Férfi NB I B: Egy győzelemre az élvonaltól a Honvéd
14
May
2022
Férfi NB I B: Egy győzelemre az élvonaltól a Honvéd
2022. május 14.  |  21:01
A harmadik negyed elején még 10 pont fölötti hátrányban volt, de onnan "felállt", s fordított Jászberényben a Honvéd az NB I B piros csoportos döntőjének második mérkőzésén. Az alapszakasz nagy múltú győztesének már csak egyetlen meccset kell megnyernie ahhoz, hogy a következő évadban újból az élvonalban szerepelhessen. A bronzcsata első találkozóján remek negyedik negyedével a Vasas az NKA otthonában, Pécsett szerzett előnyt.
 
 
 
Piros csoport
 
Döntő, 2. mérkőzés
 
Jászberényi KSE - Budapesti Honvéd SE 81-91
 
Jobban, 8-3-mal kezdett a hazai gárda, amely egészen a nyitó negyed hajrájáig tartotta pár pontos előnyét - a negyed végén egy 7-2-vel a Kovács Somát és Markovic Lukát ezúttal is nélkülöző Honvéd utolérte ellenfelét. Lendületben maradt, s a második etapot egy 5-0-s rohammal kezdte a 9. és a 12. perc között egy 12-2-t "repesztő" Honvéd. Egy 8-1-gyel azonban még a negyed közepe előtt visszavették a vezetést a Homoki Donát (22/6 pont - 8/8 dupla, 2/2 tripla -, 9 lepattanó), Olasz Ádám (12 pont, 7 lepattanó) és Lewis Chester (11/6 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) eredményes, jó játékára építő vendéglátók. A félidő hajrájában fej-fej mellett haladtak a felek - a játékrész jászsági triplával és 4 pontos hazai vezetéssel ért véget.
 
Két gyors kosárral hamar megduplázta félidei előnyét a második félidő elején a Jászberény. Triplával próbált "csatlakozást találni" a hazai gárdához a Honvéd, ám egy 7-0-lal hamar 10 pont fölé hizlalta előnyét a Jászberény. Nem tört meg a Honvéd, amely a szakasz második felében egy 18-6-ot "repesztve" ledolgozta hátrányát, így egálról kezdődhetett a negyedik negyed, ám a két szakasz között a hazaiak technikait kaptak. Honvéd-büntetővel és egy 9-3-as vendég rohammal indult az etap, majd amikor megfelezte ezt a hátrányát a hazai gárda, a szakasz közepén valaki rendre villant a Simon Kristóf (28/12 pont, 3-3 lepattanó és gólpassz, 4 eladott labda)-Stefan Mijovics (18/9 pont, 6 lepattanó)-Tanoh András (15/6 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz)-Völgyi Marcell (12 pont, 5 lepattanó) kvartett vezette Honvédból, amely így tartotta 5 pont körüli előnyét. Szűk három perccel a befejezés előtt ez 9-re nőtt, a hajrában pedig fővárosiak minden hazai felzárkózási kísérletet visszaverve Jászberényben is nyertek, így egy győzelemre vannak a feljutástól.
 
 
A párharc állása: 2-0 a Budapesti Honvéd SE javára.
 
 
A 3. helyért
 
NKA Pécs - Vasas Akadémia 71-78
 
A nyitó etap szoros, küzdelmes játékot hozott, váltott vezetéssel haladtak a felek - a második szakaszt a Vasas várhatta 2 pontos előnnyel. A második etapot 4-0-lal kezdve 6-tal ellépett a Vasas, majd triplákkal zárkóztak a hazaiak, sőt egy 15-4-es futást bemutatva a negyed közepén 5 ponttal már ők "mentek". Ekkor ismét a fővárosiak "ültek" a hullámvasút "felszálló ágára", s egy 9-2-vel visszavették a vezetést - szünetben is ők álltak jobban 2 ponttal.
 
Egy szédületes 14-3-mal kezdte a második félidőt, s a harmadik negyed közepén 9 ponttal ellépett a Benke Krisztián (18/6 pont, 5-5 lepattanó és eladott, 3 szerzett labda) és Nemanja Djordjevics (17/9 pont, 6 lepattanó) ponterősségében bízó NKA. A szakasz hajrájában 4-re visszajött, a negyedik negyedet pedig 8-0-lal kezdve 4 pontos vezetést szerzett a Sólyom Botond (19/15 pont - 5/5 tripla -, 3 lepattanó), Andrássy Géza (15 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz), Farkas Attila (12/12 pont) és Barócsi Ádám (12/6 pont, 8 lepattanó) kosaraira alapozó, Moravcsik Áront és Medve Mátét ezúttal is nélkülöző Vasas, amely a szakasz közepén 8-ra növelte előnyét. Három pontra még felzárkóztak a hazaiak, de fordítani nem tudtak, így idegenben szerzett előnyt a bronzcsatában a Vasas.
 

Vármegyei szövetségek