat tartogatott. Érezhető volt a feszültség, jelentősen visszaesett a ponttermelés mindkét oldalon. Egészen a 38. percig 74-74 állt az eredményjelzőn. A hosszú kosárcsendet Badzim törte meg, amit Jaramaz egalizált ki. Egy perccel a vége előtt a Kecskemét vezethetett támadást, amikor Pollard fejezett be egy egyéni akciót távolról. 79-76-nál az időkérést követően Szuboticsnak sikerült egyenlítenie. 79-79-nél a kecskemétiek támadhattak. A vendég védők Wittmant faultolták, aki két büntetőjéből egyet értékesített. Az oldalbedobást azonban elrontotta a Szolnok, így már nem volt esélyük az ellentámadásra. A labdát megőrizte a Kecskemét, és ezzel egy ponttal megnyerte a mérkőzést, és bejutott az elődöntőbe (80-79).
 
Duna-Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 80-79 (21-19, 19-27, 29-21, 11-12)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 4. meccs
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Győrffy Pál Attila, Farkas Gábor (Farkas Zoltán)
 
Kecskemét: Pollard 23/9, Kucsera 3/3, Jaramaz 16/9, Milutinovics 16/6, Karahodzsics 13. Csere: Wittmann 9/6, Fazekas M. -, Ivkovics -, Kiss D. -.
 
Szolnok: Badzim 23/12, Pallai -, Kovács P. 17/9, Szubotics 12/3, Cakarun 8. Csere: Cummings 8, Young 11/3, Gilszki -, Rudner -.
 
 
A Szeged a túlélésért játszott, a Falco az elődöntőbe jutásért. A negyedik mérkőzésnek 2-1-es szombathelyi vezetés mellett vágtak neki a felek.
 
Pontszegényen indult a találkozó, 6-2-re megléptek az első percekben a szegediek. Clark előbb felhozta 6-4-re csapatát, majd triplájával a vezetést is átvették a vendégek. A túloldalon Cook remekelt, majd Somogyi egyenlített. Visszavette a vezetést a hazai csapat, majd Barac egyenlített büntetőkből. A negyedet Váradi kosara, majd büntetői zárták (15-20).
 
Davis triplája nyitotta a második negyedet, majd újra Váradi talált be. Szorosan alakult a találkozó ezekben a percekben váltakozott vezetés mellett. Davis büntetője után ismét Clark egalizált, ezzel 27-27 lett az állás. Az amerikai ezt követően egy triplát is bevágott, jött is a szegedi időkérés. Bognár és Davis kosaraival közeledett a Szeged, de hiába talált még be Persons is, a félidőben eggyel mentek a vendégek (33-34).
 
Nagy triplaváltással indult a második félidő, sorrendben Váradi, Keller Iván, majd Keller Ákos talált be a triplavonalon túlról. Alston válaszolt, azonban Váradi továbbra is ihletett formában kosarazott. Ezekben a percekben már 38-49 állt az eredményjelzőn, de a Szeged nem adta fel. A hazaiak elkezdték faragni hátrányukat, Persons közelije után 49-55-re módosult az eredmény. A játékrészt azonban Perl triplája zárta, így kilenc volt közte az utolsó tíz perc előtt (49-58).
 
Hiába állt a zászló a Falcónak az utolsó negyed első szakaszában, a Szedeák egy percre sem adta fel. Öt perccel a vége előtt Persons büntetője után 59-65-öt mutatott az eredményjelző. A 38. percben utolérte a Szeged a Falcót, Cook triplája után lett 66-66. Bognár demoralizáló triplát dobott, de Váradi szíve újra a helyén volt, és egálra mentette a meccset. 69-69 után már nem született kosár, pedig Persons duplája még célba ért. A játékvezetők azonban úgy ítélték meg, hogy Alston a pattogó labdához hozzáért a dudaszót követően, így következhetett a hosszabbítás (69-69).
 
Váradi triplája nyitotta a ráadást, majd két büntetőt is a helyére küldött. Közben Cook egy zsákolással hozta közelebb csapatát, majd ismét Váradi talált be. Úgy tűnt, hogy elfáradt a Szedeák, a 44. percben Keller közelije után 73-82-re módosult az eredmény. Innen már nem engedte ki a kezéből a meccset a Falco, végül nyolc ponttal nyert, és jutott be a bajnokság elődöntőjébe (79-87).
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 79-87 (15-20, 18-14, 16-24, 20-11, 10-18) - hosszabbítás után
 
Rájátszás, negyeddöntő, 4. meccs
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Cziffra Csaba Zsolt, Ádám József (Farkas János)
 
Szeged: Persons 12, Balogh S. 2, Cook 13/6, Bognár 12/3, Alston 2. Csere: R. Davis 22/6, Keller I. 4/3, Szatmár -, Filipovics 9, Kerpel-Fronius B. 3/3.
 
Falco: Somogyi 4, Benke 7/3, Clark 11/9, Golomán 10/6, Keller Á. 11/3. Csere: Váradi 27/15, Perl 5/3, Hawkins 3/3, Barac 9, Verasztó -.

Vármegyei szövetségek