Tippmix Férfi NB I: 2-0-ra vezet a Kecskemét és az Alba, egyenlített a Szedeák és a Körmend
21
May
2022
Tippmix Férfi NB I: 2-0-ra vezet a Kecskemét és az Alba, egyenlített a Szedeák és a Körmend
2022. május 21.  |  21:15
Lukács egy szerzett labda utáni zsákolásával indult a mérkőzés, ráadásul a fiatal játékos egy büntetőt is dobahtott. Kisvártatva Fakuade állhatott a vonal mögé, aki a másodikat értékesítette, majd Vojvoda is hozzátett kettőt (6-0). Több, mint három percet kellett várni az első soproni kosárra, Montgomery szerezte egy szép sarkazás után, majd Fazekas betörése ért célt (6-4). Innen megint a fehérváriak tudták jobban felpörgetni a ritmust és Vojvoda vezérletével futottak is egy 8-0-ás periódust, ezzel pedig a tíz is meglett közte (14-4). Mack közelijével szépített az SKC és Fordnak is összejött egy 2+1-es akció, igaz, a ráadást kihagyta (14-8). Myers állt bele egy hármasba, visszajöttek egy labdányi különbségre a vendégek, de a negyed hajráját a fehérváriak zárták jobban, ráadásul Vojvoda utolsó másodperces triplája is beesett. 19-13.
 
Lukács ziccere csorgott be a második etap elején, Montgomery két büntetővel válaszolt (21-15). Smith zsákolt egy nagyot, ám utána technikai hibát kapott. Ez sem lassította le a hazaiakat, akik jó csapatjátékkal fejezték be az akcióikat, időt kért Kosztasz Flevarakisz (25-16). Hiába kezdett feljavulni a soproniak támadójátéka, mindenre jött a reakció a fehérváriaktól, így ezekben a percekben tíz pont körül mozgott a differencia (31-21). Fazekas hármasával folytatódott a mérkőzés, de előbb Lukács, majd Omenaka zsákolt nagyot, Ford és Myers büntetőivel viszont így is tízen belül tudott maradni a Sopron (35-27). Pongó és Omenaka összjátéka megint bejött a hazaiaknak, újra időt kellett kérnie Kosztasz Flevarakisznek (38-27). Remek ritmusba került a Fehérvár, gyors kosarakkal, látványos játékkal és jó védekezéssel léptek el egyre jobban az ellenfelüktől, így jócskán ki is nyílt az olló a nagyszünetre. 50-33.
 
A fordulás után közel másfél percet kellett várni az első kosárra, Fakuade szerezte zsákolásból, Myers gyorsan válaszolni tudott. Továbbra is jól járt a labda a hazaiaknál, míg a vendégeknél inkább egyéni akciók után születtek a kosarak, ezt jól jelzi az ekkor 14-2-es gólpassz-mutató. Vojvoda harcolt ki egy sportszerűtlen hibát, ezzel pedig elérte a húszat is a különbség (55-35). Továbbra sem talált fogást a hazaiakon a Sopron, 62-38-nál jött a vendég időkérés. Sok idő nem telt el, de már volt, hogy a harmincat is átlépte a különbség, kezdett eldőlni a találkozó még úgy is, hogy kicsit kozmetikázni tudott az SKC. 76-52.
 
A záró felvonás elején sem tudott közelebb férkőzni a Sorpon, két perc elteltével nemtudtak kosarat szerezni a vendégek, így időt két Kosztasz Flevarakisz (78-52). Nem sokkal később megint elérte a harmincat a differencia, innen pedig már nem volt visszaút az SKC-nak. Az Alba Fehérvár végig vezetve aratott kiütéses győzelmet, ezzel pedig ellépett 2-0-ra a párharcban. 87-72.
 
A párharc állása: 2-0 az Alba Fehérvár javára.
 
Alba Fehérvár – Sopron KC 87-72 (19-13, 31-20, 26-19, 11-20)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. meccs
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Kapitány Gellért, Praksch Péter Árpád, Farkas Gábor (Téczely Tamás)
 
Alba: Pongó 12/3, Vojvoda 17/6, Lukács 15, Fakuade 9, Davis 4. Cserék: Stark 7/3, Takács M. 6/6, Smith 4, Szabó 7/3, Omenaka 6, Kass -.
 
Sopron: Myers 10/3, Fazekas 7/3, Borisov 11/6, Ford 22, Montgomery 9. Cserék: Mack 9/3, Halász -, Supola 4/3, Takács N. -, Sitku -, Werner -.
 
 
 
Meglehetősen pontszegényre sikeredett a mérkőzés első negyede. Az első percben több kimaradt helyzetet követően, Kovács talált be távolról. Erre Karahodzsics felelt, majd Pallai tett vissza a gyűrűbe egy labdát. 2-5 után Klobucar egy büntetője, majd Milutinovics triplája ért célba, így 6-5-re a hazaiak vezettek. Szubotics, majd Pallai pontjainak köszönhetően visszavette a vezetést az Olaj, de mindeközben mindkét oldalon nagyon sok helyzet maradt ki. Pontatlanok voltak a dobások, de sikerült a KTE-nek fordítania Wittmann hárompontosával. A végén viszont már csak vendég pontok érkeztek, így négy ponttal tartottak előrébb a szolnokiak (10-14).
 
Még négy perc sem telt el a második negyedből, amikor Gasper Potocnik időkérése előtt egy pont híján megdobták a csapatok az első negyed ponttermését. Egyre jobban belelendültek a felek, Wittmann extrán játszott. Klobucar középtávolija után 19-18-ra vezettek a kecskemétiek, amit Pallai fordított meg egy triplával. Wittmann újabb távolit hintett be, majd Young és Pollard is sikeresen tört be. 24-23 után visszavette a vezetést a Szolnok Pallai triplájával. A szolnokiak fiatalja ihletett formában játszott, mert egy gyors kosárváltást követően ismét triplát dobott, ezzel csapata 31-28-ra vezetett, ő pedig már a 13. pontját szerezte. Szubotics szolnoki oldalról egyszer, Karahodzsics kecskeméti oldalról kétszer is betalált, majd Pollard betörése után a vezetést is átvették a hazaiak. Gilszki triplájánál már újra az Olajnál volt az előny, a negyedet pedig Cakarun büntetője zárta le (35-37).
 
A harmadik negyedben sem változott a játék képe. A mérkőzés első félidejéhez hasonlóan egyik fél sem tudott meglépni a másiktól, felváltva vezettek a csapatok. A hazaiak részéről Wittmann továbbra is veszélyes volt távolról, míg Pollard betörésekből operált. A Szolnok oldalán Szubotics gyűjtögette pontjait, valamint Pallai játék kedve sem hagyott alább. Az utolsó két percbe 51-55-ös állással mentek bele a csapatok, de Pollard és Karahodzsics egy-egy duplája megfordította az állást. Wittmann triplázott, a szolnokiak pedig elhibázták az ellentámadást. A végén még a kecskemétieknek is megvolt az esélye, de végül maradt a hárompontos hazai előny (58-55).
 
Izgalmasnak ígérkezett az utolsó játékrész, ennek megfelelően Cummings rögtön egyenlített a negyed első próbálkozásából. A Kecskemétnek azonban rögtön volt válasza: Dramicsanin egy triplát és egy duplát, Wittmann szintén egy hármast küldött a helyére, miközben a szolnokiak rendre hibáztak. Cummings zsákolásával visszajött hat ponton belülre a vendég együttes, de Wittmann az ötödik távoliját is bedobta. A Szolnok küzdött, Cakarun középtávolijával újra szorossá kezdett válni a találkozó, de ekkor Pollard fejezett be higgadtan egy akciót. Az amerikai a végén nem adta ki a kezéből az irányítást, és remek megmozdulásaival minden szolnoki kosárra volt válasza a hazaiaknak. Ennek megfelelően a Kecskemét megérdemelt győzelmet aratott, és immáron 2-0-ra vezet a párharcban (83-72).
 
A három győzelemig tartó párharc állása: 2-0 a Kecskemétnek.
 
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - Szolnoki Olajbányász 83-72 (10-14, 25-23, 23-18, 25-17)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. meccs
Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok
V.: Földházi Tamás Péter, Tóth Cecília, Kovács Nimród János (Fekete László)
 
Kecskemét: Pollard 23/6, Kucsera -, Milutinovics 6/3, Klobucar 5, Karahodzsics 13. Csere: Wittmann 30/21, Dramicsanin 6/3, Ivkovics -, Kiss D. -.
 
Szolnok: Kovács P. 5/3, Pallai 16/12, Badzim 4/3, Szubotics 15, Cakarun 7. Csere: Cummings 8/3, Rudner -, Gilszki 3/3, Young 14.
 
 
 
Persons középtávolija indította a találkozót, a Falco első kosarát pedig Clark jegyezte egy tripla formájában. Keller jól fejezett be egy akciót, majd 2-5 után Cook egalizált. Persons és Cook újabb pontjaival 9-5-re meglépett a Szeged, amire érkezett Clark újabb hármasa. A mérkőzés ehhez hasonló mederben zajlott a folytatásban is, pár ponttal a Szedeák vezetett, majd egy-egy jó megmozdulással kapaszkodott a Falco. A 7. percben Váradi duplájával 13-13-nél érte utol ellenfelét a szombathelyi csapat. Hiába vezettek már 19-13-ra is a szegediek, Barac és Váradi kosaraival megfordították a vendégek az állást a negyed végére (19-20).
 
Alston és Barac pontváltásával indult a második negyed. Az amerikai kétszer is betalált, így újra a Szedeáknál volt az előny. Váradi vette vissza csapatának a vezetést, majd Kerpel-Fronius egyenlített. Barac volt a következő percekben továbbra is nagyon aktív a Falco részéről, így a vendégek tartottak előrébb. Davis beállítása hozott lendületet a hazaiak játékába, a második hármasa után 35-31-re vezettek. Golomán 35-35-nél még egyenlített, de a hátralévő két perc egyértelműen a hazaiaké volt. Öt pont volt a különbség a félidőben (44-39). 
 
A második félidőt egy Alston-kosár nyitotta, az amerikai center ekkor távolról talált be. A Falco oldalán Perl lendült bele a játékba, és pontjaira építve egyre inkább szűkítette a különbséget a vendég együttes. Golomán hárompontosával 49-50-nél a vezetés is átvette Milos Konakov legénysége. Hiába szerezték meg a vezetést a vendégek, Davis megint jókor vette kezébe az irányítást. Egy perccel a negyed vége előtt büntetőit követően 55-54-re vezetett a Szedeák, amit Persons toldott meg egy duplával. A játékrészt Benke triplája zárta, ezzel kiegyenlítve a mérkőzést (57-57).
 
Jól kezdte a záró tíz percet Simándi Árpád alakulata: Alston és Keller kosaraival öt ponttal megléptek. A következő percekben egy pontnál jobban nem tudott felzárkózni a Falco, sőt Davis triplája után 70-63-ra vezettek a hazaiak öt perccel a vége előtt. Küzdött becsülettel a szombathelyi csapat, feljött még 75-72-re Perl betörése után, de az ellentámadásból a Szeged végleg eldöntötte a találkozót. Persons kilenc méterről bevágott egy hármast, ahonnan már nem volt visszaút félperccel a vége előtt. A szombathelyi triplapróbálkozások kimaradtak, a végeredményt Perl büntetői állították be (80-74).
 
A három győzelemig tartó párharc állása: 1-1.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 80-74 (19-20, 25-19, 13-18, 23-17)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. meccs
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Tőzsér Dénes Kelemen, Fodor Attila (Bogárdi János)
 
Szeged: Persons 13/3, Balogh S. -, Cook 10/3, Bognár 7, Alston 18/3. Csere: Davis 23/12, Keller I. 3/3, Filipovics 4, Polányi -, Szatmári -.
 
Falco: Somogyi 4, Perl 19, Clark 6/6, Golomán 16/6, Keller Á. 6. Csere: Benke 3/3, Váradi 9/3, Barac 11, Sövegjártó -, Hawkins -.
 
 
 
Stokes és Gordon összjátékát követően utóbbi juttatta a gyűrűbe a labdát faulttal együtt, de a ráadás büntetőt kihagyta. Válaszként Mesicek csinált egy bravúros 3+1-es akciót, ráadásul ez Gordonnal már a második személyi hibája volt, rögtön a meccs elején (4-2). Stokes egyenlített középtávolról, majd egy triplát is elsüllyesztett (4-7). Jól bekezdtek a felek, Calhoun távolija is beakadt, majd Ihring leosztásából Burns zsákolt (9-7). Takács betörése célt ért, de Carev révén már a harmadik trojkáját szerezte az MVM-OSE Lions, majd Ihring fejezett be egy gyorsindítást (14-9). Stokes vezérletével tartotta magát a Körmend, de összességében őrizte az előnyét a hazai alakulat (20-14). Egy újabb szerzett labdából Mesicek dobhatott üres ziccert – mindeközben White a bokájához kapott -, időt kért Antonisz Konsztantinidesz (22-14). Sikerült is visszakapaszkodnia a vendégeknek négy pontra White távolijával, Stokes távoli duplájávalpedig tovább faragtak a hátrányukból (23-21). Dorogi büntetőjével folytatódott a találkozó, majd Ihring tett hozzá kettőt, de Durázi hármasa jókor jött a túloldalon (26-24). A hátalevő másfél percben már csak Ihring büntetőit jegyezhettük fel, 28-24-gyel zárult az első negyed.
 
Parrish közel másfél perc után szerezte meg a második felvonás első kosarát, Durázi egy szép alapvonali belépéssel válaszolt (30-26). Ezúttal nem ment olyan jól az oroszlányiak támadójátéka, időt is kért Sebastjan Krasovec (30-28). Martinez és Durázi összjátékának köszönhetően meglett az egyenlítés is a körmendieknek. Mindkét oldalon jött egy-egy kosár, majd Molnár büntetőzött pontosan, ám Szavics révén fordítani tudott a vasi együttes (34-35). Krivacsevics is hozzátette a magáét egy visszazsákolt labdával, nem tudott egyelőre kilábalni a gödörből az Oroszlány, ráadásul Ferencz távolija is a gyűrűben kötött ki (34-40). Mesicek egypontosai hosszú hazai gólcsendet törtek meg, de Stokes azonnal válaszolni tudott egy 2+1-es akcióval (36-43). A félidő hajráját is jobban bírta az Egis Körmend, amely végül kétszámjegyű előnnyel mehetett a nagyszünetre. 36-48.
 
A fordulás után White belépése kosarat ért a körmendieknek, ezzel pedig már tizennégy pont volt a felek között, és hiába jött egy büntető a hazaiaktól, tovább nyílt az olló a felek között (37-54). Mesicek egy zsákolással próbálta tartani az övéit, de sokáig nem sikerült közelebb férkőzni (41-56). Szavics egy sarokhármassal jelentkezett, Mesicek szinte ugyanonnan talált be a túloldalon, de White egyből hozzátett egy távolit, időt kértek a hazaiak (44-62). Ferencz gyorsindításos triplájával már a húsz is meglett közte, kezdett eldőlni a találkozó (44-65). Apró kosarakkal próbált zárkózni az Oroszlány, olyannyira, hogy Parrish távolijával már tizenkettő is volt közte, de két jó akcióval zárta a negyedet a Körmend. 55-71.
 
Az utolsó negyed Ihring hármasával indult, de az irányító ezután kapott egy technikai hibát. Henry büntetői, majd Parris távolija következett, ráadásul a légiós újabb trojkát sülleysztett el, ezzel pedig hosszú idő után bejött tíz pont alá az MVM-OSE Lions (64-73). Stokes visszalépős hármasa jókor jött a vendégeknek, majd Burns dobhatott két büntetőt. Az első lejött, a második bement,White négy ponttal válaszolt (65-80). Gordon egy nagy szerelés után zsákolt egy hatalmasat, aztán eladta a labdát az Oroszlány, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Az első negyedet remekül kezdte az MVM-OSE Lions, de ezután visszaesett, míg az Egis Körmend kemény, magabiztos játékkal húzta be a találkozót, így kiegyenlítette a párharcot. 86-91
 
A párharc állása: 1-1.
 
MVM-OSE Lions – Egis Körmend 86-91 (28-24, 8-24, 19-23, 31-20)
 
Rájátszás, negyeddöntő, 2. meccs
Oroszlány, Krajnyik "Akác" András Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Lengyel Ádám József (Páli dr. Kálmán)
 
Oroszlány: Ihring 11/3, Mesicek 25/6, Carev 3/3, Calhoun 12/9, Burns 7. Cserék: Ruják 3/3, Parrish 20/15, Dorogi 1, Molnár 4.
 
Körmend: Stokes 30/12, Takács 2, White 20/6, Szavics 12/3, Gordon 6. Cserék: Martinez -, Ferencz 9/6, Durázi 7/3, Henry 3, Krivacsevics 2.

Vármegyei szövetségek