Tippmix Férfi NB I: Bennmaradt az ASE, kiesett a PVSK
14
May
2022
Tippmix Férfi NB I: Bennmaradt az ASE, kiesett a PVSK
2022. május 14.  |  20:06
Az élvonalbeli tagságról döntött az Atomerőmű SE – Pécsi VSK-VEOLIA play-out-mérkőzés.
 
Brkics egy mozdulattal felíratott magának egy lepattanót és két pontot: Haynes-Jones lecsorgó közelijét „pöcizte” vissza. A következő pécsi támadásnál aztán Donaldson triplája is ült, majd Ivosev jegyezte az újabb kosarat, aztán Haynes-Jones egyik büntetője is talált – Brown triplája törte meg a paksi pontcsendet (3-8). Donaldson újabb tripláját viszont már paksi időkérés követte. Pacevicius centerezett jól, kicsivel később Kovács állt bele egy triplába szinte senkitől sem zavartatva, amit hajszálpontosan küldött a helyére. Erre már a Pécs kért időt. Egészen 10-11-ig jött fel az ASE, de erre három pécsi pont volt a válasz. Szoros volt a negyed hajrája is, amit egy ügyes paksi figura zárt: bár Kovács labdája lejött, Pacevicius visszatette a támadópattanót, így 16-18-cal zárult az első tíz perc.
 
A második negyedet is Brkics nyitotta egy kettessel, majd egy gyors támadás végén még eggyel (16-22). Brkiccsel nehezen bírt az ASE, újabb kettese után már 26-19-re vezettek a vendégek, akik újabb paksi hibák után az előny növeléséért támadhattak. Azonban a Paks is szigorított hátul, Pacevicus például egy hatalmas blokkot osztott ki – két jó paksi támadással újra nagyon szoros volt a meccs (23-26). Illés és Brown egy-egy triplát süllyesztettek el egymás gyűrűjében, majd egy paksi labdaszerzés után már csak egy volt közte – Frank egyéni akciója ért újabb két pontot, Brzoja harcossága pedig már a Paksnak jelentett vezetést (30-29). Ha pedig egy üzlet beindul: Keith triplája is talált. A PVSK azonnal visszavette az előnyt: Ivosev faulttal együtt dobott kosarat, a büntetője pedig szintén jó volt (33-34). A félidő utolsó másfél percében kapkodóvá vált a játék mindkét oldalon, de Eilingsfeld lefordulása így is ért még két pontot, amivel a Paks minimális előnyt tudhatott magáénak (35-34).
 
Pacevicus villant távolról, Keith közelről, majd Brown is egy triplát tett helyre – nagyon nagy lendülettel kezdett a közben kiválóan védekező Paks. Majd Brzoja ziccere is a gyűrűben kötött ki – 10-0 a negyed első másfél perce alatt! –, ami után időt is kért a Pécs (45-34). Felváltva estek a pontok a folytatásban, így viszont tartotta előnyét a Paks. Eilingsfeld maradt üresen a sarokban, amit meg is büntetett: hármasával tizenhárom lett a különbség, de Ivosev is kintről talált be, így gyorsan visszaállt a közte tíz. Brown tripláját majd Eilingsfeld zsákolását is nagy ováció fogadta, nem is csoda: 62-47-re módosult az állás. Illés hármasával a negyed utolsó percében ismét tíz volt a differencia, majd Haynes-Jones révén egyszámjegyű lett a különbség a harmincadik perc végére (62-54).
 
Jól védekező Pécs jött ki az utolsó negyedre, ez kicsit megzavarta a hazaiakat. Jól is támadtak a vendégek, így egy 6-0-s nyitással kettő pontra jöttek fel (62-60). Kovács kezéből Ivosev gyakorlatilag kivette a labdát, de Illés triplája lejött. Taylor kettese megtörte a paksi gólcsendet, egyben felrázta a csapatot, s az egyre szigorúbb védekezés mellett egy Taylor-triplával már hét lett közte (67-60). A PVSK igyekezett gyorsítani a támadásait, míg a paksiak próbálták minél jobban kitölteni a támadóidőket – 69-66-ra jött vissza a Pécs, de egy paksi villámtámadás végén Keith nagyon fontos ziccert értékesített. Másfél perc volt ekkor vissza, Illés pedig egy triplával tartotta meccsben az övéit (71-69). Viszont Eilingsfeld is triplával jelentkezett, amivel eldőlt a meccs – a végén még következett néhány büntető, amit követően 75-70-re nyert az Atomerőmű SE.
 
A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-1 az ASE-nak.
 
Atomerőmű SE – Pécsi VSK-VEOLIA 75-70 (16-18, 19-16, 27-20, 13-16)
 
Bajnokság, Play-out, 3. mérkőzés
Paks, Atomerőmű Sportegyesület Sportcsarnok
V.: Földházi T. P., Benczur T., Söjtöry T. F. (Forrai S.)
 
ASE: Brown 15/15, Frank 2, Brzoja 6, Eilingsfeld 12/6, Pacevicius 12/3. Csere: Keith 17/3, Taylor 6/3, Kovács Á. 3/3, Pajor 2, Kis R. -.
 
PVSK: Haynes-Jones 7, Donaldson 8/6, Ivosev 22/3, Meleg -, Brkics 18. Csere: Illés M. 11/9, Bíró O. 4, Goldring G. -.

Vármegyei szövetségek