Tippmix Férfi NB I: A Sopronnak pályaelőnye lesz az Alba ellen, a Pécs életben maradt
11
May
2022
Tippmix Férfi NB I: A Sopronnak pályaelőnye lesz az Alba ellen, a Pécs életben maradt
2022. május 11.  |  20:10
A Falco kezdte jobban a mérkőzést, különösen Golomán érezte jól magát a palánk alatta. A Szolnoki Olajbányász nem tudott mit kezdeni a válogatott centerével. A negyed közepén 14-9 volt az eredményjelzőn, majd Cakarun dobott egy duplát. Az ellentámadásból Golomán lépte át a tíz pontot, majd Clark büntetőzött jól. Sokáig úgy tűnt a szombathelyiek tetemes előnyt is összeszedhetnek a játékrész végére, de a “hajrá” a vendégeké volt. 22-19.
 
A hosszú sérülése után visszatérő Benke Szilárd hármasával indult a második negyed, nagy volt az öröm Szombathelyen. Pongó is távolról talált be, így maradt a három pont a két csapat között. Cummings egyenlített, majd a légiós duplájával a vezetést is átvették a vendégek. Perl rázta meg magát. Golomán és Cumnings is hármast dobott, 30-30 volt a táblán a negyed közepén. Pongó kosara már sok volt Milos Konakovnak, időt kért a szombathelyiek edzője. 43-42 let a negyed vége.
 
Somogyi szerezte a második félidő első kosarát. Cakarun is betalált közelről, majd ismét Somogyi volt eredményes. Barac zsákolása sok volt az olaj mesterének, Gasper Potochnik időt kért. Barac szerzett újabb kosarat, kilencre növelte előnyét a bajnok. Cummings dobott szolnoki szempontból fontos hármast, a folytatásban Perl és Cakarun is betalált. Jó mérkőzés volt. Pongó hármasával zárkózott tovább a Szolnok. Barac pontjai nagyon kellettek a szombathelyieknek, de Cummings nem tudott hibázni távolról, a negyedik tripláját is megszerezte. Young egyenlített, Golomán azonban remekül büntetőzött. 30 perc játékost követően sem dőlt el a találkozó. 63-61.
 
Benke és Arabo pontjaival indult az utolsó negyed. A Falco “jött ki” élesebben az utolsó negyedre, Golomán nagyot játszott, de Perl zsákolása is talpra ugrasztotta az Aréna Savaria közönségét. A szolnok 77-68-as állásnál kért időt, öt perc volt hátra a találkozóból. Perl kosarával nőtt tíz fölé a hazaiak előnye. Ezek a percek sorsdöntőnek bizonyultak, a Szombathely megérdemelten nyerte meg a találkozót.
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely – Szolnoki Olajbányász 89-74 (22-19, 21-23, 20-19, 26-13)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 10. forduló
Szombathely, Aréna Savaria
Földházi Tamás, Győrfy Ruben, Lengyel Ádám (Bodrogváry Iván)
 
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely: Somogyi 9/3, Sövegjártó -, Perl 12, Keller 11, Golomán 30/9. Cserék: Barac 12, Horváth -, Takács -. Verasztó 2, Clark 6, Hawkins 2, Benke 5/3.
 
Szolnoki Olajbányász: Pongó 10/6, Rudner 3/3, Pallai 2, Cummings 24/12, Cakarun 13. Cserék: Vincze 5, Csornai -, Sebők 2, Arabo 2, Tóth -, Young 11.
 
 
 
Az már eldőlt, hogy ez a két csapat vívja meg a rájátszás egyik negyeddöntőjét, de a középszakasz utolsó mérkőzésén azért léptek pályára a felek, hogy egy győzelem esetén bebiztosítsák a pályaelőnyüket.
 
Kicsit idegesen kezdtek a csapatok, mindkét oldalon volt is egy-két eladott labda, majd Fakuade egy visszatett támadólepattanóval szerezte meg a mérkőzés első kosarát. Lendületbe is jöttek a hazaiak, ezután Davis süllyesztett el egy triplát és bár Montgomery révén szépített a Sopron, Vojvoda azonnal egy 2+1-es akcióval válaszolt (8-2). Myers nehéz visszalépős hármasa bement, de erre is jött a reakció az Albától, amely jól őrizte az előnyét (10-5). Egyelőre nem találta a támadójátékát az SKC, időt kért Kosztasz Flevarakisz. Tovább nyomtak a fehérváriak, kisvártatva már a tíz is meglett közte (16-5). Elkezdett feljavulni a soproniak védekezése, Borisov távolijával pedig már csak hat volt közte, ráadásul Fazekas is betalált a sarokból (16-13). Borisov újabb hármasba állt bele, ez pedig már az egyenlítést jelentette, valamint azt, hogy 11-0-ás futásban volt az SKC, és bár Vojvoda ezt meg tudta állítani egy középtávolival, Myers találatának köszönhetően a Sopron zárta előnyben az első negyedet. 18-19.
 
Borisov szépen dobta át az ellenfelét, de Davis hamar válaszolni tudott (20-21). Borisov már a tizedik pontját szerezte, ám Vojvoda jókor dobott egy bravúrhármast hazai szempontból, Takács szerensés középtávolijával pedig vissza is tudta venni a vezetést az Alba Fehérvár (25-24). Mack kísérlete beszédült, majd nagy dobócsatába mentek bele a csapatok, amiből a hazaiak jöttek ki jobban (33-26). Bár megint fel tudott javulni a Sopron és úgy tűnt, faragni is tud a hátrányából, a negyed hajráját ezúttal jobban zárta az Alba. 46-42.
 
A fordulás után közel másfél percet kellett várni az első pontokra, Davis talált be, Montgomery hamar válaszolt (48-44). Davis egy hármast is szerzett, ám Myers újfent bravúrkosarat dobott, így nem tudott meglépni a Fehérvár (51-47). Mack egy triplával egyre hozta fel a Sopront, Myers egy középtávolival pedig meg is fordította az állást (56-57). Myers nagyon elkapta a fonalat, ezután egy újabb nehéz hármast értékesített, időt kért Matthias Zollner. Ez sem törte meg a vendégek lendületét, akik rendre jól védekeztek, amiből jöttek is a ritmusos támadások, Borisov középtávolijával pedig meglett a közte tíz is (56-66). A negyed végén még tudott újítani az Alba, így felzárkózott hat pontra. 60-66.
 
Lukács büntetője nyitotta a záró felvonást, de erre 6-0-val válaszolt a Sopron és meglépett tizenegy ponttal (61-72). Pongó Marcell kapott egy technikai hibát, amit jól ki is használt az SKC (62-75). Fakuade homályt dobott, míg Myers egyszerűen nem tudott hibázni, kezdett eldőlni a találkozó a játék képét tekintve (64-79). Hosszúakat támadott az SKC, amely próbálta őrizni a magabiztos előnyét, de Vojvoda négy pontjával feljött tizenegyre az Alba (70-81). Próbálkozott az Alba, de Fakuade támadóhibát vétett két perccel a vége előtt, míg Myers büntetője beesett a túloldalon. Elképesztően nagyot küzdöttek a fehérváriak, akik főként Vojvoda kosaraira támaszkodva szinte a semmiből felzárkóztak három pontra, de már csak tizenhárom másodperc maradt az órán. Mack mindkét büntetőjét értékesítette, de Vojvoda még csinált egy 2+1-es akciót (85-87).Ezúttal Myersnek ütöttek oda a hazaiak, amikor két másodperc maradt az órán. A légiós higgadt maradt, így négyre hízott a soproni előny, ami azt jelentette, hogy a Sopron KC behúzta a találkozót, így pályaelőnnyel kezdheti meg az Alba Fehérvár elleni párharcot. 85-89.
 
Alba Fehérvár – Sopron KC 85-89 (18-19, 28-23, 14-24, 25-23)
 
Bajnokság, középszakasz, felsőház, 10. forduló
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok
V.: Benczur Tamás, Kapitány Gellért, dr. Mészáros Balázs (dr. Gincsai János Péter)
 
Alba: Pongó 2, Vojvoda 28/15, Lukács 11/6, Fakuade 9/3, Davis 21/6. Cserék: Takács M. 2, Szabó 3/3, Omenaka 9.
 
SKC: Mack 16/6, Myers 33/12, Ford 2, Sitku 2, Montgomery 14. Cserék: Supola 3/3, Fazekas 3/3, Borisov 16/9, Takács N. -, Werner -.
 
 
 
Az első negyedben nagyon jól dobott mindkét csapat, rengeteg pont született. Szép támadásokat, szellős védekezést láthatott a publikum. A hazaiaknál szokás szerint remekül játszott Persons, míg a másik oldalon Calhoun és Ihring nyújtott kimagasló teljesítményt. A saját közönsége előtt játszó Szeged vezetésével fordultak a második negyedre a csapatok. 26-21.
 
Remekül kezdte a második etapot Simándi Árpád csapata, két perc alatt tízre nyílt az olló, ekkor Davis büntetőzött hibátlanul. Hosszabb gólcsend következett, majd Balogh dobott egy büntetőt. Zárkózni próbáltak a vendégek, de újabb szegedi büntetőket kővetően ismét megvolt a lélektanilag fontos határ. Ihring hármast dobott, Davis kettest, majd Mesicek is betalált. Életjelet adtak magukról az oroszlányiak. Ihring újabb kosarát követően időt is kértek a hazaiak. Szoros, izgalmas lett a találkozó. Mindkét csapat sokat tett a győzelemért. A negyed hajrájára tovább zárkózott az OSE. 47-45.
 
Szegedi duplával kezdődött, Calhoun triplájával folytatódott a harmadik negyed. Parrish közelijével át is vették a vezetést a vendégek. Cook szerzett fontos kosarat, de az OSE ismét megrázta magát, Calhoun remekül játszott. 55-60, majd 58-62 is volt az eredményjelzőn. Alston szerzett fontos kosarat, zárkóztak a hazaiak. Cook pontjait követően időt kértek a vendégek. Molnár szerzett kosarat a negyed utolsó percében, de Persons nem hibázott a volnaról, így teljesen nyitott volt a találkozó. 65-64.
 
Alston szerezte a negyed első kosarát. Nagyon fezsült volt a találkozó, a Szeged nyakán loholt az OSE: kosárra, kosár volt a válasz. Hat perccel a mérkőzés vége előtt időt kértek a vendégek, 74-68 volt az eredményjelzőn. Mesicek dobott triplát, de kétszer büntetőből is betalált. Molnár dupláját követően már a vendégek vezettek. Két perccel a vége előtt 78-78, míg az utolsó percre 79-78-al fordultak a csapatok. Az utolsó percben azonban nagyot alakítottak a vendégek, akik egy fokkal jobban akarták a győzelmet ezen az estén. 79-85.
 
Naturtex-SZTE-Szedeák - MVM-OSE Lions 79-85 (26-21, 21-24, 18-19, 14-21)
 
Bajnokság, középszakasz, középház 10. forduló
Szeged, Városi Sportcsarnok
V.: Papp Péter, Farkas Gábor, Söjtöry Tamás Ferenc (Hartyáni Zsolt)
 
Szeged: Persons 16/3, Polányi -, Cook 16, Bognár 8, Alston 12. Cserék: Kerpel-Fronius 8/6, Davis 16, Szatmári -, Balogh 3, Filipovic -.
 
MVM-OSE Lions: Ihring 16/9, Mesicek 22/3, Calhoun 18/12, Dorogi -, Burns 4. Cserék: Carev 3/3, Molnár 9, Ruják -, Parrish 13/9, Mucza -.
 
 
 
Szorosan alakult a találkozó első negyede a mindkét fél számára tét nélküli találkozón. A Kaposvár vette a kezébe az irányítást, de a DEAC nem akart leszakadni. A negyed közepén ötpontos volt a somogyiak vezetése. Hazai oldalon Csorvási élt többször is a lehetőséggel, míg a vendégek oldalán Drenovac volt az első számú pontfelelős. A 9. percben Neuwirth triplájával feljött 20-18-ra a DEAC, de erre Csorvási és Krnjajski is felelt. A játékrészt Aska büntetői zárták (24-20).
 
Hiába indult két hazai kosárral a második negyed, a folytatásban a hajdúságiak fokozatosan dolgozták le a hátrányukat. A 15. percben Gáspár 2+1-es akcióját követően a vezetést is átvették, ekkor 31-32 állt az eredményjelzőn. A kaposváriaknál Hendlein és Csorvási volt eredményes, a somogyiak elsősorban a palánk alatt éltek. Kosárra kosár volt a válasz, a DEAC-nál Drenovac szállította a kosarakat. A félidő ötpontos hazai vezetéssel zárult (44-39).
 
Diggs hármasa nyitotta a második félidőt, a túloldalon pedig Drenovac talált be. Öt-hat pont körül állandósult a Kaposvár előnye. Csorvási újabb pontjai után Dzeletovics dobott triplát, majd még további két akciót is az erőcsatár fejezett be. Ezzel 56-54-re a DEAC-nál volt az előny. Krnjajski hármasával kapaszkodott a KKK, de Drenovac védését továbbra sem tudták megoldani a kaposváriak. A negyed végén egy pontot megőrzött előnyéből a vendég csapat (65-66).
 
Az utolsó játékrészben már nem adta ki a kezéből a vezetést a DEAC. A Kaposvár még próbálkozott, de már nem sikerült igazán közel kerülniük a vendégekhez. Mindkét oldalon mindenki lehetőséghez jutott, aki a szezon során idáig kevesebbet szerepelt. A mérkőzést Dzeletovics közelije zárta, ezzel beállítva a végeredményt (82-91).
 
Kaposvári KK - DEAC-Tungsram 82-91 (24-20, 20-19, 21-27, 17-25)
 
Bajnokság, középszakasz, középház, 10. forduló
Kaposvár, Kaposvár Aréna
V.: Praksch Péter Árpád, Tőzsér Dénes Kelemen, Csabai-Kaskötő Brigitta (Téczely Tamás)
 
Kaposvár: Krnjajski 16/6, Diggs 15/9, Puska 6, Hendlein 12/6, Csorvási M. 12. Csere: Plézer 4, Antalics -, Paár 6, Bogdán 11/3.
 
DEAC: Kerpel-Fronius G. 4, Polyák 11/9, Valerio-Bodon 14/6, Drenovac 21, Dzeletovics 19/3. Csere: Aska 12, Gáspár M. 5/3, Neuwirth 3/3, Kiss K. -, Balázsi 2, Udemezue -.
 
 
 
9-0-s rohanással indította a mérkőzést az Atomerőmű: sorrendben Brzoja, Eilingsfeld és Brown is eredményes volt a triplavonalon túlról. A pécsi szurkolóknak egészen a 4. percig kellett várniuk, hogy megszerezzék a hazaiak első kosarukat Ivosev révén. Fokozatosan magára talált a PVSK, Donaldson és Brkics pontjaival csökkent a különbség. 8-11 után azonban ismét a vendégek percei következtek. Eilingsfeld remek megmozdulásaival elhúztak 17-8-ra. A negyedet Brkics duplája zárta az utolsó pillanatban, ezzel feljött hét pontra a Pécs (15-22).
 
Két perc sem kellett a baranyaiaknak, amikor Meleg duplájával 23-22-re megfordították az állást. Brzoja két duplájával vette vissza kétszer is a vezetést az Atomerőmű, majd Brkics három pontjával már újfent a pécsieknél volt az előny. Kiegyenlített volt innentől a játék képe, Ivosev triplája után pedig már három pont volt a hazai fór. A negyed hátralévő részében már nem adta ki a kezéből a vezetést a PVSK (39-36).
 
Brown hármasával rögtön egyenlítettek a paksiak a második félidő elején, de a ponterős Brkics az ellentámadásból közelről rögtön válaszolt. Donaldson triplát dobott, valamint Haynes-Jones is egyre aktívabb volt támadásban. A vendégek folyamatosan kapaszkodtak, másfél perccel a vége előtt sikerült újra egyenlíteniük Keith dupláját követően. Brown középtávolijával a vezetést is átvették. Hiába egyenlített Haynes-Jones, az utolsó kosár Keith nevéhez fűződött (55-57).
 
Az ASE kezdte jobban a záró tíz percet, Eilingsfeld közelije után 66-58-ra vezettek a 33. percben. A PVSK sokat hibázott, egyre inkább úgy nézett ki, hogy idegenben is nyerhetnek a paksiak. Bíró büntetőivel, majd egy gyors akciót követő ziccerével feljöttek a hazaiak három pontra a 39. percben. A legjobbkor nem remegett meg Ivosev keze, aki az utolsó percben felhozta 71-71-re csapatát egy hármassal. Az ellentámadásnál a vendégek eladták a labdát, majd maradt bő húsz másodperce az ellentámadásra a Pécsnek. Donaldson kezébe került a labda, akit betörés közben faultoltak. Az amerikai mindkét büntetőt a helyére küldte. Maradt még ideje az egyenlítésre a vendégeknek, ám Pacevicius közelije kimaradt, így két ponttal nyertek a baranyaiak (73-71).
 
A PVSK győzelmével egyenlített a két győzelemig tartó párharcban, így Pakson fog eldőlni, hogy melyik csapat játszhat jövőre is az élvonalban.
 
Pécsi VSK-VEOLIA - Atomerőmű SE 73-71 (15-22, 24-14, 16-21, 18-14)
 
Bajnokság, Play-out, 2. mérkőzés
Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
V.: Cziffra Csaba Zsolt, Győrffy Pál Attila, Nagy Viktor (Dernei Gábor)
 
PVSK: Haynes-Jones 13/3, Donaldson 11/3, Meleg 9, Ivosev 13/6, Brkics 16/3. Csere: Illés 2, Bíró 9/3, Goldring -.
 
ASE: Brown 13/9, Frank -, Brzoja 16/3, Eilingsfeld 20/6, Pacevicius 13/9. Csere: Kovács Ák. 6, Keith 11, Pajor -, Goins 5/3.

Vármegyei szövetségek