Női egyetemi bajnokság: Győri bajnoki cím 20 pontos hátrányból
22
May
2022
Női egyetemi bajnokság: Győri bajnoki cím 20 pontos hátrányból
2022. május 22.  |  17:06
A második negyed közepén 20 ponttal még az ELTE BEAC vezetett a női egyetemi bajnokság fináléjában. A félidő hajrájában azonban magára talált, majd egy szédületes harmadik negyedet produkálva fordított a győri együttes, amely az ellentétes félidőket hozó találkozón remek szünet utáni játékával megnyerte az egyetemi bajnokságot. A bronzmérkőzésen a TF apránként ellépve, s a negyedik negyed elején "döntő csapást mérve" a debreceniekre diadalmaskodott.
 
 
 
Nemzeti Egyetemi Kosárlabda bajnokság, nők
 
Bronzmeccs
 
TFSE - DEAC 63-52 (17-17, 17-13, 12-10, 17-12)
Miskolc, 100 néző, V.: Domán, Marton, Simon.
 
TFSE: KENYERES 10/3, Szabó Evelin 5/3, Burján 4, Király 8, VÍGH 18/3. Csere: KELEMEN 10, Budai 2, Galli-Hirling 2, Dömötör 2, Úr 2. Edző: Kováts Gabriella.
 
DEAC: Mezei 9/3, Baczuk 8/3, Holinka-Miklós 9/3, SZABÓ G. 12/6, Herdon 1. Csere: SZABÓ Z. 11, Kernács, Gaál, Szabó Cs. 2. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Szabó Gréta triplájával indult a csalódott csoportgyőztes csapatok csatája a bronzéremért. Az első percekben, ha szűken is, de a debreceniek vezettek, majd a szakasz közepén Kenyeres Anett triplájával fordított a TF. A szakasz második felében inkább a fővárosiaknál volt az előny, végül döntetlennel zárult a nyitó szakasz. A második etapot a TF kezdte jobban, de a szakasz közepén Holinka-Miklós Hanna triplájával és Baczuk Virág kosaraival, egy 7-0-s rohammal fordított a DEAC. Szabó Evelin triplája a félidő hajrájában egy 9-0-s fővárosi rohamot indított útjára, szünetben 4 ponttal vezetett a TF.
 
A második félidő elején Baczuk és Vígh Bernadett váltottak triplát, tartotta szűk előnyét a "trónfosztott címvédő", amely a szakasz második felében egy 7-1-gyel 10 pontosra növelte előnyét. A felvonás 4 DEAC ponttal és 6 egységnyi TF-vezetéssel zárult. Kenyeres két közeli kosarával a negyedik negyed elején ismét 10 pontra nőtt a TFSE előnye, majd Vígh kosarainak köszönhetően egy 10-0-s rohamot bemutatva a negyed közepén 16 ponttal léptek el a fővárosiak. A hajrában Szabó G. extra triplájával ugyan átmenetileg 10 ponton belülre kerültek az utolsó pillanatig szívósan küzdő debreceniek, de nem tudták szorossá tenni a végjátékot.
 
Kováts Gabriella: - Kettős érzelmek tombolnak bennem és a lányokban. Fáj még a tegnapi vereség, de nagyon örülünk, hogy a bronzérmet sikerült megszereznünk. Egyszer fent, egyszer lent, már most várjuk a következő szezont.
 
Kászoni Boglárka: - Mindenekelőtt gratulálok a TF csapatának a bronzérem megszerzéséhez! A találkozón sajnos csak egyetlen támadólepattanót szereztünk, így nem lehet mérkőzést nyerni. Büszke vagyok a lányokra, hogy bejutottunk a négyes döntőbe, ahol egyik mérkőzésen sem játszottunk alárendelt szerepet.
 
 
 
 
Döntő
 
ELTE BEAC - UNI Győr SzESE 58-68 (23-9, 11-13, 7-28, 17-18)
Miskolc, 250 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Kruk, Káré.
 
ELTE BEAC: Mudra, TAKÁCS E. 20/6, Nagyi 6/3, LENDÉR 17/12, FOLTIN 10. Csere: Vári, Majsa 2, Horváth P. 1, Fabini 2. Edző: Laklóth Anna.
 
Győr: ROZMÁN 17/6, BAFFY 21/9, Horváth D., Szűts B., BÁNSZEGI 13/3. Csere:  Perl 6/6, CHROMÉJ 11/3, Békés, Király, Sándor. Edző: Dr. Barthalos István.
 
Az alapszakaszban 1-1-re végzett egymással a két együttes, mindkettő nyerte a hazai meccsét. A fináléban, semleges pályán Foltin Blanka a fővárosiaknak szerzett vezetést, Baffy Fanni szép távoli duplával egyenlített. A 3. perc elején az is állhatott volna az eredményjelzőn: Foltin-UNI Győr 6-2 - a kisalföldiek kezdetben nem tudták tartani az ELTE-centert. Miután Lendér Lilla is "beköszönt" a győrieknek, 8-2-nél időt kért Barthalos doktor. A Széchenyi Egyetem hosszabb kosárcsendjének ügyes pozíciójáték után Bánszegi Borbála vetett véget. A fővárosi együttes lendületét viszont nem tudta megtörni, amely egységes csapatjátékkal egy 8-0-lal - benne egy hármassal Lendér Lillától - 10 pont fölé hizlalta előnyét. Chroméj Hajnalka hármasa adott reményt a Győrnek a szakasz hajrájában, amikor büntetőkkel tartotta 10 pont körüli előnyét az ELTE BEAC. Az etap Lendér hármasával és magabiztos, 14 pontos fővárosi vezetéssel zárult.
 
A második szakasz elején a nagy rohanásba sok hiba csúszott mindkét oldalon, több mint három percig nem esett kosár, majd Takács Emese dobta át kétszer is a sarokból szép triplával az addig igen hatékony győri zónát, így 20 pontra nőtt az ELTE-előny, újra időt kért a Győr. Baffy faragott a kisalföldi hátrányon két szép triplával, majd egy duplával egy 8-0-s rohamot bemutatva, s a 10 pontos lélektani határ közelébe hozva csapatát. A túloldalon újra Takács villant, 6 perc után a szakasz állása: Takács-Baffy 8-8 volt. Kettejük dobópárbajába "szólt bele" - nyilván a győriek nem bánták - ügyes duplával Rozmán Lilla, majd Baffy újabb duplája után 10-re csökkent a különbség. A félidő hajrájában Lendér próbálta triplával átlendíteni a holtponton az ELTE BEAC együttesét, amely 12 pontos előnnyel fordult.
 
Rozmán távoli duplájával indult a második félidő, majd Baffy dobott újabb hármast. A túloldalon Takács talált be lerohanás után, de Perl is beemelt egy triplát, így a Széchenyi Egyetem egy 8-2-vel két perc alatt megfelezte szünetbeli hátrányát. Rozmán 5-re hozta föl övéit, amikor a szakasz közepén addig csak büntetőkből eredményes Nagyi Tímea emelt be egy hármast. A győriek azonban vérszemet kaptak: a center Bánszegi remek megmozdulásaira, köztük egy triplára alapozva a szakasz második felében egy szédületes 18-1-es "száguldással", az utolsó másodpercben egy Rozmán triplával megfordították az állást a támadásban teljesen elbizonytalanodó, büntetőit is elhibázó ELTE BEAC-cal szemben, és 9 pontos előnnyel várhatták a záró szakaszt.
 
Baffy hármasával nyílt tovább az olló, 10 pont fölé nőtt a szünetben még 10 pont fölötti hátrányban lévő győri együttes előnye. Hosszú-hosszú idő után Takács szerzett akciókosarat fővárosi részről. A győri együttest újra a felzárkózást elindító Baffy vette vállaira, kosaraival tartotta a "tízen túli" vezetést a győri együttes. Sőt, Perl újabb hármasával 15-re nőtt a szinte extázisban kosárlabdázó kisalföldi hölgykoszorú előnye. Kapkodtak a fővárosiak, Takács magára maradt a pontszerzésben, Rozmán is triplát dobott győri részről. A hajárban a Széchenyi Egyetem csapata próbálta lassítani a játékot, az ELTE három perccel a befejezés előtt egy 6-0-lal 10 pontra csökkentette hátrányát. A hajrában azonban a támadásai befejezését siettető fővárosiak ennél nem tudtak közelebb kerülni ellenfelükhöz, így a Győr nyerte az egyetemi bajnokságot a hölgyeknél. A győztes győri csapatból Bánszegi (13 pont, 10 lepattanó), az ELTE BEAC együtteséből pedig Lendér (17 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát. Pár másodperccel a lefújás után pedig a két szakvezető - ha nyilván más-más hangulatban is, de - összeölelkezett. Erről is szól, ilyen az egyetemi sport!
 
Laklóth Anna: - Óriási elismerés jár a Győrnek! Sajnos a harmadik negyedben mutatott extra dobóformájukra nem volt válaszunk, ebben nem tudtam segíteni játékosaimnak. Ezzel együtt büszke vagyok a csapatra, az egész éves munkájukért, teljesítményükért minden elismerést megérdemelnek a lányok.
 
Dr. Barthalos István: - Tíz éve nyert bajnokságot a győri női csapat, amelynek stábjában én is ott voltam. Nagyon örülök neki, hogy egy évtized után Győr ismét kosárlabda bajnokcsapatot ünnepelhet, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani minden edzőkollégának, akik labdát adtak ezeknek a lányoknak a kezébe, és segítettek nekik erre a szintre eljutni!
 
 
 
 
Fotó: Women's Basketball Club Győr facebook

Vármegyei szövetségek